VREMEA, FACTOR FOARTE IMPORTANT IN APICULTURA

Creat de bucovineanu, Octombrie 24, 2014, 12:15:12 PM

« precedentul - următorul »

happy

#285
Citat din: bucovineanu din Aprilie 02, 2015, 09:43:30 PM
Vremea e asa cum o vedem. Daca nu a fost iarna atunci cand era normal sa fie, iata ca  se prelungeste in primavara. Si dupa cum se prevede de catre meteorologi, vremea rea va mai dura inca cel putin 2 saptamani, pentru mare parte din tara. Asa cum zice cineva mai sus e nevoie de mare atentie la rezervele de hrana din stupi. Acum albinele au puiet si consumul e ridicat.
Eu incerc sa le dau sirop in punga deasupra ramelor insa nu prea il ia.Oare din cauza ca mai au rame cu miere dincolo de diafragma?Le-am dat turte deasupra ramelor in ultima luna dar le-au halit.Polen aduc foarte mult ,azi au fost 14 grade,la apa stau la rand .Au nevoie de multa apa din cauza puietului.Acum o saptamana le-am controlat si sunt bune dar oricum nu se dezvolta familia asa cum as vrea.Matca stie mai bine ce sa faca.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

mape 48-petru manea

Si la mine se intampla acelas lucru---ia siropul f.greu din cauza temp.scazute ---acum cateva zile le-am dat turte energetice (reteta lui Marin din Torac ) si vad ca le consuma bine cu toate ca au si rame cu miere descapacita dupa diafragma

happy

Este clar ca inca 2 saptamani turtele sunt mai bune.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

bmdna

Vremea este complet aiurea. Ieri dimineata a fost frig, fulguia. La pranz s-a facut de 11-12 grade, albinele au iesit si aduceau polen destul de masiv, apoi, deodata a venit un nor si a inceput sa ninga din nou. peste vreo ora, cand m-am dus la stupi, pe langa ei era multa albino ramasa pe iarba, intepenita, majoritatea cu piciorusele pline de polen. Mi s-a facut mila de ele. Am luat una in mana si am suflat=o. peste cateva secunde a inceput sa miste. Atunci am luat o cutie mica din carton si le-am strans pe toate. Cam trei pumni din 15 stupi. Le-am pus cateva minute pe calorifer si am vazut ca peste 75% si-au revenit si bazaiau destul de viguros. Acum ma gandeam ce sa fac cu ele, cum sa le bag undeva, afara era deja frig bine, nu mai zbura nicio albina.

Pe la inceputurile mele am luat mai multe tipuri de stupi, ca sa incerc. Acum acest lucru mi-a folosit. Am identificat unul cu podisor hranitor dintr-o bucata. Pe ala inca nu l-am deschis anul asta pentru ca a fost numai frig cand am ajuns in stupina. Daca aveam matca in izolator l-as fi deschis pt ca stiam sigur ca nu are puiet si n-aveam ce raci. L-am cantarit eu din mana, dar ca sa fiu sigur ca nu mor albinele de foame, le-am lasat o gaura mica in podisorul asta si le puneam cate o punga de sirop, apoi am acoperit cu polietilena si peste polietilena polistiren (podisorul e inalt, are 5-7 cm).

Am deschis podisorul asta si le-am scuturat acolo, au zburat vreo doua dar majoritatea au ramas acolo, am pus polietilena rapid la loc si m-au uitat. Nu s-au batut, s-au invartit printre albinele familiei care erau deja in podisor, doar au facut un zgomot pronuntat. Dimineata m-am uitat si nu erau moarte pe scandurica de zbor. De aici am tras concluzia ca au fost primite si, probabil, cand va fi vreme de zbor din nou, se vor intoarce pe drumul stiut, la familiile de origine.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

bmdna

Desi dimineata temperature a fost de minus 5 grade, la ora pranzului albinele zboara si aduc polen. Mai sint si astazi pe la stupina sa le culeg pe cele intepenite de frig. De maine cine ramane va fi intepenit de tot.

Am facut si doua filme. Aici arat un fund pe care mi l-am facut singur si care cred ca este bun pentru familiile slabe. Avantajele ar fi ca intrusii precum viespile si albinele hoate gasesc mai greu drumul, nu ploua pe scandurica de zbor, scandurica e usor demontabila, se poate adapta un collector de polen (la care lucrez), vantul nu bate direct in stup, e mai putin probabil sa se infunde intrarea cu albine moarte. Dezavantaj: intarzie albinele la un cules intens, desi anul trecut am observant ca daca deschid complet intrarea, albinele se obisnuiesc sa zboare direct in sus.

http://youtu.be/V84L4goPKgc

Am spus ca am si un stup online. Are si asta activitate. In planul departat se vede al doilea urdinis. Acolo e o lesinata pe care o mut in stup separate la mijloc de aprilie.

http://youtu.be/V02XSK4fdhE
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

G. Iulian

O schiţă a fundului de stup producţie proprie se poate?  :hi:  :hi:  :hi:

bmdna

Nu am o schita, eu lucrez din minte. Ca sa fac o schita dureaza si nu am un program de desen. Iar sa-l fac cu mana dureaza si mai mult. In schimb redau mai jos niste poze de la un fund in productie. Sistemul se preteaza la fund cu sita, impropriu numit antivarroa dar si la fund plin. Nu ma laud cu idea, am preluat-o de la un englez, pe numele lui Graham White.

