Jurnal apicol

Creat de D006, Ianuarie 03, 2009, 03:51:39 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Citat din: marian sima din Noiembrie 27, 2014, 10:24:37 PM
Tu nu intelegi sau te faci ca nu intelegi?

Cat despre miere  :rotfl: =)) sant inconjurat de stupine din toate partile si nu mi-e frica ,ba am avut stupina langa mine care in aceleasi conditii ca mine nu a avut recolta la floare si nici miere pentru iarna.
A fugit de langa mine la 45 km distanta.
Dan spunea ceva, albina italiana matura tot ce e dulce in raza ei si automat populatia numeroasa a    albinei italiene va lasa lihnita alt tip de albina.

La o propunere de concurs a lui nea Janese pe tema care stup aduna mai mult prietenul tau Guist a spus ca eu sa nu particip la concurs ,stia el ceva. :wink:
Mare adevar ai spus. Eram de 4 saptamani la zmeura, mur castan si tei. Surprinzator au venit unii cu 2 pavilioane. Urdinisuri mici de 1 cm in mijlocul verii. Suspect. De fapt nu-i interesa decat pastoralul la cei 1000 de stupi din zona. Cine nu a plecat repede a ramas fara miere si in cuiburi.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

mape 48-petru manea

In anii "70 si primii din "80 aveam matci din albina banateana  cam 90% din total si incet- incet sa corcit si acum nu stiu ce mai am
matcile "banatene "incepeau ponta mai tarziu decat "brunetele dar recuperau cand temperatura diurna createau si ajungeau si depaseau ca dezvoltare  "brunetele "
fam.cu matci "banatene "reau harnice si blande---matca era de un galben frumos si mult mai mare decat "negresele
Acum foarte rar mai apare cate o matca oarecum galbena
in tara noastra este imposibil sa mai faci selectie datorita densitati stupinelor si pastoralului

marian sima

Rasele de albina se cunoaste dupa culoare si dupa forma aripilor insa mai este un alt factor care le diferentiaza si anume lungimea limbi.

Albina inchisa la culoare nu va ajunge sa colecteze nectar de unde colecteaza albina galbena ,astfel la unele tipuri de floarea-soarelui albina galbena e favorizata.

Ma uitam la tabelul prezentat de Dragos,o fantasmagorie pentru incepatori si necunoscatori.

Culmea toate rasele prezentate au 10 la colectarea mieri . :)
Numai un necunoscator poate gandi ca intre aceste rase e un rezultat egal in cazul in care e un cules in aceleasi conditii.

La un cules de primavara unele rase au un avantaj.
La un cules pe canicula alte au avantaj .
La culesuri pe diferite tipuri de planta alta rasa are avantaj.
Si niciodata media cumulata nu va da egal.

La depozitare miere albina ruseasca are 5 si backfastul 10 sa inteleg ca Dan Margarit nu a vazut acest tabel. =))
Tabelul a fost prezentat pe stuparitul de catre o persoana care nu cunoaste albina prea bine insa nu ma asteptam  ca balivernele alora sa fie copiate aici.

Mai baieti apicultori astia care santeti mari si unii chiar cu influiente politice sau chiar parlamentari.

.Analiza pe diferite tipuri de rasa intr-un mediu (pe continentul American)nu corespunde cu situatia reala din alt mediu.
Asa ca nu ai cum sa te bazezi pe acest studiu ,cum facelia da rezultate in acel mediu si la noi nu da nimic atat de valabil e acel tabel.

Sfatul meu de bine este;puneti mana si faceti exact cum au facut canadieni,scolarizati tineri care sa devina experti de maine ,oameni din mana carora sa iasa rase pure,care sa cunoasca albina si sa stie ce indicatii sa dea.

O ramura a economiei ,a agriculturi nu se dezvolta decat prin cunostinta si oameni pregatiti profesional.

Asa bajbaim,ba bazandune pe informatii care nu corespund cu ce avem noi,ba bajbaind in necunoscut .

