Bio apicultorul, imagini

Creat de bio, Ianuarie 15, 2013, 07:16:34 PM

« precedentul - următorul »

Ionut Ursachi

Domnilor am vazut si eu video-ul ... e naspa de tot . Chiar nu se poate face nimic ? !!!
"O, nebune om pana cand te vei afunda  si ca o albina vei aduna bogatia ta , care degrab va pieri ca praful si cenusa ? Ci cauta mai vartos imparatia lui Dumnezeu ."
    Multa sanatate si respect !

nickialomita

#1561
Inteleg ce spuneti din anii 90 dar si aceste soiuri modificate genetic dau nectar. lucrul acesta l-am observat personal in mai multi ani dar problema majora sunt NEONICOTINOIDE!!!!!!!!!!!!!
Dupa 4-5 zile ramanem fara albina culegatoare si prin urmare nu are cine sa mai culeaga pt ca albina a....tampit , a inebunit , a murit ....
Observati lucrul acesta langa stupina, langa pavilion.
Lucrurile sunt...gravide(vorba unui prieten).

bio

Citat din: tinumaftei din Decembrie 07, 2015, 10:37:55 PM
.....
Sa o luam pe rand.
......
Insa prima intrebare ramane? Albinele au fost la tei? Cate zile sunt de la ultima zi la tei?

...nu am mai fost la tei cred ca de vreo 8-9 ani...... de ani de zile ma misc pe un spatiu destul de restrins nu mai mult de o raza de 20-30 km in jurul fermei .

Pentru a-ti face o ideie ce inseamna substantele neonicotinoide : este doar un citat dintr-o publicatie .
"Pesticidele în cauză se numesc Clotianidin, Imidaclopid şi Tiametoxam şi aparţin unei noi clase de pesticide, numite neonicotinoide (popular numite şi neonice), introduse pe piaţa europeană la începutul anilor 2000, caracterizate printr-o mare eficienţă (sunt de 7000 de ori mai toxice decât DDT)"...cred ca de DDT au auzit si de ce a fost scos din uz .

https://ruralonline.wordpress.com/tag/pesticide-moderne-de-7000-ori-mai-toxice-decat-ddt-omoara-albinele/


Citat din: tinumaftei din Decembrie 07, 2015, 10:37:55 PM
.....
Sa o luam pe rand.
....Sa luam in considerare si ipoteza ca sunt tratate semintele de FS cu ceva. Care este scopul tratamentului? Protectie pana la rasarire. Aproape toata substanta este in coaja. Cat de multa substanta sa poata fi pusa in tr-o samanta ca otrava sa se disocieze in toate celulele plantei, inclusiv in nectar in doza letala pentru albine? Cate mg are o samanta? Cat cantareste toata planta la maturitate? Care este gradul de dilutie a substantei in planta? Eu nu am cunostinta ca la FS sa se faca un tratament cu insecticid in timpul vegetatiei.

...eficacitatea acestor nou substante poate fi observata si in urmatorul film ..... o fi toata substanta pe coaja, dar pe coaja.... o iau albinele... :sad:

http://www.youtube.com/watch?v=4Bb1g8v7cFY&index=1&list=FLHr74L7wAoBoTceESgawutw

tinumaftei

Nu imi apare nici un film...  de ce oare?

Poate tot de la neonicotinoide!?!

Imi apare un mare spatiu ALB, fara urma de video! Stie cineva ce pot sa fac ca sa il vad?

