Stupul cu izolatie de lana

Creat de uve, Martie 31, 2013, 11:19:45 PM

« precedentul - următorul »

uve

In ceea ce priveste incalzirea solara a stupului sunt multe fatete .Eu cred in termometrul biologic al albinelor dar de multe ori noi "le ducem cu presul ". Sunt postari in care peretele sudic fiind incalzit foarte timpuriu, a facut albinele sa iasa la zbor , victime sigure ale zapezii si frigului .(domnul din Serbia avea un film) Nu doresc sa inventam apa calda sau sa descoperim cine-o pus coada la pruna .Doresc sa gasim solutii sigure care sa duca la eficientizarea activitatii apicole.Vremea si vremurile ne-au jucat feste si o sa ne mai joace in continuare.In zilele urmatoare o sa punctez si modul prevazut a se realiza privind supravegherea comparativa a temperaturilor cu data logere(dispozitive de masurare si stocare a valorilor temperaturilor la anumite intervale prestabilite de timp si realizarea diagramelor de variatie -aici va fi lansat un SOS celor cu mai multa experienta in electronica)
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

uve

" Vorbeam" intr-o postare anterioara de incubatorul cu izolatie de lana .Cu ajutorul acestuia am putut sa fac multe experiente privind aerul cald,modul de circulare in spatiu inchis +sursa de caldura . Desi am creat tavan fals ,am montat electroventilator in  partea superioara(intre capac si tavanul fals) , diferentele de temperatura intre diferite puncte de pe verticala erau mari. Am reusit astfel sa montez sursa de caldura la baza , cu adaptari din tabla de cupru ,sa renunt la ventilare ,sa redesenez caile circulatie a aerului si temperaturile sa aiba diferente de zecimi de grad.Am putut astfel sa studiez cat de repede scade umiditatea cand introduceam o cantitate de lana, ce impact are daca lana ce era intr-o punga de plastic si avea contact cu incinta pe o suprafata mica s.a.Toate astea m-au facut sa cred ca lana este un material miraculos , insuficient utilizat,uneori blamat ca "pute a oaie".Stiind cate probleme delicate sunt in aceasta minune a naturii numita stupul de albine , am decis sa ma implic in studierea mai aprofundata.
Ce am mai observat ? Intr-o incapere mai inalta ,am montat o soba pe lemne pe colt sau la mijlocul unui perete. Stiam ca aerul cald urca in sus ,se raceste si coboara in jos pe peretele opus.Fals .Aerul cald se ridica ,se loveste de tavan si la o distanta de maxim 40 de cm se intoarce.si coboara in fata sobei.Pentru asta am folosit termometre ,ate de paianjen sau fum.Aceiasi situatie se intampla si in stup sau intr-o incinta cu volum mic . Si in stup ramele "sug " caldura ghemului si emit aer cald . El se ridica si este foarte greu de controlat sau deviat . Deci , cu aceste precizari suplimentare as dori sa "trecem" la constructia stupului si detalii tehnice.
Pe exterior avem cuib sau magazie obisnuita , din chereste rasinoase,grosime 20 mm . Vazut din exterior nu se vede nicio diferenta fata de cel clasic .Facand o sectiune in laterala stupului , urmeaza stratul izolator de lana de 15-30 mm . Dupa acest strat urmeaza fie brad de 4-5 mm grosime fie policarbonat de 4 mm (are foarte multe calitati care-l recomanda , PFL-ul fiind ros de albine). Imbinarile nu trebuie sa permita  accesul insectelor , furnicilor sau altor "bidiganii", si sunt in dinti .La cuib , singura portita de comunicatie a aerului din lana cu cuibul este o fanta de 4 mm ,la baza , pentru a nu fi propolizata , asigurata cu plasa inox cu ochiuri foarte mici ,testata vara trecuta cu diferite "creaturi".
La fel se face si magazia .Capacul va avea tot izolatie de lana si plasa.Diafragma va avea lana pe timpul iernii, fanta de comunicare pe partea opusa ghemului. Podisorul este reproiectat (din trei segmente) .Partea care acopera cuibul va avea o configuratie speciala , pentru pastrarea caldurii , posibilitate facila de a putea pune turta sau sirop.Se va renunta la folia de plastic. N-as vrea sa intru in detalii de finete .Cel mai bine , cred ,astea se discuta si rezolva face to face ,impreuna cu cei care au bastonul de maresal (in apicultura) in ranita .Sper ca nu v-am plictisit prea tare asta seara.

e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

uve

Perspective preconizate de studiu
Normal ca orice lucru nou trebuie sa aiba niste avantaje. Dar acestea trebuie puse in evidenta fara a exista dubii, folosind o distributie uniforma pe un anumit areal. Deci  testarile trebuie facute in zone unde iarna este "la ea acasa" , in sud unde vara mori de cald sau in zone cu temperaturi moderate atat iarna cat si vara. As dori sa implic cunoscatori cu experienta ,unii fara experienta care fac greseli si vedem ce se intampla. Paralel sa fie utilizate dispozitive care sa monitorizeze anumiti parametri. Aici va rog sa adaugati sugestii , ce credeti dvs ca ar trebui urmarit .
Parametri pe care as dori sa-i monitorizez pe o perioada  de un an apicol sunt :
1) variatia temperaturii  (exterioare stupului, deasupra podisorului,deasupra fundului, intre diafragma si perete, la exteriorul ghemului, in alimentator ) si diagrame comparative privind evolutiile acestor temperaturi fata de cea exterioara, atat iarna cat si vara (scoase la calculator si care sa nu lase loc de interpretari)
2) variatia umiditatii in diferite puncte fata de exterior
3) influenta asupra dezvoltarii familiei sau roiului si randamentul acestora
4) alti parametri pe care sugerati c-ar trebui monitorizati
Un domn din Iasi m-a sunat si-i multumesc. Punctul dansului de vedere e ca nu se preteaza la pastoral datorita volumului mai mare(creste latura cu 4-6 cm).Perfect !Dar inca nu avem concluziile studiului. Cine alege stupul de 10 rame in detrimentul celui de 12 rame(74  de mm diferenta de gabarit) nu cred ca are ca principal criteriu de departajare volumul !
In rest , sa vina vara !!!! :hi:

e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

sandupop

Cu toate ca sunt incepator, chiar foarte incepator, eu as incerca testarea acestui tip de stup, in conditii extreme... datorita pozitionarii localitatii mele de domiciliu Toplita... Triunghiul (bermudelor) Frigului :D :D, respectin Miercurea Ciuc, Joseni si Toplita :rotfl: :rotfl:, aici temperaturile minume scad de obicei pana la - 30 de grade. In acesta iarna au fost putim mai blande, dar a fost o totusi o iarna capricioasa...ca peste tot in tara.
Nu trageti!! ...Sunt incepator.

uve

Un stup (dupa ce va fi "tocat " ,proiectat forma finala , construit si ambalat) am stabilit ca va pleca la Sighisoara la iubitorul de albine Bee-lover,unul in Valcea iar al treilea in Toplita .Probabil vor mai ajunge pe unde se agata harta-n cui, pe la Dunare si ...mai vedem !
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

pharaonu75

Este bine sa ajunga in zone diferite ale tarii si cu forme de relief diferite, pentru a se putea forma o idee cat mai ampla si completa asupra acestui tip de stup!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kiwi Bee

Citat din: uve din Aprilie 03, 2013, 10:34:53 PM
...........Ce am mai observat ? Intr-o incapere mai inalta ,am montat o soba pe lemne pe colt sau la mijlocul unui perete. Stiam ca aerul cald urca in sus ,se raceste si coboara in jos pe peretele opus.Fals .Aerul cald se ridica ,se loveste de tavan si la o distanta de maxim 40 de cm se intoarce.si coboara in fata sobei.Pentru asta am folosit termometre ,ate de paianjen sau fum.Aceiasi situatie se intampla si in stup sau intr-o incinta cu volum mic . Si in stup ramele "sug " caldura ghemului si emit aer cald . El se ridica si este foarte greu de controlat sau deviat . Deci , cu aceste precizari suplimentare as dori sa "trecem" la constructia stupului si detalii tehnice........

