metode de crestere a reginelor

Creat de bucovineanu, Ianuarie 25, 2008, 11:35:35 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Ce metoda de crestere credeti ca este cea mai potrivita pentru a creste regine pentru stupina proprie?

maximus

pentru stupina proprie este ideala metoda miller.am aplicat-o multi ani,si am fost satisfacut pe deplin :zzz:

PricopArthur

Eu folosesc transvazare simpla.
Dar depinde de ceeace vrei si ce ai timp sa faci.
Miere multă şi inimă curată!

bucovineanu

Am pus intrebarea din postarea anterioara pentru a putea sublinia ca oricare din metodele cunoscute de crestere a reginelor poate fi folosita. Inceputul e mai greu,dar nu se naste nimeni invatat. Chiar daca la inceput putem avea si esecuri, nu trebuie sa ne descurajam. Trebuie  sa vedem unde am gresit si sa mergem inainte. Dupa ce capatam experienta si indemanare ni se pare ca totul este usor. Stiu ca majoritatea celor care cititi cele scrise pe acest forum sunteti tineri. Trebuie sa aveti un pic de curaj si sa incepeti singuri sa cresteti regine. Nu veti avea decat de castigat.

bucovineanu

Sunt si eu de acord ca ar fi interesanta o discutie despre cresterea reginelor, dar s-ar putea sa spuna iar unii ca vrem sa aratam ca suntem destepti.
Consider ca ar fi mult mai instructiv daca am lasa cu totii orgoliile deoparte si am incepe sa discutam despre albine, ca doar suntem pe un forum de apicultura.
Rog colegii de pe forum sa propuna noi teme de discutii, pentru ca despre albine se poate discuta mult si bine.

valter

Avand in vedere ca sunt incepator in producerea de matci parerea exprimata nu-i nici autorizata si nici ca urmare a experientei dobandite pe parcursul celor 15 ani de apicultura.
Sfatul unui batran apicultor la care am apelat destul de des referitor la subiect:
-matcile din schimbare linistita confera majore avantaje........dar si un dezavantaj major- nu intotdeauna poti sa le obtii cand vrei.
Deasemene am urmarit cateva filme produse in vest, pe care le-ati vazut si voi pe calalalt site, unde metoda da baza-chiar exclusiva-era transvazarea[simpla, dubla,putin important] urmata de fecundarea dirijata in zone controlate.
Astazi in europa, america, asia, aproape peste tot in lumea civilizata metoda transvazarii se foloseste ca  un lucru simplu si obisnuit.
O fi greu sa invatam cat mai multi aceasta metoda, chiar daca in paralel urmarim si schimbarea linistita?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Pentru a obtine regine din botci de schimbare linistita trebuie sa avem norocul sa deschidem stupul cu familia care vrea sa schimbe regina la momentul oportun. Trebuie sa recunoastem ca aceast lucru il facem mai mult din intamplare.
La prima vedere obtinerea de regine prin transvazare ar parea un lucru foarte dificil. Dar nu este chiar asa. Daca vrem cu adevarat sa realizam ceva, in mod sigur reusim. La prima transvazare pe care am facut-o acum mai mult de 20 de ani au fost luate in crestere 16 botci din 20. A fost un record pe care nu l-am mai atins. Din cele 16 botci nu am obtinut nici o regina. Le-am mutat in nuclee prea devreme si la manevrare  le-am omorat pe toate. Am citit, am descoperit greseala si la urmatoarea transvazare am obtinut primele regine.
Nu stiu daca ar fi potrivit sa fac o descriere amanuntita a metodei de lucru.
Cred ca multi nici nu ar citi. De aceea ii rog pe cei care sunt interesati sa citeasca despre aceasta metoda de crestere in cartile de apicultura pe care le au si apoi putem discuta despre lucrurile nelamurite Cea mai buna lucrare in domeniu cred ca este"Cresterea matcilor" aparuta la Editura Apimondia in 1980 sub coordonarea prof. dr.F. Rutner. Metoda este descrisa si in Manualul apicultorului.
Astept intrebari.

valter

Hai sa va vand un pont pentru obtinere matcilor din schimbare pe care-l aplic:
-metoda se aplica matcilor de prasila[din fam recordiste] cu varsta >2 ani;
-metoda se aplica de maximum 3 ori in sezon, pe aceasi familie;
-metoda se aplica la un numar de familii rezonabil mai mare, luand in calcul ca la metoda raspund 60-70 % din familii.
Ce comporta metoda:
-se ridica larva si oul proaspat din familiile ce urmeaza sa declanseze cresterea botcilor de schimbare si se trece la o familie bine dezvoltata- de la care ridicam puietul capacit, puiet pe care-l introducem in prima familie.
-albina constata lipsa larvelor si oualor incepe sa traga botci;
-negresit operatiunea se continua cel putin pana la capacirea botcilor.
Spor la schimbare.
Cate rame de larve si ou ar trebui ridicate din conducerea aca ptr. schimbare.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

stefan1

Ce ne facem daca pe toate ramele este si puiet capacit si necapacit. In special primavara e frecventa aceasta situatie. Tot atunci putem risca sa nu avem destula albina sa creasca puietul tanar scos din stupul amintit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

sincer nu am inteles nimic.
- cum stim care sunt familiile care declansaza cresterea botcilor de schimbare linistita?
- cu putem separa 100% ramele cu puiet capacit de cele cu oua si larve?
- matca mai ramane pe undeva?
- ea nu mai oua intre timp?

