Din doua a mai ramas una - poate viespi

Creat de denisj, Noiembrie 20, 2017, 11:35:02 AM

« precedentul - următorul »

denisj

Buna ziua tuturor,
am... adica aveam 2 familii asa ca si incepator, care le-am pornit in mai din 2 nuclee cumparate (in ITA 120 de eu fiecare).

Ieri ca era mai deschis asa, am mers sa vad ce mai fac...
Am descoperit ca una dintre familii era practic disparuta... mai ramasesera ceva albine (vreo 100) care erau moarte pe 2-3 rame.
Era plin de viespi inauntru... furau miere de numa.

In cealalta familie inca mai sant... dar nu multe, deocamdata reusesc sa supravietuiasca.
Daca ma uit la urdinis intra si ies numai viespi. Nu stiu de unde puii mei vin ca prin gradina nu gasesc cuiburi.

Ce poi sa fac sa salvez macar familia ramasa ?
Am pus si polistiren roata imprejur si si deasupra ca sa le tina mai cald. Miere inca mai este... ca de fapt anul asta nu am luat de loc.

Vroiam sa intreb... urdinisul se poate inchide pe timpul iernii ? adica sa-l intorc pe partea cu gauri mici ca sa nu mai poata intra viespele...

Multimesc anticipat.
Denis


bucovineanu

Viespile nu reusesc sa distruga o familie puternica si sanatoasa.In cazul de fata familiile au slabit din alte cauze, posibil varroa sau alte afectiuni si abia dupa aceea au ramas prada viespilor.
Dupa cele descrise, daca am inteles eu bine, familia ramasa e foarte slabita si sansele de supravituire sunt mici. Se poate totusi incerca salvarea daca mai au destula miere pe rame. Trebuiere micsorat numarul de rame dupa puterea actuala, dar ramele ramase sa aiba miere suficienta,macar o treime din suprafata sa fie capacita.De asemenea trebuie micsorat sau inchis de tot urdinisul cu niste plasa, pana se raceste vremea de tot si dispar viespile. Tratamente antivarroa s-au facut?

denisj

Multumesc pentru raspuns.
Intradevar nu erau famili puternice, au inceput in mai pe 5 rame.
O sa intorc urdinisul cu partea cu gaurele mici ca sa nu mai poata intra viespele.
Dar per timp de iarna/frig ele mai ies ?

Au miere pt ca nu am luato deloc pana acum.
Dar nu-s asa de pline ... poate ajung la o treime.
Chestia ii ca sun 10 rame... si ele au facut ghemul pe vreo 4-5.
Sa reduc din ele ?

Multumesc din nou
Denis

MIHALACHE

Pune o poza facuta de sus si o sa primesti sfaturi mai precise.Eu as proceda asfel  : o rama de pe margine plina cu miere asezata deasupra ghemului se poate taia capetele ramei si poate fii pus un magazin deasupra peste rama un carton si ceva izolatie textila si neaparat 2 gauri an rama pentru a lasa albinele sa treaca si sa foloseasca mierea de pe fata de sus gasesti asfel de clipuri pe net.

denisj

Nu pot sa fac poze numai sambata... cand ajung acasa ii intuneric deja :-(

Ce nu pot sa inteleg eu ii unde au disparut albinele... ca am vazut ceva moarte in fata urdinisului, si inca cateva pe fund.
Dar erau de o suta de ori mai multe inainte... acu o luna de zile sa zic. De evaporat nu s-au evaporat.

O sa le pun sambata si un kil de sirop de zahar. Asa iau mai usor.
Am pur polistiren (de 3 cm ce aveam pe acasa) deocamdata roata imprejur, si o bucata deasupra cu 2 gauri sa se evapore umiditatea.

Tin minte ca am gasit una pe jos care tocmai se trezise si a facut "treaba mare" un fel de chestie mai portocalie asa... dar mult, o cantitate cam mai mare decat o jumatate din ea. Poate sa fi fost ceva boala ? Am vazut asa din intamplare.

Cu ramele ce fac ? scot cateva din alea 10 ? mai pun ceva polistiren ca si diafragma ?
O sa pun o rama si deasupra dar nu tare am rame pline... numai in partea de sus este miere.

Mersi din nou.
Denis

yulian

Cel mai probabil depopularea a survenit datorita lipsei tratamentelor pt varroua...sau nu??
Daca deja intra viespile si pe celalalt stup...sanse mici sa mai salvezi ceva  :sad:

bucovineanu


corneliuhrom

 dle denis  gaseste un apicultor sa te ajute sa poti salva ce se poate [nu le ati veificat de mult timp  ,nu mai dati sirop sau alte alea ] sunteti prea incepator  si puteti face greseli in continuare  si e pacat sa va descurajati .

denisj

Ah nu-i usor in Italia sa primesti ajutor asa ca si in Romania din pacate.
In ITA abia te saluti su un vecin sau altul dupa ani de zile.
In RO ii mai mare confidenta, oamenii te ajuta, si sant si mai multi apicultori.
Am incercat sa caut in zona la mine dar in zadar deocamdata.
In primavara o sa incerc sa gasesc pe cineva sa ma ajute, ca-i pacat de ele sa se duca asa pe nedrept. Si ii pacat si de bani. (120 eu pe nucleu)

O sa vad iarasi sambata cum se comporta si o sa-mi permit sa revin.

Multumesc din nou
Denis

stefan1

  Denis, imi pare rau pentru stupii tai, dar eu nu cred ca ii mai poti salva.
  Te intrebai cum au putut sa dispara albinele pe care tu le stiai in acei roi. Din comportamentul albinelor stim ca albinele care isi simt sfarsitul aproape, parasesc stupul daca mai pot zbura si cu ultimele puteri zboara cat mai departe de stup. Aceasta pentru a nu mai da de lucru albinelor care mentin curatenia, sa le care ele cadavrele din stup. (Pentru ca albinele bolnave sunt purtatoare de germeni ai diferitelor boli, ele sunt carate cat mai departe de stup, ca o masura de prevenire a altor infestari. Se mai poate ca albinele bolnave sa nu mai poata zbura si sa se tarasca in fata stupului, iar dupa ce mor sa mai fie mancate de furnici sau de alte animale mici.
  Ai mai vorbit de o albina din fata stupului care a facut un fel de diaree. Nu este normal ca la data asta sa se intample asa ceva mai cu seama in Italia unde clima e mai blanda si albinele inca mai sunt active si pot sa elimine dejectiile fara a incarca punga rectala. Asemenea cazuri s-ar putea intalni eventual primavara dupa multe saptamani de iernare in ghem fara posibilitati de zbor. Boli ca nosemoza ar putea sa explice acea diaree si chiar depopularea masiva, caci nosemoza se manifesta mai violent primavara si toamna.
  Fiind in Italia, unde inca albinele mai ies la zbor, nu cred ca e indicat nici sa inchizi urdinisele complet, ca albinele se vor stresa si mai tare daca nu sunt in ghem. Eventual, daca ai posibilitatea, muta roiul intr-un loc inchis, racoros si intunecos cum ar fi o pivnita, pentru a-l ferii de viespi (la noi nu mai zboara acum viespii), bineinteles cu aerisire si gratii la urdinise sa nu poata iesi albinele.
  Te-au mai intrebat colegii daca ai facut tratament antivarroa. Daca nu, asta e cauza cea mai probabila a depopularilor constatate.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

denisj

Multumesc mult pt raspuns Stefan.

Am fost iarasi samabata sa le vad, am controlat daca mai au miere... si mai au.
Am put o rama sgariata cu miere (plina numai 30%) deasupra, sa aiba asa un pic fare sa deschida celulele.

Vroiam sa fac o poza sa o pun aici dar am uitat mobilul :-(

Tratamentul a fost facut in primavara cand le luasem, si de atunci n-am mai facut
Dar am controlat cu faza aia cu borcanul si cu zahar pudra si am gasit doar 2 varroe... imi ziceam ca o sa le fac iarasi la primavara.
Ziceti ca din cauza varroa s-a intamplat ?
Chestia ii ca s-a intamplat asa in 2 saptamani... eu zic prea dintr-o data.

Si daca suntem in ITA ghemul ii deja de vreo o luna, de nu mai bine. Azi dimineata erau -2 grade afara.
Nu se mai intelege nimic cu clima asta.

Este un ghem pe 5 rame +-
Viespi nu am mai gasit... dar cred ca le este prea frig si lor sa mai umble brambura.

O intrebare... pot sa le dau sirop de zahar si daca mai au inca miere ?

Multumesc din nou
Denis

bmdna

Parerea mea e ca cel mai bine ar fi daca ai citi si tu o carte macar.... Abia apoi sa pui intrebari. Nu poti invata citind doar raspunsuri la intrebari. A face un singur tratament antivarroa pe an e ca si cum le-ai pune cruce.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

corneliuhrom

parerea mea ; lasati numai ramele acoperite de albine puneti peste ele o rama capacita cu miere ca si podisor inveliti pe deasupra si lateral [cu mat textile si ziare ] gratie pt soareci la urdinis [nu mai zgiriati rame la timpul asta ,dati nada la viespi ]si eventual ungeti colturile si parte din scindura de zbor cu motorina [in exterior ] si d zeu cu mila  ^:)^. [nu va descurajati chiar daca pierdeti ].

stefan1

Citat din: denisj din Noiembrie 27, 2017, 12:27:59 PM
...
Tratamentul a fost facut in primavara cand le luasem, si de atunci n-am mai facut
Dar am controlat cu faza aia cu borcanul si cu zahar pudra si am gasit doar 2 varroe... imi ziceam ca o sa le fac iarasi la primavara.
Ziceti ca din cauza varroa s-a intamplat ?
Chestia ii ca s-a intamplat asa in 2 saptamani... eu zic prea dintr-o data.
...
Viespi nu am mai gasit... dar cred ca le este prea frig si lor sa mai umble brambura.
O intrebare... pot sa le dau sirop de zahar si daca mai au inca miere ?
...

  Un tratament facut primavara, cand aveau sigur puiet capacit, e ineficient. A omorat maxim 15% din paduchi. (vezi topicul "Problema tratamentului cu varachet in prezenta puietului"). Neaparat trebuie un tratament in lipsa puietului capacit!. Daca ai o rasa care oua si iarna, atunci tratamente cu materiale impregnate cu substante antivarroa (ex. mavrirol) trebuiesc facute obligatoriu.
  Dupa cum spui ca ai temperaturile acum, cred ca ai stupina la o altitudine mai mare fata de nivelul marii.

  Este posibil ca numai in doua saptamani sa se depopuleze o familie. Paduchii, peste un anumit prag, compromit puietul, in special toamna cand suprafetele de puiet s-au redus si toti paduchii se concentreaza pe acest puiet. Apar si o serie de virusi care afecteaza atat puietul cat si parte din albina stupului. Astfel albina din ultimele generatii de puiet a fost compromisa, iar albinele pe care tu le-ai mai vazut in stup au murit epuizate, ca ele au trebuit sa preia sarcinile care le-ar fi revenit ultimelor generatii de puiet. Albinele pe care le-ai vazut la penultimul control erau cava albine tinere debilitate de paduchi si albinele batrane care oricum toamna dispar ca sa reduca numarul de 'guri' pentru iarna.

  Viespile nu traverseaza iarna, numai noua generatie de regine, deci e normal sa nu mai vezi acum decat sporadic viespi.

  In nici un caz sa nu mai dai acum sirop! Nu mai poate fi prelucrat si ai toate sansele sa se acreasca in stup si sa intoxice albinele. Apiinvertul am inteles ca este mai stabil si s-ar altera mai greu peste iarna. Daca tot ai pus un fagur culcat deasupra cuibului, poti inspre primavara cand crezi ca a terminat mierea din acel fagur, sa il inlocuiesti cu altul, daca mai ai la rezerva.
  Ghem pe 5 rame nu e chiar putin, daca ghemul este stras.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

denisj

Multumesc mult pentru raspunsuri
O sa ma invat minte anul viitor sa fac tratamentele... sper sa fi sost varroa si nu altceva.
Chestia ii ca nu am gasit la faza cu borcanul si zahar pudra... dar sper sa fi gresit ceva.

Ale mele nu fac nimic iarna, sunt ligustica italiana... normala albina vanduta aici.
Am dat un litru de sirop sambata... deci sa nu mai dau ... ok bun.
Dar daca controlez si nu mai vad miere (adica au consumato) atunci pot pune sirop de zahar ?

Nu inteleg faza cu motorina ... de ce sa ung colturile si parte din scindura de zbor cu motorina ? ...nu-mi tare place idea.

Viespi nu mai sant, au disparut probabil din cauza frigului.

Multumesc din nou
Denis


p.s. nu se poate avea un email cand este raspuns la thread ?