Mica mea stupina

Creat de oroles, Decembrie 27, 2013, 07:27:24 PM

« precedentul - următorul »

NYK74

Citat din: stefan1 din Mai 11, 2017, 09:19:59 AM
  Nu stiu in Italia cum este, probabil in octombrie inca mai sunt trantori, dar oricum vremea mai rece si calitatea mai slaba a trantorilor au putut duce la o imperechere incompleta a matcii, probabil doar cu unul sau doi trantori. Totusi matcile epuizate incep sa depuna amestecat oua fecundate si nefecundate si doar mai tarziu se ajunge doar la oua nefecundate depuse in celule de albine.
Erau zile frumoase cu temperaturi de 20-24 grade,dar trîntori foarte puțini.
Probabil a pus ouă amestecate,dar la momentul respectiv nu am dat importanțã,am început să analizez din momentul în care am găsit ouă peste tot de trîntori.

oroles

Mie tot nu imi iese starterul... Iarasi s-a depopulat, iarasi mi-au luat putine in lucru. Anul trecut mi-a mers brici cu starter facut direct fara puiet. Aveam matci si de aruncat.  ))/
Confirm ca ce am mutat din prima tura in finisor au iesit niste botci foarte mari si frumoase. Sper sa si ecluzioneze si sa imperecheze.
Voi mai incerca cu starter cu puiet.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Citat din: oroles din Mai 11, 2017, 11:20:59 PM
Mie tot nu imi iese starterul... Iarasi s-a depopulat, iarasi mi-au luat putine in lucru. Anul trecut mi-a mers brici cu starter facut direct fara puiet. Aveam matci si de aruncat.  ))/
Confirm ca ce am mutat din prima tura in finisor au iesit niste botci foarte mari si frumoase. Sper sa si ecluzioneze si sa imperecheze.
Voi mai incerca cu starter cu puiet.
Starter deschis sau închis?

oroles

Deschis...
Deschis era si cel de anul trecut. Am procedat identic. Curios unde e albina ca nu pare a fi nici in cel din stanga, nici in cel din dreapta. Stupul cu matca a fost mutat in alt colt al stupinei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Tinumaftei, explica-mi cum se starteaza cu Cloacke!
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei


oroles

Sa va povestesc ce am patit duminica. Dosarele X.
Pe la amiaza sunt anuntat de catre un muncitor pe ogorul vecinului ca intr-un copac am un roi. Ma duc, ma uit si vad un roi cu o forma ciudata (parca erau doua roiuri lipite). Albina avea cat sa ocupe 5 rame fara nicio problema. M-am pregatit asiduu de capturare. Cum la mine roii se aseaza, de obicei tocmai in varful copacului (cca 6-7 m), si culmea, aproape intotdeauna pe aceeasi craca, pregatirile au durat destul de mult. Am prins roiul si l-am bagat in stupul cu rama inalta. Nu stiu cum ii spune dar este un model pe care l-am vazut la basarabeni, ucrainieni si rusi. Anul trecut l-am luat in august  de la un vecin. Aveam toti stupii plini si un roi isi propusese sa roiasca chiar in preajma toamnei. La pregatirile pentru iernat am observat ca mancare avea foarte putina (cca. 1-2 kg) asa ca l-am unit cu un Dadant cu dezamagirea ca nu voi afla cum ierneaza un astfel de stup. Am bagat roiul in acest stup. Intre timp, in copac s-au mai adunat ceva albine (cam cat o minge de handbal). Cum nu imi place sa le las de izbeliste, am scuturat si acea albina in galeata si am plasat-o langa urdinisul stupului in care am varsat roiul. Cum ele simt imediat chemarea suratelor, intra singure in stup, fara a mai fi nevoit sa desfac iar stupul si sa scutur. Cand strangeam echipamentul de prins roiuri (extensia pentru galeata, un mandru par si carligul de scuturat nuci) gaseste socrul meu prin stupina un bigudiu gol pe care il pierdusem dupa introducerea unei matci virgine. L-am pus linistit pe un stup si mi-am cautat vreo 5 minute de treaba. La un moment dat obsev in jurul bigudiului cum se formeaza ca un mic roi. Pe capacul stupului, mai sus de bigudiu observ o matca marcata cu verde (cel mai probabil de mine) care era incoltita de vreo 5 albine. Scotea niste "tipete" disperate si asa mi-a fost usor sa o vad. Dau sa o iau cu mana sa o scap. Albinele renunta la lupta, dar nu reusesc sa prind matca care isi ia zborul. Micul ghem format in jurul bigudiului se destrama si in cateva minute toata albina dispare. Mai interesant este ce urmeaza. Pana seara am cautat in toti stupii sa vad care a roit, in speranta de a mai culege ceva matci. Am gasit vreo 4-5 cu botci, dar toti aveau oua. Roiul prins din copac cred ca are matca, mai ales ca nu am vazut deloc dezertare, cladeste si imediat a adus si polen. Deci, ce Dumnezeu a fost cu acea matca? Roire ratata?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

MOTANUL

Si fratele meu s-a trezit cu matci "cu bulina" de la mine (el nu are nicio matca marcata) intr-o cutie in care a pus un roi natural. Familia de baza a dat afara matca batrana cu tot cu un roi.

Eu nu ma uit in roi primele 8 zile (el se uita aproape in fiecare zi). Dupa cateva zile o matca tanara a omorat matca cu bulina fecundata.
Si a ramas matca nefecundata.

Si eu am roi natural de anul trecut cu matca cu Bulina alba. (au dat matca afara când s-a aglomerat stupul prea rau - in cazul meu matca fecundata a ramas in roi).

Deci in ambele cazuri or fi fost 3-4 regine nefecundate + regina titulara fecundata. Intr-un caz albinele au ales regina fecundata, in al 2-lea au ales o regina nefecundata.

Eu am observat altceva anul asta. Roi pus in cutie din galeata si pun podisor cu plasa deasupra (special sa nu iasa vreo matca - dar sa cheme si restul albinelor). Albinele se auzeau puternic cum dadeau din aripi si chemau suratele dar nicio albina nu putea intra sau iesi - cu atat mai putin vreo matca. In decurs de 5 minute au venit alte 2 matci si s-au pus pe partea de afara pe plasa. Le-am prins in cutie cu cateva albine insotitoare.

Adica exista matci in cautare de un roi care e dispus sa le accepte. (probabil date afara sau care nu au mai gasit stupul din care au iesit...)
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

#893
 Motanule, inca nu ti-ai clarificat cum e cu roii. Te miri ca ai un roi natural cu matca marcata. De obicei roii primari sunt cu matca batrana si numai cu aceasta, nu si cu 3-4 matci tinere (de fapt roiul prim poate placa de cand se capaceste prima botca si rar sta matca pana ies si matci tinere). Daca ies matci tinere, acestea omoara matca batrana. Foarte rar, daca vremea nu permite sau daca in familie s-au facut modificari (s-au luat faguri cu puiet si s-a stricat echilibrul din familie sau s-au distrus botcile insa a ramas una sau doua), matca batrana sta pana cand se apropie iesirea matcilor noi. Atunci se poate ca matca sau matcile tinere sa fie tinute fortat in botci pana iese roiul. Dar daca chiar in timpul roirii o matca tanara scapa din botca, aceasta se poate alatura roiului, dar de cele mai multe ori este protejata si mentinuta matca batrana iar cea tanara alungata.
  Uneori se unesc doi roi care pot fi cu doua matci batrane, unul cu matca batrana si altul cu matci tinere sau ambii cu matci tinere. In special daca ambii sunt cu matci batrane, sau macar unul cu matca batrana, poate fi macel si omorate fie ambele matci batrane fie una din ele. Am avut insa un caz de care poate voi vorbi odata, cand au ramas in roiul unit ambele matci batrane, dar una era cu aripile roase de tot, adica nu mai avea deloc aripi sigur hartuita de albinele din roil celalat, dar sfarsind prin a fi acceptata si ea. Imi pare rau ca nu am fotografiat-o, ca pur si simplu spuneai ca este alta specie, semana cu o goanga nu cu cu o matca, dar oua foarte bine, ca si cealalta.
  La fratele tau, care spui ca nu avea matci marcate si s-a trezit cu una nu ai explicat deslusit situatia. Spui ca a bagat un roi natural in cutie, apui spui ca stupul de baza a dat afara matca batrana cu un roi. Care stupul de baza? Al tau? Daca da, sigur ca a facut roiul primar cu regina batrana, nimic neobisnuit. Neobisnuit este ca a ajuns la el. Dar si mie mi s-a intamplat de mai multe ori sa ma trezesc intr-o lada cu niste faguri de rezerva, cu un roi strain. Daca in lada respectiva era o familie, se intampla, dar foarte rar, insa mi s-a intamplat, ca un roi sa intre peste o familie obisnuita. De obicei intra la o familie la care matca este mai slaba, fara multa substanta de matca. Intrarea se produce fara bataie, roiul se aseaza pe fata stupului si intra pe urdinis fara ca sa intampine vreo opozitie. Se poate ca asa ceva sa se fi intamplat la fratele tau.
  Cand ai asezat roiul in lada si ai observat doua matci peste plasa pusa peste lada, acele matci cel mai probabil erau din acelasi roi, si care cand l-ai scuturat din pom sau cand l-ai introdus in lada, au ramas in pom sau au zburat in afara cosnitei. Au venit apoi impreuna cu albinele din roi care si ele au ramas pe afara si asa le-ai gasit pe lada. Se mai poate, tot rar, ca si matci alungate din stupi sau alti roi sa incerce sa se ataseze de alti roi sau sa intre in stupi, dar putine au norocul sa fie primite. In nici un caz o matca batrana nu este alungata din stup incat sa zboare si sa incerce sa intre in alta lada, decat daca a fost o incercare de roire iar matca nu a putut zbura si a cazut prin iarba, pierzandu-se fata de roi. Atunci albinele se intorc in stup, iar matca s-ar putea ca mai tarziu sa reuseasca sa ajunga la un urdinis strain.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

#894
Citat din: stefan1 din Iunie 10, 2017, 02:21:01 AM
Daca ies matci tinere, acestea omoara matca batrana. Foarte rar, daca vremea nu permite sau daca in familie s-au facut modificari (s-au luat faguri cu puiet si s-a stricat echilibrul din familie sau s-au distrus botcile insa a ramas una sau doua), matca batrana sta pana cand se apropie iesirea matcilor noi.

Cea mai elocventa experienta e cea de acum 2 ani. Dupa 7 zile de ploaie am ajuns la stupina in prima zi cu soare. Nu a stricat nimeni echilibrul in stup (eu nu mut rame decat in situatii exceptionale).
Pana sa umblam in stup iese un roi si matca batrana (matca batrana se pune in alta directie cu vreo 20 de albine in iarba).

In stup gasim 10 matci nefecundate pe 10 rame (deci sigur a coexistat matca batrana cu cele tinere o perioada) (+botci neroase din care au mai iesit vreo 10 matci). Adica mai pe scurt fiecare rama avea cel putin o matca nefecundata pe ea. (eram 3 apicultori - eu zic ca ne-am uitat bine)

Poate ca regula e sa plece matca batrana mai devreme - dar mai sunt si exceptii.

La fratele meu matca a ajuns prin intermediul unui roi (nu transvazare sau altceva). Nu bag mana in foc pentru el ca il stiu ca mai amesteca roii (eu nu suport sa fac asta sub nicio forma). Cert este ca pentru cateva zile a avut matca marcata.

Am mai avut tot anul asta si experienta intrarii unui roi mare peste unul mic (natural). Au stat in aer foarte mult timp (nu s-au hotarat sa se puna pe nici un pom ca batea vantul extrem de tare) si in final au luat cu asalt un roi mic pus in cutie de cateva zile.
Am vazut lupte isterice la urdinis - dar pana la urma roiul mare din aer (cel putin 6 rame) a intrat peste roiul mic din cutie.

Chiar ma bucur de informatia asta (nu stiam ca matca batrana pleaca de obicei singura). Intr-un fel e mult mai bina când se intampla asa (si ca asta e regula). Roii cu matca batrana (fecundata) au avut un start excelent la mine si au trecut f. bine si peste iarna.

Cei cu matca nefecundata mai pierd 8-12 zile in care se subtiaza + daca moare matca la imperechere se subtiaza de tot.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

stefan1

#895
Citat din: MOTANUL din Iunie 10, 2017, 11:29:59 AM

Cea mai elocventa experienta e cea de acum 2 ani. Dupa 7 zile de ploaie am ajuns la stupina in prima zi cu soare. Nu a stricat nimeni echilibrul in stup (eu nu mut rame decat in situatii exceptionale).
Pana sa umblam in stup iese un roi si matca batrana (matca batrana se pune in alta directie cu vreo 20 de albine in iarba).

In stup gasim 10 matci nefecundate pe 10 rame (deci sigur a coexistat matca batrana cu cele tinere o perioada) (+botci neroase din care au mai iesit vreo 10 matci). Adica mai pe scurt fiecare rama avea cel putin o matca nefecundata pe ea. (eram 3 apicultori - eu zic ca ne-am uitat bine)

Poate ca regula e sa plece matca batrana mai devreme - dar mai sunt si exceptii.


  Si in cazul acesta s-a intamplat la fel: matca batrana nu mai putea sa zboare, de aceea a intarziat in stup foarte mult sau din cauza vremii. Albinele au protejat-o cat au putut, in sensul ca au tinut matcile in botci poate chiar 2-3 zile fara a le da voie sa iasa. Char nu ai vazut niciodata botci cu capacelul ros doar pe o portiune din circumferinta prin care regina din ea isi scoate trompa iar una-doua albine stau pe botca si hranesc matca dar o si impiedica sa iasa din botca? In tot acest timp, daca asculti cu urechea la lada, regina batrana canta mai subtire, iar matcile din botci raspund mai infundat, fiind dintr-o incinta inchisa. Pana la urma a fost acea ultima incercare a matcii batrane de a pleca cu un roi, incercare pe care voi ati vazut-o. S-ar putea chiar ca matca batrana nici sa nu mai fi intentionat sa iasa, simtindu-se prea slabita si sa fi fost deja intepata de prima regina iesita si, muribunda, scoasa in fata stupului de catre albine. O matca, pana mai are substanta de matca pe ea, atrage albinele, de aceea ati vazut cateva albine care inca erau cu matca. Imediat ce matca batrana a incercat sa iasa sau a fost scoasa din stup, una sau mai multe matci tinute pana atunci fortat in botci, au iesit. In mod sigur acea familie incerca in acea zi sa iasa cu matcile tinere pe care le-ai vazut, daca au ratat roiul cu matca batrana. In general si matci tinere sunt lasate una singura libera si celelalte tinute in botci, tocmai pentru ca daca se intalnesc se pot bate. Acest lucru se poate demonstra daca asculti cu urechea lipita de lada. Se aude o singura matca cantand subtire, cea libera si celelalte raspunzand ca broastele, mai infundat, din botci. Ele sunt eliberate din botci chiar inainte de a iesi roiul cu matci tinere. Voi ati controlat familia exact in acest moment. Ba de multe ori o familie roieste exact in timpul controlului, tocmai pentru ca in deranjul produs atunci, unele matci pot scapa de sub paza si sa iasa din botci, fiind mult mai greu de controlat de albine cand sunt in stare libera.
  In roi matcile tinere nu se bat in prima faza, fiecare avand cateva albine care le supravegheaza. Sunt necesare mai multe matci, pentru ca matcile nefecundate au mult mai putina substanta de matca decat cele fecundate si acest miros de substanta de matca asigura coeziunea roiului pana se aseaza in pom si apoi, daca nu este luat, pana zboara 1, 2 sau mai multi km pana la locul pe care albinele cercetase l-au gasit pentru a instala noua familie. Abia de la acest moment incolo, roiul incepe sa elimine pe rand din regine, pana ramane una singura, cea aleasa. Unele din regine sunt intepate in lupta dintre rivale, altele pur si simplu fug, iesind din lada sau ascunzandu-se dupa diafragme sau in podisor. Abia dupa ce 'aleasa' ramane singura si este recunoscuta de toate albinele, incep pregatirile pentru zborurile de imperechere.
  Procesul de alegere a viitoarei regine nu este totdeauna perfect lin. Se intampla sa se soldeze cu 10-15 albine intepate, probabil cele mai vehemente sustinatoare ale unei matci rivale. Unele cercetari spun ca s-ar putea ca un roi sa fie format in marea majoritate din albine surori bune, adica si dinspre mama si dinspre tata si surori bune si cu reginele cu care pleaca roiul (se stie ca o matca se imperecheaza cu 5-10 trantori si doar unele albine din stup sunt surori si dinspre tata si dinspre mama).
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

bmdna

Domnule Stefan aveti dreptate. Dealtfel eu asa am citit dar am si observat in stupina. Anul trecut, am mai spus asta, am deschis un stup exact cand roia. Ce mi s-a parut interesant e ca pe fundul stupului albinele au produs un vartej care a durat pana a terminat roiul de iesit. Fenomenul roirii este foarte interesant. Asta mai ales pentru ca, in conditii ideale, se intampla ca la carte, adica, imediat ce prima botca este capacita, matca batrana pleaca cu primul roi. Dar asta numai in conditii ideale, dar nu totdeauna se intampla sa fie conditii ideale. De exemplu, anukl trecut vremea a fost cu ploi care s-au intins pe o perioada lunga, in aceste conditii roiul nu a putut pleca dupa prima botca ce era capacita. A fost nevoit sa stea in stup o perioada lunga, pana ce noile matci incepeau sa iasa. Cateva din roiurile prinse de mine au fost cu matci batrane, dar odata cu matca batrana au scapat si unele tinere. Albinele au tot tinut de ele sa nu iasa, dar, probabil, au scapat. Cert este ca cel putin la un roi am vazut matca batrana la scuturat in lada, dar a doua zi am gasit-o moarta, omorata de una din reginele tinere scapate (probabil).

Anul asta nu mai vreau sa fac marire de efectiv, asa ca am decis ca sa nu ma prea omor cu lupta impotriva roitului la familiile modeste. O astfel de familie mi-a roit (dupa ce in prealabil am gasit-o plina cu botci si am lasat-o asa). Era sigur cu matca batrana pentru ca in urma cu doua zile stupul a fost deschis si am mai vazut matca prezenta. S-a asezat, l-am cules. Pentru ca nu vreau neaparat sa tin roiurile in stupina (n-au decat sa plece daca nu le place la mine) nu i-am mai pus un petic de puiet, asa cum fac de obicei, ci pur si simplu l=am scuturat intr-un stup numai cu faguri artificiali. Fac precizarea ca prin metoda pe care o aplic, am cules aproape toate albinele, daca au mai ramas vreo 10 care se roteau in jur. La 30 de minute dupa scuturarea in stup am vazut ca albina iese masiv pe urdinis si mi-am zis ca pleaca spre locul ales, dar cand ma uit la stupul din care a plecat, zarva era foarte mare si multe albine stateau cu abdomenul ridicat ventiland. Absolut tot roiul s-a intors in stupul din care a plecat. Ceva nu i-a placut sau poate ca matca s-a pierdut la scuturat.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Tot ce ai descris se incadreaza in comportamentul obisnuit al albinelor in perioada roitului. Roiul care s-a intors in stupul-mama e clar ca a pierut sau i s-a accidentat regina batrana. Daca era cu regine tinere nu se intorcea, deoarece aproape fara exceptie in roii neprimari sunt mai multe regine si e putin probabil ca toate sa se accidenteze la prindere sau instalare. Daca nu ii convenea lada unde a fost asezat nu se intorcea in stup, ci pleca intr-o alta locatie gasita de cercetasele lui. Asta se poate intampla si a doua sau chiar a treia zi de la instalare si iarasi toate albinele parasesc lada, eventual cateva culegatoare care erau in camp in momentul plecarii roiului, vor ramane in lada, dar in primele zile si ele sunt inca primite in stupul-mama.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Azi am startat cred ca a 5 -a oara. Performante foarteslabe. La ce am startat ieri mi-a luat in lucru 2 (din 16). Starterul a fost facut ca la carte. Avand in vedere ca performantele sunt asemanatoare suspectez un singur lucru: cupulele. Desi le-am lasat peste noapte la lins iar transvazarea e imposibil sa se fi facut atat de gresit, nu inteleg care e problema. Am incercat acum CELL PUNCH METHOD sa vad daca imi ia mai multe in lucru. E imposibil de anul trecut pana anul acesta sa fi uitat sa fac transvazare. Anul trecut am startat si 28 din 32.  ))/
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

tinumaftei

Cred ca supraevaluezi starterul facut. Excluzand problemele mecanice ale transvazarii, inseamna ca ori ai avut in starter larve de puiet necapacit, ori o matca - imperecheata sau neimperecheata, ori timpul de la formarea starterului la transvazare a fost nepotrivit.
Pai si un stup bun cu matca, la ora asta tot ia din 20 de larve, 5 ca sa le creasca! Nu le va creste pana la sfarsit dar le va duce spre capacire.