Cum se poate explica?

Creat de cristi ciuc, Februarie 21, 2012, 04:26:46 PM

« precedentul - următorul »

cristi ciuc

Duminică, fiind un timp relativ mai prielnic decât în perioada din urmă, am profitat de ocazie şi am pus nişte turte de Apifonda la stupi. Cu această ocazie am văzut că multe dintre albine sunt pe rame, în partea din faţă spre sud-vest (partea însorită).
Unul dintre stupi (dintre cei modelul cu scândura de urdiniş ataşată, cu fund plin şi podişor 1/2 plin 1/2 sită, capac fără găuri)  avea umezeală multă şi înclinaţia inversă (cu partea de urdiniş în sus).
Astăzi am remarcat un miros neplăcut, de putrefacţie, atunci când am trecut pe lângă el.
Ce-ar putea fi ?, că am nişte bănuieli şi mai optimiste şi mai pesimiste, acestea din urmă sperând să fie infirmate.
Dacă încerc să mut albinele într-un alt stup, într-un spaţiu încălzit (lucru pe care nu l-am mai făcut niciodată), nu se întâmplă să evadeze albinele în acel spaţiu închis şi desigur să refuze întoarcerea pe faguri.
Daţi-mi circumstanţe şi vă rog să nu râdeţi prea tare.
Mulţumesc!

filip

Transferi albina afara in alta lada.Inchizi urdinisul ,apoi duci lada in casa la caldura.
Astfel albina se urca pe rame si apoi scoti lada afara.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Sper sa nu fie ceva foarte rau, sa nu fie boala cea urata. Aceea se manifesta vara. Inainte de a le muta in alt stup scoate prin urdinis albinele moarte de pe fund. Daca mirosul e de la acestea nu sunt probleme. Mai e posibilitatea sa aiba puiet racit care a intrat in putrefactie. Daca e vorba de boala urata, mutandu-le infestezi si alta lada. Daca totusi le muti si le duci in casa la caldura, inainte de a le scoate afara, lasa-le in hol, la racoare pana seara pentru a avea timp sa formeze din nou ghemul.

MIHALACHE

Anclina stupul spre urdinis si trage albinele moarte pe fundul stupului  cu o sarma andoita la un capat albino moarta a putrezit pe fund si miroase urat s-au ai un soarice ,mutal la soare si lasa urdinisul deschis total cu o gratie anti soareci,cand e soare da capacul jos,cand osa fie 12 grade anlocuieste rapid lada cu alta curata.

bucovineanu

La soarece nu ma gandisem, deoarece nu am avut in stupi de foarte multi ani, desi e o probabilitate destul de mare.

cristi ciuc

Am plecat la stupi la ora 17:20 şi până am ajuns soarele a apus şi temperatura a ajuns la 0 gr.
Am desprins cu totul şipca de 2x2 cm. propolizată de la urdiniş, am scos albinele moarte (nu multe), care erau destul de umede.
Fiind alternanţe de temperatură, iar scândura de zbor având continuitate cu fundul stupului, apa rezultată din zăpada topită s-a scurs spre interior, deoarece stupul s-a înclinat spre spate.
Oricum înăuntru este umezeală şi trebuie să schimb stupul la această familie.
Stupul chiar dacă are 2 ani nu o să-l mai folosesc pentru iernare. Am văzut de 2 ori ce înseamnă să nu ai niciun fel de aerisire pe la capac. În plus rama de podisor este făcută 1/2 din placaj şi sub tablă este osb, care a căpătat nuanţe de verde-albăstriu.
Mi-aş dori ca ceea ce m-a alarmat să fi fost combinaţia de miros emanată de albinele moarte cu apa şi lemnul ud de pe fundul stupului, dar o să văd în continuare evoluţia lui.
Mulţumesc pentru sfaturi.
De 5 ani mă ocup de albine dar chestiunea cu mutatul albinelor într-o încăpere încălzită iarna n-am abordat-o şi credeam că va fi ceva haios şi de ţinut minte.
Cred că este riscant să tranferi ramele afară la temperaturi scăzute şi apoi să duci stupul la căldură (mai ales în prezenţa puietului).
Cum pot fi transferate ramele dacă albinele sunt strânse în ghem de iernare? Riscă cineva să facă acest lucru la asemenea temperaturi?

bucovineanu

Daca mutarea e absolut necesara si vrem sa salvam o familie putem incerca si lucruri aparent imposibile: se poate incerca si mutarea dupa ce a fost introdus stupul la caldura, iar  odata cu inserarea facem rapid mutarea avand lumina obscura. O sa ramana ceva albine in camera dar salvam grosul. Dupa ce se raceste treptat temperatura in camera, dar inainte de a se lumina afara se duce stupul la locul lui. :smile:  Mai e posibil sa fie un inceput de diaree. In acest caz in unele carti e recomandat zborul de curatire in incinta inchisa. Dar cineva care l-a incercat mi-a spus ca nu il recomanda la nimeni.
Daca nu sunt multe albine moarte lasa-le deocamdata in pace.

