Mortalitate excesiva la floarea soarelui

Creat de Kov iulian, Iulie 12, 2015, 11:50:41 AM

« precedentul - următorul »

Ignatov Andrei

Am si eu o intrebare.
1000 de puncte pentru cine raspunde!

5 stupine, acelasi lan de FS:
O stupina, la 200 metri de lan din partea de vest.
4 stupine, intre 1500 si 3000 metri de lan, din partea de nord. La stupina din vest mortalitate ca la nebuni!
La stupinele din nord... si miere dar si albina!

Ce ziceti?!?
Cum e cu chimicalele cu care se trateaza semintele... bla bla...?!?

Oameni buni, daca lanul nu este tratat in timpul (sau cu putin timp inainte) infloririi, "otrava" cu care se trateaza semintele reprezinta... fix 0!

Pe "vremea lui Ceasca", aproape toate semintele erau tratate, fara niciun discernamant si nu patea nimeni nimic, dar acum...

Nu va mai lasati dusi de val, pentru ca nu stiti ce vorbiti! Mai bine priviti la produsele ce inlocuiesc mierea si polenul si cu care se furajeaza familiile si dupa aceea mai vorbim!
Nu au cum sa se regaseasca in nectar substantele care se aplica pe seminte!

V-ati gandit - macar o clipa - ca produsele "naturale" pe care le dati albinelor sunt obtinute din aceleasi culturi agricole unde nectarul si polenul sunt otravite?!?

bucovineanu

Daca neonicotinoidele si celelalte chimicale sunt asa de inofensive pentru albine, oare ce i-o fi apucat pe cei de la Bruxelles sa le interzica?
Chimicalele care se foloseau pentru tratarea semintelor pe vremea lui Ceausescu erau mult mai putin periculoase decat otravurile folosite in zilele noastre. Oare care e cauza necunoscutului ccd?
Andrei, vorbesti de parca ai avea interese de partea marilor producatori de otravuri.

Kov iulian

#17
Citat din: Eduard Rotaru din Iulie 17, 2015, 09:26:29 AM
Majoritatea fermierilor au "descoperit" noua generatie de pesticide anul trecut si anu asta...exact cand UE le interzice.
Vedeti domnilor ca acolo unde este "unitate" se poate...au reusit pana la urma sa obtina derogarile si evident ca si-au facut sctocuri pentru inca cel putin 1 an de zile ....asa ca sa nu va asteptati ca de la anul sa fie altfel.

Si ei au putut, noi inca nu putem: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=8112.0

Citat din: Ignatov Andrei din August 04, 2015, 08:00:32 PM
...

Ce ziceti?!?
Cum e cu chimicalele cu care se trateaza semintele... bla bla...?!?

V-ati gandit - macar o clipa - ca produsele "naturale" pe care le dati albinelor sunt obtinute din aceleasi culturi agricole unde nectarul si polenul sunt otravite?!?

Inainte isi primeau doza de toxine doar din sirop, cum ne-cum faceau fata, acum primesc si din sirop dar si din mierea culeasa deci o expunere dubla.

De ce e asa greu sa intelegem ca efectele unei  toxine asupra familiei de albine pot trece neobservate daca se incadreaza intr-un anumit procent  dar dublarea timpului de expunere sau dublarea cantitatii creaza probleme?

Apoi chiar asta e rolul tratarii semintelor cu pesticide neonicotinoide, de a fi absorbite de planta si de a actiona asupra insectelor un timp cat mai indelungat.

Daca nu actionau un timp indelungat ce rost mai aveau sa le foloseasca, stropeau cu substantele clasice de mai multe ori ca pana acum.

Ignatov Andrei

#18
Citat din: bucovineanu din August 04, 2015, 08:58:37 PM
Daca neonicotinoidele si celelalte chimicale sunt asa de inofensive pentru albine, oare ce i-o fi apucat pe cei de la Bruxelles sa le interzica?
Chimicalele care se foloseau pentru tratarea semintelor pe vremea lui Ceausescu erau mult mai putin periculoase decat otravurile folosite in zilele noastre. Oare care e cauza necunoscutului ccd?
Andrei, vorbesti de parca ai avea interese de partea marilor producatori de otravuri.

N-am niciun interes, doar ca acea cantitate de otrava de pe seminte nu reprezinta cauza!
Chestia e ca nu mi-ati raspuns de ce eu si alti trei stupari (cele 4 stupine din intrebarea mea) nu am avut mortalitate, iar cel cu stupina la 200 metri de lan aproape ca a ramas fara albina... IN CONDITIILE IN CARE AM CULES LA ACELASI LAN!
Nene Bucovinene, cred ca ti-ai dat seama ca nu prea am obiceiul sa vorbesc aiurea!
Sunt constient ca exista un pericol mare (sau mai multe pericole)si ca mor albinele, dar nu de la acea infima cantitate de otrava de la tratarea semintelor, cantitate care se regaseste doar in tesuturile plantei (radacini si parte aeriana). Ceea ce ajunge in nectar (daca ajunge) este exact ca si cum as spala eu vermorelul in ocean si s-ar plange cei din Brazilia!
Cauzele - ca sigur sunt mai multe - trebuie cautate in alta parte.
Sigur mai fac ceva golaneli agricultorii, golaneli pe care nu le declara (substante primite "cadou", chestii facute la negru etc.)!

Ignatov Andrei

Citat din: Kov iulian din August 04, 2015, 09:13:58 PM
Apoi chiar asta e rolul tratarii semintelor cu pesticide neonicotinoide, de a fi absorbite de planta si de a actiona asupra insectelor un timp cat mai indelungat.


Corect! Asupra insectelor care ataca planta! Dar albina nu ataca planta, iar in nectar nu se regasesc substante ce alcatuiesc tesuturile plantei. Este ca si cum am afirma - asa cum afirma nestiutorii - ca in miere se gasesc toate principiile active ale plantei si toate vitaminele!!!

Repet: nu aici e buba!
Nu de putine ori ma gandesc ca este foarte mult praf in ochi si ca altele sunt cauzele!
Totul este doar bazat pe presupuneri, nimic concret!

Daca as spune ca eu nu am asemenea probleme, ca la mine albinele consuma doar miere si polen, ati spune ca-s nebun, deci inca o presupunere, cu toate ca asta este realitatea din stupina mea!
Cand apar stropiri in timpul vegetatiei, atunci am si eu probleme, probleme pe care caut sa le rezolv impreuna cu beneficiarii de tratamente!
Si ei trebuie sa traiasca, dar si noi... si pe langa noi... si ceilalti!!!

bio

#20

In zona mea la marea majoritate s-au produs depopulari...

In cazul meu.... pavilioane care le am aplasate in imediata apropiere a lanului au pe "aripile de zbor" ale pavilionului  albine moarte fara numar, albine prin intoxicare > pavilioane aflate la distanta de ~ 600-1000 metrii de lan nu au decit un numar nesemnificativ de albine intoxicate--poate cele intoxicate sau prapadit pe drum..?? :roll:


....Naiba stie cum o sta treaba. Dar nu degeaba o fi si acest film..

https://youtu.be/4Bb1g8v7cFY

Kov iulian

#21
CitatCorect! Asupra insectelor care ataca planta! Dar albina nu ataca planta, iar in nectar nu se regasesc substante ce alcatuiesc tesuturile plantei. Este ca si cum am afirma - asa cum afirma nestiutorii - ca in miere se gasesc toate principiile active ale plantei si toate vitaminele!!!
...
Si ei trebuie sa traiasca, dar si noi... si pe langa noi... si ceilalti!!!

La primavara se vor folosi aceste pesticide si la rapita, va veti convinge cand vor apare din nou aceleasi probleme.

Toti oamenii trebuie sa traiasca unii pe langa alti in armonie si simbioza unii cu alti si cu natura.
Ei fermierii ( si o parte din apicultori) au uitat asta, nu poti face jaf si prapad ca sa traiesti tu bine azi iar generatiile viitoare dai naibi.
Tu fermier nu poti otravii apele, nu ne poti otravii pe noi si celelalte vietati ca sa faci bani si  ... mare cu orice pret.

Consumam hrana cu toate prostiile ca e prea scump sa produci mancare buna, cum vor mai face unii bani?
Mancam parizel cu oase, par si copite, paine cu talas ca vor sa faca unii bani.
Se taie padurile ca vor sa faca unii bani.
Ne vand toate porcariile de medicamente ca vor sa faca unii bani cu orice pret.

