Ce parere aveti de acest lucru....e bine sau rau?

Creat de laurentiu.tirca, Ianuarie 14, 2011, 10:55:25 AM

« precedentul - următorul »

sfantul spiridon

#30
eu asa as face:
as lua una bucata tona de apiinvert
as lua una bucata jenter
as lua cutiile
as pune de maine lapte praf pentru hraniri proteice
as lua apifonda, 300 de kg
as avea 2 rame puiet in 4 zile de hraniri proteice cu lapte praf (cu puietul dinainte de hraniri)
as lua startovit-50 de pachete
as face cam patru startere si as coordona botcile sau reginele odata cu dezvoltarea din mai
la doua saptamani as rupe cate trei rame carora le-as da o botca/regina
as lua roiurile si le-as duce la cativa kilometri
inainte de asta as merge la rapita


eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

cristian87

Cam prea multa cheltuiala pentru prea putin rezultat. Plus munca la greu.
Ceva mult mai ai simplu :de toti banii pt stimulente,  hrana si alte alea de mai sus, cumperi20-30 familii in primavara si dupa salcam ii dai in trei.iti mai raman bani si de vre-o doi metri cubi de scandura uscata ca sa faci lazi. =D>
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

Florin-braileanul (FlorinI)

#32
Citat din: laurentiu.tirca din Ianuarie 16, 2011, 08:33:17 PM
Nu cred ca am fost chiar pe intelesul tuturor cand am propus schema initiala (vina mea) :rusine: si de aceea am deschis un nou topic mult mai simplu ce poate fi gasit aici:

http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3598.0

De aceea propun aici sa nu mai dicutam.

:offtopic:

Muiltumesc inca o data celor care mi-au raspuns.....si vad ca m-a captivat forumul asta.... :smile:

nu incarca forumul cu acelasi topic
daca ai gresit, corectezi tot qici si iti mentii topicul

rog un moderator sa uneasca noul topic cu acesta

sfat personal: nu te apuca de apicultura de dragul banilor de la masura 112
invata mai iatai cu 10-20 stupi si apoi extinde-te

apicultura nu se face dupa ureche
cred ca dragos2006, a avut deptate
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

pharaonu75

Am unit cele doua topicuri pentru ca aveau acelasi subiect!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

laurentiu.tirca

mutlumesc....pentru unirea topicurilor! Nu ma apuc de apicultura de dragul banilor de la 112.....nu sunt un incepator in ale apiculturii....detin majoritatea notiunior. Ne ocupam in familie de stupi cam de 13ani. Prin anii 2000 aveam 70-80 de familii. Nu inteleg insa faptul de ce nu se raspunde pe subiect aici si toata lumea "fabuleaza"intrand pe acest forum am considerat ca am sa primesc niste raspunsuri concrete la intrebarile si ideiile mele! Dar vad ca lumea sta si analizeaza alte lucruri si mai putin topicul. Am intrebat doar daca se poate sau nu si daca sunt persoane care au incercat, ce rezultate au obtinut. In apicultura parerea mea este mai trebuie sa si incerci anumite lucruri cu anumite riscuri....ca altfel ce rost ar mai avea aceste forumuri, am citi toti din carti.        Imi cer scuze de posibilele greseli gramaticale, dar postez de pe telefon.  Cu stima
Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Skype:                     laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca

cristian87

De putut se poate orice
Poti face familie dintr-un nucleu de imperechere dacă:.....................................................................
( si aici intervine o serie intrega de factori ce tin atat de tine ca apicultor,  de anul apicol, de potentialul melifer al zonei, chiar si de noroc). Poti veni cu 20 de matci imperecheate si sa nu accepte nici jumatate, se poate.Poti face roi cu botci capacite si sa nu se poata imperechea matcile din cauya conditiilor meteo nefavorabile, sau se pot pierde la zborul de orientare.Poti avea roi slabi cu albina de acoperire putina pe ramele cu puiet si sa dea varosul sau altceva in ei si ai sfeclit+o.Se poate declansa un furtisag cu albinele unui vecin si sa iti omoare toti roisorii intr+o zi, se poate si asta.
Deci schema dumitale  da, poate fi viabila in anumite circumstante. De aceea nu o sa iti dea nimeni un raspuns categoric -sunt prea multe variabile in astfel de experiente.La albine si in general la fiinte vii matematica nu se prea pupă cu practica.
De aceea stuparii cu experienta incearca să elimine cat mai multe astfel de variabile alegand varianta cea mai sigură chiar dacă nu e cea mai profitabilă sau cea mai indrăzneată.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

laurentiu.tirca

 :bravo: multumesc. Acesta este unul din raspunsurile pe care le astept. Ce inconveniente ar putea sa apara. Acum ramane sa ne analizez pe toate si sa le elimin pe cat posibil. Din toate parerile care sunt aici ramane sa o aleg pe cea mai buna si sa o aplic. Inca o data mntionez ca nu am sa fac toata tarasenia cu inmultirea stupilor pentr 112. Sunt mai importante in viitor 120 de familii si experienta acumulata pe langa ele, fata de banii primiti prin 112, dar daca sunt si banii e mai bine. Mai astept cu mare interes ai alte pareri.
Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Skype:                     laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca

gheco

Recitind topicul am constatat ca toate raspunsurile au fost la obiect. Nimeni nu a spus: "Iata schema garantata. Fa asa si raspund eu." Si este  foarte corect asa. Raspunderea este personala. Variabilele de care depinde reusita sunt foarte multe si depinde de maiestria ta pentru a mari numarul de familii bune pana in toamna.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Kiwi Bee

Merg cam toate variantele indiferent de inconveniente(nu ma refer la cazuri extrem de grave).

In schimb eu nu miasi da ca termen luna iulie(daca tin bine minte).Mai degraba pinan septembrie sar intari acele familii noi.Apoi in oct. faci impachetarea.

Ceea ce mie mia ramas secret este ca nu stiu despre ce fel de stupi vorbim.

exemplu:daca Lautentiu are Dadant 2*3/4 pt. ciub reusita ar fi mult mai sigura............... dar cred ca nu ale are asa.Poate ne spune mai tirziu.

Eu unul nu asi folosi lapte praf si altele.

Sa zicem ca am in fiecare stup o rama cu pastura(fara mucegai pe cit posibil).O scot.Peste podisor pun un chenar inalt de 2 degete.Fac o gaurica in podisor aproximativ deasupra ghemului.Sfarimitzez fagurele cu pastura peste podisor si pun si niste stropi de miere ca o mai fi pe undeva prin stup.Largesc cuibul dar nul sparg.Eventual peste acel chenar mai pun un placaj sau doar capacul.Fac notite cu sta acea fam. cu mincarea.In functie de asta ma reintorc in 2-3 sapt. si verific din nou.Eu unul tot timpul am niste faguri rupti cu miere si ii tin intro galeata inchisa BINE.Daca mai este ceva faguri cu miere in stup se administreaza ca si fagurele cu pastura.Albinele isi readuc mincara in stup deci le punem la lucru si matca isi va face treaba de se crede in sezon.Pinan sfirsit de martie inceput de aprilie mas astepta sa am familia tare de tot cu 7-8 rame de puiet.De aici ai materialul dorit(rame cu puiet, albine peste tot in stup).Este chiar indicat sa interevii caci matca nu mai are loc suficient.

Nu conteaza daca afara e frig.Albinele doar urca prin gaurica pe podisor si isi duc propria mincare in stup imitind belsugul de exterior.Nu ies sa zboare.Pe timp de zi mai bate soarele si sub capac se incalzeste si de la soare.


laurentiu.tirca

stupii ii am verticali 1/1 cu magaziile de 3/4 pe 10 rame. Anul trecut la floarea de pom la unii din ei le-am pus caturile. De aceea tind sa cred ca atunci este momentul sa ii imaprt. Ii aduc pe toti pe 10 si apoi cand plec la rapita inainte cu o zi ii orfanizez pe toti. Le iau matca cu 2 rame si din cele 8 rame care imi raman iau 2 si o botca inchisa si le bag intr-o cutie noua. Si plec cu ele de la vatra. Asa Ic eu ca ar trebui sa mearga cu conditia sa mi se imperecheze matcile la rapita. Care se imperecheaza la las sa se dezvolte si le mai stimulez si care nu, mai incercam. Ma gandesc ca pana la sf lui august daca ii duc la salcam tei si floarea soarelui, au timp sa se dezvolte destul.
Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Skype:                     laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca

gheco

Important sa ai cules de intretinere  si  sa le dai cate un impuls cu cate o rama cu puiet capacit. Roii din mai culeg la floarea soarelui, iar cei din iunie (inceput) isi fac rezerve la floarea soarelui. U n rol foarte mare il au matcile imperecheate la formarea roilor din iunie.%%- :bzz: %%- :bzz: %%-
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

Calin Catalin

     Metoda pe care o vei alege depinde foarte mult de cati bani esti dispus sa investesti, de caracteristicile anului 2011, de cat de multa atentie si pricepere le vei acorda si o leaca de noroc. Oricum vei alege, bafta!
   
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

laurentiu.tirca

De bani, sunt dispus sa bag, dar nu asa cum am vazut pe aici....1 tona de nu stiu ce, 300 kg de nu stiu ce, sa cumpar zeci de familii, sau sa cumpar zeci de matci.....matcile vreau sa le fac eu.....dupa cum am mai zis, astept 100 cutii si 1000 rame comandate si achitate 70%, sunt constient ca tre sa bag si bani si poate am sa cumpar un 10-15 roiuri sau matci. De timp nu este vorba ca altceva nu am de facut.....albina pe primu' loc...si apoi daca mai este timp mai vdm. :bzz:
Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Skype:                     laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca

cristian87

Orice matoda vei alege trebuie sa tii cont de cateva aspecte:
Roii   artificiali ca sa fie 100% viabili trebuie sa aiba:
-matca imperecheata, sau botca capacita sau in cel mai rau caz rama cu oua si puiet larvar tanar
- patru, minim trei rame acoperite  cu albina dintre care macar 2 cu puiet capacit si una cu hrana
- hranitor pt stimulare cel putin 200 g la 2 zile in functie de putere cu  sirop de miere sau zahar invertit
(daca roiul are putine albine nu are cine inverti zaharul)
Nu trebuie sa iti impui un target fix , de ex 100 roi cu orice pret, faci atati cat se poate cu albina pe care o ai.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

laurentiu.tirca

Laurentiu Tirca  0729728400 

http://laurentiutirca.sunphoto.ro

Yahoo Messeneger: laurentiu.tirca
Skype:                     laurentiu.tirca
Gmail:                      laurentiu.tirca
Googletalk:              laurentiu.tirca
Facebook:                laurentiu.tirca