Protofil (home made)

Creat de Eugen B, Martie 06, 2014, 08:31:29 PM

« precedentul - următorul »

Eugen B

EU iti zic sincer ca am pus cam 1300g(adica 100g din fiecare) de plante si vreo 3-4litrii de alcool. Si asa fac 1 sticla de 5L plina ochi.
Eu asa am calculat sa fac. Treaba merge foarte bine, bafta

Fifi

Sunt incepator va rog sa dati cu sfaturi si nu cu pietre.

Eugen B

Retata mea care am imbunatatit-o am scris-o tot aici pe forum dar altundeva, dar e cazul caut si o copiez aici.
Astazi am facut comanda la toate ceaiurile pentru protofil.
Cu timpul cred ca voi mai imbunatatii putin formula, dar in mare cred ca este destul de concentrata asa.
Pretul si calitatea nu cred ca se compara cu protifilul de pe piata, in plus cred ca e mult mai bun ca foarte multe produse de pe piata si este natural 100% ca stiu exact ce am bagat in el.
Una peste alta, de 2 ani dau protofil facut de mine si se pare ca este foarte bun si sanatos pentru albine.

MirceaCalin

Citat din: Eugen B din Ianuarie 23, 2017, 10:48:19 AM
Retata mea care am imbunatatit-o am scris-o tot aici pe forum dar altundeva, dar e cazul caut si o copiez aici...

Este cazul ! Aşteptăm !
:D

tassevasi

 Uite  aici  o reteta  ,scrisa  de un farmacist (se lucreaza  ca la  farmacie ) =D>


Eugen B

Ideea e in felul urmator. Eu inca mai caut sa studiez despre plante. Si voi fiecare in parte puteti sa cautati si sa studiati.
Fiecare poate vrea sa aiba un anumit tip de protofil, sa se bazeze pe anumite carcteristici.
Eu am studiat si alte produse pentru albine si plante si am zis momentan asa :
1. Busuioc, coada calului, coada soricelului, cimbrisor, menta, musutel, papadie, pelin, urzica, roinita tei, sunatoare si galbenele.
Aceste plante in mod special sunt antimicrobiene, antifungice, dezinfectante si contin si ceva minerale si vitamine, dar nu in canitati foarte mari din cate am observat. Eu inca studiez si sunt sigur ca se poate si mai bine.
Fiecare dintre plante are alte caracteristici, deci am pus intre 2-4 care merg pe fiecare componenta.
O parte din ele le-am gasit in almanah ca se foloseau cu succes si acuma 40-50 ani. Acolo scrie si de soc.
2. Catina, macas, ginseng - plante care contin foarte multe vitamine si minerale, mai ales catina si ginsengul . Macesul are in mod special vitamina C. Si goji se poate folosi la fel de bine , ii se mai spune catina tibetana. Cred ca este foarte bun goji, dar daca am gasi sa fie din tibet, nu recoltat la noi in tara ca nu are aceleasi caracteristici.
3.Propolis, usturoi, ceapa, coaja de salcie - poate cele mai puternice antibiotice naturale. Au si un efect antimicrobiant puternic, plus multe alte calitati. Cred ca ar trebui sa aiba si efect contra nosema. Asa zic eu, nu e demonstat nimic, doar zic si eu. Daca antibioticele omoara nosema si astea naturale ar trebui sa aiba ceva efect pozitiv.  In plus daca nu stiti antibioticele de sinteza(adica cele facute in laborator) scade imunitatea, de aici cred ca si depopularile masive din alte tari unde se folosesc fara numar antibiotice. Nu prea vreau sa fac o polemica mare ca nu are rost.
4. Spirulina, ulei de lemongrass sau lemongrass - spirulina o alga marina cu foarte multe vitamine si minerale si are si foarte multa proteina naturala . Lemongrass - are vitamine si minerale si este foarte bun la digestie. Aceste 2 componete mi-au venit in cap de la hive alive care foloseste foarte multa alga marina (nu stiu exact care sunt folosite acolo), si lemongrass la fel are.
Una peste alta putem face un protofil destul de bun zic eu.
Eu nu dau mai mult de 3-7 serii de sirop cu protofil in primavara, in functie de culesul care il am.
O parte din componente le voi pune exact cand prepar siropul , cum ar fi : spirulina, uleu de lemongrass, suc de usturoi si ceapa. Din restul voi face protofilul normal care il voi pune in sticle de 0.5litrii.
Cine crede ca poate lua ceva bun sa ia, cine nu sa fie sanatos.

