PNA 2014-2016

Creat de costelinni, Noiembrie 22, 2012, 10:58:55 AM

« precedentul - următorul »

PACO

vezi ca s a redus si materialul biologic da la 125 familii la 50. in sfarsit oricum ar fi cei care vor sa interpreteze intr un fel sau altul o vor face. zi tu o forma de pna care sa nu fie interpretabila.( nu subventie per familie, asta e alta discutie cu care sunt de acord).

pharaonu75

#181
Dar subventia per kg de miere facturat? In felul asta toata lumea ar cere factura pentru a primi subventia, statul isi va incasa banii cuveniti din tranzactii, ar scade evaziunea, s-ar incuraja cresterea productiei.
Iar cresterea productiei nu se poate realiza decat cu cresterea efectivului de familii, ceea ce va duce la cresterea cererii de material biologic, cutii, rame, faguri, etc. Din vanzarea acestora statul isi va lua iar partea, deci ar iesi in castig mult mai mult decat daca subventioneaza stupinele de multiplicare.

Dar la subventionarea per kg de miere/polen/propolis este totusi o problema majora: crescand productia, vor creste si exporturile, ceea ce inseamna concurenta pentru coana UE, lucru pe care aceasta nu il doreste. Ea ne vrea saraci, sa ne zbatem in mocirla si sa fim piata buna de desfacere pentru marfurile ei.
Poate de aceea se si respinge cu atata inversunare subventionarea per familie de albine sau per kg de miere.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bio

Citat din: PACO din Ianuarie 31, 2013, 10:41:03 AM
....... zi tu o forma de pna care sa nu fie interpretabila.( nu subventie per familie, asta e alta discutie cu care sunt de acord).

PNA s-a introdus pentru dezvoltarea apiculturii in general..


Sa vorbim despre material biologic ...
Nu toti apicultorii au nevoie de bani sa-si cumpere material biologic pentru a se extinde... 
Sunt si apicultori care sunt in stare sa-si produca material biologic singuri si produc material biologic de calitate. In acest caz de ce sa alocam de ce sa alocam milioane si milioane ca sa ii dam familii de albine ???... in loc sa ii dam o suma mai mica sa-si cumpere cele trebuincioase si-si va produce singur materialul biologic..

Se da material biologic pentru extindere in varianta actuala..OK... Dar acel material pe mina cui ajunge..??>. Majoritatea care profita si achizitioneaza material biologic prin PNA sunt de multe ori incepatori si vai de roii si familiile cumparate, in loc sa dea inainte, or sa se piarda mare parte din cauza lipsei de experienta a cumparatorilor.
    Cei care promoveaza materialul biologic prin PNA sunt cei care se bucura de interesul lor propriu ca isi vind materialul biologic ajutati de stat care da banii... Si pe producatorii de material biologic ei i-si iau banul, ii doare  in sula ca 90% din acel material se va pierde incapind pe miini lipsite de experienta in apicultura...Ei sa-si ia banii..
    In plus, producatorii de material biologic au gasit de acum scuza pentru natarai,... albina traieste doar 40 de zile..:)..O traii albina 40 de zile , dar roiul respectiv  trebuie sa ramina sa continuue dezvoltarea sa ajunga familie puternica si sa produca anii la rind.

Sa luam o situatie ipotetica dar care ne loveste de citiva ani incoace mai mereu.... scenariul  o toamna secetoasa. Ce se va intimpla cu acele roiuri ca natarii, sigur nu le vor da nik stimulare si pina in primavara vor face cutiile stiva linga gard si vor astepta urmatorul PNA pentru a cumpara alte si alte roiuri ca si asa nu au nici o raspundere pentru roiurile si familiile cumparate.

Auzisem o varianta de ajutor, a unui fost  coleg de al meu, de acum 20 de ani, de la IPO Tulcea, baiat destept...Sa se sprijine apicultorii in achizitionarea de ambalaje pentru miere..Cred ca ar fi de ajutor ca si achizitorii cheltuie banii proprii pentru ambalajele date in custodie la apicultorii si pina la urma tot apicultorii vor platii pentru ele ca doar nu le fac cadou achizitorii ca nu au de unde..
Si ACHIZITORII fac parte din fenomenul apicol si participa la dezvoltarea apiculturii in Romania ...De ce nu este buna aceasta ideie.>??

Vorbind despre miere mi-am adus aminte de POLEN.. Pot fi ajutati si apicultorii producatori de polen .
Stiu oare cei care hotarasc in  ajutorarea apiculturii ca admnistrarea de sirop dimineatza creste calitatea si  productia de polen  pe ziua respectiva..?..
Cred ca nu stiu nik...... s-au vazut cocotzatzi la masa negocierilor si vorbesc discutii.

Legat de boli si tratamente....
Loca isi face de cap. De ce nu s-ar gasii ceva sa incercam si contra locii..??. Antibiotice nu se pot da ca nu este permisa folosirea lor preventiva in apicultura..
Apicultorul ar putea primii ajutor sa-si schimbe anual 1/3 din fagurii de cuib ca multi au in stupi fagurii taciune si acolo colcaie boala...dar de lene, sau ca nu mai au bani de aruncat in apicultura nu cumparara faguri sa schimbe 1/3 din fagurii de cuib.... Asa se poate face o preventie a multor boli.... .



