Albine agresive

Creat de Dann01, Iulie 02, 2012, 06:23:38 PM

« precedentul - următorul »

bmdna

Despre agresivitatea de anul asta nu prea am a vorbi. Rapita in zona este aproape de stupina dar e departe pana la inflorire. Anul asta e mult intarziata natura. Pana una alta am facut interventii fara fum pana acum.

Am noroc ca nu am vecini foarte aproape. O singura casa e mai aproape, dar pana la ea sint multe obstacole si nu am auzit nicio plangere pana acum, cu o exceptie, in 2012, dar atunci a fost un vinovat care nu mai are acces in zona.

Cat despre transport, am si eu o poveste. Cand am cumparat albinele - un stup complet, normal ca omul nu mi-a dat cel mai bun stup. L-am luat eu pe seara, l-am inchis bine, l-am pus in masina (stupul era in acelasi habitaclu cu soferul). La scurt timp, pe drum, ne-am trezit pe noi cu multe albine prin toate zonele. Cu toate astea nu am fost intepati. Alta a fost situatia cand am ajuns, a fost greu sa dam jos stupul, multe albine erau pe pereti, pe Capac si prin masina. L-am dat jos si a zacut neatins vreo saptamana in curte, nu se putea apropia nimeni de el. Apoi l-am mutat incet, cate jumatate de metru pe zi, pana la locul definitive.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

MOTANUL

Citat din: stefan1 din Aprilie 16, 2015, 03:14:12 AM
Culesul de rapita sporeste mult agresivitatea.

Acelasi lucru am vrut sa-l zic si eu; La rapita devin f. agresive (si teiul da un pic agresivitate - dar nu la fel de rau);

O posibila explicatie ar fi ca anumite uleiuri volatile emanate de rapita le irita suplimentar.

Cel mai bine ar fi sa le studiezi un pic dupa ce le aduci de la rapita.
Ref. la agresivitate: Si eu am vazut pt. prima oara ce inseamna o familie fara matca; Jumatate din albinele din stup au iesit la bataie la ridicarea capacului. (cea mai mare agresivitate vazuta de mine pana acum).
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

yulian

Rapita da agresivitate datorita faptului ca are mai mult bor in compozitia florala. Eu am un stup (nu stiu care) de la care albinele sunt tot pe mine. Cand ridic podisoarele, totul e ok, fara manusi... dar am cel putin 6-7 albine care ma urmaresc tot timpul prin stupina. Acelasi comportament l-am observat si anul trecut cand au inflorit pomii fructiferi.  :uimit:

romikele

Așezarea stupinei față de lanul de rapiță e indicat să se facă la minim 500 de metri.
Pe lângă faptul că se reduce comportamentul agresiv la nivelul stupinei, se facilitează și orientarea albinelor.
Mai ales cei cu pavilioane e bine să țină cont de acest lucru, dacă vor să se odihnească peste noapte în "cușetă".  :D

Calin Catalin

Am  verificat si eu azi vreo 20. Dintre ei 5 au fost foarte rai. La 2 am gasit scris in carnetel ca au fost rai si anul trecut. Anul asta le schimb matca. La altii 2 am gasit soareci morti inauntru , iar la unul am gasit ca nu prea avea mancare.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