Eduard Rotaru

Eu am mai scris pe undeva: atata timp cat nu exista legislatie care sa aiba si aplicabilitate pe teritoriul Romaniei nu se va putea face absolut nimic.
Ma uitam prin luna iulie cum stateau albinele mele la un loc cu bondarii lipite (moarte) pe palariile de floarea soarelui si numaram zilele poate poate or trece mai repede...si uite-asa calvarul a tinut la mine 3 saptamani... ))/:((((

tinumaftei

Am reusit sa vad ultimul film.
Pana la urma era vorba de un experiment pe porumb.
Am o tema: Sa aflu ce tratamente au fost facute la solele unde am fost eu? Sunt curios pentru ca nu am vazut acest fenomen.
Pt. Bio: Ce soi/hibrid de FS era cel incriminat? De la ce mare producator de samanta? Era doar FS in zona sau mai era si altceva, porumb, paioase? Vreau sa exclud orice alta varianta inainte de a da vina pe neonicotinoide. Sustin su toata inima renuntarea la nenorocitele astea de substante, insa trebuie sa fim obiectivi, s-ar putea ca totusi cauza sa nu fie la FS.
La rapita aici se trateaza inainte/ in timpul infloririi cu substante pe baza de imidacloprid. Nu mai stiu denumirea comerciala, dar era ciudat ca pe ambalaj spunea ca nu este daunatoare pentru albine. Era in aprilie 2014 si in 2 zile au disparut aproape 2 rame de albina din stup. Anul acesta m-am mutat din timp sa nu mai patesc la fel. Fenomenul acesta il inteleg, se trateaza albine iau contact cu substanta direct sau prin nectar/polen si apare mortalitatea.
Mai este inca ceva de pus in discutie. In ultimii ani fermierii cumpara PACHETUL DE FLOAREA SOARELUI, sau de porumb. Asta inseamna ca pe langa semintele tratate cumpara si fungicide, ierbicide, insecticide (la floarea soarelui nu sunt sigur ca sunt in PACHET). De ce ? Pentru ca un anumit ierbicid este incompatibil cu o anumita samanta.
De aceea am intrebat daca cunoasteti denumirea hibridului de FS si producatorul. Poate raspunsul la aceasta situatie presupune un mecanism mai complex!? 

dan sebastian

Tinule, esti apicultor sau fermier?
Dacă ești apicultor nu văd de ce ți partea fermierilor.
Ai văzut cu ochii tai ce se întâmplă cu albina.
Din câte știu doar Dragoș e gica contra. O să fie fericit ca nu e singurul din țara asta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Cristel

Citat din: dan sebastian din Decembrie 09, 2015, 07:13:03 AM
Tinule, esti apicultor sau fermier?
Dacă ești apicultor nu văd de ce ți partea fermierilor.
Ai văzut cu ochii tai ce se întâmplă cu albina.
Din câte știu doar Dragoș e gica contra. O să fie fericit ca nu e singurul din țara asta.
:Ptinu e echidistant :D Vrea sa caute raspunsuri in alta parte desi vede efectul. Nu vede gutatia pentru ca nu se duce dimineata in camp. Parca frunzele stau sa-l astepte pe el in camp =)) ca altfel nu pot traspira. Tare a fost si faza aia ca sunt tratate semintele la exterior...doar pe coaja! Cat de naiv sa fii ca sa sustii ca substanta nu trece in planta daca s-au gasit inclusiv in nectar prezente de substanta activa? Daca ar fi  :bzz: poate si-ar schimba discursul.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

tinumaftei

Cu 1,2 ha nu sunt fermier!! Si nu le tin partea!
Daca ar fi numai gutatia s-ar rezolva usor. Daca albinele sunt dresate sa adapator nu cauta apa pe camp. Vin la adapator si cand acesta e gol (pentru o vreme).
Filmuletele sunt frumoase dar nu conving. Nu pot tine locul unui studiu clinic! Nu poti sa vii cu un experiment de la porumb ca sa explici depopularea la FS.
Sigur samanta se regaseste in planta. In ce proportii se regaseste daca a fost tratata doar samanta sau a fost tratata planta inaintea infloririi (cazul rapitei si al porumbului)? Asta nu am vazut din film! Si este foarte importanta. Una este sa expui la otrava 0,0001g, si alta este sa expui 2-5kg in cazul unei plante. Natura, prin diverse mecanisme, printre care unul este oxidarea, face ca in timp orice substanta sa isi modifice proprietatile la contactul cu apa si aerul. Una este sa vezi efectul unui tratament efectuat in urma cu 60-90 de zile si una este sa faci aceeasi observatie dupa 3-10 zile.
In principiu neonicotinoidele nu sunt substante de contact si actioneaza dupa ce insecta inteapa (in aczul afidelor sau a altor daunatori) planta. Este evident ca pentru un timp planta trebuie sa aiba o seva "otravitoare". Dar este suficient sa tratezi samanta ca sa se intample asta? In cazul rapitei si a porumbului nu! Aici se fac tratamente inainte de inflorire!! Altminteri tratarea doar a semintelor este apa de ploaie!
Anul acesta am avut pentru 3 saptamani o parte din stupi intr-un lan de porumb (lan foarte frumos, ingrijit ca la carte), foarte departe de apa (un paraias la 1,8-2km). Daca ar fi fost asa trebuia sa gasesc in stupi jumate din albina, insa stupi din grupul acesta au fost cei mai frumosi.
Nu sunt Gica Contra. Dar explicatia mi se pare prea simpla.
Noi vedem toti efectele. Eu nu le pun la indoiala. Ca unul care am facut agronomie (doar cativa ani de facultate) explicatia mi se pare prea simpla, pentru ca acest comportament al albinei poate veni din mai multi factori. Si pana nu ii excluzi pe toti din ecuatie nu poti avea un raspuns corect.
Gandesc (pun intrebari), deci exist!!! iaca m-am facut fi filozof!!

oroles

Citat din: tinumaftei din Decembrie 09, 2015, 08:55:31 AM
Daca albinele sunt dresate sa adapator nu cauta apa pe camp. Vin la adapator si cand acesta e gol (pentru o vreme).
Cred ca dresura merge doar la cei de prin Baragan care nu au apa aproape. La mine isi bat joc de mine si se duc in alta parte sa se adape. Am la 50 de m un paraias, am la nici 400 de metri un rau cu destula apa.

Am pus miere cu apa in adapator, zahar, uree, sare tocmai sa le atrag. Am incercat primavara de la primul zbor mai intens. Nici vorba sa reusesc dresajul asta. Anul viitor nu le mai pun adapator deloc.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Pt oroles : Dar sigur nu se duc pe funza de porumb cand au un paraias!!

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

antiopa din ardeal

Citat din: Eduard Rotaru din Decembrie 08, 2015, 08:04:16 PM
Eu am mai scris pe undeva: atata timp cat nu exista legislatie care sa aiba si aplicabilitate pe teritoriul Romaniei nu se va putea face absolut nimic.


Si oare de ce nu exista legislatie?
Daca nu ma insel, folosirea neonicotinoidelor este interzisa in Europa. Exceptie face romania noastra si nu cred ca mai e cineva. Cine e vinovat?
Si nu pot sa ma gandesc la altceva decat la fabula lui Grigore Alexandrescu ,,Toporul si padurea"
http://www.povesticutalc.ro/fabule-Toporul-si-Padurea.html
Sa avem printre noi,, cozi de lemn tare"?Pe fermieri nu prea ii intereseaza decat productia lor deci ar face parte pe undeva din categoria enuntata .
La aprobarea folosirii la noi a neonicotinoidelor un rol sigur a avut o ,,coada de lemn tare" dintre noi apicultorii. Daca nu cumva mai multe. Ajutati-ma sa ma luminez. Cine ar putea fi?

bio

#1573
Citat din: tinumaftei din Decembrie 08, 2015, 09:53:09 PM
Am reusit sa vad ultimul film.
Pana la urma era vorba de un experiment pe porumb.
......

in citeva cuvinte ...... legatura care o vad eu intre porumb si floarea soarelui .
--atit saminta de floarea soarelui cit si saminta de porumb este tratata cu aceeashi substanta... cu aceeashi otrava
--si floarea soarelui cit si porumbul sunt tot plante si se hranesc cu apa care ajunge in solul "otravit" cu substante neonicotinoide .... apa care ajunge sa fie seva plantei...in nectarul plantei, in polenul plantei...

Citat din: tinumaftei din Decembrie 09, 2015, 08:55:31 AM
.....
Daca ar fi numai gutatia s-ar rezolva usor. Daca albinele sunt dresate sa adapator nu cauta apa pe camp. Vin la adapator si cand acesta e gol (pentru o vreme).
....

Albina stii si tu .... nu se duce numai la un troc dupa apa cum nici toate albinele nu se duc la aceeashi sursa de cules . Cind esti la un cules de rapita si pe marginea lanului sunt si plante de papadie albinele nu se duc si la nectarul de papadie..??..ca ar fi invatate numai la nectarul de rapita..??,,,cred ca tot asa se intimpla si cu apa .Cu toate ca au o sursa de apa asigurata albina cauta si daca in natura exista si alta sursa de apa se va duce si acolo cu siguranta .

Dar problema nu este apa care strict o bea albinele  .... ci in film trebuie sa vedem mai departe . Saminta otravita , numai coaja semintei cum subliniai  parca ieri ajunge in pamint . In umezeala pamintului se transmite otrava respectiva ---care spun studiile ar fi de 7000 (shpate mii) de ori  mai periculoasa decit temutul DTT--- .Planta se hraneste din acel pamint care in zona plantei este otravit cu neonicotinoidele care erau doar pe coaja semintei si seva plantei este este otravita . Seva plantei, singele plantei,  nu este doar gutatie ci este si nectar care va fi cules de albine... este  si  polen ca ala doar nu o apare de aiurea.
Daca alimentele de baza ale albinei contin aceste otravuri , poate nu in cantitati mari dar in cantitati care acumulate fac rau familiei de albine si  perturba metabolismul familiei de albine chiar nu sunt daunatoare albinei ?
Si la cit de firava si sensibila este o albina crezi ca ii trebuie doza de elefant sa o dam cu burta la soare ?
...si neonicotinoidele nu omoara direct albina.... ci numai ii afecteaza sistemul nervos ...Cu alte cuvinte timpeshte, inebuneshte albina culegatoare, albina care plecata la cules nu se mai intoarce in stup cu ce a adunat si moare pe cimp dezorientata ca nu mai stie sa se intoarca in stup .

Nici o tigara nu omoara omul.... dar cite un pic zi de zi te rezolva . Asta este crima perfecta

.
Citat din: tinumaftei din Decembrie 09, 2015, 08:55:31 AM
.....
Anul acesta am avut pentru 3 saptamani o parte din stupi intr-un lan de porumb (lan foarte frumos, ingrijit ca la carte), foarte departe de apa (un paraias la 1,8-2km). Daca ar fi fost asa trebuia sa gasesc in stupi jumate din albina, insa stupi din grupul acesta au fost cei mai frumosi.
...

...nu toata saminta bagata in pamint este tratata cu neonicotinoide. Era pe aici un tabel cu toate societatile care au insamintat anul trecut saminta tratata cu neonicotinoide .


Cauta in poze postate de Calmus Dan si ai sa vezi mortalitate exagerata la un lan de floarea soarelui, tarla unde saminta a fost tratata cu neonocotinoide . Si daca Calmus  nu are grija de albina nu stiu ce sa spun...
Calmus Dan.... --il stie toata lumea, estye cel care le da la albine papica  cu lingurita-- simte si indrageste albinele ca pe copii lui...

nickialomita

De unde putem afla daca si anul acesta mai au voie sa trateze cu asemenea otravuri?
Sau cati ani mai au voie sa trateze?
Agricultorii cer sa se foloseasca aceste substante, dar noi apicultorii unde putem sa ne facem auziti si sa explicam dezastrul din apicultura?