Chiar meritam un cataclism mondial ceva sa ne mai trezeasca la realitate.

tuturicius

Daunatorii vizati de insecticidele cu care se trateaza samanta distrug flloarea soarelui in stadiul de samanta abia germinata sau plantuta abia rasarita, cand inca nu are primele doua frunze adevarate. Cand planta are un metru jumate o doare la banana de toti daunatorii iar insecticidul s-a diluat de mii de ori in volumul plantei.
Neonicotinoidele s-a constatat ca pot avea efecte subletale dintre cele mai ciudate, este foarte adevarat. Dar o gramada de albine moarte in fata stupului nu este efect subletal. Alea sunt moarte de-a binelea.
Intreb din nou, si eu, daca mor si din alte cauze si noi stam linistiti, sau, ma rog, nelinistiti - insecticidele ... asta este ...
Eu le-am avut in lanul de floare, dupa prima saptamana am gasit destul de multe moarte in fata urdiniselor, apoi  au murit mult  mai putine. Daca era neonicotinoidul din samanta care a persistat in doza letala si le-a omorat ce s-a intamplat cu el mai departe? A rezistat el pana s-a facut floarea de un metru jumate si apoi a disparut brusc de la o saptamana la alta? Lanul la care zburau a fost tot acelasi, alta floare mai departe nu a fost, sa zici ca s-au mutat mai departe si au murit pe drum.
Prima saptamana cand au murit a fost canicula, apoi s-a mai domolit. Prima saptamana nu le-am vazut, am fost in concediu, am avut doar un om care le-a dus apa. Cand am ajuns acasa si am fost sa le vad, ce mi-a sarit in ochi a fost ca la toti stupii se bateau pe scandurica una sau doua perechi. De ce? Mai greseste cate una stupul, dar sa se bata chiar la fiecare urdinis cate doua nu e normal. Stupii i-am avut oricum pusi nu mai mult de 4 in linie, cu diferite directii de zbor si distanta intre linii de 5 metri. Ii am pe terenul meu. Daca s-or fi batut cand a fost cald cate 3 perechi deodata? ziua e lunga, o saptamana e si mai lunga si eu zic ca se aduna cam multe intr-o saptamana. 6 in 5 minute, adica 66 intr-o ora, 660 in 10 ore, 4620 intr-o saptamana. Deja numarul e mai mare decat aveam eu moarte in fata stupilor.
Nu am eu albine de zeci de ani si mai am de acumulat multa experienta, dar sa-ti plimbi ochii pe 35 de stupi si sa vezi la fiecare o pereche sau doua care si-o trag in freza nu este normal.
Convingerea mea este ca s-a intamplat ce am citit scris pe undeva de nenea Ignatov - au fost prea aproape de lan, nu au apucat sa scape pe drum de mirosul de floare si nu au mai fost recunoscute de paznice la urdinis. Si daca dansul zice ca fenomenul este mai accentuat pe canicula si ma gandesc ca anul acesta a fost mult mai cald decat anul trecut ...  Si daca ma gandesc ca am mai citit acelasi lucru pe un undeva pe unul din forumuri ca sfat primit de cineva de la un stupar batran ... Mie mi se pare ca se leaga.

stefan1

  Interesant filmul pus de Bio.
  Eu ma mir ca si dintre stupari unii dau unda verde acestor neonicotinoide. Oare tot Occidentul este in eroare si au renuntat degeaba la aceste insecticide ieftine si eficiente?
  Spuneti ca efectul lor este doar in primele saptamani de vegetatie, dar uitati ca ele inlocuiesc tratamentele care altfel trebuiesc facute in timpul infloririi sau imediat inaintea acesteia. La cartofi, tratarea semintei inlocuieste 2-3 tratamente contra gandacului de Colorado, tratamente care altfel s-ar face in plina vegetatie, in iunie-iulie. Ba mai mult, chiar acum am discutat cu cineva care nu stie de neonicotinoide,dar era mirat ca anul asta nic nu a mai trebuit sa trateze cultura de cartofi contra gandacului. A cumparat insecticidul pentru stropire, dar nu l-a mai administrat ca pur si simplu nu erau decat foarte putini gandaci. Asta in cazul in care nu a tratat samanta, doar prin rotatia culturi;or a pus dupa porumb la care samanta a fost tratata. Asta inseamna ca remanenta este foarte mare si otrava se cumuleaza in sol. Daca este asa, orice planta care creste pe acel sol va absorbi de acolo otrava.
  A pus, cred ca tot Kov iulian, cu saptamani in urma un material despre raspandirea acestor substante chiar si pe cale aeriana si pe distante foarte mari. As vrea sa revad mai amanuntit materialul dar nu mai stiu unde-i pe forum. Se spunea ca s-au facut analize pe diferite persoane din diferite tari, sa vada gradul de absorbtie a acestor substante in corpul uman. Spre uimirea lor, s-au gasit urme din insecticidul cercetat chiar si la persoane din tari in care insecticidul era interzis. Se presupunea ca prin ploi si vant insecticidul a ajuns la mari distante de locul unde s-a administrat. Eu zic insa ca se poate ca si alimentele din magazine, care nu stim din ce zone provin, puteau fi cauza acestei situatii. Dar daca este asa, inseamna ca toata lumea este afectata de aceste tratamente fie ca se fac sau nu in zona in care traim noi si albinele!!!
  Tuturiciu, spui ca mai multe albine au murit la inceput si de ce nu au murit tot asa si mai departe. S-ar putea ca primele flori sa concentreze o cantitate mai mare de otrava. Stii ca si la tei, la inceput de cules, in anumite conditii este o mortalitate mare, apoi fenomenul dispare. Dar mai poate fi o explicatie.: la orice otrava se da in carti LD-ul, adica doza letala. Am mai scris de asta:LD30 de exemplu inseamna doza la care 30% din indivizi mor. Poate fi LD50 sau LD90 sau LD98, adica doza care omoara 98% din indivizii testati. Asta arata ca rezistenta la otrava variaza de la individ la individ. De aceea nici tratamentul de paduchi nu omoara toti paduchii, chiar daca aplicam foarte corect tratamentul. Revenind la mortalitatea de la floare, se poate ca acel procent de albine mai sensibile la otrava sa moara in primele zile,iar cele ramase sa fie mai rezistente. Spui de albine care vedeai ca se bat la urdinis. E posibil ca mirosul, cum spui tu, sa fie cauza fenomenului. Dar daca ai citit, unul din efectele neonicotinoidelor este pierderea memoriei si a simtului de orientare. Se poate ca acele albine chiar sa fie din alti stupi, ratacite. Cum iti explici numarul mare de albine care raman pe flori si nu stiu sa se mai intoarca la stupi?
  Ma opresc, ca subiectul este prea vast.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tuturicius

#24
Nu cred ca am scris undeva ca dau unda verde neonicotinoidelor. Ar fi bine sa pot da eu unda verde sau rosie dupa dorinta mea  :)
Din ce am scris mai sus nu reiese ca as considera neonicotinoidele inofensive.
Doar ca, altfel spus, ma indoiesc ca floarea sa aiba din tratamentul semintei in ea ramasa DL50 sau DL 30 sau DL5.
Anul trecut am avut stupii mai departe de lan si nu mi-a murit nici una. Neonicotinoidele nu au aparut doar de anul acesta.
Intr-adevar subiectul este vast, dar si in cazul CCD nici lumea apicola nu a diagnosticat clar neonicotinoidele. Acum inseamna ca le-am dat din nou unda verde? Nu, inseamna ca pricep exact ce vad - CCD nu prea are habar nimeni ce cauza are, dar convingerea este ca ar avea si neonicotinoidele un rol, impreuna cu mai multi factori. CCd nu a explodat in America cel mai tare in statele in care acestea s-au folosit la greu... Inseamna, repet, ca le dau din nou unda verde? Cred ca ar fi fost de dorit ca acestea sa fie cauza clara a CCD, ca poate ne trezim ca apare si la noi, se interzic neonicotinoidele si ne trezim ca tot dispar albinele.
Albinele sunt, in general, in declin de mult timp inainte sa apara neonicotinoidele.
Am mai scris pe undeva, am avut albinele la rapita tratata clar cu neonicotinoid inainte de inflorit - vorbit cu fermierul. Nu mi-a murit nici o albina. Si merg la floare cu samanta tratata cu luni inainte ca sa adun pumnii de albina moarta ... Anul trecut de asemenea la floare nu mi-a murit nici o albina, era plin le floare imprejur, de la mai multi fermieri fata de anul acesta. Si anul trecut samanta a fost tratata.
Cartoful sunt convins ca acumuleaza mai multa otrava in tubercul raportat la marimea plantei, probabil se si aplica doza mai mare oricum pentru ca colorado mananca efectiv planta. Din filmul lui BIO nu pot sa spun decat ca ma bucur ca nu apuca sa bea albina picaturile alea, din porumb, pentru ca nu am mai avea ce sa ducem la floare. Insecticidul e insecticid - omoara insectele.
Albine care nu mai stiu drumul catre casa? Asta imi suna mai degraba a efect neonicotinoid subletal. Albine moarte in fata stupului la lanuri netratate de curand cu insecticid - asta imi suna a altceva.
Asta o vad ca si casa asigurata pentru cutremur in zona fara risc seismic ridicat, dar unde sunt de zeci de ori mai mari sansele sa vina o furtuna serioasa care sa te lase fara acoperis. Are si domnul Ignatov prezentata situatia de mai sus - ori bate campii ori ma face sa-mi pun intrebarea -  NU O MAI FI SI ALTCEVA?

:hi:

Kov iulian

Citat din: tuturicius din August 05, 2015, 01:50:47 AM
...
Neonicotinoidele s-a constatat ca pot avea efecte subletale dintre cele mai ciudate, este foarte adevarat. Dar o gramada de albine moarte in fata stupului nu este efect subletal. Alea sunt moarte de-a binelea.
Intreb din nou, si eu, daca mor si din alte cauze si noi stam linistiti, sau, ma rog, nelinistiti - insecticidele ... asta este ...
Eu le-am avut in lanul de floare, dupa prima saptamana am gasit destul de multe moarte in fata urdiniselor, apoi  au murit mult  mai putine. Daca era neonicotinoidul din samanta care a persistat in doza letala si le-a omorat ce s-a intamplat cu el mai departe? A rezistat el pana s-a facut floarea de un metru jumate si apoi a disparut brusc de la o saptamana la alta? Lanul la care zburau a fost tot acelasi, alta floare mai departe nu a fost, sa zici ca s-au mutat mai departe si au murit pe drum.
Prima saptamana cand au murit a fost canicula, apoi s-a mai domolit. Prima saptamana nu le-am vazut, am fost in concediu, am avut doar un om care le-a dus apa. Cand am ajuns acasa si am fost sa le vad, ce mi-a sarit in ochi a fost ca la toti stupii se bateau pe scandurica una sau doua perechi. De ce? Mai greseste cate una stupul, dar sa se bata chiar la fiecare urdinis cate doua nu e normal.

http://citybugs.tamu.edu/factsheets/ipm/what-is-a-neonicotinoid/
CitatNeonicotinoids are a new class of insecticides chemically related to nicotine. The name literally means "new nicotine-like insecticides".  Like nicotine, the neonicotinoids act on certain kinds of receptors in the nerve synapse.
CitatNew research points to potential toxicity to bees and other beneficial insects through low level contamination of nectar and pollen with neonicotinoid insecticides used in agriculture. Although these low level exposures do not normally kill bees directly, they may impact some bees' ability to foraging for nectar, learn and remember where flowers are located, and possibly impair their ability to find their way home to the nest or hive.
CitatNeonicotinoidele sunt o clasa de insecticide chimice bazate pe nicotina. ...
Asemeni nicotinei neonicotinoidele actioneaza asupra unor receptori ale sinapsei nervului.
CitatNoi studii arata potentialul toxic asupra albinelor si asupra altor insecte benefice printr-o contaminare de nivel mic a nectarului si polenului cu insecticide neonicotinoide folosite in agricultura.
Chiar daca aceste niveluri de expunere in modn ormal nu ucid albinele direct pot avea un impact asupra abilitatilor albinelor de a strange nectar, de a invata si asi aminti unde sunt localizate florile, de asemeni pot afecta si capacitatea acestora de asi aminti drumul inapoi spre stup.
Si alti apicultori din europa s-au lovit probleme similare dupa folosirea acestor pesticide in agricultura, nu au iesit in strada de nebuni ca nu aveau ce face pe acasa .
Se insala unu doi, trei dar nu se pot insela atatia mii de apicultori, vad efectele perverse asupra albinelor lor si asta ii irita.

Am urmarit mai demult un documentar pe tv nu imi aduc aminte cum se numea.
Era vorba despre un pesticid care avea efecte perverse asupra pestilor.