Ca sa ma refer la fundul pe care il fac eu (scuze pentru finisaj, nu am scule si nici inclinatie spre tamplarie), acesta este produs din doua traverse mari din scandura de 35 mm, in care am practicat canalul pentru tava, care se vede in poze. Celelalte doua scanduri groase de 25 sint late de 60 mm (decuparea in scandura groasa de 40 + 20 mm inaltarea - ca sa se potriveasca cu corpul de 310 mm). Urdinisul vertical este de 14 mm, pe toata latimea. Iarna il reduc la 8 mm si soarecele nu poate intra pt ca e ingust si vertical. Cel putin in 2 ierni nu mi-a intrat niciunul. In poza lipseste tava din tabla, pe care o fac inainte de popularea stupului. Pretul este mare, dar mie imi convine, am in pod scandura de 35. Daca mai sint nelamuriri, va stau la dispozitie.

Vederile sint de sus, din fata si de jos.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

mape 48-petru manea

Interesanta ideea---are si avantaje si dezavantaje---tratamentele cu varujet si fureto nu se pot face pe urdinis ,ventilatie deficitara in momentul cand subarul este introdus

G. Iulian

Multumesc! A fost suficient şi aceste poze.  :hi:  :hi:

vioso

Da d-l Radu va fi un an intradevar un an  legendar dar poate in sensul rau daca si azi avem avertizare cod galben de vreme rea cu zapada si frig ,parca ne-am pregati de Craciun nu de Pasti. In unele zone pomii sunt compromisi si poate ca si salcamul va fi afectat de frig,asa ca poate vom avea un an la fel ca cel de anul trecut si apoi sa vezi ce de ''apicultori'' vor renunta la albini ma refer la cei ce credeau ca vor face gramada de bani cu fonduri UE  dar la fel cum au aparut la fel vor si disparea.

bmdna

Citat din: mape 48-petru manea din Aprilie 05, 2015, 06:35:57 PM
Interesanta ideea---are si avantaje si dezavantaje---tratamentele cu varujet si fureto nu se pot face pe urdinis ,ventilatie deficitara in momentul cand subarul este introdus
Evident, ca multe lucruri din apicultura si acest fund are avantaje si dezavantaje. Eu am iernat iarna asta cu 4 stupi avand astfel de funduri, cu subarul luat complet la 3. Unul din stupi are familia pe 9 rame prezentata mai sus, una cu matca libera si doi cu matca in izolator. Deocamdata toti cei 4 arata bine. Alk patrulea l-am iernat cu sertarul tras vreo 2 cm si nu a avut problem, dar era un stup slab. Asa cum l-am denumit, acest fund e bun la familii slabe, cel putin dupa parerea mea. Fiecare are dreptul sa aleaga, eu prezint doar idea, cine stie, poate cineva va pleca de aici si va face ceva foarte bun.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

rusu marius mircea

Citat din: vioso din Aprilie 06, 2015, 10:20:01 AM
Da d-l Radu va fi un an intradevar un an  legendar dar poate in sensul rau daca si azi avem avertizare cod galben de vreme rea cu zapada si frig ,parca ne-am pregati de Craciun nu de Pasti. In unele zone pomii sunt compromisi si poate ca si salcamul va fi afectat de frig,asa ca poate vom avea un an la fel ca cel de anul trecut si apoi sa vezi ce de ''apicultori'' vor renunta la albini ma refer la cei ce credeau ca vor face gramada de bani cu fonduri UE  dar la fel cum au aparut la fel vor si disparea.


Musca-ti limba! Cu lucruri de-astea nu e bine sa  glumesti!!(cobesti)
marius

NYK74

Si aici e aceeiasi treabă, a înghețat azi noapte, acum e soare dar temperatura nu urcă mai sus de 4-5 grade, nu stiu dacă salcâmul scapă si anul ăsta si nu o fi la fel ca anul trecut, pomii fructiferi sigur nu scapă de inghetul ăsta, aparte ca  si la noapte au pus îngheț.......... :lol:

oroles

La mine la stupina iarasi ninge. Am inteles ca totusi nu se depune. Se depune pe dealurile vecine. 

:nudie:

Ieri au iesit putin la cules. Am vazut albine cu capul in toporasi. Cornul inca nu a plesnit de tot, din cauza vremii racoroase. M-am uitat la flori si nu toate erau deschise. Rachita si salcia partial inflorite dar  nu are cine sa culeaga din cauza vremii. Se anunta zile mai bune de joi incolo. Totusi, spre deosebire de anul trecut, vremea constant racoroasa a tinut in frau inflorirea pomilor. Din strabuni se spune ca daca ninge peste floarea de corn e un an bogat in fructe. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

thomas

Salcamul nu este afectat daca este primavara ploioasa sau friguroasa. Salcamul este influentat aproape in totalitate de conditiile meteo din toamna anterioara.
Nu stiu in alte zone, dar in sud, se pare ca de miercuri vine primavara!
Deocamdata supravietuim cu pungi de sirop si cu polenul adunat in ferestrele ok care apareau la 2-3 zile. Ieri Spre exemplu a fost frig, dar cu soare. Albinele zburau si la 8 grade..
Problema ar fi cu inghetul de accum 2 zile. Fiindca zarzarul e inflorit, la fel si caisul.