Roiul natural

Creat de andreiu, Martie 27, 2013, 06:56:06 AM

« precedentul - următorul »

andreiu

Citat din: pharaonu75 din Martie 28, 2013, 08:39:49 PM
Citat din: andreiu din Martie 28, 2013, 01:12:27 PM
     ... Am ales o solutie nemaintalnita nicaieri, si anume polistiren expandat, armat cu plasa din fibra de sticla atat la interior cat si la exterior...

Cu ce anume lipiti plasa de peretii din polistiren?

Colegul Jenica a dat deja raspunsul. Adaug doar ca din multele sortimente pe care le-am probat m-am oprit la unul denumit POLIFIX

pharaonu75

Cat despre folosirea sipcilor, acestea sunt de preferat a fi folosite atat la marginea superioara, unde se fac si falturile, dar si la partea inferioara, unde se imbina peretii cu fundul de stup/roinita, in acestea facandu-se urdinisul. Astfel albinele nu mai au posibilitatea sa roada marginile libere din polistiren expandat.

Uitati aici cum a procedat colegul Edy_mh cand a confectionat stupii din polistiren extrudat! Intre scanduri si polistiren a folosit si spuma speciala pentru lipirea polistirenului.
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5979.msg134010#msg134010
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

andreiu

Paraoane, vorbim limbi diferite. Eu nu folosesc polistiren EXTRUDAT din acela dur si scump, ci polistiren EXPANDAT, cel fragil, pufos  si ieftin. Solutia aleasa pentru rigidizare este imbracarea lui in plasa si adeziv absolut pe toate suprafetele, inclusiv faltul pentru rame, canturile inferior si superior precum si gaura urdinisului. Nu mai este nimic de ros, nici pentru albine, nici pentru soareci. Sunt multi pasi in serie, eu am pus doar 3 in poze. Manopera in acest caz este mult mai laborioasa decat la polistirenul extrudat, dar materialul este cca 4 ori mai ieftin.

pharaonu75

Stiu diferenta dintre polistiren expandat si polistiren extrudat! Si am inteles de la inceput ca folositi polistiren expandat! Eu ma refeream la procedeul de productie  a cutiilor si la metodele folosite pentru a impiedica albinele sa roada stupul/roinita.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

andreiu

       Exclus, in afara de posibilitatea de a apare o mutatie genetica prin care albina sa roada betonul.
Cutiile si buduroiul cu capac din poza nu sunt finisate, Urmeaza o alta faza, gletuirea, acoperirea cu un strat de glet, dupa care vor fi vopsite cu lavabila de exterior.

pharaonu75

Pai in cazul asta, roii ar trebui sa fie fericiti pentru ca le faceti vile! Cu siguranta vor rezista mai mult decat cutiile din lemn!

Nu imi mai aduc aminte exact, insa cred ca prin Africa am mai vazut ca se foloseau stupi din beton!
De fapt era vorba despre niste ruine pe care localnicii le adaptasera/compartimentasera si le foloseau drept stupi TBH!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

andreiu

       Am si stabilit locatia pentru cartierul rezidential, programarile au fost facute. Repartitiile si cheile le vor primi pe rand, incepand din luna iunie. Pana atunci constructorul s-a obligat sa predea cca 20 de garsoniere. Urmatoarele vor fi 20 de apartamente cu 2 camere  (2 in 1) iar ultimele 10 vor fi vilute de iernare (3 in 1).
       Lasand la o parte gluma, ideea mi-a venit citind pe celalalt forum povestea unui tanar care cerea sfaturi cum sa captureze o familie de albine instalata intr-un stalp de ciment. Dupa multe peripetii a reusit sa scoata doar o parte, care a ocupat 5 rame cu albina. Pe de alta parte de pe acest forum am citit o parte din postarile de la inceput a lui Dragos, care cauta solutii pentru stupi ieftini amintind de polistiren, cu  inconvenientele de fragilitate. Cum in tinerete am lucrat in vacante zidarie, am corelat cele trei informatii. In final, polistirenul se pupa cu betonul si cred ca va iesi o casa trainica pentru albine.

andreiu

       Se pot face dupa acest procedeu lazi pentru roiuri pe 5 rame 1/1, in acest caz putand fi grupate cate 3 dupa configuratia lazii profesorului Ursu, avand ca suport paletul sau ceva similar. Roii nevanduti pot fi dezvoltati pe verticala prin adaugarea de corpuri pe 5 rame 1/1 , fara falturi de imbinare, dupa modelul Dan Margarit, iar iernarea sub capac comun.

andreiu

       Trei lazi mici de 5 rame 1/1 acoperite cu acelasi capac, la formarea roilor.

andreiu

       Se adauga corpul al doilea pentru asigurarea spatiului pentru dezvoltarea fiecarui roi, care poate deveni familie de productie, acoperiti cu acelasi capac.

andreiu

     In functie de cules si de dezvoltarea familiei, se adauga corpul 3 cu sau fara gratie hanneman. Capacul este acelasi.
Se poate constata ca turnul care se formeaza ca in filmele lui Dan Margarit are o stabilitate mult mai mare. Lazile desi mai inguste se sustin una pe cealalta si chiar un vant puternic nu le poate dobori.

bucovineanu

Din cate vad eu toata lucrarea seamana cu stupul lui Ursu. Sa nu cumva sa ii vada ca va da in judecata pentru fabricarea lor fara licienta.  :rotfl:

andreiu

      Seamana, dar nu rasare. Ideea este incercarea de adaptare la sistemul de apicultura simplificat, practicat in Canada de Dan Margarit, folosind rama normala si un material relativ ieftin. Asezarea corpurilor in configuratia respectiva a fost aleasa pe considerente de stabilitate. Lipseste cu desavarsire gratia minune, camara de alimente, ideea de 3 in 1, fundul antivaroa, colectorul de polen de fund pe care le-a brevetat dl. Ursu.

bucovineanu

Intelesesem despre ce e vorba. Credeam ca o sa se inteleaga faptul ca am facut asemanarea in gluma.

andreiu

     M-am prins si eu de la inceput ca este o ironie fina si am raspuns mai mult pentru altii. Oricum, eu voi merge pe acest experiment si tin la curent forumul despre evolutie si evident despre rezultate. Cu bine.