Nu cred ca se poate asemana situatia de la tine din "camera" unde ai facut experimentul cu soba si interiorul unui stup.
Sau eventual daca la tine in camera sinteti vreo 300 de prieteni si va miscati tot timpul ba mai va fluturati si tricourile prin aer.

Vreau sa zic ca la tine in camera de experiment nimeni nu misca aerul ca erai doar tu si termometrele tale, pecind untrun stup sint minim citeva sute sau 1-2 mii de albine care dirijeaza in mod sigur circulatia aerului deci aerul se deplaseaza asa cum vor ele.
Incearca sa pui in loc de podisor doar o folie(mai ales iarna) si vei vedea cum albinele iti ridica folia. Ele vor cladi bucati de faguri pe partea superioara a ramelor(ca si niste piloane) ca sa ridice folia cca 20mm, astfel vor putea dirija circulatia(rotatia) aerului asa cum stiu ele ca le este mai bine.

Izolatia pavilioanelor cu lina nu am spuso la misto. Nu intentionez sa te iau la misto.
Ideea de a izola stupii unul cite unul am rumegato si eu in anii trecuti si ideea mea era de a face ceva ieftin din materiale tip "deseu" ca sa ies mai ieftin decit cu stupii ce se gasesc in comert. Nu am progresat caci banul sia spus cuvintul iar bani doar de dragul experimentului nu am avut.

xvader

Lasand la o parte complexitatea construirii unui astfel de stup, cred ca s-ar putea ca izolatia sa-si faca treaba, deoarece atat iarna cat si vara ii va asigura albinei un comfort termic de care noi acum o cam privam in cutiile de 2 cm grosime. Dar in cazul unui pavilion...este mai economic si mai simplu sa izolezi peretii pavilionului si nu fiecare stup individual.
Oricum sa ne tineti si pe noi la curent.

cristian87

Pentru domnul cristian87 :"nu inteleg de ce atata graba ".Normal ca eu voi construi si primii stupi cu izolatie de lana .Sunt foarte multe inventii in lume care inca n-au fost implementate in practica sau nu si-au gasit investitorul .Si totusi se fac multe cercetari .Unele se finalizeaza iar altele raman in coada de peste .

Eu va urez mult succes.Entuziastii duc lumea inainte si e nevoie de ei.
Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

salixbabilonica

Am asteptat cu interes modul de abordare al acestei probleme,dar din ce explicati dvs lucrurile nu o sa mearga cum ati anticipat.Adica,daca vreti sa faceti pereti sandwich ,cu lina la mijloc,iese ceva scump,greu de realizat tehnic,greu de dezinfectat,greu de intretinut,mai ales daca dezinfectia si intretinerea se realizeza prin cufundare in solutii fierbinti.Daca eliminati folia,veti ajunge rapid ,mai ales la familille puternice ,la suprasaturarea cu vapori de apa,imposibilitatea eliminarii apei din condens si ,paradoxal,in stupul dvs vafi frig(in mediu umed pierderile de energie sint si de 10 ori mai mari,fata de aceeasi temperatura cu umiditate mica).Ideea utilizarii linii e una buna,dar nu asa cum preconizati dvs.Kiwi Bee are dreptate,stupul nu e ca acea camera in care ati observat circuitul aerului cald,mai sint si citeva mii de entitati care isi regleaza conditiile de microclimat asa cum au nevoie,nu cum vrem noi!

uve



"Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi."

