Pot muta albinele oua din celule normale in botci?

Creat de bucovineanu, Noiembrie 08, 2008, 02:11:49 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Printre apicultorii mai in varsta circula ideea ca albinele pot sa mute oua din celule normale in botci, ba mai mult pot sa fure oua din alt stup si sa le aduca in stupul propriu pentru a creste regina atunci cand nu au alta posibilitate de salvare.
Va rog sa va exprimati parerea fata de aceasta idee.

filip

Am auzit si eu discutii.Atata timp cat pot sa nu ia in crestere ouale pontate de matca cred ca e posibil si varianta asta.Orice intrusa poate intra in orice fam de albine cu conditia sa aiba gusa plina de nectar{a se vedea cum albinele surprinse de furtuna intra in primul stup intalnit}Intrand cu gusa plina la iesire ar putea sa ia un ou.Daca ar fi asa simplu nu am mai avea fam bezmetice.Vara poate nimeri o regina fugarita exact in stupul orfan si atunci te intrebi cum sa intamplat?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

PricopArthur

Povesti despre oua furate sunt multe. Sunt sigur ca pot fura mierea din alti stupi. Pentru oua un au ce le trebuie, nici sa vrea.
Miere multă şi inimă curată!

filip

De ce sa lasam sa rezolve ecuatii cu necunoscute albinele can putem noi ajuta?
Priceperea apicultorului e cheia succesului. :nod:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

se stie ca botca e facuta din celula normala in care a ouat regina si transformata de albine (largita) iar diferenta o face laptisorul de matca . Atunci ne intrebam de ce sa care albina un ou cand in botca oricum este un ou ? , legendele sunt multe si f. haslii, dar una peste alta albinele sunt f. inteligente si au stiut sa supravietuiasca pe aceasta planeta de cateva sute de milioane de ani.
O alta discutie o putem face pe marginea transvazarii larvelor de catre apicultor , si acum va spun cea mai tare chestie aflata de la un batran crescator de matci , poti transvaza ou din celula de trantore ca tot regina va iesi... inca nu am verificat tehnica dar teoretic e posibil.

viorel_v2000

Mi s-a intamplat mie, nu va spun din auzite.
O familie a ramas orfana. Matca s-a pierdut la imperechere. Nu am prea avut timp sa trec pe la stupina.
La un moment dat l-am deschis (stupul), nu mai era nici pic de puiet capacit, familia nu se bezmeticise (inca) si intamplator intr-o celula am zarit un ou.
Dupa un timp a rezultat o botca frumoasa, matca s-a imperecheat si familia si-a revenit la normal.
De unde oul, nu pot sa va spun.

stefan1

Si eu am auzit de la tata ca a intalnit cazuri cand albinele fara matca au furat un ou si au facut o singura botca, salvandu-se. Eu nu am intalnit si nici nu e frecvent, altfel am fi scapat de familii bazmetice, cum a spus Filip. Am mai auzit ca la rasa caucaziana si la unele albine nord-africane, se poate intampla ca o albina care a inceput sa oua sa iasa si sa se imperecheze, putand sa faca cateva oua fecundate.
Cat priveste ouale de trantori, eu nu stiu cum stuparii vachi nu au vazut, la stupi care vor sa roiasca, pot sa traga mai multe botce in faguri de trantori. Mai cu seama daca le rupi botcele si se grabesc sa faca altele, transforma celule de trantori, intre puietul de trantori, in botce. Sunt totusi putine articole care trateaza aceasta problema. Din ele stiu ca cel putin parte din ouale de trantori puse de matca sunt fecundate. Iarasi e interesant ca din oua nefecundate depuse de matca sau de o albina iese un trantor si nu o replica identica a fiintei care l-a depus, deci o femela, cum se intampla la marea majoritate a fiintelor care au o astfel de inmultire.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Exista carti despre inmultirea si genetica albinelor , acolo veti gasi descrisa pe larg partenogeneza , atunci veti intelege cum e treaba cu regina si trantorele.

D006

In primavara la un control(oglinda stupului) la doua familii aveam activitate suspecta(nu era furtisag).Cu toate ca era rece am deschis stupii si au inceput surprizele.Repet in afara faptului ca albinele zburau linistit de la un stup la altul nimic nu arata ca familiile respective au probleme.Deschid un stup si gasesc regina cu max.15 albine deasupra ramelor+vreo 5 albine de garda la urdinis.Deschid al doilea stup, aici activitate normala,albina suficienta dar lipsea puietul.Dupa controlul amanuntit ........nu avea regina.Am luat regina de la primul si am dat-o celuilant fara nici o protectie.Pe moment doar ma-m felicitat pentru flerul de a depista la timp doua familii cu probleme.Mai tarziu am pus si intrebarea:
-Ce se intampla daca nu interveneam?

CRISTI M

Dragi colegi , doar albina africana fura oua de la alte famili de albine
    Am vazut cu ochii mei un reportaj pe National Geografic
Cum va puteti explica ca albina noastra ar face asa ceva  cand peste ele intra viespile si fura TOT ?

filip

Citat din: CRISTI MDragi colegi , doar albina africana fura oua de la alte famili de albine
    Am vazut cu ochii mei un reportaj pe National Geografic
Cum va puteti explica ca albina noastra ar face asa ceva  cand peste ele intra viespile si fura TOT ?
Viespi intra cand afara temperatura scade si albinele se strang in ghem ,e o diferenta.Atunci oricum trantori nu mai exista in familiile normale.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Interesante, cu mici exceptii, postarile la acest topic. Ce m-a facut sa deschid acest subiect? Cu ani in urma atunci cand am cumparat primele gratii Hanemann mi-am zis ca am rezolvat problema roitului. Intr-un stup orizontal intrat in frigurile roitului am separat regina cu o gratie pe cateva rame intr-un capat al stupului fara urdinis.Am distrus toate botcile si la urmatorul control am gasit bineanteles altele in compartimentul cu regina.Am distrus iar toate botcile de mai multe ori. La un control pe doua rame din compartimentul unde regina nu avea acces am gasit cate o botca cu ou. Initial am crezut ca regina a reusit sa treaca prin gratie, dar era in celalalt compartiment. Oule din aceste botci nu puteau sa fie aduse decat de albine.In final, respectiva familie nu a roit, dar nici nu a adunat miere in tot acest interval.
Acelasi lucru l-am intalnit si la un stup vertical pe 3 corpuri in care cuibul separat de gratie se afla in corpul intai. Am distrus de doua ori botcile din cuib si la extractia care am facut-o peste cateva zile am gasit o botca cu larva in corpul 3.
In concluzie, daca albinele reusesc sa mute un ou din celula normala intr-o botca trecandu-l prin gratie, e foarte probabil sa-l poata aduce si din alt stup atunci cand au nevoie sa se salveze,asa cum au relatat unii din colegi.
Ca nu se intamla de fiecare data asa este o alta discutie.

bucovineanu

"se stie ca botca e facuta din celula normala in care a ouat regina si transformata de albine (largita)"
In mod normal albinele construiesc botci,iar regina depune oua in ele.
Albinele transforma celulele normale cu larve in botci atunci cand familia este orfana (nu mai are regina).

stefan1

Citat din: teinegru64In primavara la un control(oglinda stupului) la doua familii aveam activitate suspecta(nu era furtisag).Cu toate ca era rece am deschis stupii si au inceput surprizele.Repet in afara faptului ca albinele zburau linistit de la un stup la altul nimic nu arata ca familiile respective au probleme.Deschid un stup si gasesc regina cu max.15 albine deasupra ramelor+vreo 5 albine de garda la urdinis.Deschid al doilea stup, aici activitate normala,albina suficienta dar lipsea puietul.Dupa controlul amanuntit ........nu avea regina.Am luat regina de la primul si am dat-o celuilant fara nici o protectie.Pe moment doar ma-m felicitat pentru flerul de a depista la timp doua familii cu probleme.Mai tarziu am pus si intrebarea:
-Ce se intampla daca nu interveneam?
Am mai discutat undeva despre o problema asemnatoare si ce ai spus imi confirma supozitia pe care mi-am expus-o acolo. In lipsa matcii, albinele sunt atrase de substanta de matca de la familiile vecine. Eu, care am si cate doua familii intr-o lada, stiu ca in asemenea cazuri e mai mare pericolul ca albinele sa gaseasca orice fisura in peretele despartitor si sa caute sa comunice cu vecinul. Uneori comunicarea se face pe urdinise, pe peretele lazii, mai cu seama daca nu se gasesc obstacole in cale si e doar o scandura dreapta. Pericolul asta este chiar cand stupul cu probleme are matca, dar e nefecundata. Inseamna ca substanta de la o matca fecundata e mult mai atractiva decat de la propria matca, daca asta e nefecundata. Eu cred ca albinele care circula intre cei doi stupi (fara a fura miere), - cum a fost cazul relatat de Teinegru -  sunt albine din stupul fara matca, care iau substanta de matca din stupul cu matca (pentru ele si poate si pentru alte albine din stupul lor). Acestea sunt abinele care vor ataca o matca pe care am da-o acestui stup sau poate ataca chiar propria matca cand se intoarce de la zborul de imperechere, deoarece ele sunt obisnuite cu substanta de la matca vecinului. La stupii din pavilioane, acest schimb de albine este mai frecvent si este o cauza a procentului mult mai mare de esec cu noile matci.
Sunt perfect de acord cu ce a spus Bucovineanu in ultima postare, adica albinele nu largesc botcele dupa ce a ouat matca in ele, ci doar le cotinua cresterea. Doar la botcele de salvare, facute din celule obisnuite, trebuie sa modifice aceste celule, ca sa poata nida acolo o matca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

viorel_v2000

Citat din: bucovineanuLa un control pe doua rame din compartimentul unde regina nu avea acces am gasit cate o botca cu ou. Initial am crezut ca regina a reusit sa treaca prin gratie, dar era in celalalt compartiment. Oule din aceste botci nu puteau sa fie aduse decat de albine.In final, respectiva familie nu a roit, dar nici nu a adunat miere in tot acest interval.
.
Aceasta observatie vine in sprijinul ideii ca albinele "fura" un ou de la stupii vecini pentru asi rezolva problema aparuta. Acolo unde am citit prima oara despre acest posibil comportament, se vorbea despre acesta ca despre o dovada de inceput de inteligenta.
Tot acolo am citit, ca o alta posibila explicatie, faptul ca una din albine ar fi ouat un ou fecundat.
VV