Pustu stuparul

Creat de Pustu, Noiembrie 24, 2013, 02:50:05 AM

« precedentul - următorul »

sorinma

Si eu am facut anul trecut un carcalete de frunze de nuc,menta si busuioc nu stiu care a avut efect dar nu am avut probleme cu gaselnita...as mai fi pus si alceva de ex levantica dar nu am,
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

Pustu

Astazi am facut un control la stupi . Am 3 familii cu cate 500 de albine fiecare . La una am vazut si puiet capacit de trantor , 3-4 celule . La fiecare familie am vazut oua de 1 zi . Cand as putea incerca o unificare ? Ma gandesc ca ar putea sa-si traga botci . Sau mai bine le fac niste nuclee din polistiren si le iernez in interior , pentru matci de rezerva ? Oare acea familie cu puiet de trantori are de gand vreo schimbare linistita ?
Sanatate si numai bine .

dodo79

Mătcile nu se mai imperecheaza in aceasta perioada. De ce sa tragă botci?
Ai mătcile la ele? Daca da le poți pune in același stup Despărțite de diafragma totala.
Acela cu puiet de trântori sa nu fie cumva bezmetic.

bucovineanu

Acelea nu sunt familii. Sunt mininuclee si nu au sanse sa treaca iarna nici unificate. Mai citeste niste carti de apicultura si procedeaza asa cum este scris acolo. O familie trebuie sa aiba macar 4 rame bine acoperite cu albine pentru a ierna in conditii normale.

dodo79

Citat din: bucovineanu din Octombrie 05, 2014, 11:12:14 AM
Acelea nu sunt familii. Sunt mininuclee si nu au sanse sa treaca iarna nici unificate. Mai citeste niste carti de apicultura si procedeaza asa cum este scris acolo. O familie trebuie sa aiba macar 4 rame bine acoperite cu albine pentru a ierna in conditii normale.
ar fi posibil sa se puna nucleele la adapost,undeva intr- o incapere?
ca sa treaca iarna

bucovineanu

Nu am incercat sa iernez albine in incaperi. Aici parerile sunt impartite: unii spun ca e posibil, altii nu recomanda acest lucru.

mape 48-petru manea

in 2015 am iernat 5 nuclee in pivnita cu subar putin scos ---cand a trecut gerul le-am scos afara si le-am pus pe fiecare in locatia lui --- un singur nucleu a facut putina diaree ---au avut hrana suficienta pt.iernare---primavara am avut 5 matci tinere si ajutate au devenit familii bune la f.soarelui

pharaonu75

Citat din: mape 48-petru manea din Octombrie 05, 2014, 02:29:42 PM
in 2015 am iernat ...

Nea Petrica, nu te grabesti? Suntem abia in 2014... =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

Da m-am grabit din cauza ca nu stiu cat timp mai am la dispozitie--am candit 2011 si degetele au facut prostii
MULTUMESC TIE SI CELOR TINERI PENTRU GRIJA PE CARE O AVETI PENTRU BATRAni ---si voi ve-ti fi batrani odata
  :hi: :thanks:

mosunick

Eu unul nu va spun ce e bine sau ce nu, dar va pot spune ca anul trecut am iernat intr-o incapere o parte din stupina , respectiv 48 de stupi, din care vreo 4 erau roi, iar doi acopereau numai 2 rame de albina. (Am facut un experiment...- am primit sfaturi si de la Aurelian Chilom, care face iernare la interior de 700 de stupi - Merci fain!!!) . Au iesit Toti din iarna, multi dintre ei cu pierderi de albina nerelevante - de ordinul catorva zeci per stup.
Intrucat stupii iernati la interior au niste "custi" exterioare inchise, astfel ca nicio albina intrata la inernat in interior nu a putut iesi din stup, am putut numara la sfarsitul lunii februarie vreo 15 albine moarte in cel mai mic roi. Cei mai afectati de pierderi au fost (culmea...) cele mai puternice familii, unde mortalitatea in stup a fost mai mare (datorita temperaturii mai mari din stup si iernii calde au avut tendinta de a iesi din stup si s-au stressat pentru ca nu au avut pe unde)
In concluzie, din punctul meu de vedere este o solutie mai buna, mai economica in termeni de consum de miere si uzeaza mai putin albina.
Atentie!!!!Exista insa conditii clare si stricte legate de ventilatia incaperii, umiditate si temperatura care trebuie respectate la iernarea la interior!!!!
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