Respect opinia fiecarui forumist si punctul sau de vedere . Si multumesc tuturor celor care exprima un punct de vedere. A dezbate un subiect cu fair -play inseamna a admite ca celalalt s-ar putea sa aiba dreptate .
Deci , in momentul de fata nu intentionez sa fac un stup pe care sa-l vand repede ,in cantitati mari,sa fac o caruta de bani(cand ai prea multi bani iti fuge mintea la prostii, schimbi caroseria la regina din bucatarie sau descapacitoare cum ii zic altii si apoi sa vezi cheltuiala).Activitatea firmei pe care o am merge mai departe.Modul meu de relaxare este sa proiectez lucruri noi , tehnologii noi ,dispozitive noi .Asta fac de peste 30 de ani . Imi creeaza o stare de bine .
In ceea ce priveste constructia stupului... Cred ca pe stupar il intereseaza robustetea lui, rezistenta la intemperii , pretul si eficienta stupului. Nu-l  prea doare capul cum e facut , cat s-a chinuit "x" sa-l faca.Iar pe mine me intereseaza ideea in sine .Mediasul nu-i departe de Alba Iulia.Poate vizitati Cetatea si vedeti si ce a iesit(cand va fi gata) sau poate vizitez eu Mediasul(hotel Central noi l-am mobilat) si poate va schimbati parerea .
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

uve

Citat din: salixbabilonica din Aprilie 05, 2013, 09:41:16 AM
Am asteptat cu interes modul de abordare al acestei probleme,dar din ce explicati dvs lucrurile nu o sa mearga cum ati anticipat.Adica,daca vreti sa faceti pereti sandwich ,cu lina la mijloc,iese ceva scump,greu de realizat tehnic,greu de dezinfectat,greu de intretinut,mai ales daca dezinfectia si intretinerea se realizeza prin cufundare in solutii fierbinti.Daca eliminati folia,veti ajunge rapid ,mai ales la familille puternice ,la suprasaturarea cu vapori de apa,imposibilitatea eliminarii apei din condens si ,paradoxal,in stupul dvs vafi frig(in mediu umed pierderile de energie sint si de 10 ori mai mari,fata de aceeasi temperatura cu umiditate mica).Ideea utilizarii linii e una buna,dar nu asa cum preconizati dvs.Kiwi Bee are dreptate,stupul nu e ca acea camera in care ati observat circuitul aerului cald,mai sint si citeva mii de entitati care isi regleaza conditiile de microclimat asa cum au nevoie,nu cum vrem noi!
Un sofer merge la vulcanizare :am panaaaa!!!
Muncitorul :asta e problema ta !
-Da ,dar trebuie facuta !
-Da ,asta e probleme mea !
deci :n-am avansat nici un pret,
greu de realizat - asta e problema mea
dezinfectia - teren minat, aici da putem incerca sa  identificam problemele si sa le gasim rezolvare, totul trebuie sa aiba o rezolvare(daca sunteti de acord putem continua discutia pe privat pentru a nu plictisi colegii)
Chestia cu condensul - tocmai asta este menirea stupului , sa impiedice formarea condensului prin mentinerea unei umiditati relative a aerului in limite acceptabile. Tocmai din aceasta cauza am spus ca voi monitoriza umiditatea din stup.
Lana uda , culmea ,tine de cald.Tocmai anomaliile lanolinei vrem sa le fructificam. Ce va iesi la final ? Doar Cel de Sus poate sti !Datoria noastra este sa incercam! Printre picatele , cum permite timpul ! :hi:
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

bucovineanu

Mie mise pare interesanta ideea. Noul prinde greu intotdeauna. Din discutiile in contradictoriu rezulta adevarul.

