Intrebari

Creat de Vasile incepator, August 23, 2011, 08:48:52 AM

« precedentul - următorul »

Vasile incepator

Buna ziua,
           Va rog sa-mi raspundeti, daca cunoasteti, la urmatoarele intrebari:
                 1. Prin hranitoarele de plastic din podisor se pot hrani si cu turta, ( sa zicem Apifonda sau altceva ce nu este in stare lichida) ?
                 2. Pastrarea familiilor de albine (a stupilor) pe timpul ierni se poate face in solar ?
                 3. Cum se impacheteaza stupi pentru iernarea la ,,fundul gol" ?
                           
                        Va multumesc
Vasile

pharaonu75

BINE AI VENIT PE FORUM!

Incerc sa iti dau eu raspunsurile asteptate:

1. Prin acele hranitoare se poate hrai doar cu lichid, deoarece intre compartimentul unde se pune hrana si cel unde au acces albinele exista o fanta foarte ingusta, prin care trece hrana lichida insa nu pot trece albinele! Poti pune hrana solida in compartimentul unde au acces albinele, insa va intra foarte putina, albinele nu vor mai avea loc suficient, deci manevra va fi inutila!

2. Stupii se pot pastra peste iarna in solar, acesta reprezentand avantajul ca inlatura curentii de aer periculosi pentru albine.  Solarul insa nu trebuie sa fie inchis, ci doar sa constituie un paravan contra vantului/curentilor de aer. Si ar fi de preferat ca peste folia solarului sa se puna o prelata, pentru a impiedica lumina sa intre prin folie, singurul loc pe unde ar patrunde lumina fiind gura solarului care ramane permanent deschisa!

3. La stupii cu fundul din plasa se strange cuibul ca la oricare alt tip de stup, dupa care se pune peste rame o folie de tipul celei folosite la solar, mai groasa!
Trebuie avuta mare grija ca folia sa etanseze perfect cuibul (folia se pune peste tot stupul, chiar daca in interior sunt doar cateva (5-6-7) rame!
Dupa aceasta se infasoara stupul pe exterior cu folie, lasand urdinisul liber. Infasurarea stupilor nu este neaparat necesara, daca s-a facut etansarea corect cu folia de deasupra ramelor si daca stupul nu are crapaturi.
Unii apicultori trag peste tot stupul un sac folosit pentru gunoiul menajer, dupa care il strang in partea de jos cu o sarma sau banda adeziva!
Trebuie mentionat ca subarul de pe fundul stupului ramane deschis!
Mai multe detalii poate da Romikele, deoarece el a iernat astfel stupii sai!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Vasile incepator

Va multumesc, d-le Pharaonu75.
Poate-mi raspunde si domnul Romikele !
   
Cand am intrebat de hranirea solida cu hranitoare din plastic, ma gandeam la acele hranitoare de 2 litri care se pot folosi si fara paharul din interior. Numai cu capacul hranitorului.
Vasile

filip

Vasile incepator,
Hrana solida in general se pune in lunile inca friguroase,daca pui hrana solida in hranitor ai sanse sa ramana acolo ori sa moara albina in haranitor.
Hrana solida se pune in pungi deasupra ramelor.
Pungile sa fie foarte subtiri {genul celor la metru,sul 200 pungi}
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Vasile incepator

Va multumesc tuturor pentru disponibilitate.
Cu stima, Vasile
Vasile

Vasile incepator

Buna ziua,
     
Doresc si eu cateva sugestii privind iernarea la ,,fundul gol" cu folie peste rame. Am stupi verticali cu fund antivaroo. Cum procedez ? Mentionez ca iernez albine pentru prima data. Ma puteti ajuta ?
Va multumesc.
Vasile

happy

Am si eu un stup cu fund antivaroa!La iarna scot tabla afara si il las doar cu sita? Tabla este cumva rece si influienteaza temperatura ghemului? :bzz:
Buna ideea cu solarul,la 7 stupi cati am eu vor ierna perfect in el!Multumesc Dane! =D>
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

orbanstefan64

iernarea clopot se face cu capacul etans si fundul stupului gol  :hi: :hi: :hi:

Vasile incepator

Heppy,
   Citeste atent ce spune Romikele despre solar. Ai grija sa nu faci vreo prostie. Eu am mai studiat si am mai intrebat despre iernarea in solar. Nu este OK de loc.
Vasile

stefan1

  Vasile se pare ca nu e chiar incepator. Si eu cred ca nu e bine sa te aventurezi sa iernezi stupii in solar, sa nu-ti para apoi rau.
  Albinele au nevoie iarna de temperaturi scazute, care sa le mentina in stare de hibernare, care le reduce toate activitatile biologice si le lungeste viata. Daca temperatura este peste sa zicem 7-8 grade, unele albine incearca sa iasa din stup, incepe agitatie si uzura. Si inceputul cresterii puietului pe o lunga durata fara a putea iesi la zbor si fara nici un cules, eu cred ca e contraproductiva. Nu cred ca se pot lasa albinele sa zboare in solar, ca multe cred ca nu vor reusi sa se intoarca la stupi. Doar daca iernezi stupii cu sita la urdinise si controlezi temperatura din solar sa nu salte peste 6-7 grade.
  Asta e parerea mea.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Happy,
efectul de clopot ar fi mai bun decit un solar.

Intrun solar ai temp ridicata (mai mare decit inafara solarului) peste tots si albinele vor iesi din stup.Asta poate provoca si pornirea pontei la unele matci.Pe cind la voi in toiul ierni asta nu este de dorit.

Avind stupii inveliti in sac, unul cite unul sa zicem, dar NU si intrarea se va crea un microclimat sub sac astfel si in stup se va mentine o temp mai constanta de catre albine cu un consum de energie minim(cred ca asta tiar fi telul- consum minim de energie...miere).Albinele vor credea pe moment ca a venit primavara si vor iesi la urdinis pt un control.Stupii fiind in aer liber binenteles ca va fi frig si vor da semnalul in stup asa ca regina si celelalte albine vor sta in ghem in continuare.Nu declansezi/risti sa porneasca ponta, nu ies albinele di n pozitia de ghem, nu se produce caldura mai multa, nu se consuma mincare mai multa.

Sa nu mai vorbim de ceea ce spune si Stefan.Albinele iesite din stup risca sa nu gaseasca drumul inapoi la stup in timp.
Mai bine intra la alt stup si apoi sa vezi batalie.

Daca totusi decizi sa le ti in solar dane de stire cite din ele au murit si cit ai umblat dupa fundul lor sa deschizi/inchizi solarul in fiecare zi ca sa nu supra incalzesti sau sa racesti brusc stupii.

Apicultorul iarna freaca menta.......cel putin daca sia facut treba bine in toamna.

happy

Solarul meu este facut din fibra de sticla nu folie si iarna ii las descoperite ferestrele de aerisire si usa.Practic este un fel de umbrar contra zapezii si ploilor.Acum sunt in curs de marire a solarului si cred ca o laterala va fi libera,am sa o prind in februarie!Nu este etans,in februarie ii voi scoate afara si etansez solarul pt. legume.Stati linistiti ca eu caut sa le usurez iernarea nu sa le omor.
Stup cu fund antivaroa am unul singur pe care il voi imbraca cu folie neagra exclusiv zona urdinis. :smile:
Oricum imi place atmosfera de pe forum,cei versati ne ajuta mult! :thanks:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

Kiwi Bee

Sa ne pui o poza doua............... cu umbrarul  :hi:

happy

http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!