Model de stup

Creat de valy gudas, Octombrie 31, 2008, 01:40:18 PM

« precedentul - următorul »

gudas valentin

La cei din lemn se preteaza,eu ma refeream la polistiren extrudat,
                      valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

janese

Citat din: romikeleEu am trecut la confectionarea acestui stup
siasha ma doareee capuuu!...cumnate..m-ai bagat in ceatza cu shchitzele tale!...ia zi daca vreau decat un cat de 155 sa pun peste cuib......ce repere folosesc? :rotfl:

D006

Voi chiar aveti iarna pe aici.
-16C de dimineata este ceva bizar pt mine.
Bietele albine.
Nu prea inteleg de ce atatea feluri si dimensiuni de lazi si ma bucur ca la mine este doar un tip.

unincepator

Citat din: valy gudasy
nu ma pricep prea bine, dar antreb? d-le valygudas,nu sant prea aproape randurile de stupi pentru lucrat la ei?ma refer la foto din pag. 8 randurile de stupi.din data de 24-11-2009.

gudas valentin

In prima faza,stupia a fost conceputa in SAH ,inmultirea la dublu a efectivului a dus la asezare in linie (lenea & lipsa de timp) distanta intre randuri e de 1,5 m,,cam mica  :roll: , nu am observat aglomerari din cauza mea,in timpul lucrarilor.
Anul acesta vor fi in case noi(care merita)si pe locatie noua,iar vatra existenta se va reduce la jumate (tot in sah) si pe aceasta remorca (din foto) va gazdui 100 si ceva de fam in stupi orizontali pat cald 20R simplificat'.
                 valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

danieldarie

Domnule Valy, am observat cu multa placere faptul ca avem aceleasi framintari legate de folosirea poliestirenului pentru confectionarea stupilor. Folosesc de 3 ani stupi din OSB placati pe interior cu polistiren extrudat albastru.
Citeva observatii personale au fost urmatoarele:
- Albinele rod suprafetele rugoase. Acestea apar in urma prelucrarii.
- Suprafetele plane, din fabrica, daca sunt stropite cu o solutie de propolis dizolvat in alcool sau chiar in spirt. Dupa uscare suprafetele vor fi protejate impotriva albinelor.
- Albinele rod zonele unde ar putea avea acces in exterior sau unde simt un curent de aer. Acolo ori propolizeaza ori rod, in functie de anotimp.
Cam atit pentru inceput.
Va multumumesc tuturor si va doresc un an plin de implinire si sanatate.
daniel

D006

sunt destul de bune lazile de polistiren in perioada de iarna deoarece iasa albina mai repede  la zbor , consuma mai putina mancare si puietul apare mai repede asta spun din experienta mea

D006

din lazile de polistiren la 10 grade albina iasa afara ,iar cei din lemn pana nu au fost 12 grade nu au iesit  asta a insemnat la mine 2 ore

D006

va mai pun o poza si gata

D006

ca sa ii fortez si pe ceilalti stupi la un zbor de curatire iam ajutat  un pic

stefan1

Bun venit lui Daniel.
Interesante si utile observatiile. Inseamna ca macar acele zone ar trebui protejate cu materiale pe care albinele ni le pot roade.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

danieldarie

Ştefan1, mulţumesc pentru urarea de bun venit.
Continui observaţiile făcute mai înainte.
După observaţiile mele, albinele au tendinţa de a roade muchiile polistirenului. Uneori le cosmetizează făcându-le rotunjite.
Cred că dacă s-ar folosi colţare din plastic sau metal care doar să acopere muchiile corpurilor care vin în contact unele cu altele, albinele nu vor mai avea ce "cosmetiza".
Salut ideea cuiva de pe forum care foloseşte la urdiniş o sipcă din lemn.
În privinţa rigidizării lăzilor aş avea o sugestie.
S-ar putea folosi OSB 3 de 6 mm cu colţare din tablă şi de asemenea fundul şi capacul stupului să fie prevăzute tot cu astfel de material. O astfel de lădiţă, pentru lădiţa din polistiren, se pretează şi la transport, şi la şocuri, şi la presiune în cazul transportului. Acest OSB este rezistent la apă, nu lucreză în timp, este foarte dur şi rezistent la şocuri şi se pot prinde de el mânere, suporţi din metal etc. Pentru stupi utilizaţi în situaţii deosebite poate fi prevăzut cu un brâu de lemn.
Vă salut pe toţi cu mult respect şi apreciez munca dumneavoastră.
daniel

eugen.ivan

bine v-am gasit! am citit cu interes tot ce ati scris aici si va felicit.
de cum i-am vazut am vrut si eu niste stupi ca aceia din filmul german despre cresterea matcilor ( http://mkat.iwf.de/mms/metafiles/02000018010220000000_lo.asx ). si m-am tot gandit, ca daca nu am de unde sa-i cumpar sa-i fabric eu. pe cei de lemn mi-i fac singur. referitor la ce s-a spus pana acum aici, am niste idei:
1. cand eram elev, inainte de "89, se ornamentau peretii pe la scoala cu litere din polistiren si am vazut la un profesor ca taia acele litere cu aparatul de pirogravat, (pentru cei care mai stiu ce este acela) la care adaptase pe un plan, un fir lung de nichelina. cand aceasta se incingea, taia foarte frumos, dupa linii curbe etc. intrebare: stie cineva daca si polistirenul extrudat se poate taia asa? astfel, cred eu, se pot elimina imperfectiunile care rezulta de la circular sau freza, si nu mai sunt roase muchiile. iar nichelina aceea se poate modela in orice forma sau dimensiuni dorim, a.i. sa putem face si falturi si nuturi si federe etc.
2. pentru firma unde sunt angajat s-au facut niste casete la tubulaturile pentru aerul conditionat din placi de POLIURETAN caserat cu folie de aluminiu ale caror muchii au fost taiate la 45 de grade si lipite intre ele la 90 de grade, cu prenadez ca si la cutiile noastre de stup. imbinarile la muchiile interioare au fost rotunjite cu silicon sanitar transparent. ma gandeam ca si asta ar fi o solutie pentru acoperirea muchiilor a.i. albinele sa nu mai fie tentate sa roada la margini. de remarcat ca poliuretanul acela caserat cu aluminiu este cam 40 de roni (400 de mii vechi) metrul patrat si nu se merita insa este muuult mai solid decat polistirenul extrudat. iar imbinarile se pot face tot in dinte de fierastrau, sau cu lamba si uluc insa din cauza aluminiului este mult mai dificil. avantaje si dezavantaje, fiecare cantareste dupa mintea lui.
3. pentru cine-si mai aminteste aero sau navo modelismul. suprafetele care se doreau intarite sau care intrau in contact cu apa se acopereau cu o panza de fibra de sticla care se impregna cu o rasina care se intarea si devenea rigida. astfel, in functie de straturile puse se intarea mai mult sau mai putin suprafata lemnului de balsa, care este foarte usor dar foarte moale. ma gandeam ca si asta ar putea fi o solutie pentru imbinari si pentru zonele expuse la uzura mecanica. sau toata cutia si astfel se poate prelungi durata de viata practic pe foarte multi ani, depinzand doar de grija cu care se manipuleaza. mai mult, ma gandeam la aceasta solutie daca aplicam straturi succesive pe o matrita si obtinem cutiile cu peretii goi (aerul este foarte bun izolator - se stie) si de forma pe care o dorim. ultimul strat poate fi colorat si este si estetic.
trebuie sa recunosc ca in ultimii ani nu am mai fost in pastoral. pe mine ma intereseaza sa experimentez un model nou de cutie verticala, dupa planurile mele, inspirat din "calauza stuparului", cu rama inalta, care nu se preteaza asa usor la transport.
multumesc tuturor acelora care au postat aici din experienta lor, dezinteresat, asa cum numai un pasionat o poate face! multumesc lui vali si il incurajez sa caute solutii in continuare. avem de nevoie de el si de oameni ca el.
in speranta ca nu v-am plictisit :) va doresc sanatate si un an plin de realizari.

sfantul spiridon

si eu va salut pe amandoi...eu unul sunt numai urechi...poate daca vreti voi fi si ochi
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

danieldarie

bună,
Eugen, eu am tăiat polistiren extrudat cu fir cald ( fir de nichelină, de 50 cm pus la transformator de 12 V). Există câteva dezavantaje pe care le prezint.
- Când firul se încinge, tăietura în polistiren este mai mare decât grosimea firului, probabil cam dublu.
- În urma tăierii rezultă firişoare de polistiren, ca un fir de păr, care trebuie îndepărtate neapărat. Ele deranjează albinele şi le conving să înceapă să-l roadă.
- Firul la încălzire devine moale şi tăieturile drepte se vor transforma în tăieturi curbe.
Cam aceasta este experienţa mea.
Aş vrea să vă spun o idee şi vă rog să vă gândiţi şi voi.
Imaginaţi-vă o masă de circular reglabilă şi care în loc de pânza de circular ar avea o simplă lamă de cutter aşezată la 45 de grade înclinare şi care să poată fi reglată la înălţimea necesară. Tăietura ar fi exactă, fără nici un fel de bavuri şi cred că la îndemână.
Vă mulţumesc,
cu mult respect daniel