E pacat sa irosim cea ce ne poate eticheta pozitiv in lume si anume apicultura.

Petru ai dreptate in afirmatia facuta,albina galbena e capabila de o dezvoltare spontana.

ciucur

Si eu sunt de parere ca daca dorim copierea unui sistem (aici nu ma refer la lazi) din alta zona (ex. America) nu vom reusi sa 'fabricam' copia.
Comparam mere cu pere. Tabelul respectiv nu o fi el cel mai precis si sigur ca se pot discuta anumite aspecte.

'Albina inchisa la culoare nu va ajunge sa colecteze nectar de unde colecteaza albina galbena ,astfel la unele tipuri de floarea-soarelui albina galbena e favorizata.'

Vreau sa detaliati un pic si sa comparati daca se poate albina banateana/italiana (galbena) cu carnica (inchisa la culoare). Eu am gasit peste tot faptul ca albina carnica are unele abilitati care contrazic afirmatia de mai sus. Atentie, nu cunosc si nu am experienta cu albinele enumerate (f.f.f putin cu carnica). Intreb de curiozitate. Oare austriecii si slovenii mint? Lungime trompa, interval de zbor, eventual numar de albine (unde italiana pare mai tare).
Sunt curios, nimeni pana acum nu a facut o descriere cat de cat detaliata a raselor ce au ajuns pe la noi dupa observarea in stupina proprie. Din ce am citit pana acum si aici si pe celalalt forum se spune cate ceva insa nu se prea acorda mult interes acestor aspecte.

Multumesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

Eugen B

Fiecare cam aplica ce vrea la el in stupina. Cum zicea si un coleg mai sus, datorita pastoralelor e clar ca nu putem pastra 100% cum vrem noi rasa de albina. Eu personal cred si voi face selectie cu ce am acasa, sper ca pe viitor sa am dreptate si sa se dezvolte bine familiile de albine.
Cum zicea si dragos albina nu e ca vaca, asa ca 100% nu putem fi niciodata. Trebe sa avem familii cat mai bune si automat si matci cat mai de calitate. Bafta la iernat si aveti grija la soareci, cel putin la mine in zona sunt multi, sper ca acuma cu frigul sa se mai fi curatat din ei.

D006

Eu sa aduc ligustica la mine in stupina este ca si cum in livada as planta nectarini . Cum in zona mea nu merg anumiti pomi la fel nu merg si anumite albine. Marian sa vina cu ligustica sa si să o ierneze la mine , sa vedem cu ce costuri si cu ce va iesi la primavara !

marian sima

Dragos albina italiana nu a fost introdusa in arealul nostru de ieri de azi si uite ca ea ca rasa nu a disparut din zona noastra.
Cat despre selectie asa cum spuneati albina nu e vaca ,atata timp cat nu aveti o zona izolata apicol selectia este pur teoretica.

Aaa ca sant cativa care favorizeaza puietul de trantore pentru a diminua efectul trantorilor straini din zona e altceva insa cati dintre dv faceti lucrul acesta?

Selectia noastra se rezuma la;familia asta e buna ,are productie ,a iernat bine ,capaceste uscat ,nu prea roieste ,nu prea inteapa si gata cu botci din acea familie am facut selectie.

Ce se intampla la imperecherea matci santem total straini ,ne bucuram ca matca sa imperecheat.

Ori selectia unei rase este data de matca si trantori pe aceiasi aceiasi linie.
Dl-e Ciucur vreti sa va covingeti e foarte simplu ,formati o cutiuta cum este cutia de chibrit (unde se tin betele de chibrit) in acea cutiuta asezati o bucata de lemn tait in unghi astfel incat o latura sa vina la nivelul de jos al cutiei si o latura la nivelul superior.
Gradati aceasta bucata de lemn si puneti o plasa deasupra astfel incat albina sa poata sa introduca doar limba .
Turnati miere sa un sirop care sa atraga albina ,albina va ridica mierea din cutie pana la nivelul la care ii ajunge limba.
Astfel poti sa verifici diferenta dintre rase.

O obserevatie facuta de mine in aceasta toamna,eu pot sa stimulez punand borcanul cu sirop direct pe capacul stupului.
La un stup nu am infiletat bine capacul borcanului si acesta sa umectat pe margine,de jur imprejur era numai albina galbena la furat ,venea si cate o albina bruna se intindea si nu ajungea la sursa de sirop ,da un tur de jur-impejurul borcanului se chinuia sa intre sub capac dar degeaba in cele din urma pleca,celelalte pompau in ele la greu.

Sloveni si Austrieci nu mint insa Cehi sant mai la nord si relieful si clima Austriei difera de zona sudica a tari noastre.

O natiune care nu are banca de seminte locale de legume,care nu are banca de gene cu animale din rasele de animale si banca cu rasele de albine ,e o natiune vai de mama ei.

Legumicultori romani sant sabotati cu seminte infectate astfel incat avem catastrofe cum a fost acum cativa ani.
Avem soiuri de legume copiate de olandezi fara ca sa plateasca vre-un litigiu ba avem chiar varza olandeza Bucarest.

In zotehnie totul e brambura si culcat la pamant insa chinezi doresc rasele Romanesti.

Si in apicultura ne indreptam cu pasi siguri catre colaps.

Aflu cu stupoare ca avem servicii secrete peste servicii ,aceste institutii inghit sume colosale pentru ce?Ca nu apara interesele Romaniei.

Asa ca eu le dau parlamentarilor Romani ceva (sa ma sune daca vor sa afle ce le dau).
Din cauza lor am ajuns in aceasta stare.
In schimb au grija la ce scriu eu pe aici.



dan sebastian

Aia vad ce injuaraturi iau, stiu si de la cine si nu pot face nimic pt ca rolul lor e sa fie sigur ca unu ca tine poate scrie orice. Asta este garantarea libertatii.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

marian sima

Cateva din atributiile parlamentarilor.

ATRIBUŢIILE PARLAMENTULUI ROMÂNIEI
.3. Stabilirea direcţiilor generale ale activităţii sociale, economice, culturale, statale şi juridice-în baza competenţei generale de care se bucură ca organ reprezentativ suprem, parlamentul stabileşte liniile principale ale dezvoltării societăţii şi ale naţiunii române, prin intermediul legilor adoptate, legi pe care Guvernul are obligaţia de a le pune înexecutare. Parlamentul reglementează, prin intermediul legilor, domenii importante şifoarte importante, precum: bugetul naţional, drepturile şi libertăţile fundamentaleale omului şi cetăţeanului, alegeri, instituţiile fundamentale ale statului, organizareaforţelor armate, apărarea şi siguranţa naţională, sistemul general al impozitelor şi taxelor,regimul general al infracţiunilor etc.

1.Sa oprimi dreptul unui cetatean sa voteze e infractiune.
Sa vad cum raspund parlamentari.
2 Sa pui pe butuci un institut precum Victor Babes e atentat la siguranta nationala.

3Sa legiferezi vanzarea pamantului la straini e tradare de tara.Nici o tara sanatoasa nu mai permite asa ceva.

4 Sa instrainezi parghiile economice strategice e iar vanzare de tara.

Rolul lor e unul singur,tradatori de neam si tara.

Adevarata garantare a libertati e data de marea masa de oameni care contribuie la sustinerea acestuia si revendicarea ei atunci cand este incalcata.

Nu sant liber sa spun ce gandesc datorita parlamentarilor ci datorita celor care au cerut libertatea.

Daca parlamentari i-si faceau treaba asistam la DEZVOLTAREA SOCIETATI SI ALE NATIUNI ROMANE.