Prima data era toxic, apoi pe masura ce se dilua isi pierdea toxicitatea si parea ca totul e ok dar de la un moment dat la o anumita concentratie infima actiona ca un contraceptiv si bloca capacitatea de procreere a pestilor.

tuturicius

Sa mai incerc o data sa explic ce vreau sau voiam, pentru ca deja renunt, simt ca urmeaza intrebarea - "Dom'le esti platit de Bayer?" =))
Voiam sa initiez o discutie unde sa spuna fiecare la ce distante de lanul de FS a avut albinele, ce mortalitate a avut, cat de cald a fost in respectiva perioada etc. si poate aflam si alte motive din care pot muri albinele la FS.  Daca hibrizii astia noi produc si mai multe uleiuri volatile? Ca tot sunt proiectati sa produca mult ulei. Pate distantele fata de lan trebuie marite fata de ce se considera ok pana acum. Nu stiu ... zic si io ...Cred ca ar fi fost o discutie interesanta si poate constructiva.
Meseria mea este de medic veterinar, poate nu am priceput prea multe din medicina asta, dar un lucru tot l-am priceput si eu - vesnic trebuie sa ai mintea deschisa si sa fii dispus sa accepti ca ai pus un diagnostic gresit; E periculos cand sa te agati prea tare de o convingere care nu e dovedita negru pe alb. Ca neonicotinoidele sunt toxice e dovedit negru pe alb. Ca albinele ne-au murit din cauza lo, nu e.
Stiu chiar bine de tot ce inseamna insecticid, nicotina, sinapse, DL50 si multe altele. Doar ca discutia pentru mine este in momentul acesta ceva de genul:- Ma doare genunchiul si merg la doctor sa vad, poate ma ajuta. Si asta ma intreaba daca fumez, eu zic ca da, si omul imi spune - "E clar! lasa-te de fumat! Nicotinaaa!!!" Si io zic "Bine ... dar poate un reumatism ... o intindere ... " Si doctorul zice "AHAAA - DECI TU VREI SA SPUI CA TIGARILE SUNT SANATOASEEE!!!" si imi tranteste in brate un morman de pliante cu efectele nocive ale tigarilor.
Sa-l intreb din nou - " Dar stiti ... poate ... vreo intindere ... vreo artrita ..."? Mai bine o las balta.
Apropos - cati stiti ca din tigari nu ne omoara nicotina, ci gudronul? Poti trai bine mersi si cu convingerea ca nicotina te moara, si daca nu e chiar exacta. Te feresti de tigari si gata. Numai sa nu apara tigara fara nicotina, sa fumezi linistit si te trezesti ca ai murit de gudron ... :D

Sanatate tuturor!!!

Eugen B

Nicotina da dependenta de tigari. Daca tigarile nu ar contine asa ceva lumea nu ar fi dependenta de ele. In fine asta e alta discutie. oricum stai linistit ca tigatile nu iti fac bine.
Fiind si la subiect si eu am vazut anul acesta o depopulare ceva mai mare la FS. Oricum eu cred ca sunt multe motive din care albinele mor, toate adunate la un loc duce la ce se intampla azi. Si pe viitor daca nu se intampla o minune albinele cred ca vor fi pe cale disparitie

Closcutz

Daca vrem sa gasim alte motive pt care au murit albinele si sa excludem neonicotinoidele, mi se pare gen bancul urmator: Pacientul : Doctore, ma doare capul! Doctorul: Ai limbrici! Poftim reteta! Pacientul nedumerit pleaca. A doua zi revine: Doctore, ma doare in piept! Doctorul: Ai limbrici, poftim reteta! A treia zi acelasi pacient vine cu mana rupta! Doctorul: Ai limbrici! Pacientul nu mai rezista si incearca sa-l contrazica! Doctorul: Pai cum ai facut? Pacientul: M-am urcat in copac,am cazut si mi-am rupt mana! Doctorul: Vezi, ai limbrici, daca te-a mancat in fund si te-ai urcat acolo :)

Eugen B

Eu personal nu exclud neonicotinoiele. Cred ca este unul din factorii principali, dar nu singurul. De exemplu anul trecut la f multi stupari varroa a facut ravagii si ei au dat vina pe altceva. Multi isi impaca constiinta cu neonicotinoide si gata si ei habar nu au ce sunt alea.