ves.lucian


[/quote]
Un sofer merge la vulcanizare :am panaaaa!!!
Muncitorul :asta e problema ta !
-Da ,dar trebuie facuta !
-Da ,asta e probleme mea !
deci :n-am avansat nici un pret,
greu de realizat - asta e problema mea
dezinfectia - teren minat, aici da putem incerca sa  identificam problemele si sa le gasim rezolvare, totul trebuie sa aiba o rezolvare(daca sunteti de acord putem continua discutia pe privat pentru a nu plictisi colegii)
Chestia cu condensul - tocmai asta este menirea stupului , sa impiedice formarea condensului prin mentinerea unei umiditati relative a aerului in limite acceptabile. Tocmai din aceasta cauza am spus ca voi monitoriza umiditatea din stup.
Lana uda , culmea ,tine de cald.Tocmai anomaliile lanolinei vrem sa le fructificam. Ce va iesi la final ? Doar Cel de Sus poate sti !Datoria noastra este sa incercam! Printre picatele , cum permite timpul ! :hi:
[/quote]
 
  imi aduc aminte ca inainte de 89 am vazut un film cu niste speologi in care se arata ca sacul de dormit captusit cu lana umeda tine de cald mult mai bine decat orice alt material izolator termic !!!
  nu ma asteptam ca dupa atata vreme aceasta treaba cu lana umeda  sa revina in actualitate !!!
   :hi: :nod: :razz: =D> :-c :beer: :beer: :beer: : sampanie: : sampanie: : sampanie: :new: :ok: :yes: :thanks:
 
Sa traim cu si in HRISTOS , singura bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Fara sa ai albine poti sa traiesti !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! imi pare rau ca moare daca ma inteapa !!!

cristian87

Citat din: uve din Aprilie 05, 2013, 06:52:47 PM


"Se vor gasi in mod sigur si cumparatori pentru asa ceva.Intrebarea e "Cati?"
De aceea  imi permit sa va dau un sfat- nu renuntati la slujba actuala, nu va bagati toate resursele in chestia asta pentru a nu avea surprize negative.
Un stup, (o lada ) pentru a fi eficient trebuie sa fie simplu, ieftin usor de construit si reparat  plus rezistent la socuri mecanice( cei care fac pastoral stiu ce vorbesc)  , ceea ce al dvs nu se preconizeaza a fi."

Respect opinia fiecarui forumist si punctul sau de vedere . Si multumesc tuturor celor care exprima un punct de vedere. A dezbate un subiect cu fair -play inseamna a admite ca celalalt s-ar putea sa aiba dreptate .
Deci , in momentul de fata nu intentionez sa fac un stup pe care sa-l vand repede ,in cantitati mari,sa fac o caruta de bani(cand ai prea multi bani iti fuge mintea la prostii, schimbi caroseria la regina din bucatarie sau descapacitoare cum ii zic altii si apoi sa vezi cheltuiala).Activitatea firmei pe care o am merge mai departe.Modul meu de relaxare este sa proiectez lucruri noi , tehnologii noi ,dispozitive noi .Asta fac de peste 30 de ani . Imi creeaza o stare de bine .
In ceea ce priveste constructia stupului... Cred ca pe stupar il intereseaza robustetea lui, rezistenta la intemperii , pretul si eficienta stupului. Nu-l  prea doare capul cum e facut , cat s-a chinuit "x" sa-l faca.Iar pe mine me intereseaza ideea in sine .Mediasul nu-i departe de Alba Iulia.Poate vizitati Cetatea si vedeti si ce a iesit(cand va fi gata) sau poate vizitez eu Mediasul(hotel Central noi l-am mobilat) si poate va schimbati parerea .

Va multumesc pentru invitatie dar credeti-ma sunt satul de Alba Iulia, mi-am facut liceul acolo
Revenind la proiectul dvs va doresc mult succes, faptul ca mie nu mi se potriveste nu inseamna ca nu e bun pentru altcineva.
Eu chiar daca inca sunt incepator in ale apiculturii vad activitatea asta ca pe o afacere  si judec fiecare pas din perspectiva costurilor , veniturilor potentiale  si timpului pe care il necesita.
De aceea incerc sa elimin din procesul tehnologic orice complicatie inutila. Nu am decat 100 familii de albine dar imi ocupa destul timp sa ma ingrijesc de ele.
Pentru un amator entuziast  ce nu urmareste eficienta nu se impun astfel de considerente.
Poate lor li se vor potrivi lazile construite de dvs.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău