Mortalitate excesiva la floarea soarelui

Creat de Kov iulian, Iulie 12, 2015, 11:50:41 AM

« precedentul - următorul »

istodorescu vasile

domnule TINUMAFTEI:urmariti in filmul de mai sus, care este produs cred, de catre cei mai buni cercetatori pe care ii are lumea la ora actuala, urmariti filmul de la minutul 59 pina la sfirsit, si daca ati avea ocazia ceea ce eu nu va doresc, sa traiti pe viu acest fenomen, poate ca va faceti o imagine despre aceste substante. daca majoritatea tarilor dezvoltate au interzis aceste substante, au facut acest lucru dupa studii de amploare.

istodorescu vasile

am 40 de ani ,m-am nascut cu albine in ograda fiindca si tatal meu facea acest lucru, am facut pastoral la tot ce se poate face pastoral, insa daca afirm ca aceste substante NNE sunt cele mai distrugatoare, o spun intemeiat, dupa ani de experienta, insa cred ca aceste substante subletale, devin letale in anumite conditii, care in alte conditii trec neobservate.

tinumaftei

Va inteleg.
Raman insa niste intrebari fara raspuns:
1. Cum se face ca unii apicultori au scos miere in conditiile in care au mers la FS tratata cu NNE?
2. In RO se trateaza cu NNE de aproximatix 10 ani. De ce au aparut efectele doar acum? Chestia cu acumularea substantelor in sol este prea simpla.
3. Cred ca mai degraba a fost un accident tehnologic ori ceva suplimentar care ne scapa la o privire rapida.

Explicatia mea este pentru dezorientare folosirea de NNE la samanta, dar in cazurile de mortalitate masiva a fost vorba de o intoxicatie suplimentara, cel mai probabil un tratament cu insecticide la grau. Graul se trateaza cu insecticide atunci cand FS este cu 1-2 saptamani inainte de inflorire. Substanta a fost imrastiata neglijent sau a fost aplicata pe vant si a ajuns pe FS iar dupa 1-2 saptamani a fost reactivata de ploaie.
Albinele ori se ratacesc pe floare si se pierd in camp ori mor la stup. Astea doua variante nu se pot combina. Albinele pe care le vedem la urdinis au primit o doza letala, cel mai posibil de la o substanta pe baza de contact.

Am vazut filmul, il mai vazusem de fapt.
Partea de film ce descrie depopularile din SUA nu ne vizeaza pentru ca descrie doar lucruri foarte generale.
In ce priveste marea intoxicatie din Germania, ea a fost generat de un accident, o aplicare necorespunzatoare si a afectat albinele din zona respectiva si nu cultura albinele ce au recoltat la cultura tratata.
Sigur NNI sunt foarte nenorocite, dar sa nu credeti ca cele pe baza de contact sunt mai blande.

Sunt voci care zic ca de fapt tot razboiul acesta contra NNI (care este in fapt o inventie nemaipomenita) este dus prin intermediul apicultorilor de celelalte companii care produc otravuri clasice care pri aparitia NNI isi vad diminuata cota de piata!!
Toate aceste nenorociri nu ma fac decat sa fiu cu ochii in patru!!!

istodorescu vasile

noi suntem prea mici pentru a conta , doar ne expunem parerea. oricit de vigilent ai fi , nu poti sa fi scutit de pierdere, fiindca nu o poti controla. eu traiesc din apicultura, imi este din ce in ce mai greu, trebuie sa imi intretin familia intr-un fel, am facut pastoral la fl. soarelui de multi ani, era depopulare , stiut fiind faptul ca fl. soarelui depopuleaza, insa cum a fost 2015 nu am mai intilnit. as fi de acord ca a fost un accident , si a ajuns substanta destinata altei culturi accidental pe fl. soarelui, insa acelasi lucru s-a intimplat in toate zonele tarii, unde a fost tratata saminta, si asta denota faptul ca in anumite conditii substanta devine letala.si in filmul de mai sus, se scoate in evidenta faptul ca depopularile inexplicabile  s-au vazut acolo unde a patruns si substanta NNE.