valter

Pentru a-ti reusi trebuie sa vrei, daca vrei poti.
Situatia pusa de stefan incercam s-o evitam- adica unde puetul se prezinta ca ou, larva si capacit se considera ca fiind ou, larva si se muta.
Situatia prezentata de crisi:
-evidenta din stupina proprie i-ti ofera posibilitatea sa stii care familii urmeaza sa schimbe matca linistit, mai mult, familiile valoroase cu matci super prolifice nu le schimb dupa 2 ani ci le fortez in anul 3, chia 4, sa-mi faca acest joc-oferindu-mi matci deosebite[nu opresc din 170 fam decat5-8 fam];
-la intrebarea 2 raspunsul l-am dat sus la stefan;
-cine-a pomenit de matca, ia ramane unde-i locul ei, nu pleaca nicairi;
-cum oua o rama, cum i-o fur si aduc alta cu puet capacit in loc, precizasem mai sus''negresit operatiunea se continua pana la capacirea botcilor.
Aceasta metoda este o alternativa la calicirea matcilor.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Acum am inteles.Este vorba despre fortarea unei familii cu regina valoroasa sa intre in frigurile roitului. Familia devine foarte aglomerata si automat trage botci.Daca nu intervenim in mod sigur va roi. Metoda este cunoscuta. Dar odata intrata in friguri, s-ar putea ca reginele obtinute sa fie la randul lor din acelea care se urca in pom.O stiu din proprie experienta. Se spune ca o regina se schimba linistit ,atunci cand fara sa fie fortata, trage cateva botci si prima regina care iese din botca omoara surorile din celelalte botci. Se intimpla uneori ca regina tanara sa traiasca un timp alaturi de regina batrana care dispare la un moment dat.

valter

Nu ai inteles.IN aceasta schema nu este vorba despre intrarea in frigurile roitului. Matcile astfel jucate in proportie de 60-70 % vor insamanta 3,4 maxim 6 botci de schimbare.
In situatia in care tinde sa intre exceptional in friguri, desi ma indoiesc, nu folosesc botcile.
Cine determina schimbarea linistita?
-provenienta matcii- din schimbare;
-nemultumirea albinelor lucratoare care vor descendenta masiva,iar ia lipseste;
-defectele de becundare, fizice, genetice[pe care le determina albina]etc.
-varsta deosebit de inaintata amatcilor din schimbare.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

bucovineanu

Nu am spus ca metoda este total gresita. Pe de alta parte primavara este greu
de gasit rame numai cu puiet capacit. Nu vom avea regine in primavara, atunci,cand avem mai mare nevoie de ele. Trebuie sa apreciem cu exactitate varsta botcilor, altfel putem sa nu obtinem nimic asa cum am aratat mai sus.
Daca regina din botca pusa in nucleu nu urmeaza sa eclozioneze in urmatoarele 48 de ore nucleul se va depopula imediat.
Prin transvazare obtinem regine atunci cand dorim, stim exact cand vor ecloziona si putem folosi botcile in nuclee sau in familii orfanizate.Fiind lipite pe dopuri botcile sunt foarte usor de manipulat.Toti se feresc de transvazare considerand ca este ceva foarte dificil.Daca este facuta in conditii optime si daca familia crescatoare este pregatita corect, prin transvazare obtinem rezultate sigure.Dar asa cum am spus si in alta postare putem folosi orice metoda pe care o stapanim si prin care obtinem rezultatele asteptate.

PricopArthur

Acceptând ideea că, nefortuită este o creştere pornind de la ou, familiei alese pentru producerea de botci i-am dat din 7 în 7 zile câte o ramă cu puiet căpăcit de la o altă familie de albine din prisacă, luându-i în schimb o ramă cu larve tinere. În acest fel se va întări foarte mult, ajungând la un maxim de dezvoltare. Nu trebuie uitat că toată această lucrare trebuie susţinută de un uşor cules de întreţinere (natural sau artificial). După cel mult 3 asemenea intervenţii, familia aleasă va ajunge la puterea maximă, ocupând 18 - 20 rame de stup orizontal, sau 2 - 3 caturi de multietajat. Pentru a o forţa să intre în frigurile roitului, este suficient să-i reducem numărul de rame ce-l are stupul la 8 – 10 rame cu puiet. Restul de rame se dau altor colonii din prisacă, dar fără albina acoperitoare. Matca nu mai are unde să mai ouă, albina doică nu are suficiente larve asupra cărora să-şi reverse surplusul glandelor faringiene. La nevoie se reduce şi urdinişul. Densitatea albinelor pe fagure este mai mare de 250 grame. Dacă nu apare un cules puternic, mai mult ca sigur că albinele vor intra în frigurile roitului.
Miere multă şi inimă curată!