VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 12:15:12 PM

« precedentul - următorul »

oroles

Se mai numeste si roi secundar. Dupa ce a plecat un roi cu matca batrana, mai roieste o data cu matci tinere neimperecheate.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani


tinumaftei

Am vrut sa postez eu articolul. Eu m-am îngrijorat puțin, mai ales că am văzut prognoza pe noiembrie si decembrie care este anul acesta destul de serios sub media multianuală. Va trebui iernat pe hrana mai multă si mai de calitate.

bucovineanu

Eu nu mai am incredere in previziunile meteorologilor facute pentru o perioada mai mare de 3 zile. Cu ceva timp in urma ziceau ca seceta va dura pana in noiembrie. Peste numai 3 zile a plouat in majoritatea zonelor din tara.
Cu iarna secolului ne ameninta toamna de cativa ani. Ori in ultimii ani am avut unele din cele mai usoare ierni. Imi e dor de o iarna adevarata, cum erau iernile in copilaria mea.

oroles

Am vazut si eu previziunile pe 3 luni, chiar documentul transmis de catre INMH presei. Acolo scria la un moment dat ca rata de realizare este de 60%, ceea ce arata o eroare destul de mare. Sa presupunem ca trebuie sa facem prognoza pe 3 luni si sa precizam daca va ploua mult sau va fi seceta. Având in vedere ca avem de a face doar cu doua evenimente  (1. Seceta 2. Ploaie excesivă), sansa ca un eveniment din cele două sa apara este de 50%. Ori, rata de realizare a predictiilor lor e de 60%, care nu diferă prea mult daca am fi prezis aruncand cu banul. Altfel spus, din 100 de predictii facute de cei de la INMH, doar 60 se implinesc. Statisticienii cam urăsc pe meteorologi. In statistica o rata acceptabila este de 95%.

Uite ce "uita" sa precizeze jurnalistii la finele prognozei pe 3 luni:

CitatEstimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. www.agerpres.ro
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Eugen B

De cand sunt iarna asa nu a mai fost in vestul tarii.
Defapt si toamna a fost grea. Din octombrie e frig constant si acuma de cam o luna seara e minus si ziua de 3 saptamani nu sa mai dezghetat apa.
Dupa anul asta cu probleme plus toamna si iarna cat de cat dificile cred ca in primavara va fi aproape dezasatru pe planul tarii.
La voi in zona cum este?

albinasebes

pe Sebes tot frig, dar nu ger
am avut saptamana trecuta un zbor, in rest noaptea coboara pana la -7, chiar -10 grade.
nu as putea spune ca e o problema, vom vedea cum va fi ianuarie, decembrie a fost mai rece decat media
"Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri"(Matei 5, 16)

yulian

Citat din: Eugen B din Decembrie 22, 2016, 07:49:06 PM
La voi in zona cum este?
Prea putin conteaza vremea...pentru mine, conteaza familiile. Am intrat f bine cu ele in iarna...nu am nicio emotie pana acum. Cum spunea Gica Romanescu "pregatiti-va in toamna pentru cea mai grea iarna"...din pacate multi apicultori s-au lasat intr-o ureche dupa iernile din ultimii ani...si dezastrul e la un pas distanta  :nono:

bucovineanu

Citat din: Eugen B din Decembrie 22, 2016, 07:49:06 PM
De cand sunt iarna asa nu a mai fost in vestul tarii.
Defapt si toamna a fost grea. Din octombrie e frig constant si acuma de cam o luna seara e minus si ziua de 3 saptamani nu sa mai dezghetat apa.
Dupa anul asta cu probleme plus toamna si iarna cat de cat dificile cred ca in primavara va fi aproape dezasatru pe planul tarii.
La voi in zona cum este?
La mine iarna in care suntem e pana acum una mai usoara  decat o iarna normala. Eu am intalnit ierni cu adevarat grele. Una dintre ele a fost iarna 1995-96. A inceput sa ninga in data de 3 noiembrie si in cateva zile zapada era de peste 50 de cm acolo unde nu fusese adunata de viscol. A tot tinut-o cu zapada si frig pana la inceputul lui aprilie. Prima zi in care am umblat la stupi a fost 5 aprilie. In toata aceasta perioada temperatura ziua nu a depasit 3-4 grade.
Nu stiu in alte zone din tara cum au fost iernile. E drept ca in ultimii ani au fost numai ierni usoare, dar acest lucru nu trebuie sa ne impiedice sa pregatim familiile de albine in fiecare toamna pentru a trece iarna, oricat de grea ar fi.

filip

Iernile friguroase nu sunt o problema in sine,variatiile de temperatura si nepriceperea apicutorului zapacesc albina.
Daca o gusa de miere ajunge circa 30 de zile in repaus total,nu la fel e dupa ce regina incepe ponta.
Aici de multe ori vinovat e apicultorul,ii pun o turta proteica in Decembrie,desi nu e nevoie...........totusi sa fie.
Si uite asa scoatem albina din repaus si ne trezim ca da coltul pe ramele cu puiet desi la doua rame distanta avea miere sa treaca iarna.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Eugen B

Am venit cu subiectul acesta stiind de depopularile ce au avut loc. Si cred ca cine are putina albuna in lada cred ca va avea un efect mai puternic o iarna mai grea.
Eu completez la fel cu mancare in fiecare sa stau linistit pana in primavara.
Cred ca si diferenta mare de lipsa de puiet ne va ajuta sa mai pice cativa varroa rezistenti la tratamente.

Eugen B

Primul test de frig pe iarna asta. Cine are ceva slab afara cu putina albina ori il baga in casa ori adio.

bucovineanu

Abia acum se pare ca va veni un pic de iarna. La mine sunt anuntate -25 de grade pentru luni dimineata.

Aurel

Iarna 2012 doar cat a incaput in poza.

Eugen B

Cine vrea sa vada iarna sa se uite afara, 3-4 zile de iarna adevarata.
La mine -10grade si bate vantul tare, cred ca in camp liber se simte lejer -15-20 grade.