nickialomita

E din ce in ce mai greu cu otravurile care apar. Ma feresc de ele cat pot dar parca NNI sunt catastrofa. Pana nu o sa fie interzise si la noi o sa fac apicultura doar la spontana salcam si tei. Financiar nu o sa fie bine ca nu are de unde dar poate o sa vina vremuri mai bune.
Nu traiesc doar din apicultura desi am un pavilion de 100 si unu de 50 familii+ roiuri fara numar insirati pe jos.
Sunt curios ce o sa fie cu rapita anu asta.

tinumaftei

90% din culturile de rapita folosesc samanta tratata cu NNI de aproape 10 ani. Nu cred ca marea problema este tratarea semintelor. Nenorocirea o reprezinta cele doua tratamente de primavara, unul importiva viermilor ce ataca interiorul tulpinei si altul inainte/in timpul infloririi impotriva diversilor daunatori externi. La aceste doua tratamente se folosesc tot NNI dar nu din lista de interzise (un exemplu Callipso). Foarte periculos este primul tratament de primavara care se face cu produse sistemice, care intra in planta. Acum 10 ani o rapita mi-a curatat toata culegatoarea desi fusese stropita cu 2-3 saptamani inainte. Pentru tratamentul din timpul infloririi unii trateaza cu Mavrik, asta are substanta activa din Mavrirol si nu daunator dar trebuie intrebat foarte serios care a fost primul tratament de primavara si verificat pe net substanta activa si toxicitatea.

romikele

Nu neonicotinoidele in sine au facut ravagii, ci proasta lor utilizare, dozajul in exces si amestecul cu alte otravuri de catre unii fermieri.
Asta e clar, deoarece la culturi tratate cu aceeasi substanta, au fost manifestari diferite. In timp ce la unele au existat depopulari nesemnificative, la altele a fost prapad.
Si apa in exces e daunatoare, daramite aceste substante!!!
Prea usor dam vina pe ce nu cunoastem in amanunt, fara o documentare serioasa sau studii facute de specialisti!!!
La mijloc sunt interese foarte mari, iar noi din pacate suntem cei afectati de aceasta lupta acerba pentru imbogatirea unora cu orice pret.

bismark

     Da, necunoasterea folosirii chimicalelor este mult mai daunatoare.Cind mi-au murit 42 familii cei de la asociatia agricola folosisera toate resturile ce le aveau prin depozite ramase an de an.Va dati seama ca toate familiile moarte aveau miere la greu,iarna a fost usoara si cu toate astea au murit.La analize nici nu au putut stabili ce a fost mai rau in aceasta bomba chimica.Sint cam 6 ani si totul s-a refacut dar pierderea a ramas, ca la asociatia respectiva am si eu papa.Dar i-am pus sa semneze ca daca se mai intimpla o data vor plati si pe cele 42 familii.Cu respect  ^:)^
Nimic nu-i mai dulce ca miere ca si lui Dumnezeu ia placut de a facut albina.http://bismark.sunphoto.ro/

dan sebastian

Am avut pierderi si anul acesta. Fiind la 1 km de lan nu am observat la fel de multa albina moarta la urdinis. Albina afectata nu a mai ajuns acasa. Am optat pentru floarea soarelui pt ca altfel nu am cu ce ierna. Prea putina miere pana acum. In weekend sper sa incep extractia. Au cuiburile blocate insa de caturi nu s-au prea atins. Sunt uscate. De duminica floarea a incetat sa mai dea. O sa aiba o saptamana sa o ventileze si sa o capaceasca.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

relutu

Si eu voiam sa duc stupii (dupa un cules super la tei) la floarea soarelui,dar mai bine ii las acolo pentru poliflora sau ii duc acasa.
E pacat dupa culesul tare de la tei sa ii fac praf la floare zic eu. ))/

romikele

La noi culesul la floarea soarelui este excelent, poate si datorita faptului ca stupii sunt suprapopulati comparativ cu anii anteriori.
Nu se constata mortalitate excesiva.

dan sebastian

Se vede pe film mortalitatea, cam 2 pumni buni de albina.
http://youtu.be/3VQyCROWBdk
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.