PricopArthur

La ce va ganditi, nu are cum sa se manifeste acum. Stupul cu umezeala, albina cazuta pe fund sta in apa si miroase.
Intr-un an, aveam in stupi multa miere de struguri. Diaree la greu, albinele cu intestinele pline.
Stupii cu probleme i-am bagat intr-o camera incalzita cu urdinisurile inchise. Dupa cateva ore, am luat fiecare stup in parte, albina scuturata pe un sac in fata stupului (tot in casa izolat spatiul de lucru cu perdele), am curatat-dezinfectat lazile, ramele, completat proviziile.
Pe sac a ramas diaree la greu. O fata de sac la un stup.
Am iesit in primavara foarte bine.
Dar acum se incalzeste vremea. O fereastra de vreme buna, si se poate face miscarea si in aer liber
Miere multă şi inimă curată!

stefan1

  Eu zic sa nu deranjezi albinele pana nu fac intai un zbor de curatire. Cel putin la noi nu a mai fost un zbor din 13 decembrie. Un deranj serios acum s-ar putea solda cu diaree pe rame si pe albine. Oricum in cateva zile cred ca va aparea o zi mai buna de zbor.
  Din experienta mea, mutarea asa devreme intr-o lada noua, cat de buna, determina o stagnare a dezvoltarii.
  La mine astazi, la 4,3 grade la umbra, dar pe vreme insorita, au iesit multisoare albine la un zbor si se vede si diaree pe zapada.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

. Am văzut de 2 ori ce înseamnă să nu ai niciun fel de aerisire pe la capac.

cristii nu are nimic deaface capacul stupului daca nu are aerisire
eu cred ca umezeala care a patruns in stup  a provocat toata pricina
nu-mi explic urmatorul fapt:
albina pe fundul stupului fiind ea shi umeda,afara frig de crapa dracii
pai fiind frig nu avea cum sa se declansheze acel miros pe care sa-l simtzi din fatza stupului  :uimit:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

cristi ciuc

Mulţumesc pentru răspunsurile pertinente venite din partea unor oameni pe care-i apreciez.
Dorin, afară erau cca. 3-4 gr., iar în stup temperatura era probabil mai ridicată (la prânz, condiţii de soare strălucitor). Am spus că a doua oară m-am dus după ce a apus soarele şi temperatura coborâse sub 0 gr.
Dacă scândura de zbor este înegrită şi are continuitate cu fundul stupului, probabil induce mult mai uşor căldura către interior. Am menţionat că stupul a alunecat pe suport şi a avut pantă, fapt ce a facilitat pătrunderea apei după dezgheţul survenit spontan.
Astăzi n-am mai avut timp să trec să văd care este evoluţia după eliminarea albinelor moarte din stup.
Ceea ce iarăşi nu-mi dau seama este dacă eventualele pete de diaree (dacă există!) din interiorul stupului ar putea genera asemenea "miresme"?


dorindafi

eventualele pete de diaree (dacă există!) din interiorul stupului ar putea genera asemenea "miresme"?
  eu zic ca nu. am avut shi eu cu ceva timp in urma doua familii a caror rame nu le-am mai putut folosii din cauza diariei care a fost pe ele dar nu emanau mirosuri
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

relutu

Si eu am diaree intr-un stup si nu miroase,PUTE de mori.

cristi ciuc

Citat din: relutu din Februarie 22, 2012, 08:37:17 PM
Si eu am diaree intr-un stup si nu miroase,PUTE de mori.
Relutu m-ai "liniştit".
Acum aştept un timp prielnic să văd ce-i înăuntru.
Mulţumesc! :hi:

RazvanTi

Citat din: bucovineanu din Februarie 21, 2012, 08:32:33 PM
Mai e posibil sa fie un inceput de diaree. In acest caz in unele carti e recomandat zborul de curatire in incinta inchisa. Dar cineva care l-a incercat mi-a spus ca nu il recomanda la nimeni.
mi-a povestit un prieten ce a facut el la inceputuri cu un alt stupar:
o iarna tot asa ca asta grea si lunga si ce s-au gandit ei? hai sa facem zbor de curatire "indoor". pana aici nimic deosebit.
s-au apucat ei de au montat in mijlocul unei camere nelocuite un godin dupa care l-au inconjurat roata cu 8 stupi (fiecare din ei aveau cate 4)
dupa asta au inceput sa bage in foc. Si au bagat, si au bagat, albinele sa iasa ioc asa ca au taiat un cauciuc mare de tractor si l-au bagat pe foc. ei... dupa vre-o ora de bagat cauciuc pe foc, godinul ROSU :rotfl: si au inceput sa iasa gagicile. la inceput cateva apoi  cu droaia.
cica era un zbor de curatire de nu mai vedeai peretii camerei de albine  :rotfl:
Fericiti nevoie mare ca au scapat de nosemoza au oprit bagatul in foc si s-au asezat linistiti intr-un colt sa astepte sa intre albinele la loc.  :bzz:
normal ca au asteptat degeaba asa ca la un moment dat cand deja scoteai aburi pe gura in camera albinele stateau ciorchini care pe unde apucasera.
Au stat ei si se uitau ca idiotii cand unu la altu cand la ciorchinii de albina si din toata tacerea unu zice catre celalalt:
bah tampitule! care dracu sunt albinele mele si care sunt ale tale? :nebun:
asa ca pana la urma s-au dus la bucatarie si au luat o cana mare de tabla de-aia zmaltuita si au inceput sa imparta: O cana tie o cana mie pana au carat toate albinele in stupi...  :nudie:
sper ca v-am descretit un pic fruntile.
asta se intampla undeva prin anii '80
eu am ras cu lacrimi din momentul cand mi-a zis ca au pus 8 stupi in jurul godinului.
Scuze de offtopic dar nu aveam in alta parte unde relata istorioara asta haioasa tare  :zzz:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro