Intretinere in MER

Creat de andrei_calinescu, Februarie 24, 2011, 06:10:22 PM

« precedentul - următorul »

andrei_calinescu

De ceva vreme, studiez acest model care are avantaje indubitabile.
Am lucrat cu Langstroth in Franta, unde intr-o perioada au fost utilizati aproape exclusiv.
Erau vremuri cand si pietrele dadeau miere.
Acum lucrurile se schimba usor usor din cauza agriculturii industriale, climei, etc.

De aceea reflectez la lada ideala.
Sambata trecuta inainte de targul Campina , am vorbit peste 3 ore cu Valter despre diverse subiecte.
Am schimbat si despre MER.

Care sunt experientele voastre cu acest tip de stup? Valter atingea printre altele frecventa inversarii corpurilor(2 saptamani).
Asta e doar unul din aspecte.


pharaonu75

Sincer, eram nerabdator ca tu sau Valter sa deschideti acest topic!
La targul de la Slobozia, valter ne-a spus cate ceva despre stupul MER, cateva avantaje, ceva modalitati de lucru!
Cu siguranta avea mult mai multe de spus, insa i-a mai lasat si pe altii sa vorbeasca... desi nu cred ca s-ar fi suparat cineva daca Valter acapara discutia!

Deci eu sunt numai ochi si urechi!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

valter

Pentru a nu amesteca lucrurile tin sa precizez:
-am pus mana pe cateva lazi MER( vre-o 35) in anul 2006, dar de nataflet le-am transformat in dadant jos(2 corpuri) si Lanstrot sus(adaugand un brau);
-anul trecut cand am primit contravizita francezilor( Michele si Cristian) alaturi de Andrei am primit o ''corectiva'' academica la calitatea mierii ce am adus-o pentru degustare...adica, excelent aromata, fara adaosuri, dar suficient de fluida pentru a NU fi vanduta in Franta, in eventualitatea unui contract direct.

Sunt hotarat pe MER.
-primul lucru care ''ma macina'' il reprezinta volulul extrem de mare de munca fizica la Dadant...la 100 familii ridic saptamanal 1000 de rame pentru a preveni roitul, la 200 stupi ridic 2000 rame pentru a organiza iernarea...
-al doilea lucru...vi-l spun maine.
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

mape 48-petru manea

anul trecut am pus 8 roiuri in stupi MER cu rama de 270/150
eu ii zic MER cu toate ca nu este STAS
roiurile sau dezvoltat f.bine in vara si se pare ca si iernarea decurge bine
pe un corp intra 12 rame,cam multe
cu 10 rame ar fi fost perfect
poate le voi transforma

andrei_calinescu

Adevarat, e cred si eu lada ideala. O sa incerc sa pledez in stil "Janese" , pe puncte:

1. Munca cu corpul, similar cu ME-ul dar incomparabil cu greutate redusa.
2. Avantaj enorm in observarea coloniei, in diferitele stadii. Ex vrei sa vezi daca se pregateste sa roiasca, ridici corpul 2 si te uiti lapartea inferioara a fagurilor, dupa botci.
3. Dezvoltarea indiscutabil mai exploziva in primavara decat la corp Dadant 1/1.
De fapt aspectul asta  l-am putut compara intre Dadant 1/1 si  Langstroth, unde corpul se umple cu albina cu 2 saptamani mai devreme decat Dadant 1/1. Matca e "ajutata" prin conservarea caldurii intr-un volum redus.
Imi imaginez ca la MER viteza de dezvoltare timpurie e si mai mare.
4. Conex cu 3, permite atacarea de culesuri timpurii la parametrii ideali de ocupare a lazilor, adica ideal pentru rapita si salcam 1.
5. Maniera ideala de creare de roi/familii noi, iei un corp, pui unul la lucru peste si arunci o matca fecundata inauntru.
6. Iernatul nu necesita pregatiri speciale, in catul de jos trebuie doar coroane de 2 degete , ca ghemul sa se formeze si in catul de sus(plin cu miere).

Ar mai fi, Valter a vorbit de maturarea mierii, foarte imoortant in culesuri slabe(ca anul trecut la salcam), catul se umple mai repede si e capacit mai repede.

andrei_calinescu

Apropo de ce spune Valter(fluiditatea mierii), in Franta in general culesurile sunt lungi si mai putin monoflorale. De aceea clientul francez e familiarizat cu mieri "grele", cu umiditate redusa, dearece datorita duratei de cules, caturile sunt in totalitate capacite.
MER-ul mi se pare ideal la noi unde avem culesuri scurte in general(exceptand poliflora).
In cazul in care ai un corp Dadant 1/1 , chiar cu caturi 1/2 , pana isi organizeaza cuibul jos si incepe sa urce in caturi, e ceva pierdere de timp care penalizeaza ulterior gradul de capacire a mierii. De aceea pentru a evita roitul uneori trebuie recoltat prematur.

Mi-a mai spus Valter o ghidusie cu tipul de rame, asta e strasnica, priveste iernatul, dar il las pe el s-o spuna.