Nu am timp acum, nu-mi sta mintea la chestia asta.....fug sa mai scot ceva pastura ca am nevoie de bani......dar se pot gasii multe alte pirghii pentru a se ajuta apicultura si pe apicultorii care vor sa faca ceva in apicultura .

In gasirea pirghiilor care ajuta, trebuie sa se tina cont ca toti apicultorii trebuiesc sprijiniti dar sa se sprijine in primul rind APICULTORII care trag apicultura inainte ca de la ei se va vedea si calitate si cantitate .

Se motiveaza des ca UE nu ar acorda subventia pe familia de albine...Oare asa o fi.,.??.
La UE daca s-ar prezenta si MOTIVA  alta forma de acordare a subventiilor sunt sigur ca altfel ar sta treaba.
UE, cum  nu este fata proasta, sigur nu ar spune NU.

Daca tie Paco, UE ti-ar da subventia pe familia de albine sigur ai rupe ceva parale, ca vei avea de unde,... sa gasesti o metoda sa lupti contra ursului si a ciocanitorilor .

ciucur

Citat din: pharaonu75 din Ianuarie 31, 2013, 12:30:25 PM
Dar subventia per kg de miere facturat? In felul asta toata lumea ar cere factura pentru a primi subventia, statul isi va incasa banii cuveniti din tranzactii, ar scade evaziunea, s-ar incuraja cresterea productiei.
Iar cresterea productiei nu se poate realiza decat cu cresterea efectivului de familii, ceea ce va duce la cresterea cererii de material biologic, cutii, rame, faguri, etc. Din vanzarea acestora statul isi va lua iar partea, deci ar iesi in castig mult mai mult decat daca subventioneaza stupinele de multiplicare.

Rar la subventionarea per kg de miere/polen/propolis este totusi o problema majora: crescand productia, vor creste si exporturile, ceea ce inseamna concurenta pentru coana UE, lucru pe care aceasta nu il doreste. Ea ne vrea saraci, sa ne zbatem in mocirla si sa fim piata buna de desfacere pentru marfurile ei.
Poate de aceea se si respinge cu atata inversunare subventionarea per familie de albine sau per kg de miere.

Din cate stiu Europa este unul din marii importatori de miere din Rusia si China.
Nu cred ca ar deranja pe cineva o productie de miere mai mare facuta pe teritoriul UE care oricum e vanduta la un pret scazut.
Sa presupunem ca in jumatate de tara va fi vreme buna si in cealalta va fi rea, la salcam de exemplu. Unii apicultori vor vinde mai mult altii mai putin. Consider discriminatorie subventionarea pe kg de miere vanduta.
Mai corecta ar fi subventia minima pentru toti stupii care sa ajute in tratamente si minim necesar si apoi un sistem care sa recompenseze performanta daca aceasta exista. Sa vezi miere 'inmultita' daca se da subventia pe kg de miere.
Ma tot gandesc cum ar fi mai bine. Dar mi-e teama ca o chestie complicata va fi foarte greu de aplicat sau aplicata diferit dupa cum e interpretata.
Nu ar fi mai simplu sa se copieze o lege/PNA dintr-o tara unde lucrurile merg bine ?
Zic si eu, poate gresesc.
Nimic nu se pierde, totul se transforma.

pharaonu75

Citat din: ciucur din Ianuarie 31, 2013, 02:58:49 PM
1. Din cate stiu Europa este unul din marii importatori de miere din Rusia si China.
...
2. Sa presupunem ca in jumatate de tara va fi vreme buna si in cealalta va fi rea, la salcam de exemplu. Unii apicultori vor vinde mai mult altii mai putin. Consider discriminatorie subventionarea pe kg de miere vanduta.

3. Mai corecta ar fi subventia minima pentru toti stupii care sa ajute in tratamente si minim necesar si apoi un sistem care sa recompenseze performanta daca aceasta exista. Sa vezi miere 'inmultita' daca se da subventia pe kg de miere.
...

1. Dar stii si faptul ca marii smekeri din UE si-au deschis propriile ferme apicole in China, iar mmierea ieftina cumparata de la chinezi o introduc in UE ca fiind mierea produsa de ei, evitand astfel plata taxelor pentru marfurile non-UE? Crezi ca ar avea nevoie de cresterea productiei de miere ieftina in Romania, care sa ii concureze?

2. In jumatatea de tara unde va fi vreme rea, crezi ca se vor inghesui apicultorii sa cumpere material biologic? Daca nu ai productie inseamna ca nu ai bani, deci nu iti arde sa iti dublezi efectivul din ograda, care apoi ce sa faca? Sa someze? Iar tu sa bagi alti bani in hraniri de completare si in pregatirea pentru iarna?

