Model de stup

Creat de valy gudas, Octombrie 31, 2008, 01:40:18 PM

« precedentul - următorul »

gudas valentin

Citat din: Marian8Vedere din interior. :smile:
Felicitari.
E Ok ,dar la urmatori care ii vei face baga fundul in interiorul lazi ,e cu mult mai bine,iar coltarul metalic intors in sus (invers pe falt)   :hi:
Blocul urdinis fal din lemn totus. :wink:
             valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

eugen.ivan

Cei doi stupi experimentali ai mei (vezi si postarea din link). Rama inalta, 40x30 cm, 12 rame (10 plus spatiu pentru diafragme sau hranitor), pe pat rece. Inca nu le-am decupat urdinisul si nu le-am pus tablitele pe falturile cu ramele. Nici "scandurelele" de zbor. Spuma folosita este cea din poza. Recomand folosirea pistolului pentru dozarea cantitatii de spuma. Daca nu-l aveti, imprumutati-l, este foarte comod. Materialul a fost decupat strict cu cutterul si cu o "rigla" groasa de 1 cm din lemn.
Pentru incepatori, curaj! Va iese sigur. Va faceti schitele, masurati de trei ori, desenati cu pixul (scrie cel mai bine pe acest material) si decupati. Ganditi de 5 ori, puneti pe hartie, masurati de trei ori si taiati o data si bine. Recomandare: la dreptunghiuri masurati diagonalele, chiar daca placile au unghiuri drepte din fabrica si ati folosit echer-coltar.
Din doua placi, la forma si dimensiunile stupului meu imi iese exact o cutie, cu fund cu sita si capac, cu pierderi aproape de zero.
Succes!

eugen.ivan

detaliu fund cu sita.

danieldarie

Vă salut.
Cu ceva vreme în urmă am venit cu o idee legat de modul în care pot fi tăiate muchiile polistirenului.
Voi pune câteva fotografii şi un mic filmuleţ.
Tăietura este exactă.

danieldarie

o altă fotografie

danieldarie

regret dar filmuleţul cu tăierea polistirenului folosind "instalaţia" nu-l acceptă forumul.
voi mai pune încă o fotografie
mult succes tuturor

danieldarie

încă o fotografie

milu56

Am multe cutii pt.roi si am pus o placa de styrodur in loc de podisor si capac,o sa vad cum se comporta,am vreo 300 de cutii la care nu am reusit sa mai fac capace,am recurs la asaceva fiind ieftin,o sa incerc sa fac o lada si eu,am in vedere si ceva lemn in structura.

danieldarie

Mulţumesc foarte mult
acum am să pun şi url-ul unde am postat filmuleţul cu tăierea polistirenului.

[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/pohEDNYdkF0[/youtube]

Vă doresc o perioadă cât mai bună tuturor.
cu respect,
daniel

D006

Simplu si ingenios.Inainte sa pui filmul am facut un nucleu dupa metoda ta dar nu prea mi-au reusit taieturile.Acum o sa mai fac unul ca in film.Eu l-am lipit cu aracet.

dulos_theo

Buna va fie primavara  ! Vreau sa va zic cateva aspecte in legatura cu polistirenul extrudat : Este singurul care poate fi folosit, cel simplu nu merge pentru ca-l roade albina. Polistirenul extrudat merge pentru ladite de transport sau pentru roi, se poate si ierna in el. Dar mi se pare fragil pentru lazi de 10 rame. Eu am facut vreo 18 ladite pentru roi si nuclee de imperecheat matci. Regret ca n-am facut poze si acum imi sunt in stupina. Pentru asta sunt super. Se pot transporta usor si albina lucreaza bine in ei. Dar nu investiti daca vreti sa faceti pastoral in polisiren. Se merita in poliuretan. Eu mi-am cumparat 30 de lazi. In timp merita investitia. Se lucreaza usor sunt corpurile usoare la transport si foarte practice.  Cu bine si sa nu va ajunga bidoanele ! :hi:  :hi:  :hi:

mihaizzr

Nu mai zice nimeni nimic in legătură cu stupii din polistiren?Mie  mi se pare o idee buna . Daca am da un strat de lac in interior? Sau cum s-a mai spus mai sus , pulverizati cu tinctura de propolis?Eu am cumparat 10 fam de albine dar fara lazi si trebuie sa mi le costruiesc pana la primavara cand le voi inapoia proprietarului.Ce ma sfatuiti?Sa ma duc pe ideea cu polistirenul?
Pasiunea si speranta sunt motorul vietii.

gheco

Am folosit cu succes polistiren extrudat pentru nuclee de imperechere. Pe lunngimea unei placi se pot realiza 9 -12 nuclee de imperechere. Am deschis urdinis alternativ pe o parte si alta a "cosciugului", l-am orientat nord-sud si mi s-au imperecheat 8 din 9 matci.
L-am construit in 4 ore (necesitate) si am obtinut matci foarte utile pentru stupina. 6 le-m folosit pentru a inlocui niste babe, iar 2 voi incerca sa le iernez intr-un stup despartite de o diafragma.
Tot din necesitate am facut si in corp de stup in care am plasat o famili.A avut o dezvoltare foarte puternica, dr si-au sapat inca doua urdunisuri.Deci nu este bun pentru familii. Parere mea.
Toate bune.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

oprita1

Te salut Valy va salut stimati colegi apicultori.Referitor la acesti stupi am fost unul dintre primii ce l/au sustinut pe Valy Gudas,intradevar,sunt usor de confectionat,super dezvoltare,super iernate,ieftin ca materie prima dar,este un dar care m/a facut sa renunt la ei ,faptul ca sunt foarte fragili ,deci in pastoral creaza probleme.Faptul ca sunt rosi este din cauza ventilatiei ,deci sita de aerisire daca este facuta cum trebuie nu o sa mai fie probleme...Ssi mai ales daca este facuta pe toata suprafata corpului. Mai este o problema,folosirea tratamentului cu varachet, mare atentie ,eu o incurcasem ,norocul ca nu plecasem din stupina.
Va salut cu stima si sa auzim numai de bine!

D006

dragi colegi,
spuneți-mi vă rog cu ce se poate lipi polistirenul extrudat?