Sa scriu si eu aici cum il prepar ca nu cred ca am scris.
Eu folosesc alcool de 80% in prepararea protofilul. De ce? Pentru ca am facut studii in extractii hidroalcoolice(am facut chimia) , si undeva la o concentratie de 78% se extrag cel mai bine toate componentele din plante. Si colegul are dreptate cu 70%, undeva la 70-80% se extrag cel mai bine substantele si vitaminele din plante. Eu merg pe 78-80%.
La 1L de alcool de 96 pun 250ml si obtin 1250ml sau 1.25L de alcool 80%.
Eu am mai dat si la alti prieteni, si au fost mai multumiti decat ce este pe piata. Si eu sunt mai multumit de aceea fac.
Studii se pot face si se pot scoate sau baga si alte plante.
Trebuie sa incercam sa facem noi tot ce putem in stupina, daca cumparam tot felul de chimicale cu timpul se vor vedea si efectele.

serban

      Mi-am făcut și eu deja protofilul după o rețetă foarte asemănătoare cu a dvs. Am folosit plante uscate culese de mine din vară și țuică de prună de 65 de grade. Doar că la 1,2 litri de țuică,după macerare am scos doar 500 ml. de protofil. Restul a fost absorbit de plante. Am mai pus 500 ml. de apă,am lăsat vreo două zile și am scos tot 500 ml de țuiculiță pe care am s-o folosesc la diluarea protofilului scos inițial. Am tras și eu o cinzeacă,foarte bun,doar că persistă gustul de pelin. Iernarea foarte bună pe care o am până în prezent o pun pe seama protofilului și a pulverizării cu apivirol pe care am făcut-o în septembrie.   :)

Eugen B

Sunt 2 retete mai sus. Nu imi dau seama exact dupa care ati facut. In plus cred ca am spus mai sus ca dupa ce e gata macerarea se dilueaza la 40grade cu apa distilata(nu de alta).
Asa fac si eu. Plantele sunt imbibate dar le spal bine cu apa dist si dupa storc plantele.
Eu fac multi litrii si e normal ca se mai pierde ce ramane in plante. Un 2-4% .

dinupaltinis

De ce nu macinati plantele prin moara sau rasnita.Dupa macerare si stoarcerea alcoolului se poate presa pasta care ramane cu o presa sau prin masina de facut bulion si se scoate aproape uscata.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

Eugen B

Eu nu macin. In urma tratamentelor mecanice de maruntire se pierde din calitatiile plantelor. Teoreric e o ideea f buna, dar practic nu. De aceea folosesc doar ceaiuri vrac si nu la plic. Fiecare face cum crede.
Cine are centrifuga stoarce cum trebuie.
Dar plantele dupa ce le clatesc in apa distilata nu prea ramane mare lucru in ele. In plus pot fi folosite la sirop de zahar . Sunt multe solutii , fiecare face cum stie.
Astept si alte pareri pro/contra.
Pacat ca nu prea se mai discuta pe forum. Stuparii sunt secretosi tari .
Eu am expus aici ceva ce studiez de ani de zile pentru a ajuta colegii.

dinupaltinis

Cînd faceam protofil la fel am procedat şi eu ca dvs.cu plantele (spălat,folosit la sirop).Ulterior m-am gîndit la măcinare ca posibilă variantă dar nu am folosit-o,pentru că am cîţiva ani de cînd nici nu fac protofil şi nici nu cumpăr.
Întradevăr stuparii sunt secretoşi(majoritatea),dar după părerea mea apicultura este simplă,cîteva mişcări făcute cînd trebuie şi cum trebuie.
Şi cred că iarna asta(dacă o mai ţine tot aşa) majoritatea deţinătorilor de mari ,,secrete" în ale apiculturii au să rămînă fără albine.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

Eugen B

Domnu dinu oarecum suntem vecini, am stat in caransebes pana nu demult.
Dar cum de nu mai folositi protofil? data tot e vorba de secrete

tinumaftei

Nici eu nu dau cu protofil de ceva vreme. E drept că încă mai folosesc biter cu plante dar doar 2-4 ml/ litru. Dacă cumpăr și alcool și ceaiuri ajung la pepeni verzi. Însă nu îmi lipsește din sirop primăvară clorura hexahidrata de cobalt, un precursor al vitaminei B.

dinupaltinis

Citat din: Eugen B din Ianuarie 25, 2017, 02:45:00 PM
Domnu dinu oarecum suntem vecini, am stat in caransebes pana nu demult.
Dar cum de nu mai folositi protofil? data tot e vorba de secrete
Nici odata nu am fost fan protofil,nu mi s-a parut grozav in raport de efect/pret.
Cuvintele prietenoase sint ca un fagur de miere..(Prov.16.24)

Eugen B

Cu ce este pe piata e altceva. Ce facem noi e altu.
Dar ce folosesti in loc de protofil.?
Domnu tinu biterul e defapt protofil. Mai bine il faci tu. Si mai bine ai da vitamina B naturala decat chimica