3. La subventia per stup, romanul va diviza in primavara toate familiile in 3-4, va declara efectivul si va cere crotalii, va solicita subventia, iar apoi va face unificari ca sa poata sa scoata si ceva productie. Se va complica inutil, in incercarea de a mai scoate cativa bani in plus de la stat. Daca s-ar gasi un sistem eficient de monitorizare a numarului de familii, ar merge si varianta asta de subventionare, care mi se pare oricum mai buna decat cea pe segmente care se practica acum.
Daca s-ar subventiona per kg de miere, vei solicita factura in momentul vanzarii catre procesator, iar acesta nu va fi fraier sa cumpere mierea contrafacuta, pentru ca ramane cu ea pe stoc. Va cumpara doar miere curata. Cine va dori sa "inmulteasca" mierea folosind tot felul de manarii, nu va avea cui sa o vanda.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

filip

Eu cred ca exista modalitati de subventionare.
De la 1-5 fam sa fie o subventie pe stupina
5-10,10-20-30.
Peste aceast prag sa demonstrezi ca esti eficient in miere vanduta.
De la 50 fam in sus sa conditionezi subventia de miere predata la procesator.
Altfel se pompeaza bani degeaba
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

 La chestii de a fenta si a romanii sunt foarte inventivi. Eu sunt de parera ca oricum s-ar face subventionarea, se vor gasi smecheri care sa-si taie o halca cat mai mare din acesti bani, mai ales daca cei care trebuie sa controleze aplicarea corecta a legii vor inchide ochii.

romikele

Cea mai buna masura ar fi sa nu se mai dea nimic, castigurile sa vina din munca, nu din cersit pomana.
Cand e vorba sa ia ceva, romanul e primul pe lista, dar cand e vorba sa dea, baga capu-n curul strutului... sa nu ii intre nisip pe nas...

Orice masura s-ar aplica, ar exista vesnic nemultumiti, culmea, dintre aceea care zbiara ca lor nu le trebuie nimic, ca se descurca singuri, ca sunt ultra-destepti si ultra-cinstiti. Tocmai acestia se ascund cand sunt asteptati la negocieri, iar dupa razboi devin vitejii vitejilor.

bio

Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2013, 04:12:40 PM
.....
Orice masura s-ar aplica, ar exista vesnic nemultumiti, culmea, dintre aceea care zbiara ca lor nu le trebuie nimic, ca se descurca singuri, ca sunt ultra-destepti si ultra-cinstiti. Tocmai acestia se ascund cand sunt asteptati la negocieri, iar dupa razboi devin vitejii vitejilor.

..nea' Romi, ia sa imparta la toti apicultorii, ca toti vor sa se extinda si sa produca cit mai mult .

romikele

Ar aparea apicultori ca ciupercile dupa ploaie si banii tot nu ar ajunge.

pharaonu75

Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2013, 04:31:04 PM
Ar aparea apicultori ca ciupercile dupa ploaie si banii tot nu ar ajunge.

Niciodata nu au ajuns banii in Romania! In niciun domeniu! =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

filip

O sa ramana Asociatiile fara clienti.
Ma intreaba multa lume cum pot vinde mierea fara a ramane un act scris,despre inregistrare la primarie ori in alta parte nici vorba.
Urmeaza episodul:Procurori prin sate cu biblia pe capota masinii la vanatoare de tarani evazionisti.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bio

Citat din: romikele din Ianuarie 31, 2013, 04:31:04 PM
Ar aparea apicultori ca ciupercile dupa ploaie si banii tot nu ar ajunge.

..era un lucru ff bun sa apara alti si alti apicultori. Se ajungea la obiectivul propus, acela de marire a numarului de familii si cum fiecaruia ii place sa faca ceva bun, sigur crestea si productia..

La vaci este subventia tot pe animal..sa nu-mi spui ca s-a umplut satul de vaci, ca nu te cred.

Si pentru "inginerii" care aveau albine doar pentru hirtie era simplu ....Ce spun eu mai jos plus pedepse, amenzi severe sa nu-i m-ai arda de "inginerii"..
Numai ca este nevoie de ceva schimbari la modalitatea de efectuare a controalelor.
Controale doar pe perioada iernii, la adresa strict indicata in actele de subventie.....sa nu mai poata fi mutate stupinele de colo-colo.. cum se mai intimpla in perioada calda.

pharaonu75

Citat din: filip din Ianuarie 31, 2013, 04:56:42 PM
...
Urmeaza episodul:Procurori prin sate cu biblia pe capota masinii la vanatoare de tarani evazionisti.

Crezi ca ar fi imposibil? :nebun:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Aurel

 Cred ca discutiile pot continua la nesfirsit.Nimeni niciodata nu poate rezolva o problema 100/100, asfel incit sa-i multumeasca pe toti.Trebue sa constientizam acest lucru si sa acceptam situatia cu oarecare risc.Dupa parerea mea cel mai potrivit e subventia pe familie si pe produsul vindut.
  Nu este greu sa se dea un standatd  pentru o familie iar mierea de calitate se va vinde, cea .de proasta calitate nu .Si uite asa piata regleaza situatia.