utilitatea fundului anti varoa

Creat de taky86, Decembrie 17, 2007, 07:23:19 PM

« precedentul - următorul »

taky86

Buna ziua  va cer parerea privund fundul anti varoa la stupul cu mag 1/2 si anume ;
-cum se comporta albinele iarna ptr fundul e cu plasa si doar o tava
-am mai discutat si cu alti apicultori si sunt impotriva pe motiv ca e frig si curent mare
-va rog sa va spuneti parerea cat mai urgent ptr mine conteaza ca vreau sa incep sa construiesc lazile si as opta ptr aceasta componenta  O ZI LINISTITA
VA MULTUMESC
:hi:
Sa nu fiti singuri...............

Cristian IONITA

nu stiu daca este mai frig si mai curent dar ... sigur nu ai parte de umezeala
parerea mea ... e sa faci asa (cu plasa) oricum ... daca ai dubii la iernare nu ai decat sa faci cate un capac de placaj si cu asta basta ... le iernezi ca si cum ar fi fara plasa, iar vara in sezon beneficiezi de avantajele plasei

balasbebe

Este a treia iarna ca iernez cu lazi cu fund antivarroa

balasbebe

In aceste lazi nu am avut nici o pierdere.
Am scos trei modele. Tot timpul le perfectionez. plec de la un model, dupa un an le adaptez.

taky86

va multumesc ptr promtitudine si  raspunsuri
o sara buna
p.s.mai astept si alte pareri ,sfaturi din experienta d-voastra
multumesc  :)
Sa nu fiti singuri...............

D006

http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=1532.0
aici poti gasii si varianta mea. este a 4 iarna cu acest sistem. pierderile au fost in jur de 5% si cred ca la timisoara nu bate asa tare crivatul. vara nu o sa ai niciodata albine care sa piarda vremea la ventilatie.

taky86

cristi x multumesc mult  cunosc crivatul de pe malul borcea si fostul combinat am fost cazat 1an si 4luni
sara buna
Sa nu fiti singuri...............

D006

Nu am pretentii de mare apicultor. Mi-am construit singur stupii , multietajati , cu fund antivaroa . Am construit funduri cu plasa antivaroa si colector de polen inclus in el. Am trecut cu acestia prin trei ierni si nu am avut pierderi . Au avantajul ca poti sa apreciezi care a fost gradul de infestare , deoarece paduchele cade in tava . Afumarea cu varachet nu o mai fac prin urdinis , ci punand fitilul pe tava de sub stup . De asemenea am avut foarte putine cazuri de rama mucegaita .

razvanconstantin

Ce tip de plasa folositi ( grosine sarnam marime ochiuri ) va rog cateva repere pentru a o putea achizitiona
Multumesc
razvan

gheco

In postarile de pana aici au fost orezentate multe din avantajele fundului anti varoa si nici un aspect care sa fie negativ decat curentul care apare doar atunci cand avem si podisorul cu aerisirem si aaceasta nu poate fi propolizata de catre albine(este mult prea mare).
Nu am gasit nici o gaura de la sita de fund propolizata. In schimb sita de aerisire (si eu am doar cateva gauri la discul cu mai multe pozitii) apare propolis.
Am facut 4 roi (sunt pe 5 rame) pentru un vecin in stupii lui care aveau fundul fara sita. Seara albinele se stringeau in barba la urdinis. Am pus sita pe fundul stupului si folie sub podisor si a disparut barba.
Acestea sunt constatarile mele.
Toate cele bune
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

flavius

Sita aia e musai sa fie metalica? sau merge si ceva din plastic? daca da, dimensiunile ochiurilor de plasa m-ar ajuta foarte mult...sa treaca albina prin ele sau nu?...2-3-4 mm sau mai mult? cat de mult?
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

   Ce va mai trebuie fund antivarooa , a venit profesorul Ursu cu stupul antivarooa si a rezolvat problema pe vecie .  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

  Sa va spun un dezavantaj al fundului antivarooa  : primavara la stupii iernati doar pe un corp daca ii lasi doar cu sita o iau foarte greu din loc. Smecherii v-au prezentat iernarea  numai cu sita dar nu v-au prezentat si continuarea din primavara .  :nono:

crombra

Dragos, imi pare rau, dar te contrazic. Ceea ce ai afirmat tu, cu intarzierea pontei in primavara, nu se aplica la stupii din poliuretan.
Este verificat.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

flavius

deci in final cat de mari sa fie ochiurile? e buna plasa anti-tzantzari de plastic? sau musai sa fie metalica? daca da, de cat sa fie ochiurile?
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

Albina nu trebuie sa incapa prin ochiurile de plasa.
A fost multa cautare pana am gasit si eu o plasa buna si cand am gasit ....... mi-a facut omul o oferta buna la singurul sul de 100 de ft pe care il avea si l-am luat.
Dar sa fie suficient de mari ochiurile sa incapa viermi de gaselnita si sa pice afara.