Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => PRODUSELE STUPULUI => Subiect creat de: stefan1 din Martie 18, 2009, 10:56:54 AM

Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 18, 2009, 10:56:54 AM
Multa vreme mierea de mana a fost mai putin cautata, poate si datorita culorii ei mai putin atractive. De la o vreme insa aceasta miere se vinde la preturi mai mari decat pretul mediu al mierii si de obicei cererea este mai mare decat oferta. De aceea poate ar fi interesant ca forumistii sa-si spuna parerea si experientele cu culesurile de astfel de miere.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 18, 2009, 11:40:15 AM
Cateva cracteristici ale mierii de mana:
Este in general inchisa la culoare, cu exceptia celei de molid, care e galbena.
Mana cristalizeaza de obicei mai repede decat alte soiuri de miere.
Rotetia optica este mai spre dreapta,fata de alte sorturi de miere, in diferite grade in special datorita zaharurilor speciale (melezitoza si erloza) carerotesc puternic lumina spre dreapta.
Contine peste 18% trizaharide (rafinoza, melezitoza etc.)
Are aciditate mai scazuta decat mierea florala, pH (5,9-7,8). Se spune ca aceastas lipsa de aciditate ar fi una din cauzele pentru care ea produce diaree , permitand dezvoltarea unor vegetatii in tubul digestiv al albinei.
Contine cam 90-95% carbohidrati:
- glucoza
- fructoza
- trizaharide (peste 18%)
zaharoza nu contine aproape deloc
Are cam 5 %minerale iar acizi organici, vitamine etc 0,2- 1,8%
Posibile surse de mana: molid, brad, artar, mesteacan, alun, fag, frasin, pin, plop, salcie, stejar, ulm.  Si plante ca bumbacul, floarea-soarelui, lucerna etc pot oferii productii de miere de mana.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 19, 2009, 12:27:17 AM
Domnule stefan 1,
Subiect interesant mai ales ca mierea de mana ,o miere cautata si totodata hulita de apicultori. Laudata pentru calitatile ei care o face cautata la preturi bune si hulita pentru iernare de catre apicultor. Nu stiu citi cunosc cum face un apicultor intectual sa vada daca are miere de mana.Multi o iau pe bijbite si nu prea nimeresc. O metoda de vazut daca avem miere de mana in stup este simpla si usor de depistat.  Gasiti aceasta metoda daca aveti RA dar numai daca aveti colectia respectivei. Folosirea apei de var(rezultata in urma stingerea varului) in care se pune miere pe care o aveti in faguri. Daca in apata apar scame este cert ca mierea pe care o avem pentru iernare este miere de mana.
Cei care spun ca am gresit sa documenteze.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: bucovineanu din Martie 19, 2009, 12:44:54 AM
Mierea de mana este o miere de calitate superioara si se alfla pe aceeasi trepta cu mierea de salcam. Este foarte apreciata in Germania, Austria si tarile nordice. Mai multi ani am vandut asemenea miere unui exportator care cumpara numai asemenea miere din Bucovina si Ardeal si o platea mai bine decat salcamul. Din 2004 cand a scazut pretul  nu am mai vandut en gross, e drept ca nici nu a fost multa asemenea miere in zona noastra.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 19, 2009, 12:53:10 AM
Domnul bucovinenu,
Socotesc personal nu ca m-ar influenta Germania dar dupa cineva roman neaos mi-a spus ca o miere filtratade 3 ori nu poate fi decit buna.Pretul nu-l cunosc dar in idee este mai mare.Problema este cu iernarea, dar fiind depstepti o rezolvam. Imi spune un roman ca si asta se fenteaza.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 19, 2009, 03:17:17 AM
Sa dau doua metode de verificare a merii de mana:
Metoda cu alcool
O parte de miere se amesteca cu o parte egala de apa distilata. La aceasta solutie se adauga 10 parti de alcool de 96 grade si se amesteca bine. In cazul prezentei manei, solutia se tulbura si dupa un timp se depune un sediment pe fundul eprubetei. La mana mai putina nu este depunere dar solutia e tulbure. Daca nu este miere de mana, solutia ramane transparenta.
Metoda cu apa de var
Mierea se dizolva cu o cantitate egala de apa distilata, apoi aceasta solutie se amesteca cuo parte egala de lichid limpede de deasupra varului proaspat stins. Amestecul obtinut se incalzeste pana la fierbere la flacara mica. In cazul existentei manei, apar flocoane care se depun pe fundul eprubetei sub forma de precipitat. Cu cat stratul de sediment este mai gros, cu atat proba de miere contine o cantitate mai mare de mana.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 19, 2009, 08:36:45 AM
Domnule stefan 1,
Metoda cu alcool nu am stiut-o si mi se pare usoar de realiza. Nu trebuie sa umbli sa faci rost de apa de var etc.
Consider ca verificarea existentei mierii de mana este folositoare.
Sanatate
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 19, 2009, 09:11:43 AM
Caracteristica principala a mierii de mana este faptul ca NU CONTINE POLEN si poate fi folosita si de o  arie restransa de oameni care nu se poate bucura ce cealalta miere.  Daca la analiza polinica apare polen in ea se claseaza la miere poliflora. La toate expozitiile din tara am cautat mierea de mana si pot spune ca nu se compara cu cea (degustata) produsa in Germania . In Germania familiile care produc miere de mana stau numai in padurile de conifere unde nu creste nici o floare si deci nu va avea polen. Toamna se scoate toata mierea din stup si se ierneaza pe Apiinvert.
   Pacat ca la noi nu se cauta sa se obtina astfel de miere si sa fie promovata pe masura. Precizez , se ia bani buni pe ia dar la analize sa nu apara polen in ea.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 19, 2009, 01:31:52 PM
Incepe sa se contureze un subiect interesant.
Sunt multe aspecte de discutat. Trei ar fi mai imprtante in ce priveste culesul de mana.
Primul ar fi cel legat de polen.
Mana fiind un cules extrafloral, pentru albine ar trebui sa fie o sursa alternativa de polen. Daca stupii se tin multa vreme intr-o zona de conifere de ex, lipsa polenului duce la slabirea familiilor si urmarile vor fi dure. Chiar daca ar fi perioada cand coniferele dau polen, calitatea acestuia este foarte slaba, incat albinele cresc greu puiet cu el. De fapt nici nu este dorit un cules de mana care contine si acel polen. Cum a zis Dragos, sunt oameni care au alergie la polen si pot manca singura miere de mana, care nu are polen.
Pentru albine ar fi indicat ca in zona lor de zbor sa fie plante alternative care sa ofere polen (zmeuris, zburatoare etc.). Daca acest lucru nu este posibil, ar trebui administrat polen sau inlocuitori de polen.
Despre celelalte aspecte, mai incolo.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 19, 2009, 06:24:01 PM
Este doar o parere... am impresia ca marii producatori de miere de mana incaseaza un pret asa de bun incat isi permit ca in fiecare primavara sa cumpere alte familii :wink:  , poate si acesta este un motiv pentru care in fiecare an se inregistreaza mortalitate mai mare in vest : lipsa polenului multifloral.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: Gicacontra din Martie 20, 2009, 01:06:02 AM
Mierea de mana iese f.greu din faguri(mai ales toamna cand afara e mai racoare)
Uneori chiar nu iese deloc,e groasa si sta lipita pe peretii fagurelui.
Stie cineva o matoda de extragere fara sa deteriorezi fagurele?
Multumesc anticipat.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 20, 2009, 03:42:16 AM
continuare
Al doilea aspect de luat in consideratie la deplasarea la un cules de mana:
De multe ori ,din lipsa de polen, albinele deplasate pentru mana viziteaza unele plante care furnizeaza nectar sau polen toxice pentru albine. Plante de acest fel mai raspandite in tara noastra sunt omagul, strigoaia, floarea pastelui, floarea de leac. Aceste plante cresc de obicei la marginea padurilor montane sau pe vai sau locuri mlastinoase. Deci este de preferat ca in zona stupinelor sa nu fie asemenea plante, care pot produce unele pagube.
Al treielea element foarte important se refera la asigurarea rezervelor de hrana pentru iarna.
Se stie ca mierea de mana e greu suportata de albine in timpul iernii. Toleranta la miere de mana difera in functie de specia de unde provine mana, de soiul de albine avut (se stie ca albina neagra si carnica suporta mai bine aceasta miere).
Se pare ca nu numai substantele nedigerabile din mierea de mana determina mortalitatea in iarna ci si alcalinitatea acestei mieri. Activitatea digestiva este mai buna in mediu acid, pe care mierea de mana nu il asigura. Prin adaugarea de acid in mierea de mana, durata de viata a albinelor creste. Intr-o experienta de laborator (Temnov, 1963), albinele hranite cu miere de mana au trait 468 ore, iar lotul martor la care s-a adaugat 1,5 mg acid clorhidric/100 g hrana, durata medie de viata a fost de 767 ore, adica cu 64% mai mult. Nu se cunosc insa posibilitati de a administra acest acid in momentul consumului si deci solutia este asigurarea cu miere de calitate pentru iernarea familiilor care au cules miere de mana. Apar unele dificultati cand culesurile de mana au fost tarzii. Sunt si pe forum stupari care practica iernarea pe miere din sirop de zahar si spun ca au rezultate foarte bune. O alta solutie ar fi asigurarea unei rezerve de faguri cu miere buna, cu care sa inlocuim macar partial fagurii pentru iernare. Practica de administrare de sirop in vederea constituirii rezervelor de iarna este larg raspandita in tarile nordice, unde se pare ca si ponderea mierii de mana  este mai mare ca la noi.
Studii facute la noi (ex I. Carnu) arata ca in zona de munte se poate ierna bine daca procentul mierii de mana nu depaseste 20-30%. In zona de deal si campie insa, prezenta manei de stejar sau salcie poate provoca diaree sau chiar moartea si la proportii de 10-20%. Cred ca este vorba si de soiurile de albine.
Un zbor de curatire timpuriu poate salva multe familii care au iernat si pe miere de mana.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 21, 2009, 03:51:27 AM
Furnicile si culesul de mana.
Un mijloc foarte eficace de a depista cele mai bune zone furnizore de mana este cercetarea densitatii coloniilor de furnici din zona.
Intre furnicile de padure si producatorii de mana exista o interconditionare. Producatori de mana furnizeaza furnicilor substantele zaharoase din mana iar furnicile se pare ca le asigura protectia de dusmani, intretin si stimuleaza dezvoltarea producatorilor. Astfel densitatea populatiilor de lahnide este maxima in apropierea furnicarelor, scade la 50% la 25-50 m distanta, ajunge la 10-15% la 100 m si este sub 10% la distanta mai mare de 150 m. Padurile cu multe colonii de furnici produc cu 50-70% mai multa miere decat cele sarace in furnici.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 21, 2009, 11:35:12 AM
Citat din: GicacontraMierea de mana iese f.greu din faguri(mai ales toamna cand afara e mai racoare)
Uneori chiar nu iese deloc,e groasa si sta lipita pe peretii fagurelui.
Stie cineva o matoda de extragere fara sa deteriorezi fagurele?
Multumesc anticipat.
Pentru  a  scoate  mierea  se  folosesc  niste  perforatoare,manuale  sau  electrice(foto).Aceste  aparate, au  baterii  de  ace a  caror distantare  corespund cu  cea  a  celulelor.Acele  patrund in  celule si  distrug structura  viscoasa  a mierii fara  sa  deteoreze fagurii.Aici  se  folosesc  la  scoaterea  mierii  de  iarba-neagra si cred  ca  sint bune  si  pt  mierea  de  mana (rodillo  de  puas care  este  manual il gasesti de  doua  tipuri :metal costa  75 E si  de  plastic 25 E)
Titlu: Mierea de mana
Scris de: crombra din Martie 21, 2009, 07:56:43 PM
Abeja stieeee! Este adevarat, acest tip de 'aparat' lucreaza simultan pe ambele fete ale ramei. Practic sunt n-şpe mii de degete foarte subtiri care patrund simultan in celulele fagurelui si executa o miscare de rotatie cu raza foarte mica ,practic sunt niste microamestecatoare care fluidifica mierea foarte vascoasa care apoi se centrifugheaza.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 22, 2009, 12:21:58 AM
Merea de iarba-neagra este un cules important in Germania. Stiu ca este o miere inchisa la culoare si nu-i buna pentru iernat. Nu stiu daca nu este chiar o miere de mana.
Nu stiam ca exista un aparat de fluidificat mierea din ceule. Pentru cei cu culesuri frecvente de mana, cred ca este un aparat util.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 23, 2009, 12:18:55 PM
Principalii furnizori de miere de ana sunt padurile de conifere si cele de foioase.
La conifere, speciile mai importante sunt: molidul, bradul, pinul si ienuparul.
   MOLIDUL
Este principalul furnizor de mana atat calitativ cat si cantitativ. El da o miere de mana de culoare mai galbena, fata de restul mierii de mana care este bruna sau neagra.
Sunt in principal cinci specii de insecte furnizoare de mana in cazul molidului:
Lechanida mare incepe sa secrete mana inca de la sfarsitul lui aprilie- prima decada a lui mai. Atinge nivelul maxim de prin 25 mai pana in 20 iunie.
Lechanida mica determna culesuri slabe de mana pe molid de la inceputul lui iunie, cu maximul intre 25 iunie-25 iulie, continuind secretii mai slabe (de intretinere) pana prin 10 august.
Lachnida mare a cojii de molid asigura doua culesuri de mana: primul cu maxim intre 15 iunie-5 iulie si al doilea cules inte 25 august-15 septembrie si cu posibile culesuri mici pana la sfarsitul lui septembrie.
Lechanida pudrata determina secretii intre 20 mai-10 august, cu un maxim (cules de productie) intre 25 iunie-5 iulie.
Cumuland efectul tuturor acestor insecte, molidul poate furniza culesuri intre inceputul lui mai si 10 august plus o alta perioada la inceputul lui septembrie, iar culesuri de productie intre 25 mai si 25 iulie + 25 august-15 septembrie.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Martie 23, 2009, 05:47:36 PM
Mai  avem  in  zi  de  astazi  culesuri  de  mana  la brad,pin.Am vorbit  cu  un  apicultor  batrin si  mi-a zis ca  prin  anii 70-80 pe  valea  Sebesului curgea mana  din  brazi ca o ,,ploaie ".
Titlu: Mierea de mana
Scris de: bucovineanu din Martie 23, 2009, 11:53:20 PM
In Bucovina cules foarte bun de mana a fost in anii 90 pana in 2003. Dupa acest an au mai fost cativa ani in care au mai fost culesuri de mana, dar in cantitati mai mici.
Referitor la mierea de mana este indicata pentru tratarea anemiilor, deoarece contine multe saruri minerale. Elementele continute de aceste saruri sunt usor asimilabile in organismul uman si anemiile se pot astfel trata fara medicamente.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 24, 2009, 10:15:04 PM
BRADUL
Asigura un cules indelung de mana, produsa de Lachnida verde a bradului si care poate dura cu mici intreruperi din iunie-iulie (functie de altitudine), pana in septembrie. mana produsa de aceasta insecta este foarte concentrata si se zahariseste pe ramuri. Este intens cautata de albine.
Lachnida mare a bradului produce o mana la inceput incolora, apoi maronie si care picura vascoasa ca rasina pe ramuri si frunze. Culesul cel mai intens se produce in august si septembrie.
Lechanida mica (comuna si molidului) produce o mana cu maxim de cules in iunie-iulie.
PINUL
Lachnida mare a pinului da un cules care dureaza de primavara pana toamna tarziu, cu un maxim in iulie-august. Este a treia planta ca importanta dintre conifere, datorita si suprafetelor mai mici.
IENUPARUL
Lachnida mare a ienuparului asigura un bun cules de mana, primul in iunie si cel de-al doilea la sfarsitul lui august. Suprafetele de ienuperi sunt insa mici.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 26, 2009, 03:46:57 AM
MANA IN PADURILE DE FOIOASE
Multe specii de foiase pot oferi si productii de miere de mana. Principalele furnizoare de mana ar fi: stejarul, fagul, artarul, teiul, salca, plopul, salcamul etc.
   STEJARUL
Din familia lui mai fac parte si cerul, gorunul, stejarul brumariu, garnita.
Pot gazdui cinci specii principale de insecte ce produc mana. Ar fi primul furnizor e mana dintre foioase. Din pacate suprafetele padurilor de stejar sunt tot mai mici.
Lachnida bruna a cojii de stejar incepe sa produca mana inca din aprilie. Secretia devine mai abundenta la sfarsitul lui mai si si mai abundenta in a doua jumatate a lui iunie. Incepand din prima decada a lunii august stejarul mai da iar productie importanta de mana, ce poate tine toata luna august si diminuat si mai tarziu.
Lachnida neagra, lucioasa incepe productia de mana in iunie.
Doua insecte din familia Callaphididae pot produce din a doua jumatate a lui iunie atata mana incat toate frunzele de stejar au o pelicula de suc dulce.
Lechanida stejarului produce mana cu un maxim in ultimele doua decade ale lui mai si pana in 10 iunie.
Ca la toate culesurile de mana, conditiile de clima si precipitatii influenteaza mult productia.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 28, 2009, 03:25:37 AM
FAGUL este important prin suprafetele ocupate. Sunt doua specii producatoare de mana. Asigura un prim cules in mai-iunie si al doilea in august-septmbrie.
  ARTARUL TATARASC, JUGASTRUL, PALTINUL DE MUNTE, PALTINUL DE CAMP
Toate aceste specii sunt din aceeasi familie, care asigura culesuri si de polen sau nectar, dar pot da si bune culesuri de mana. Secretia maxima de mana este la sfarsitul lui mai si se mentine la acest nuvel in cursul lunii iunie.
   TEIUL
Toate speciile de tei asigura mana incepand cu perioada infloririi. In unele cazuri abundenta de mana determina albinele sa nu viziteze florile ci frunzele. Uneori si dupa culesul de nectar teiul asigura productii bune de mana produsa de afidele Eucalipterus.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: andrei_salaj din Martie 28, 2009, 06:53:31 PM
este mana la salcie?
intreb deoarece anul trecut ,toamna..au inceput sa viziteze furnzele la o specie de salcie..nustiu cum ii zice...erau cu sutele pe o creanga...
deci?parca frunze4le aveau un aspect lucios
Titlu: Mierea de mana
Scris de: bucovineanu din Martie 28, 2009, 09:46:07 PM
Citat din: andrei_salajeste mana la salcie?
intreb deoarece anul trecut ,toamna..au inceput sa viziteze furnzele la o specie de salcie..nustiu cum ii zice...erau cu sutele pe o creanga...
deci?parca frunze4le aveau un aspect lucios
Exista mana la salcie si de obicei aceasta apare in toamna.Mierea de mana de salcie  dauneaza iernarii in bune conditii a albinelor mai mult decat alte sortimente de miere de mana.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: andrei_salaj din Martie 29, 2009, 05:30:36 PM
de daunat nush daca dauneaza..nu am extras toamna trecuta...pana acum sunt ok...cred ca au puiet...in putinele ferestre de zbor au adus puiet in prostie...mai ales cele 2 iernate ""spate in spate" intr-un orizontal.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Martie 29, 2009, 07:00:24 PM
Florine, asculta la Bucovineanu, ca stie ce vorbeste!
Salciile de toate felurile (salcia comuna, salcia capreasca, zalogul, rachita, rachita rosie etc) pot da si culesuri de mana. Daca ele ofera printre primele culesuri de polen si nectar in primavara, toamna practic incheie sezonul apicol prin secretia de mana. Lachnida mare a cojii de salcie poate da o productie abundenta de mana in lunile august-septembrie, facand ca picaturile de mana sa cada ca o burnita.
Mana de salcie, alaturi de cea de stejar, sunt foarte rele pentru iernare.
Spui ca nu ai avut probleme cu iernarea si cu miere de mana. Am mai scris, depinde si proportia acesteia in totalul mierii de iernare. Ferestrele de zbor din lunile de iarna, cum au fost si anul asta, elimina in buna parte efectele iernarii pe mana. Nu suntem insa noi stapani pe evolutia vremii.
De asemenea conteaza si momentul cand este consumata aceasta miere de catre albine. Dupa unii, mierea de mana este buna pentru stimularea de primavara (bineinteles dupa ce albinele nu mai stau in ghem, pot zbura si au acces la resursele de polen). Sarurile minerale pe care ea le contine in cantitate mai mare ar contribui la remineralizarea corpului albinelor.
Se mai stie ca mierea de mana amplifica efectele nosemozei, care exista macar latenta in multe stupine.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: andrei_salaj din Martie 30, 2009, 01:05:18 AM
bun bun...o sa tin cont...anul trecut...am pastrat de la salcam...o rama cu miere..si una de la poliflora...si am introdus toamna....au strans de la trifoi...proportia care era in cuib nu o stiu..dar au trecut bine...si azi aduceau polen in prostie...e cam greu sa tragi mierea din tot cuibul toamna..mai ales ca mana asta la salcie e prin sept la mine..o sa studiez problema pe toate fetele.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Aprilie 01, 2009, 02:16:36 AM
PLOPUL
Alb, negru, tremurator etc. da in aceasta perioada polen bun pentru albine. In anumiti ani si anumite zone, da si culesuri bune de mana. Perioada de maxima secretie este intre 20 mai si 10 iunie.
  SALCAMUL ALB
Pe langa nectarul atat de cautat, in unii ani poate da si productiide mana. Afida neagra si Lechanida salcamului sunt principalii producatori de mana, in perioada 10-30 iunie
Castanul, mesteacanul, ulmul, alunul, pot si ei da cantitati mici de mana.
Se observa din prezentarile facute, ca unele culesuri de mana se suprapun peste culesurile 'clasice' de nectar, astfel ca este posibil ca sa avem miere de mana fara a avea cunostinta despre asta, cu pericolele cunoscute pentru iernare.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: D006 din Aprilie 15, 2009, 03:57:22 AM
D-LE  Stefan,am  auzit ca  ar  fi  mana de  griu,orz.Stiti  ceva  in  legatura  cu  asta?
Titlu: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Aprilie 15, 2009, 04:28:13 AM
Cantitati mici de mana sunt pe mult mai multe plante. Trebuie sa se acumuleze o cantitate suficienta de mana care sa atraga albinele. Asta se poate intampla, dar foarte rar. Am mai citit de mana pe lucerna sau pe floarea-soarelui. Ar fi interesant ca stupari care au detectat culesuri de mana de la plante mai putin cunoscute, sa ne prezinte experientele lor.
Titlu: Mierea de mana
Scris de: sfantul spiridon din Ianuarie 28, 2010, 11:57:48 AM
inafara celor spuse as mai completa:
-mierea de mana se poate produce in conditiile unei bune dezvoltari a familiei
-depinde de factori de mediu din anii precedenti
-ploile calde si mai putin abundente ajuta la culesuri bogate in anii urmatori
-viespile, sunt dusmanii cei mai mari ai producatorilor de mana
-caldura, ajuta si ea la dezvoltarea familiilor producatoare de mana, insa sporirea productiei de mana este conditionata de intercalarile caldura-ploi calde
Titlu: Mierea de mana
Scris de: piti din Martie 22, 2010, 10:55:56 PM
Cred ca Sfantul Spiridon are dreptate, ca productia de miere de mana este legata de conditiiile de mediu. In Ardeal in anul 2009 a fost foarte multa miere de mana. Eu am albinele la tara, la parinti, in zona de deal, la poala muntilor Vladeasa, aproape de orasul Huedin. Anul trecut la primul cules ( in aceasta zona acesta este pe la sfarsitul lui iunie ) am avut o miere foarte inchisa la culoare, foarte vascoasa si de-o aroma intre rasina si nuca. Am vorbit cu nasul meu, el are albinele pe valea Ariesului, si el a avut un cules de miere de mana puternic doar ca aroma era diferita. Probabil ca din cauza ca la el predomina padurile de foiase si la mine este foarte mult pin, sursa mierii de mana a fost diferita. S-ar putea ca temperaturile ridicate care au fost in ultimii ani sa influenteze productia de miere de mana. O sa vad cum o sa fie clima in 2010 si ce miere o sa scot de la albine in acest an si atunci o sa  pot face legatura mai bine intre cele doua. Numai bine si sanatate.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: pharaonu75 din Februarie 19, 2011, 10:20:09 PM
Am tot vazut pe aici afirmatii de genul "ofera culesuri importante de mana".
Ar fi interesant de vazut cam care este cantitatea de miere de mana obtinuta de la un hectar de padure, pentru diferite specii de arbori!
Detine cineva astfel de informatii?
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: sfantul spiridon din Februarie 19, 2011, 10:43:19 PM
50 de Kg in medie
altul e baiu'
e buna, da' de obicei vine prea tarziu, in august
mana depinde de cantitatea de precipitatii din anul incheiat, de cat de grea e iarna si de viespile din vara
pariez ca anul asta vom avea mana
vom avea multa mana
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 19, 2011, 10:50:38 PM
eu am avut miere de mana la inceputul lui iunie
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: bucovineanu din Februarie 19, 2011, 11:05:38 PM
Cantitatea de miere de mana depinde de mai multi factori: speciile de arbori din zona, variatiile climatice etc. Miere multa de mana apare de obicei in anii cu multa zapada si in care primavara vine mai tarziu, dar odata instalata caldura, nu mai urmeaza perioade friguroase.  Culesul de mana incepe de obicei de pe la inceputul lunii iulie, dar poate incepe chiar la inceputul lui iunie. Vara trecuta incepuse in iunie, dar au urmat ploi care au tinut mai mult de o luna si ceva mana a mai aparut spre sfarsitul verii. Pana in 2000 am avut cules de mana in anii pari, iar la 4 ani o cantitate mai mare.
Anul 2003 a fost unul record, dupa care a mai fost in 2006 si 2009.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: cristian87 din Februarie 19, 2011, 11:49:55 PM
anul acesta am avut mana imediat dupa salcam
am extras cu mare grija chiar si din cuiburi si tot am avut cateva familii care au mai avut ceva si la iernare.
asta daca nu cumva au mai cules si toamna
sunt inconjurat de paduri de salcam foioease  conifere dar si de o gramada de salcii asa ca daca a fost au avut de unde culege
afost primul an cu mana si cu diaree in stupi
mierea e delicioasa
am avut slava Domnului si un zbor de curatire de o saptamana ca altfel pierdeam o gramada de familii
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 06, 2011, 04:51:06 PM
Mierea de mana
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: pharaonu75 din Noiembrie 06, 2011, 06:03:08 PM
Afidele producatoare de mana
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: dan motu din Noiembrie 06, 2011, 07:18:25 PM
mana de molid se prinde rar in urma cu cativa ani fiind cu o parte de stupi in pastoral la arieseni,garda jud alba la zmeura,am prins mana de molid unde am facut 2 extractii,dar de atunci nu am mai avut cules asa important la mana desi merg in fiecare an cu jumate din stupi la munte
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 14, 2014, 09:04:34 PM
am cautat si am gasit..

dar am o intrebare..in zona mea..zona de munte sunt inconjurat de paduri de conifere asa ca sansele sa am miere de mana sunt foarte mari.

Imi poate spune cineva in ce perioada albinele pot strange miere de mana de pe conifere?
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 14, 2014, 09:07:34 PM
Perioada in care mierea de mana poate fi lunga, din iunie pana in septembrie.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 10:10:34 PM
 Vezi aici unele amanunte:

http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1898.msg32239#msg32239 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1898.msg32239#msg32239)
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: petru.atudorei din Ianuarie 14, 2014, 10:29:47 PM
Citat din: stefan1 din Ianuarie 14, 2014, 10:10:34 PM
Vezi aici unele amanunte:

http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1898.msg32239#msg32239 (http://apiardeal.ro/forum-discutii/index.php?topic=1898.msg32239#msg32239)
Multumesc ca m-ai intors inapoi....citisem tot topicul .dar se pare ca prea in viteza..ms :thanks:
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 15, 2014, 12:49:30 AM
 Repetitia-i mama invataturii.   :hi:
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: yulian din Ianuarie 23, 2014, 04:04:28 PM
Mie mi-a cerut multa lume miere de mana, dar tinand cont de riscul pe care il reprezinta iernarea pe ea, nu am avut curaj sa fac experimente si sa merg la munte cu stupii...poate cu trecerea timpului si marirea efectivului, o sa inaintez si eu...pana atunci, pas. Floarea soarelui in Banat si pe urma acasa.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 31, 2015, 01:06:52 AM
In Decembrie 2013 a fost gasit si in NZ lachnida uriasa de salcie.

https://www.google.co.nz/search?q=giant+willow+aphid&biw=1600&bih=706&tbm=isch&imgil=HKiOW-bfhMLx7M%253A%253BkpBgbszLFxcoIM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Finfluentialpoints.com%25252FGallery%25252FTuberolachnus_salignus.htm&source=iu&pf=m&fir=HKiOW-bfhMLx7M%253A%252CkpBgbszLFxcoIM%252C_&usg=__pvBdZMpF52HJkbZUxifEqeiy0mA%3D&ved=0CDgQyjc&ei=Vg3MVLqZLuSvmAWuw4GQCg#imgdii=_&imgrc=HKiOW-bfhMLx7M%253A%3BkpBgbszLFxcoIM%3Bhttp%253A%252F%252Finfluentialpoints.com%252FImages%252FTuberolachnus_salignus_close_up_of_apterae_on_Salix_alba.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Finfluentialpoints.com%252FGallery%252FTuberolachnus_salignus.htm%3B350%3B275
(https://www.google.co.nz/search?q=giant+willow+aphid&biw=1600&bih=706&tbm=isch&imgil=HKiOW-bfhMLx7M%253A%253BkpBgbszLFxcoIM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Finfluentialpoints.com%25252FGallery%25252FTuberolachnus_salignus.htm&source=iu&pf=m&fir=HKiOW-bfhMLx7M%253A%252CkpBgbszLFxcoIM%252C_&usg=__pvBdZMpF52HJkbZUxifEqeiy0mA%3D&ved=0CDgQyjc&ei=Vg3MVLqZLuSvmAWuw4GQCg#imgdii=_&imgrc=HKiOW-bfhMLx7M%253A%3BkpBgbszLFxcoIM%3Bhttp%253A%252F%252Finfluentialpoints.com%252FImages%252FTuberolachnus_salignus_close_up_of_apterae_on_Salix_alba.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Finfluentialpoints.com%252FGallery%252FTuberolachnus_salignus.htm%3B350%3B275)

Se pare ca se extinde si albinele culeg mana de la salcii. Inca nu se vorbeste de problemele care pot aparea din cauza mierii de mana pe timp de iarna.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Ianuarie 25, 2016, 11:22:11 AM
  Am ascultat parte din talk show-ul ultim, interesant, cu Dragos (in verva). La discutia despre mierea de mana s-au spus si lucruri inexacte. Se zicea ca acelasi gandac produce mierea de mana si deci trebuie sa aiba acelasi gust. Sunt nu zeci ci sute de specii de afide care in anumite conditii pot produce mana colectabila de albine. In principal gustul este dat de planta care este parazitata de afide si mai putin de specia concreta de afide. Mai exista si miere extraflorala din secretia unor plante, tot de culoare inchisa si tot improprie iernarii.
  Mierea de padure se spunea ca nu e acelasi lucru cu miere de mana. Eu stiu ca si sub denumirea de miere de padure se intelege tot miere de mana, dupa cum 'miere de mai' inseamna de fapt tot 'miere de salcam', desi in mai sunt atat de multe flori si surse de cules.
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=1898.msg32230#msg32230
   Referitor la procentul de polen de salcam in mierea de salcam, exista un dublu standard: in Vest, unde suprafetele de salcam sunt mai reduse, un procent de 30% polen de salcam din totalul polenului din miere, inseamna ca mierea este de salcam. Pentru mieres din Est, in special din Ungaria si Romania, se pretinde ca mierea sa aiba cel putin 50-60% polen de salcam in spectrul polinic pentru a se considera miere pura de salcam.
  China are si ea paduri masive de salcam. Am scris undeva, ca cu multe zeci de ani in urma, au avut loc niste incendii devastatoare de paduri intr-o provincie chineza. Statul chinez a facut o licitatie internationala pentru reimpadurirea zonei. Licitatia a fost castigata de o firma germana. Aceasta a ales ca specie de reimpadurire, salcamul. Rezultatele au fost uimitoare, dupa 18 ani, cand s-a facut o evaluare temeinica a investitiei, chinezii erau uimiti de vigoarea padurii plantata de nemti si mai departe... voi stiti ca ei sunt maerstrii la copiat.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: D006 din Ianuarie 25, 2016, 04:25:49 PM
http://www.agir.ro/buletine/35.pdf
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=29755
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 25, 2016, 10:54:18 PM
Citat din: D006 din Ianuarie 25, 2016, 04:25:49 PM
http://www.agir.ro/buletine/35.pdf
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=29755
UMIDITATE 21%. UNDE SUNT PROCESATORII CARE VOR MIEREA CU 17-18%????????????????????
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: stefan1 din Februarie 19, 2018, 07:48:49 AM
  Trec tot aici un subiect care poate ar necesita o rubrica separata.
  A aparut un nou producator de mana,asta totusi fiind un prilej de ingrijorare , nu de bucurie. Este vorba despre o cicada, numita Metcalfa pruinosa sau cicada melifera.
  E originara din estul Americii de Nord si in Europa este semnalata de mai putin de 40 de ani, pentru prima data in Italia, mai precis in zona Venetiei. De atunci s-a raspandit si acum se intalneste in toata Europa. La noi in tara a aparut dupa cum urmeaza:
- in 2006 la Eforie-Sud, parazitand vita-de-vie, rodii si plante in ghivece
- in 2012 in Timisoara si Arad
- in 2013 in Ilfov
- in 2015 in Cluj

Ca adult este ca o molie de 7-8mm lungime, de culoare variabila. Atat adultii cat si larvele se hranesc cu sucul plantelor pe care le inteapa si le sug seva.Ciclul biologic pleaca de la oua din care ies larve care trec prin 5 stadii pana la adult. Anual e o sinfura generatie, iar peste iarna trec doar ouale depuse pe vegetatie. Adultii se pot totusi vedea in multe luni de vara. O caracteristica a coloniilor de larve dar si a adultilor eate ca se acopere cu un puf alb (asemanator ca la paduchele lanos) si cu o substanta ceroasa care le face foarte greu de combatut. Ca efect al parazitarii lor, plantele, arbustii si arborii isi incetinesc dezvoltarea, reduc fructificarea, se imbolnavesc de diferite viroze sau alte boli.
  Combaterea este foarte dificila din cauza invelisului cerat care acopera coloniile. Se recomanda substante neonicotinoide, de multe ori combinate doua-trei si tratamentul sa se repete de cateva ori. Ba se recomanda si udarea cu aceste solutii, probabil pentru ca planta sa absoarba din sol pesticidul sistemic si sa-l inglobeze in toata masa plantei.

  Pentru albine este rau din mai multe motive. Larvele acestor cicade secreta multa mana, pe care albinele o recolteaza. Dar tratate cu neonicotinoide, albinele vor lua si pesticidele puternice cu care se cauta sa se combata acest daunator. Dar secretia abundenta de mana face ca aceasta sa impurifice alte culesuri, mierea recoltata devenind mai inchisa si chiar capatand gust de mana. Calitatea mierii de mana poate fi mai buna daca aceste cicade paraziteaza teiul sau artarul, dar ele pot parazita cca 200 de specii de plante si unele dau o mana de proasta calitate, reflectata in gustul mierii. De asemenea pot apare probleme cand se altereaza sorturile de miere monoflora.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: tavy din Februarie 19, 2018, 08:29:08 PM
Din pacate, de 2 ani, au aparut si la Pitesti. Cel mai tare mi-a parazitat smochinul si , desi am incercat foarte multe tratamente, n- am scapat.
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: jon baz din Septembrie 04, 2018, 03:34:52 PM
Buna ziua, as dori sa adresez o intrebare referitor la mierea de mana. Am extras miere ( preponderent  floarea soarelui + trifoi alb +... ) undeva in jurul datei de 23 august. Mierea avea o nuanta roscata, am presupus ca are si putina mana in ea. pana aici totul e super ok. Am lasat in stupi coronitele capacite de miere la ramele cu puiet. De vreo 5-6 zile, albinele mele au cules.... de mana, de la salcie. Culesul nu e mare, am cautat in stupi si exista foarte foarte putina miere "noua", dar daca vremea o tine tot asa, cald si frumos... Ce ma sfatuiti sa fac:
1. sa mai astept pana se termina culesul si sa extrag mierea noua, cat de putina o fi, dar o sa fie depusa in ramele cu puiet
2. sa pun siropul pentru iarna, pentru ca mierea de mana  sa se "dilueze" cu sirop si sa fie mai usor de consumat iarna
Multumesc mult!
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: corneliuhrom din Septembrie 04, 2018, 07:53:30 PM
prerea mea alegeti varianta 1  dar extrageti ramele in care e depusa mana la ultimul control [inainte de ultrimul varachet cind nu mai e puiet  si se vor da in primavara ,atentie la gaselnita ]
Titlu: Re: Mierea de mana
Scris de: jon baz din Septembrie 05, 2018, 08:50:52 PM
Multumesc frumos pentru raspuns!!!