Ai observat o dezvoltare?
Eu din pacate asist la o distrugere a NATIUNI ROMANE si asta cu ajutorul parlamentarilor.




dan sebastian

Nu vorbeam de parlamentari ci de cei de la SRI. Ei isi ia multe peste nas pt a ne garanta noua drepturile. Sa sti ca e greu sa stii multe si sa nu poti spune nimic. Ce nu pricep e de ce SRI ul trebuie sa raspunda unor rahati de parlamentari.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

ciucur

Domnule Sima,

Cu riscul ca poluez topicul colegului Dragos, nu m-ati lamurit.
Sigur ca nu am control pe trantori la imperechere.
Dar daca eu nu fac pastoral, am albinele intr-o zona de deal (400-800 m altitudine) si in cei 20 de stupi sa presupunem ca o sa introduc carnica din Slovenia spre exemplu la fiecare 2 ani nu mai am nevoie de selectie. Din ce am calculat conform pretului de pe situl lor, o regina din Slovenia e aprox 75 lei. La doi ani nu e asa mult.
Ati afirmat ca austriecii si slovenii nu mint. Ei sustin ca albina carnica are limba (proboscisul) de 6,4 - 6,8 mm. Si din experienta mea putina, carnica zboara bine cand ceilalti asteapta vremea mai buna. La noi primaverile sunt capricioase, nu ca la dvs. mai in sud.
Am gasit si urmatorul studiu facut de rusi unde nu sunt diferente la lungimea proboscisului intre carnica si ligustica... Dar carpatica nu o fi maidaneza noastra? Sta bine cu lungimea.

http://udmbee.narod.ru/LIBRARY/STAT/rums.htm

Experimentul facut din gresala de dvs. este interesant insa daca puteti banui ca aveti ligustica nu stiti daca albina bruneta ce nu putea fura si ea era carnica.
Aveti o vasta cultura apicola si despre lipsa organizarii in agricultura (care ar putea fi salvarea Romaniei) sunt de acord cu dumneavoastra.
Dar nu ma-ati convins ca italiana e mai tare ca austriaca in limba.
Multumesc insa ca ati raspuns totusi.
Cele bune.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

marian sima

#8726
Daca introduceti matci la fiecare doi ani nu mai aveti nevoie de selectie.
Ca zboara bine la temperaturi joase se stie si albina de munte zboara cand albina de ses e pe stup.

Traba este sa ai si secretie de nectar la acele temperaturi ,nu e deajuns zborul.

Cat depre lungimea trompei,chestia cu borcanul a fost o observatie intamplatoare,insa analiza lungimei trompei eu am facut-o cu ani buni in urma ,atunci cand erau loturile de floarea soarelui din samanta frantuzeasca.

Fiecare rasa de albina e buna acolo unde are randament maxim.

Aici mai ai cateva studii.
Primul din Moldova si asa cum spuneam albina difera pe diferite tipuri de zona relief si clima.
Chiar lungimea trompei defera la aceiasi rasa.
PDF
Si alte studii.
file:///C:/Users/Administrator/My%20Documents/Downloads/JAR%2053%202%2002.pdf

http://www.beeworks.com/morphometry/

D006

Citat din: dragos2006 din Noiembrie 26, 2014, 02:31:51 PM
A venit frigul si noi nu mai terminam treaba !  :)

http://www.youtube.com/watch?v=z_F29pVGJ4U&list=UUhpxP2V151oAkUn710h_54g

  In pana mea , cand mai impachetez stupii ???....  cred ca spre primavara !  =))

oroles

Asa-i daca ai multi. :P Mi-ai starnit buna dispozitie.
Si daca tot e jurnal... Azi mi-am dat 50 de kg de zahar la rasnita. L-am dat de 3 ori. Dimineata am facut o turta de zahar pudra cu sirop si a iesit peste asteptari. In ianuarie fac restul. Am pus zaharul in saci de plastic. Sper sa fac rost de saci de hartie ca sta mai bine in ei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

Pana in ianuarie vei avea doar o stanca de zahar ! Te vei chinui sa-l spargi cu barosul . Trebuia sa folosesti un antiaglomerant daca nu-l faci turte zilele astea.