ANITEI

Vreau doar sa multumesc initiatorilor acestui topic , nu pot interveni cu informatii  dar sunt ochi si urechi!
'' Pot totul in HRISTOS , care ma intareste.'' Filipeni 4:13

gheghe

      Apropo de procentul de apa din miere.Un fenomen,sau intamplare?,care l-am remarcat anul trecut la un cules relativ tarziu, dupa floarea soarelui, a fost faptul ca albinele au capacit mierea, in ramele 1\2 din magazin,cu un procent de apa mult mai mare decat normal.Faptul l-am remarcat chiar in timpul storsului: in timp ce descapaciam, mierea se prelingea in cantitate mai mare decat in mod normal.Mierea respectiva intre timp a cristalizat-in cristale fine-cu consistenta diferita intre mierea de la suprafata si cea de la fundul bidonului.Am discutat si cu alti apicultori din zona si ei confirmand acest fapt.Am scos in evidenta situatia aceasta -in cazul in care este confirmata si de alti apicultori -spre a fi luata in seama cand se face o analiza de comportament al albinelor autohtone.Stima.

milu56

Citat din: MAPE 48 din Februarie 24, 2011, 08:45:15 PM
anul trecut am pus 8 roiuri in stupi MER cu rama de 270/150
eu ii zic MER cu toate ca nu este STAS
roiurile sau dezvoltat f.bine in vara si se pare ca si iernarea decurge bine
pe un corp intra 12 rame,cam multe
cu 10 rame ar fi fost perfect
poate le voi transforma
vezi o idee:

andrei_calinescu

Am vorbit cu Valter despre un grafic de inversare a corpurilor, stiut fiind ca dezvoltarea ideala a coloniilor e influentata de oportunitatea momentului inversarii.
Valter , te-as ruga frumos daca poti si vrei sa detaliezi.
Cate inversari in sezon(in mare bineinteles), frecventa acestora(in principiu la 14-15) zile.
Care ar fi momentul primei inversari?
Carfe al ultimei?
Cum pregatim rezervele de hrana pentru iernat, in ce interval facem completarea acestora?
Cum stimulam ponta pe final de sezon, evitand de asemenea blocajul cuibului?
Daca iernam pe 2 corpuri, cel cu puiet la inceputul lui septembrie trebuie sa fie jos. Sus trebuie sa avem deja mierea capacita pentru iernat.
Asta ar insemna ca ultima inversare e pe undeva la inceputul lui  august(bineinteles in principiu).

Sunt lucruri care ma framanta privitor la reusita iernarii.
Detalii, subtilitati. Sa incercam sa le abordam.

milu56

Aici iernile sunt mult mai blande,referitor la iernat experimentari se pot face mai bine in Romania.Nu cred ca e nevoie sa iernam pe mai mult de 2 corpuri,un avantaj la iernat golul de 8 mm in cuib favorijeaza deplasarea albinelor in laterale.Eu nu am lucrat cu multietajat sa am multa experenta in schimbarea de corpuri.

mape 48-petru manea

In legatura cu inversarea corpurilor
Trebuie sa prindem momentul cand corpurile trebuie inversate.Nu cred ca este un numar fix de zile (14 sau 20 )
totul depinde de puterea de dezvoltare a familiei,de puterea matci de a depune oua.SIi mai stim ca nu toate fam.
sunt egale ca putere.La un numar mai mare de fam.este greu sa prindem momentul favorabil pt.inversare.
Este un apicultor care posteaza si pe acest forum,care lucreaza de multi ani cu acest sistemsi care spunea ca el pune un corp cu rame goale cand fam.cere acest lucru in partea de jos ,acesta devenind primul corp.Matca stie mai bine momentul cand sa coboare in acel corp sa depuna oua.
Acest lucru merge pe calea naturala a dezvoltari familiei.
Eu inclin sa-i dau dreptate.Prin inversarea corpurilor intrun moment gresit intervenim brutal in dezvoltarea naturala a familiei
ESTE NUMAI O PARERE.NU CONTRAZIC PE NIMENI.DORESC SA TREC PE ACEST SISTEM.

mape 48-petru manea

Pentru iernare eu avand inaltimea ramei de 15 cm ,cred ca 3 corpuri este necesar.
corpul de sus cu rame pline si capacite,corpul mijlociu rame pe jumatate pline
Stim ca albinele fac ghemul de iernare sferic pentru a pierde cat mai putina caldura
si pentru asta trebuie sa le asiguram spatiul necesar

milu56

#13
De sigur atat inversarea corpurilor cat si iermarea pe 2 sau mai multe corpuri se face in masura de puterea familiei.
Cu un corp gol jos este o idee geniala,vreau sa mentionez ca rama de 15 cm. mai exact 14,6 cm. mins (2,5cm.=grosimea leatului sus jos) ne mai ramane 12,1 cm. de fagure ma gandesc ca ar fi mai bine fara sarma.

interesant ce a gasit romikele:
http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=171.25
rame mici faguri fara sarme si la centrifuga se pun ramele pe asa zise rastele chiar ultima postare cele 2 filmulete.
Rma ete mai mica dar veau sa icerc cu rama de 14,6/47cm.

valter

Momentul primei inversari este dat de prezenta albinelor pe minim o treime din suprafata fagurilor din catul inferior(1).

Refritor la dimensiunea ramelor...eu am adoptat o rama de 167 mm ca urmare a corpurilor procurate anterior de la Nehoiu in 2006, adica fortat de a putea uniformiza intreg sisemul de rame reduse.
Marea majoritate a celor ce lucreaza cu MER au rame de 160 sau 162mm.

Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.