TDI

Pai dati-ne niste detalii. Eu sunt aproape hotărât sa unific 16(o medie de 5 rame albina) - 31 familii (o medie de 6 rame albina) - am cu 19 sau 34 matci in plus - daca n-ar fi prea scump, poate as gândi si eu ceva de genul asta - iernarea la interior.
V-as multumi pentru toate informațiile necesara oferite.

mosunick

Parerea mea e ca de aveti unde sa va amenajati un adapost pentru iernarea la interior, sa nu unificati.
Dupa parerile celor avizati o medie de 4-5 rame de albina este ideal pentru iernarea la interior.
Conditii pentru iernarea la interior:
- intuneric pe toata perioada iernarii la interior in adapost.
- lipsa de zgomote in zona
- Se preteaza (eu asa am facut) intre 1 decembrie si 01 martie, dupa caz.
- umiditate intre 75-80% / se regleaza simplu : daca e prea mica se arunca o galeata cu apa in interiorul incaperii (asta daca nu aveti bani de umidificatoare), daca e prea mare trebuie aerisit (evident NOAPTEA, ca sa fie respectata conditia nr 1<
- temperatura sa nu depaseasca niciodata in incapere 5 grade Celsius (altfel se va desface ghemul de iernare si va fi BAI MARE -stress pe albine, cu toate consecintele evidente)
- obligatoriu trebuie puse in incapere otrava pentru soareci (exista un tip pe care eu l-am folosit, niste "pernute" mici de culoare roz de cca 5x5 cm, foarte eficiente
- trebuie facut un sistem de ventilatie naturala (de preferat, ca nu face zgomot) sau artificiala (ventilator cu temporizator care sa schimbe aerul din incapere cu aer proaspat)
- stupii trebuie sa fie prevayuti in fata cu un fel de "cusca" similare celor folosite de unii apicultori pe pavilioanele apicole, pentru aeratie- cusca din plasa unde sa aiba acces albinele in exteriorul stupului.
Altceva nu imi amintesc acum...
In rest, ajutor de la Dumnezeu.
Din ce mi-au spus mie altii cu experienta, la 700 de stupi se scoate o jumatate de galeata de albine moarte dupa 3 luni de iernare. Mie lucrul asta mi/a dat de gandit si am incercat si eu experimentul, pe care il gasesc reusit.
stiu ca si Dan Margarit ierneaza la interior roi/nuclee, si si altii din Canada.
In Romania, aici aveti o idee despre cum se ierneaza: Multumim Aurelian Chilom si Dan Puisoru!
https://www.youtube.com/watch?v=_T3z2bxCrjg&list=PLzSqF5QIyTZU11OFee4pK8KB95vDwdPhr&index=28
Sanatate!
"There is little difference in people, but that little difference makes a big difference. The
little difference is attitude. The big difference is whether it is positive or negative." - W. Clement Stone

dodo79

Multumesc PTR Răspunsuri

Cris

,,Toţi suntem genii. Dar dacă judeci un peşte după abilitatea sa de a se căţăra în copac, el va trăi toată viaţa cu impresia că e un prost." Albert Einstein

Pustu

Multumesc tuturor pentru sfaturi . Dupa vizita de astazi se pare ca voi recurge la unificari . Si daca in primavara voi avea nevoie de regine voi unifica iar . Am gasit azi 15 octombrie in 5 stupi oua de o zi . Nu mai zic de puiet alb sau capacit .Pana si cei cu 500 de albine au puiet capacit . Am o familie cu puiet pe 5 rame , toate varstele . Parca nici asta vara nu avea asa . Cam 3 rame full cu puiet . La asta i-am mai dat o rama [ era pe 7 ] sa aiba loc . Sunt complet depasit de situatie . Probabil siropul meu cu protofil si apicomplex le-a cam ars in dos pe matcute . Nu mai zic de turta proteica .
Si as mai avea o intrebare :

132. Un sfat va rog . Ce sa fac cu ramele descapacite si netrase in cuib ?

Multa sanatate .