cine a inventat stupul cu fund anti varoua?????

Creat de apicultor.md, Iulie 27, 2010, 03:45:09 PM

« precedentul - următorul »

apicultor.md

cine a inventat stupul cu fund anti varoua ???
astept raspunsuri cu mare placere.....

apicultor.md

dar ce temperaturi avem an germania an timpul ernei??

nicu68


orbanstefan64

#3
in zona de munte ii apropiata de anoastra in rest pina la -5  max oricum temperatura nu afecteaza iernarea

gheco

Pe timp de vara fundul cu sita asigura o foarte buna ventilatie. Nu am vazut barba la nici un stup cu fund cu sita fata de cei cu fund plin care, daca este mai multa albina, atunci se aduna in barba si someaza.
Vantajele fundului cu plasa sunt multiple si recomand si celor care au fund plin sa practice o decupare si sa aplice plasa pentru aerisire. Am facut aceasta operatie la niste cutii mai vechi si am obtinut efectul dorit.
Numai bine.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

prisecarul

mai am in "exploatatie" 2 stupi cu fundul plin, unul vertical pe 10 rame si  o lada pe 16 rame. la cel vertical mereu albinele fac barba in comparatie cu ceilalti 10 verticali cu fond antivaroua in care activitatea este normala si rar sunt pe scandura de zbor  cateva albine care ventileaza.
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

emil.oltean

La cei cu aerisire mai mare (fund antivarroua) turta era mai rece si nu s-au apropiat de ea.La cei cu fundul clasic temperatura in partea superioara a lazii era mai mare motiv pentru care coroborat cu cele 15 grade de afaraa ele au atacat turta.

emil.oltean

S-ar putea ca explicatia sa fie circulatia curentilor de aer.La cei cu fund normal imi mentin parerea ca temperatura fiind mai mare sus,turta a acumulat temperatura la care gurmandele noastre si hapsinele rapid se infrupta .

emil.oltean

Este cam greu de etansat folia perfect pe suprafetele de contact.Etansarea o fac ele daca nu s-a umblat la cuib inca din toamna si au reusit sa propolizeze acolo unde erau curenti de aer.Logic ar fi ca la iernarea in fundul gol sa nu mai existe  condens in lada.Totusi,parerea mea,consumul de hrana este mai ridicat si de acest lucru trebuie sa avem grija in toamna cind apreciem cantitatea de  hrana pentru iarna iar un alt aspect este acela al urmariri evolutiei temperaturilor in perioada de iernare in scopul unei interventii oportune in caz de ger.

proapis13

Cu toate ca ieri a fost mare sarbatoare nu m-am putut abtzine de la un control de rutine
-auditiv bine
-polistirenii ;nu se atinsesera de apifonda din hranitorul lateral
-la stupii cu fund plin mult condens;aerisire deficitara
-la stupii cu sita antivaroa,fundul gol lipsa condens sau cateve picaturi
-la stupii cu fund plin shi aerisirea deschisa la maxim lipsa condens
-albina jos
-mortalitate nesemnificativa la cei cu sita pe fund[ce am vazut la mine]
-remediat situatziile neplacute descrise mai sus
salve  :hi: