apifonda

Creat de badea_mih, Septembrie 18, 2011, 12:19:55 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

Pe site era 4,35 la bax de 15 kg.la telefon pretul este de 4.5 .Fata de turta de la apiluk cu 6,5 este mai rentabila apifond
In aceasta toamna acumularea de miere a fost slaba fata de alti ani ,cand aveam la rezerva 100-150 de rame cu 2-3 kg miere
In stupi in oct.aveau 12-14 kg dar consumul a crescut pana acum . Eu banuiesc ca anumite fam.cu matca de anul acesta au inceput ouatul din cauza zilelor calduroase la inceputul lui noiembrie---sper sa ma insel

bio

Citat din: mape 48-petru manea din Noiembrie 27, 2015, 07:09:50 AM
Pe site era 4,35 la bax de 15 kg.la telefon pretul este de 4.5 .Fata de turta de la apiluk cu 6,5 este mai rentabila apifond
In aceasta toamna acumularea de miere a fost slaba fata de alti ani ,cand aveam la rezerva 100-150 de rame cu 2-3 kg miere
In stupi in oct.aveau 12-14 kg dar consumul a crescut pana acum . Eu banuiesc ca anumite fam.cu matca de anul acesta au inceput ouatul din cauza zilelor calduroase la inceputul lui noiembrie---sper sa ma insel

..putina caldura...citeva ghemotoace de polen si familia de albine poate avea apucaturi anapoda. Bine ca a venit frigul si poate nu au capacit puietul si-l vor "minca" .

edward_w92

Si eu am aceeasi parere, am observat comportament de familie activa la cativa dintre stupi, majoritate cei cu matcile schimbate linistit dupa culesul de tei, chiar si o dezvoltare usoara la roii din lazile duble, cei in pat cald in special, acum sa ne rugam sa nu vina iarna grea din ianuarie si sa se mentina cum preconizeaza, singura scadere a temperaturii sa se intample acum, in preajma inceputului de an 2016. Eu personal am decis sa trec pe apifonda din nou, cea ambalata la 2,5kg.

Vyktor

Pentru linistea mea am  bagat apifonda de aproximativ o luna, cam 1,5-2 kg de familie. Din punctul meu de vedere am crezut ca au cam putina hrana.  Am verificat zilele acestea si am constat ca nu s au atins de turta.

edward_w92

Daca nu-s agitate la leatul superior al ramei nu le trebuie turta, cel putin in perioada asta cu vreme calda mai indelungata. Foarte bine ca nu s-au atins inca de turte, eu speram sa nu fie necesar pana la sfarsitul lunii ianuarie de turte dar daca au urcat repejor sus, am inceput cu prima administrare.
Am decis sa folosesc apifonda mai departe intrucat am realizat ca albina o transforma in forma lichida integral, celelalte turte depozitandu-le in faguri si in stare granulara ( dulcofruct sau beefonda, desi la cea dintai am intalnit mai mult reziduu de turta si pe fundul stupilor si in rame decat la beefonda).
E primul an cand folosesc folia sub capac pe toata suprafata stupului, am vazut ca altii o folosesc identic desi urdinisul nu este mai larg de 2cm si sunt multumiti iar oxigenarea stupului se face foarte bine chiar si cu o obturare considerabila a urdinisului.

pistol28

Primăvara, când albinele cresc puietul, atunci creste umiditatea foarte mult şi se produce condens în stup pe părţile mai reci şi astfel pe zonele umede creşte mucegaiul, acesta fiind otrăvitor pentru  :bzz: :bzz: :bzz:
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

edward_w92

N-am vazut sa se planga multi de folie, oricum avand in vedere ca nu administrez turte foarte mari, la fiecare 2 saptamani verific starea stupilor, automat si condensul daca se formeaza pe folie samd. Pana acum cat n-am avut turte administrate, condensul pe folie a lipsit. Oricum din februarie schimb folia cu inca un rand de paturele si folia o voi folosi strict daca sunt fluctuatii mari de temperatura si strict deasupra cuiburilor ca sa mentina o oarecare temperatura constanta. Si eu m-am cam ferit de folie din cauza condensului care se face in stupi, acum ramane de vazut in functie de vreme cat voi folosi folia sub capac.

Eugen B

Se vede diferenta ca nu se mai subventioneaza hrana. Apifonda a scuzut brusc. In plus albinele o ia foarte bine si nu am avut probleme cu ea.
Apifonda am folosit doar la roii foarte slabi

STELIAN

Va salut si un an cat mai bun! : sampanie:
Sunt si eu pentru prima data pe acest forum si sunt si incepator,
Anul trecut mi-au murit 5 famili de albine de foame, au mancat pana au ajuns  sus apoi au murit , numi dau seama de ce nu au mers si in lateral.
Anul asta mam mutat in moldova ,(BT) miam adus si albinele din tm, cand leam pregatit de iarna nu au avut asa multa mancare  5-6 rame cu mancare de la sfarsitul lui Noiembrie le-am pus apifonda deasupra ramelor sa fiu sigur ca nu vor muri de foame , inainte de craciun am completat,
Ce spuneti am procedat bine? :beer:

bio

Sa traiesti Stelian....

....daca ai plecat din Banat in Moldova sa fii atent ca iarna din Moldova este mult mai dificila decit ce ai avut in Banat .

Daca nu prea au mincare in stupi ...este bine sa le pui deasupra Apifonda .

bucovineanu

Mai intai bun venit pe forum si LA MULTI ANI.
Era foarte bine daca le asigurai mancare suficienta inca din toamna. Patania de anul trecut trebuia sa fie o lectie. Albinele se deplaseaza in timpul iernii numai pe vertical. Incep sa consume mierea din partea de jos a ramelor si urca inspre podisor. In lateral se deplaseaza numai daca le permite vremea. De aceea toamna trebuie restrans cuibul numai la ramele bine acoperite de albine. Pe aceste rame trebuie sa aiba destula mancare cat sa le ajunga pana in primavara.
Alta solutie nu exista acum decat sa le dai turte pe masura ce le consuma.