rame cu umeras sau fara ????

Creat de Bee happy, Februarie 26, 2014, 11:33:45 AM

« precedentul - următorul »

Bee happy

ce rame ar fi mai utile in stupina  ? cele cu umeras sau fara ? spre exemplu daca as vrea sa imi achizitionez o masina de descapacit cele cu umeras pot fi descapacite cu orice utilaj ? dar cele ingrosate ?  :hi: :hi: :hi: :hi: :hi:

apivasmob

ai atatea rame ce necesita o investitie asa mare 11500-14000 ron?
utilajele au cutitele reglabile dar nu cred ca pana la 45.
Sanatate tuturor apicultorilor

bionut

Si eu sunt curios, care ar fi diferenta dintre ele? Anul asta primesc doi roi de la cineva, si nu stiu ce echipament sa aleg. Cele fara umeras ar fi mai ieftine...nu ca as avea foarte multe de cumparat, dar e bine de stiut. Cele drepte sunt si mai usor de facut in lipsa unui abricht sau freza.

PACO

daca nu au umeras trebuie sa pui distantiere pe lada.

oroles

Ce a zis PACO mai sus este adevarat. Am si eu cativa stupi cu rame fara umeras si deoarece nu am distantiere nu reuseam sa le pun la o distanta buna. Din aceasta cauza albinele imi lipeau ramele intre ele. :D

Secundar, cele cu umeras au avantajul ca protejeaza, cat de cat, matca la manuire. Matca depune oua, in partea de jos a fagurilor, deoarece daca ar depune mierea in partea de jos si puietul in partea de sus, multi faguri am avea stricati. :D Imagineaza-ti ca lipesti doua rame cu umeras si matca e pe un leat vertical in partea de jos.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bionut

Deci nu ajungi cu mult mai ieftin. O sa ma rezum la cele cu umeras, sunt mai usor de manuit de catre incepatori.

PricopArthur

Stiam ca umerasul este cel ce sta sprijinit pe faltul lazii, distantierul hoffman cel ce asigura distanta dintre rame.
La ce va referiti cand spuneti umeras?
Am cateva rame cu umerase rupte si ma batut niste tinte in loc, dar si rame tip Topolog fara distantier, la care erau batute deasemeni niste tinte ca distantier hoffman.
Miere multă şi inimă curată!

PACO

Eu zic sa mergeti pe stasuri,atat la cutii cat si la rame.Umerasul hofman sau distantierele puse pe cutie (in Italia am vazut sistemul) pe langa faptul ca creeaza un spatiu stas intre rame, evitand astfel cresterea de limbi intre rame, mai are si rolul de a uniformiza fagurii si  a evita bataia ramelor la transport.
Daca te referi la dimensiunea umerasului sa fie de sus pana jos aceeasi dimensiune, la caturile de jumate mai merge dar la ramele mari se intepenesc de le ia naiba.

bionut

Eu la acel distantier ma refeream. Cand sta rama pe falt acele distantiere seamana cu 2 umeri...

marius_vfp

cele cu hofman , sunt mai sigure , si mult mai bune , elimina total riscul ca ramele sa se bata (la transport) intre ele daca sunt aranjate corespunzator in lada , pe cand cele cu distantiere metalice tip pieptene iti dau batai mari de cap.. plus ca daca vrei sa faci schimbari intre rame si folosesti ambele modele in aceeasi lada e o nebuneala mare.

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

DaniRadu

La început am folosit rame fără distanţiere, simple din laţi făcuţi la circular. La aşezarea ramelor în stup ţinem rama cu ambele mâine iar degetele (arătătoarele) le foloseam pe post de distanţier (la nivelul unghiilor) pe spetezele superioare ca să nu se apropie rama în momentul aşezării. Am măsurat mijloacele ramelor şi mi-a ieşit exact 37mm şi nu omoram nici o albină deoarece ramele nu se lipeau una de alta. La acea dată nu făcem pastoral şi a fost doar perioda de acomodare cu albinele. Ca să le pot transporta am completat lăzile cu tăbliţe laterale decupate în care intrau umeraşele ramelor exact la distanţa necesară.  Acest tip de tablă se utilizează la magazine pentru ramele fără distanţiere. Apoi am trecut la rame stas cu ditanţiere. Până m-am obişnuit mai prindeam albine între rame şi se cam enervau. http://forum-discutii.apiardeal.com/Smileys/apiardeal/zzz.png