oroles

Una e sa fie agresive ca asa sunt ele programate genetic si alta este sa fie agresive in functie de unii factori (nepriceperea stuparului, diferite tipuri de cules). Daca deranjezi o familie pe vreme noroasa te zapaceste cu intepaturile. Iarasi, daca treci pe langa albine la o  zi,  doua cum zice domnul stefan1, ele devin mai agresive. Te recunosc. La rapita si tei (mana de tei) iarasi albinele sunt mai agresive. Am familii de albine care cand le deschizi pleaca  1000-2000 pe tine. In schimb, cand trec pe langa ele nu mi se intampla nimic. O astfel de agresivitate nu mi se pare deranjanta. Oricum cand le desfac ma duc blindat.  Am mai povestit intamplarea cu un stupar care mi-a zis cand l-am rugat sa isi puna masca bine si manusile la familia asta el mi-a zis arogant: "Copile, eu am albine de cand ma stiu si nu mi-e frica de ele." Dupa ce am deschis l-au zapacit efectiv. A trebuit sa se indeparteze vreo 50 de m ca sa isi scoata acele. Cand s-a intors, mi-a zis "Daca mai ai dinastea sa nu le inmultesti!" Nu  imi vine sa inlocuiesc matca deoarece nu este o solutie (matci de aceeasi provenienta, imperecheate cu trantori din familii diferite duc la rezultate diferite). Am 2 matci din aceeasi familie provenite. Una este agresiva alta, nu. Oricum, schimband matca ai sanse mai mari sa nu fie agresiva, daca nu ai in stupina familii agresive. Selectia este cheia!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Nemo

Am cochetat cu ideea de a creste albine acu vreo 3 ani dar abia anul trecut am investit si cumparat familii dupa ce, in primavara , una din cutiile vechi ce se gaseau abandonate pe pamantul cumparat a fost repopulata cu albine venite din salbaticie. Dintre toti 13 stupi cati am acum acelea salbatice au fost si sunt cele mai  rele si cele mai puternice si sanatoase si cele care au si roit primele in vara trecuta. PANA SA CUMPAR CELELALTE FAMILII, ACESTE ALBINE NU AU AVUT NICI URMA DE VARROA. Albine salbatice fara varroa. Nu mai zic de faptul ca stupul in care se mutasera era vai de el, mizerabil, faguri cu fluturi cu panze si ce mai erau acolo. Cea mai mare productivitatenla aceasta familie, repet foarte agresiva. Cand deschizi stupul deja vin dintre rame, cand iei rama in mana jumate se goleste pe tine.  Greu de lucrat cu el mai ales ca bazaie agresiv si sunt asa multe pe masca si se izbesc si in unelete ca nu vad ce fac si pe ce pun mana. Spre deosebire de ce  scrie la carte, acestea sunt net superioare din toate punctele de vedere fata de restul.
ANUL ACESTA AGRESIVTATEA A CRESCUT SI MAI MULT. S-a molipsit si stupul vecin de aceeasi agresivitate. Vin dupa tine la zeci de metri, te vaneaza, te asteapta. Au intrat si in locul unde tin echipamentul...doar un acoperis. Am racut foc si fum si nu au cedat. Au atacat si afumatorul si carbunii negri incinsi, nici cu apa nu a mers.
Nu am rapita n zona, nu am alti stupari, le dau de mancare pana la pomi,salcam. De ce asa de agresive anul asta? Vovoiam sa le inmultesc pentru calitati chiar daca erau rele dar anu asta ma pun pe ganduri ca au depasit normalul si au si molipsit vecinii...

MirceaCalin

Se zice că cele rele sunt însă foarte harnice !!!
Dar cu o agresivitate mare ajungi să te întrebi dacă merită efortul, mai ales dacă stuparul se alege cu ace...
Uneori pulverizarea cu apă le "ajută" să stea blânde pe rame, le mai calmează.
Eu n-am mai rezistat şi am schimbat regina la o familie care devenise supernervoasă după ce am făcut şi eu câteva greşeli inerente începătorului.

bmdna

Citat din: Nemo din Aprilie 17, 2015, 11:49:16 PM
PANA SA CUMPAR CELELALTE FAMILII, ACESTE ALBINE NU AU AVUT NICI URMA DE VARROA. Albine salbatice fara varroa.
Este foarte putin probabil sa nu fi avut urma de varroa. Nu exista familie fara varroa in zonele din lume unde exista varroa. Exista in schimb familii tolerante, adica varroa exista in ele dar, datorita unor factori nu le afecteaza foarte mult. Intr-o familie de albine in sezonul active majoritatea parazitilor se afla in puietul capacit. Astfel, daca se formeaza un roi, acest roi va pleca cu un numar relativ mic de paraziti. Roiul respectiv poate supravietui peste iarna fara niciun tratament, dar in anul urmator ar fi problema.

Din cauza ca omul s=a grabit sa trateze aproape imediat ce s-a observant ca varroa a inceput sa paraziteze albina europeana, s-a intarziat formarea mecanismului natural de aparare contra parazitului. Daca nu s-ar fi tratat deloc, o mare parte din familii ar fi murit, dar cele putine care ar fi supravietuit ar fi avut insusiri care sa le faca rezistente la varroa. S-ar fi produs oarecum o selectie naturala. Dar omul, prin tratamente a facut ca si familiile fara calitati de rezistenta contra varroa sa supravietuiasca si sa se inmulteasca. Procesul de constructie a mecanismului de aparare a inceput si, daca nu va fi omorata de neonicotinoide sau alte chimicale impastiate de om, sint convins ca albina noastra va reusi sa devina toleranta la acest parazit.

Altfel au stat lucrurile in salbaticie. Acolo au fost distruse aproape toate coloniile. Totusi unele care au avut insusiri care le=au permis sa fie mai putin afectate de varroa au supravietuit. Urmasele lor au dus mai departe aceasta rezistenta. Este posibil ca cea care s=a stabilit in stupul cu pricina sa fie una din aceste colonii. Sincer, eu mi-as dori sa am asa o colonie, cu toata agresivitatea ei.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

oroles

Citat din: bmdna din Aprilie 18, 2015, 08:09:06 AM

...sint convins ca albina noastra va reusi sa devina toleranta la acest parazit.

Cu ce cost?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

pistol28

cat costă varachetul, amitrazul, fureto, etc.....

şi timpul consumt pentru aplicarea tratamentelor + NERVII :mad:
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

oroles

Eu ma refeream la costurile pierderii familiilor de albine asteptand sa isi creeze propria imunitate.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Nemo

Referitor la varroa, nu exista pe o raza de 5km alte stupine. Am avut familia sabatica in stup cel putin o luna pana sa cumpar celelalte roiuri si in acest timp m-am tot uitat dupa varroa si nu am vazut. Acum insa in stupina se vede clar paduchele pe spatele unor albine cand te uiti pe rame. De cel putin 4 ani nu a mai fost functionala stupina de pe pamantul luat. Asadar albinele au ceva ani de cand sunt singurele pe aceste meleaguri.

oroles

Cand apuci sa vezi paduchele pe albina, infestarea e destul de mare. Pana acum, la mine nu am vazut paduchele pe albina sau fugind pe rame cum am vazut la cineva intr-o primavara.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

bmdna

Citat din: Nemo din Aprilie 18, 2015, 12:47:54 PM
Referitor la varroa, nu exista pe o raza de 5km alte stupine. Am avut familia sabatica in stup cel putin o luna pana sa cumpar celelalte roiuri si in acest timp m-am tot uitat dupa varroa si nu am vazut. Acum insa in stupina se vede clar paduchele pe spatele unor albine cand te uiti pe rame. De cel putin 4 ani nu a mai fost functionala stupina de pe pamantul luat. Asadar albinele au ceva ani de cand sunt singurele pe aceste meleaguri.
La fel cum spune colegul Oroles, spun si eu, varroa se vede cu ochiul liber atunci cand infestarea este foarte mare. Pe cand am luat si eu albinele am zis ca nu au paduchi deloc, pentru ca nu vedeam nimic pe albine. Cand am facut tratamentul m-am speriat cati au cazut. Daca facem apel la carte o sa vedem ca varroa sta intre segmentele abdominale si suge hemolimfa. Abia cand sint foarte multi o iau la plimbare si-i poti vedea pe torace. La mine 2014 a fost singurul an cand am vazut varroa plimbandu-se pe albine, dar nu la toate familiile. Am avut noroc ca nu erau purtatori de virusi pentru ca nu am vazut albine afectate de DWV sau alte boli.

Daca la vremea asta se vede paduchele pe albine, parerea mea e ca nu s-a facut tratament ca lumea in toamna si daca nu intervii cu tratamente acum, va fi jale mare.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!