Din negura timpului

Creat de stefan1, Septembrie 07, 2018, 07:43:52 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

  Cunoastem foarte ptin din trecutul umanitatii. Im mod sigur imaginea pe care o avem fata de trecut este foarte vaga, mult diferita fata de ce a fost in realitate. Pamantul pastreaza inca urme ale trecerii altor generatii si eu cred ca doar un procent mic din siturile arheologice au fost descoperite si un procent si mai mic au fost cercetate, iar dintre cele cercetate foarte putine au fost cercetate cu adevarat stiintific, ca sa nu se distruga urmele care au supravietuit pana la noi si sa fie cat de cat corect interpretate.

  Teritoriul Moldovei, mai cu seama al Bucovinei, dar cu extindere in Republica Moldova si zone din Ucraina, beneficiind de un pamant deosebit de fertil, a fost locuit din cele mai vechi timpuri, dezvoltand unele civilizatii uimitoare.
  Aici despre un sit arheologic din Ripiceni-Botosani, pe malul Prutului. Ce m-a impresionat, in asezarea de acum 6000 de ani, un stil de constructii de lemn si pamant dar constructiile lipite zid langa zid, formand o constructie de dimensiuni foarte mari. Acum, satul Ripiceni este considerat cel mai inghesuit sat din Romania. Oare acea traditie de a face constructiile foarte apropiate s-a pastrat de atunci prin toata istoria???

  https://adevarul.ro/locale/botosani/mega-structura-veche-6000-ani-gasita-malul-prutului-misterioasa-asezare-intinsa-suprafata-25-hectare-1_5b8fb9b9df52022f75254e34/index.html
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

stefan1

#2
 
  Se zice in articol ca si in antichitate erau oameni care traiau mult si nu ma indoiesc de aceasta, dar totusi media de viata era foarte foarte scazuta, sa nu vorbesc de mortalitatea infantila care in mod sigur era la peste 50%.
   
  https://playtech.ro/2018/oameni-varsta-antichitate/

Din istorie se stiu oameni care au trait destul de mult. Imi amintesc de Razboaiele Punice, cand Hannibal a invadat Italia. Dupa un lung sir de infrangeri administrate romanilor, din care cea mai grea a fost cea din Batalia de la Canae 216 a Ch, senatul roman a hotarat sa puna in fruntea armatei comandanti mai experimentati si mai precauti in a angaja batalii cu Hannibal, un strateg genial. In acea batalie care s-a vrut decisiva, romanii au pierdut dintr-o armata de 76 000 de soldati in jur de 70.000, inclusiv comandantul armatei (consulul Lucius Paullus), un proconsul, 2/3 din ofiterii de stat major si 80 de barbati de rang consular. De aceea Senatul ales drept proconsul si comandant suprem al armatei pe Marcus Marcellus care se apropia de 60 de ani si isi era dovedit capacitatile de conducator. Acesta a si murit in una din confruntarile cu fenicienii, cand facea o recunoastere si a fost surprins de o trupa de calareti din armata lui Hannibal. In lupta a cazut de pe cal si a murit (ia 208 a. Ch.). Avea 60 de ani. Dar au fost comandanti si mai in varsta, cum a fost Quintus Fabius ales pentru a treia oara consul tot in anul 215a.Ch.. Acesta avea catre 80 de ani cand a fost ultima data ales consul (pentru a 5-a oara)in 209a.Ch. [Anual se alegeau doi consuli, cu puteri egale si cu atributii de comandanti a armatei.] In aceasta calitate, in 209 a.Ch, Quintus a condus operatiunile de cucerire a cetatii Terentum, din sudul Italiei, ultima cetate mare detinuta de Hannibal in 'cizma'. Se pare ca cucerirea s-a facut prin tradare, niste aliati ai lui Hannibal care ajutau la apararea cetatii au fost mintiti ca Hannibal paraseste Italia si deci ei vor ramane sa fie pedepsiti de romani daca acum nu colaboreaza cu romanii. Dupa ce catatea a fost ocupata, au fost niste jafuri ingrozitoare si 30000 dintre locuitorii cetatii au fost vanduti ca sclavi (majoritatea marilor cetati din sudul Italiei erau colonii grecesti). Dar toate acestea le facea o armata condusa de un general octogenar! Acesta a mai trait pana in 203 a. Ch., cand s-a sinucis. De fapt el a dobandit o faima foarte mare dea lungul anilor de colaborare cu Marcellus de care am vorbit, chiar un vestit istoric grec scria despre ei ca Marcellus e spada si Quintus este scutul Romei (pentru ca avea o tactica defensiva). Dupa ce resursele lui Hannibal s-au diminuat, o tactica mai ofensiva a fost agreata de senat, asa ca a fost numit consul Scipio (ulterior supranumit Africanul, dupa Batalia de la Zama din 202 a Ch.cand Cartagina a fost decisiv invinsa). Batranul general s-a simtit nedreptatit ca acest consul tanar era mai pretuit si poate asta a fost motivul sinuciderii lui in 203 a.Ch.

  Totusi ca o dovada ca inainte varsta la care mureau oamenii era in general mult mai mica decat acum, o sa dau mai jos fila din registrul mortilor unde este inregistrata moartea lui Avram Iancu. Se vede ca toti de pe acea paginaacum ar fi socotiti ca avand moarte prematura. Se vede de acolo ca cel mai 'batran' a murit la 57 de ani, dar alti morti aveau 22, 16 sau 14 ani! Si asta se intampla 'recent', acum abia 146 de ani si 10 zile!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1


"Se spune că primul animal domesticit de om a fost câinele. Evident, principalul scop al îmblânzirii câinelui a fost acela al găsirii unui partener eficient de vânătoare, dar şi de pază a aşezărilor umane. Dincolo de aceste îndatoriri, câini din rase uriaşe, astăzi dispărute, au fost utilizaţi pentru război. O serie de specialişti spun că în luptele intertribale câinele a fost utilizat încă de acum 15.000 de ani."

  https://adevarul.ro/locale/botosani/cel-mai-feroce-caine-istorie-rasa-misterioasa-folosita-razboi-lupte-arena-despre-s-a-spus-doborat-elefant-1_5b967fcbdf52022f754d4a45/index.html?utm_source=widget&utm_medium=website&utm_campaign=topdesktop


Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1


"Într-un mormânt vechi de aproape 5.000 de ani, din Suedia, cercetătorii au descoperit cea mai veche tulpină a temutei bacterii Yersinia pestis, microorganismul responsabil de poate cea mai temută boală cu care s-a confruntat vreodată omenirea - ciuma."

  https://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/descoperire-uimitoare-intr-un-mormant-de-5-000-de-ani-este-responsabil-de-o-mare-temere-a-omenirii.html
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Sa nu foloseasca companiile farmaceutice ideea celor din informatica care inainte de a lansa un antivirus infectau reteaua.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

 O cetate incredibil de mare datand din epoca bronzului, in urma cu 3400 ani, a fost descoperita in jud Arad.
 ,,Troia avea o suprafaţă de 29 de hectare, Cetatea de la Sântana are nu mai puţin de 89 de hectare. Clădirile din Troia au fost realizate din piatră. La Sântana, construcţiile au fost realizate din lut şi lemn, semn că civilizaţia era mai dezvoltată şi se adapta la materialele de construcţie de care dispunea. Cetatea de la Sântana a fost împrejmuită cu şanţuri de apărare adânci de peste patru metri, dar şi cu valuri de pământ de peste 20 de metri. Ne aflăm în faţa uneia dintre cele mai mari şi impunătoare cetăţi din Europa"

  https://www.antena3.ro/actualitate/inedit/troia-carpatilor-o-cetate-de-trei-ori-mai-mare-decat-cea-descrisa-de-homer-descoperita-in-romania-550607.html
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pistol28

Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

dan sebastian

Revazand postarea de acum 2 ani am realizat ca nu ciuma ii interesa ci covidul. Cine insa o fi lansat-o si de ce ?
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.