Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => HRĂNIREA ARTIFICIALĂ => Subiect creat de: oroles din Septembrie 16, 2014, 06:08:55 PM

Titlu: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Septembrie 16, 2014, 06:08:55 PM
Salutare!
Anul acesta, pentru perioada iernarii m-am decis sa dau albinelor turte de zahar candi. Pana acum am dat Apifonda, dar cum aveam mai putine familii imi permiteam. Anul apicol prost si zaharul ieftin m-a facut sa iau decizia folosirii turtelor de zahar candi. Problema e ca nu am facut niciodata. Am vazut un filmulet la nea Marin, insa nu stiu daca ce face el acolo e serbet sau placi de zahar candi. E vorba despre acest filmulet:

https://www.youtube.com/watch?v=uW0HI8Vo4wQ (https://www.youtube.com/watch?v=uW0HI8Vo4wQ)

Am gasit pe net reteta dar scrie cineva acolo de hartie de copt si tavite pentru forme. Are cineva poze sau filmulet despre subiectul acesta? As vrea sa stiu exact cum se face.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: apivasmob din Septembrie 16, 2014, 06:15:09 PM
miere ai la rezerva?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Septembrie 16, 2014, 07:41:01 PM
Citat din: apivasmob din Septembrie 16, 2014, 06:15:09 PM
miere ai la rezerva?
Am ceva dar as vrea sa o vand. Te referi la realizarea de turte cu zahar si miere? Mi-ar trebui cca 30 kg de miere.  Anul acesta am mers pe inmultire si miere am putina. Vreau sa le dau cam 2 kg de zahar pe stup in doua transe. E mult?

Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: bucovineanu din Septembrie 16, 2014, 09:39:32 PM
Nu se intelege prea bine, cand vrei sa dai repectivele placi?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: PARINTELE din Septembrie 16, 2014, 10:23:57 PM
Citat din: oroles din Septembrie 16, 2014, 07:41:01 PM
Citat din: apivasmob din Septembrie 16, 2014, 06:15:09 PM
miere ai la rezerva?
Am ceva dar as vrea sa o vand. Te referi la realizarea de turte cu zahar si miere? Mi-ar trebui cca 30 kg de miere.  Anul acesta am mers pe inmultire si miere am putina. Vreau sa le dau cam 2 kg de zahar pe stup in doua transe. E mult?

Incearca cu sirop 2/1
ma candesc ca poate il va lua acest sirop din hranitoare,chiar daca noptile sau cam racit
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Septembrie 16, 2014, 10:31:57 PM
Citat din: bucovineanu din Septembrie 16, 2014, 09:39:32 PM
Nu se intelege prea bine, cand vrei sa dai repectivele placi?
La sfarsitul lui ianuarie. Dupa calculele mele, pana atunci am miere in toti stupii.
Am vazut ca nu m-am exprimat corect.



Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: yulian din Septembrie 17, 2014, 09:14:05 AM
Eu am dat placi in primul an cand am avut albinele. Ca si tine, nu am avut miere ca am inmultit la ele si am intrat si cu familii slabe in iarna...si uite asa. Din pacate, in primavara cand le-am dat mi s-au topit si mi-au naclait albinele si nu am mai avut curajul sa pun. Din anul urmator, am pastrat miere si am amestecat cu zahar...sunt mai linistit. Asta nu inseamna ca nu poti incerca.

Reteta data de Gica Romanescu

"Reteta standard pentru placi din zahar invertit (candi):
Necesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit."
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Septembrie 17, 2014, 10:29:08 AM
Poti sa le naclaesti si cu Apifonda daca nu o pui in pungi si o intinzi cu sucitorul. Ai pus placile de zahar candi deasupra ramelor fara a le pune in pungi?  Din ce am vazut la altii, turta de zahar candi este mai tare si nu ar trebui sa curga.

(http://www.stuparitul.com/imaginiapic/candi_gica.jpg)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: yulian din Septembrie 17, 2014, 02:20:55 PM
In punga, dar a trebuit sa decupez partea care am pus-o pe rame. Turta este beton...poti sa-ti spargi capul cu ea. Eu nu am vrut sa mai pun...amintiri urate dupa prima iernare  :yahoo_cry:
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 11, 2014, 08:10:20 PM
Ieri am facut si eu o turta de zahar candi. Cel putin asa cred eu. A iesit ceva asemanator cu Apifonda. Spre deosebire de Apifonda a iesit mai tare la mijloc. S-a deslipit frumos de pe hartia de copt. Dar mai bine sa povestesc tehnologia pe care am aplicat-o si sa trag concluziile. Mentionez ca e prima turta pe care am facut-o si per ansamblu sunt multumit.

Am pus intr-o oala smaltuita 400 de ml de apa, am adaugat 40 ml de solutie de sare de lamaie 5% . Cand a inceput sa fiarba am pus zaharul (Coronita) amestecand pana la dizolvare. Am sters cristalele de pe margine cu o carpa umeda. Cum a inceput sa fiarba am trecut la mestecat pana m-a luat durerea de mana. A inceput sa faca spuma. Am luat temperatura solutiei si cand a ajuns la 117 grade am luat-o de pe foc. Mentionez ca la aceasta temperatura nu se lasase spuma jos. Pana aici am respectat reteta Romanescu. Am pus oala direct intr-o oala mai mare cu apa ca sa se raceasca. Am racit-o pana la 80 de grade si  apoi am luat-o la mestecat cu paleta pana a devenit opaca si opunea rezistenta (pe viitor, ca sa nu ma mai doara mana de invartit voi folosi malaxor si bormasina).

Am pus hartie de copt in tavitele cumparate de la Selgros si am turnat continutul peste hartia umezita. Tavitele arata cam asa:

(https://lh5.googleusercontent.com/-rf3Ko0-jKj0/VDKnLRSqHaI/AAAAAAAAAR8/8pMwbWzbj_Q/w375-h500-no/IMG_20141006_165709.jpg)


Le-am lasat sa se raceasca pana a doua zi si a iesit asa:

(https://lh5.googleusercontent.com/-WLK2gsJfjPI/VDldBy4qBqI/AAAAAAAAASU/PPopEQ6ztDM/w378-h504-no/IMG_20141011_082835.jpg)

Eu zic ca per ansamblu rezultatul a fost bun. Daca imi dadea cineva o bucatica sa gust fara sa stiu ca e din zahar facuta, as fi zis ca e Apifonda. La mijloc erau destul de tari, dar nu cat sa se crape cand o rupi. Parea destul de elastica.  Ce nu voi mai face de acum incolo: nu voi mai pune siropul la racit in apa rece deoarece am vazut ca la fund devine mai consistenta in timp ce la suprafata.

Intrebarea mea e: E turta de zahar candi sau serbet ce am facut eu? Le-am dat la albine direct peste rame, fara hartie sau punga. Risca albinele sa se naclaiasca?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: marian sima din Octombrie 11, 2014, 08:39:55 PM
Ne Janese are experienta la asa ceva.
Ce e mai galben e candi ce este mai alb e fondant.


Mesajde janese » 12 Ian 2014, 13:42
candi este,fondant este...albina si miere nu e!!!dar la anuuu........ :lol:
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: bucovineanu din Octombrie 11, 2014, 08:41:55 PM
Nu ai zis cat zahar ai pus la fiert.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: TDI din Octombrie 11, 2014, 08:50:06 PM
Daca in loc de miere folosesti sirop 4:1 invertit si-l amesteci cu zahar pudra intr-o betonieră, nu iese ... apifonda?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 11, 2014, 09:46:22 PM
Scuze! 2 kg am pus. A iesit alb. Sa inteleg ca am facut fondant? Candi cum se face? Cred ca si cei care au scris retetele le cam incurca.
Unde e diferenta?

http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf (http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mosunick din Octombrie 11, 2014, 10:08:12 PM
Citat din: yulian din Septembrie 17, 2014, 02:20:55 PM
In punga, dar a trebuit sa decupez partea care am pus-o pe rame. Turta este beton...poti sa-ti spargi capul cu ea. Eu nu am vrut sa mai pun...amintiri urate dupa prima iernare  :yahoo_cry:
La fel am patit si eu in primul an, acelasi produs, aceeasi culoare... dezastru in stup. S-a incalzit de la cuib si s-a topit. Restul nu are sens sa il dezvolt....
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: marian sima din Octombrie 12, 2014, 08:13:19 AM
Nu vad rostul acelei aerari a siropului ,eu am facut sirop invertit 5;1 si o mica parte a ramas in oala a doua zi dimineata era solid.

Cred ca pentru a nu se mai inmuia la caldura trebuie 8;1 si obtii acadele .
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 12, 2014, 10:51:46 AM
Eu nu mai inteleg nimic. Cu ce ati naclait albinele? Cu candi sau cu fondant?

))/

Care e mai buna: fondantul  sau candi?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 12, 2014, 04:45:25 PM
Am ridicat astazi capacul sa vad daca s-au naclait albinele si daca curge. Desi afara au fost peste 20 de grade, nu s-a prelins nici macar un strop. Mai mult, albinele rosesera tuneluri in fondant, exact deasupra lufturilor dintre rame. :D Partea din margine unde era mai subtire au ros-o drept de ziceai ca era taiata cu cutitul. Tot lingand albinele s-au facut mici ogasuri in fondant de am crezut ca la mijloc zaharul a ramas cristale intregi. Cand am luat cu dalta din el am observat ca nu are niciun cristal. . Am o mica banuiala ca iarna, daca au mancare si nu se ating de el se va prelinge. Si de la caldura si de la umezeala. Oricum la iarna am sa il fac un pic mai tare. Cca 190 de ml de apa per kg de yahar.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: cristi75 din Octombrie 12, 2014, 09:00:49 PM
am folosit si turte si placi de zahar candi
candi odata intarit nu mai curge neam si daca stii ca ai polen destul in stupi si nici nu ai timp sa tot verifici o placa de 2=3 kg te scoate din iarna, am un cunoscut  care asa face de ani buni
turta e mai versatila pentru ca poti sa bagi in ea ce vrei si protofil si polen si miere si tratamenta etc
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 12, 2014, 09:56:37 PM
Multumesc cristi75! Imi poti spune cum faceai candi si cum faceai serbetul? Sunt foarte contrariat de modul in care sunt prezentate retetele in diferite surse. Iata cateva retete pentru a vedea cat de diferit. Din punctul meu de vedere cea mai buna reteta e cea pe care o stapanesti.

http://www.proapicultura.ro/iernarea_familiilor_de_albine/capitolul6_text.htm (http://www.proapicultura.ro/iernarea_familiilor_de_albine/capitolul6_text.htm)

Citatc) Şerbetul fiert (după prof. dr. E. Mureşan şi ing. C. Mihăilescu).
..... Se poate prepara din zahăr cu apă sau ceai, sau din zahăr şi miere de albine cu apă sau ceai. Pentru prima variantă, la 10 kg de zahăr se folosesc 2,300 l apă sau ceai de plante medicinale. Pentru a doua variantă, la 10 kg zahăr şi 2 kg miere de albine se adaugă 1,750 l apă sau ceai de plante medicinale. Indiferent de variantă, cantităţile indicate se introduc într-un vas emailat de mare capacitate, deoarece în momentul preparării volumul conţinutului creşte mult din cauza spumei care se formează. Siropul astfel obţinut se pune al fiert la un foc slab şi se urmăreşte momentul în care începe fierberea. Cu un termometru măsurăm temperatura, şi când aceasta a ajuns la 116-117°C siropul se consideră suficient de fiert şi se dă jos de pe foc. în lipsă de termometru se poate folosi o metodă mai simplă care ne indică terminarea invertirii zahărului: într-un pahar cu apă rece se picură cu o linguriţă din siropul care fierbe; dacă picăturile de sirop nu se amestecă cu apa din pahar şi formează o bobită este dovada că şerbetul este gata. în cazul când la prepararea şerbetului se foloseşte şi miere de albine, aceasta se adaugă numai când şerbetul s-a terminat de fiert. Se toarnă apoi compoziţia într-un vas curat care a fost udat în prealabil cu apă rece. în acest mod se împiedică formarea de cristale mari de zahăr. Se lasă să se răcească până ce totul ajunge la temperatura de 40°C. în acest moment se începe învârtitul siropului cu o lopăţică de lemn, efectuând mişcările într-un singur sens, până când siropul începe să-şi schimbe culoarea spre alburiu şi apoi alb, întărindu-se. Frecatul şerbetului este încheiat atunci când săltând lopăţică şerbetul care curge de pe aceasta nu se scufundă în restul masei şerbetului ci rămâne la suprafaţă. După răcire se ambalează în hârtie cerată sau pungi de plastic în cantitate de 500 g până la 2000 de grame, în funcţie de necesităţile familiei respective.

Alta sursa:

http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf (http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf)
La astia nu intelegi ce faci dupa ce il racesti pana la 80 de grade. Eu l-am lasat pana la 80 de grade si de la aceasta teperatura l-am luat la invartit. A iesit exact ce imi doream.

Si exemplele pot continua. M-am apucat acum sa fac 2 turte ca sa stiu exact cum voi proceda la iarna. Dupa calculele mele majoritatea au miere cat sa iasa in primavara. Am si cativa mai pacatosi dar intentionez ca incepand cu ianuarie sa ii trec pe turte.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: cristi75 din Octombrie 13, 2014, 05:21:57 PM
nu am facut niciodata serbet, tocmai pentru a putea adauga polen si protofil si a nu distruge principiile active
turta o fac simplu amestecand zaharul pudra cu ceai sau cu apa calda pana ce obtin consistenta necesara.
o pun in pungi de unica folosinta
nu trebuie sa ne complicam inutil, singurele conditii pentru o turta reusita sunt sa nu curga  iar zaharul sa fie cat de fin se poate ca sa nu il aduni dupa aceea de pe fundul lazii
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Octombrie 13, 2014, 05:38:11 PM
Am avut probleme cu turta. La temp camerei era tare, consistenta, ca o placa, dar deasupra ramelor a curs desi era in punga. Prefer Apifonda tot in punga. Anul asta am fost la rapita si am pastrat mierea pt la primavara, direct fara nimic altceva.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 16, 2014, 09:55:25 AM
Ca sa nu curga fondantul, englezii pun dedesubt plasa.

Feeding fondant to bees (http://www.youtube.com/watch?v=ciqdwY_gFrs#)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 20, 2014, 01:44:10 AM
Azi am verificat daca au tras turta experimentala. Nu a ramas nimic din ea. Au lins tot. Nu s-au naclait deloc desi am pus- o direct pe rame fara punga. Saptamana asta mai fac o turta si o sa experimentez in casa sa vad daca se scurge. Am sa ridic temprratura si umiditatea, la fel ca in stup.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Octombrie 20, 2014, 08:45:01 AM
Pe fundul stupului te-ai uitat ? Acum fiind cald ziua stau toate pe ea si o baga in rame. cand s - o raci si nu o mai ia la fel de repede, curge si le neclaieste si ramai fara ele. pune-le macar o punga peste rame, sub turta.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Octombrie 20, 2014, 09:42:22 AM
Aveti idee daca hartia de copt intepata poate fi roasa de albine sa ajunga la turta?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Octombrie 20, 2014, 10:46:14 AM
Stiu ca rod si cartonul. Nu e insa necesar sa o ia turta astfel. Daca are intrare pe laterala sau pe deasupra e suficient. Pungile mi se par mai ieftine si mai usor de folosit.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: apivasmob din Octombrie 20, 2014, 02:28:24 PM
Citat din: dan sebastian din Octombrie 20, 2014, 08:45:01 AM
Pe fundul stupului te-ai uitat ? Acum fiind cald ziua stau toate pe ea si o baga in rame. cand s - o raci si nu o mai ia la fel de repede, curge si le neclaieste si ramai fara ele. pune-le macar o punga peste rame, sub turta.

Sau pe o bucata pe plasa de tantari.(Plasa ptr fAV)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: Cubby din Octombrie 20, 2014, 03:28:36 PM
dar de ziar ce ziceti. perforat desigur.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 03, 2014, 06:16:57 PM
nu cred ca e eficient ziarul. macar carton. nu e nevoie de perforare ca-l ia si pe laterale.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 06, 2014, 09:21:40 PM
Azi am incercat sa fac candi dupa metoda lui Gica Romanescu. Am pus 110 ml  de apa, 1kg de zahar. Am racit-o in apa si a si inceput sa cristalizeze. Am respectat proportiile si reteta lui nea Gica. La sfarsit nu mi-a iesit nimic. Arata mai degraba a zahar tos umectat. E posibil sa fie si de la vasul Delymano care nu e chiar asa cum zice reclama: se mai lipeste cate ceva de el. In concluzie, tot reteta de serbet de mai sus e cea mai usoara. Ma asteptam sa iasa transparenta frumoasa ca in pozele de pe stuparitul.

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1068.jpg)


(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1069.jpg)


(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1070.jpg)


Dupa racire:

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1071.jpg)

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1072.jpg)

Rezultatul final:

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1073.jpg)

Concluzii:
1. Se foloseste numai vas emailat.
2. Se pastreaza proportia 200 ml de apa la 1 kg de zahar.
3. Cand incepe sa fiarba se adauga zaharul si mesteca incontinuu.
4. Se fierbe pana la 117 grade Celsius mestecandu-sa sa nu se lipeasca.
5. Se ia de pe foc si se pune in apa rece.
6. Cand ajunge la 80 de grade se ia la invartit (am incercat si la 40 de grade dar la 40 de grade nu faci decat muschi serbetul fiind deja solid).
7. Cand nu se mai scufunda serbetul de pe lingura in masa de serbet se poate pune in pungi.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dinupaltinis din Noiembrie 07, 2014, 11:44:01 AM
Eu am facut acum 2 ani candi dupa reteta Romanescu si mi-a iesit.Eu l-am fiert intr-o oala emailata de 40 litri,cate 20 kg de zahar pt. ca se umfla mult la fiert.L-am facut fara termometru.Cam asa a aratat.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 08, 2014, 10:52:46 PM
Nu arata rau. PAre un pic cam mult caramelizat
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dorindafi din Noiembrie 09, 2014, 11:40:10 AM
Citat din: oroles din Noiembrie 06, 2014, 09:21:40 PM
Azi am incercat sa fac candi dupa metoda lui Gica Romanescu. Am pus 110 ml  de apa, 1kg de zahar. Am racit-o in apa si a si inceput sa cristalizeze. Am respectat proportiile si reteta lui nea Gica.

esti sigur ? , mai citeshte odata retzeta iar daca nu  gaseshti ceace ai omis atunci  :-c  un ,,prieten''.   :hi:
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 11:53:48 AM
Da, sunt sigur.
Aici este reteta:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643 (http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643)
Reteta spune cam asa ceva:
CitatNecesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Pun o poza din 2009

0.9 L de apa+200 ml de slutie de sare de lamaie = 1,1 solutie la 10kg de zahar. Eu am pus 110 ml de apa la 1 kg de zahar. Cu ce am gresit?

As suna dar nu prea gasesc prieteni cu experienta in candi.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 12:53:23 PM
Dar daca as da zaharul printr-o masina de facut zahar pudra dupa care sa fac turte cu zahar pudra folosind un sirop de zahar cumparat (gen Apiinvert, Dulcofruct) sau facut de mine, in loc de miere? A mai incercat cineva asa ceva?


PS: Cand spun "A mai incercat cineva asa ceva?" imi aduc aminte de un tigan care s-a dus la o casa de pariuri si a pariat pe fiecare caine dintr-o cursa de caini cate un bilet. In mod normal omul si-a dat seama ca pariind pe fiecare din cei 6 caini cate un bilet unul sigur va iesi castigator. Nu a facut diferenta intre sumele pariate si suma castigata. Practic pierdea in 5 cazuri si castiga intr-unul singur. Vanzatoarea de la casa de pariuri l-a intrebat: "Sunteti sigur ca asa vreti sa pariati?" la care el a raspuns filozofic "DA!"
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 09, 2014, 12:58:18 PM
Eu nu am incercat dar majoritatea fac 3 parti zahar pudra si o parte miere.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dinupaltinis din Noiembrie 09, 2014, 04:03:07 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 09, 2014, 11:53:48 AM
Da, sunt sigur.
Aici este reteta:
http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643 (http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=9&t=643)
Reteta spune cam asa ceva:
CitatNecesar
-oala de 10 sau 15 litri
-200 ml solutie 5% sare de lamaie
-0,9 litri de apa
-10kg zahar
Oala de 10 litri dar e mai buna una de 15 litri.De preferat oala emailata sau din cele cu fundul gros (3 straturi).Sunt bune si oalele de inox dar au tabla subtire si amestecul iese putin maroniu.Sub astea poate fi pusa o tabla.
Se pune 0,9 litri de apa si 200 ml solutie 5% sare de lamaie.
Se pune la fiert.Cand incepe sa fiarba se pune treptat zaharul (10 kg) si se amesteca continuu.Atentie,acest amestec incepe sa fiarba violent si exista riscul sa dea peste oala in momentul invertirii.Se tine la invertit 30-60 secunde,si se stinge focul.Se lasa sa se raceasca 10-15 minute timp in care se amesteca din cand in cand apoi poate fi turnat in forme.Personal il pun in pungi din rola de 2 kg (pun la ochiometru 800g-1kg) videz si lipesc cu o masina.Se poate scoate aerul din punga si inoda apoi punga ca e tot un drac.Se pun pe o suprafata plana si orizontala la racit.
Pun o poza din 2009

0.9 L de apa+200 ml de slutie de sare de lamaie = 1,1 solutie la 10kg de zahar. Eu am pus 110 ml de apa la 1 kg de zahar. Cu ce am gresit?

As suna dar nu prea gasesc prieteni cu experienta in candi.
Cand am facut prima data si eu am patit la fel,mi sa intarit zaharul in oala pentru ca am avut focul cam slab si zaharul s-a topit dar nu am avut temperatura pt.invertire asa ca apa s-a evaporat si zaharul s-a ingrosat la fel ca la tine.Am pus apa din nou, am focarit mai tare si atunci mi-a iesit.Focul sa-l ai teapan si nu te lua dupa termometru.Fierbe foarte violent,ai impresia ca explodeaza.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 04:23:26 PM
Spune-mi exact cum procedezi?! Asa e, am avut focul moale.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dorindafi din Noiembrie 09, 2014, 06:10:18 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 09, 2014, 04:23:26 PM
Spune-mi exact cum procedezi?! Asa e, am avut focul moale.
acum sa nu-tzi fie cu suparare dar era bine daca aveai minute ca sa potzi suna  :)   :hi:
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 07:13:06 PM
Dorine, promit ca te sun, insa nu acum. As putea sa te sun insa nu m-ai putea intelege intrucat mi-a rupt unul buza cu cheia de la masina (cred!). Sunt in perioada de refacere. Ma refac eu si promit ca te sun!
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 09, 2014, 07:27:11 PM
Ai nevoie de ajutor ? Il iau si pe Dorin ca suntem din aceeasi zona sa-l linistim ?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 07:38:00 PM
Daca nu am putut eu cred ca voi mai putin puteti. E fiu de mare boxer antrenor de lot national. Asa imi trebuie ca nu te pui cu cine trebuie. I-am spus doar sa isi mute masina ca sa pot sa trec si eu cu masina. Isi parcheaza masina pe mijlocul drumului. Acum 2 ani o batrana bolnava de cancer a fost carata mai bine de 200 de metri deoarece masina salvarii nu incapea de masina lui. Asta ne e civilizatia.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dorindafi din Noiembrie 09, 2014, 08:22:42 PM
Citat din: dan sebastian din Noiembrie 09, 2014, 07:27:11 PM
Ai nevoie de ajutor ? Il iau si pe Dorin ca suntem din aceeasi zona sa-l linistim ?
eu vreau sa ma duc la votare nu sa vina urna mobila la mine  =))
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dinupaltinis din Noiembrie 09, 2014, 09:08:10 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 09, 2014, 07:38:00 PM
Daca nu am putut eu cred ca voi mai putin puteti. E fiu de mare boxer antrenor de lot national. Asa imi trebuie ca nu te pui cu cine trebuie. I-am spus doar sa isi mute masina ca sa pot sa trec si eu cu masina. Isi parcheaza masina pe mijlocul drumului. Acum 2 ani o batrana bolnava de cancer a fost carata mai bine de 200 de metri deoarece masina salvarii nu incapea de masina lui. Asta ne e civilizatia.
Pai voi nu aveti surubelnite sau cuie,sa o duca saptaminal la vopsit(masina) :D.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 09, 2014, 09:39:10 PM
Pai crezi ca nu isi permite sa o duca la vopsit saptamanal?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: cipik din Noiembrie 09, 2014, 11:32:36 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 09, 2014, 12:53:23 PM
Dar daca as da zaharul printr-o masina de facut zahar pudra dupa care sa fac turte cu zahar pudra folosind un sirop de zahar cumparat (gen Apiinvert, Dulcofruct) sau facut de mine, in loc de miere? A mai incercat cineva asa ceva?


PS: Cand spun "A mai incercat cineva asa ceva?" imi aduc aminte de un tigan care s-a dus la o casa de pariuri si a pariat pe fiecare caine dintr-o cursa de caini cate un bilet. In mod normal omul si-a dat seama ca pariind pe fiecare din cei 6 caini cate un bilet unul sigur va iesi castigator. Nu a facut diferenta intre sumele pariate si suma castigata. Practic pierdea in 5 cazuri si castiga intr-unul singur. Vanzatoarea de la casa de pariuri l-a intrebat: "Sunteti sigur ca asa vreti sa pariati?" la care el a raspuns filozofic "DA!"

Avea sanse de castig.
Cu o conditie, castigatorul sa fi avut o cota mai mare de 1/6, adica printre cei slabi.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 15, 2014, 10:16:37 PM
Azi am vazut ca cei de la ICDA vand un supliment glucidic cu numele de API-NUTRIENT. Eram si eu curios ce contine si am citit eticheta: zahar pudra, sirop de zahar invertit, extract de plante. Pretul este de 13 ron per kg. Pentru ce contine mi se pare mult prea mare pretul. Avand in vedere ca un kg de zahar il iei cu 2,69 RON (sau chiar mai ieftin) nu inteleg de ce se ajunge la scoruri asa de mari. Ca sa nu mai zic ca exista apicultori care vand miere en-gross la 13 ron pe kg. Mai bine iei miere si le dai albinelor. Sincer nu voi intelege niciodata politica de preturi a ICDA si a magazinelor Apicola din subordine.

(http://assets2.ghidul.ro/media/foto_video/1/37/6148/foto/crop/489531.jpg)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: MirceaCalin din Noiembrie 15, 2014, 11:20:30 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 15, 2014, 10:16:37 PM
... Avand in vedere ca un kg de zahar il iei cu 2,69 RON (sau chiar mai ieftin) nu inteleg de ce se ajunge la scoruri asa de mari. Ca sa nu mai zic ca exista apicultori care vand miere en-gross la 13 ron pe kg. Mai bine iei miere si le dai albinelor...

Corect şi de bun simţ observaţia !
(http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/a040.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 16, 2014, 07:58:09 AM
Unii vor sa faca profit. Tot ei plateau 11 - 12 lei pe miere. De aia e afacere, sa castige daca sunt prosti destui. Beleaua e ca s-au desteptat multi. Apifonda e 6 lei kg. Poti sa iei miere doar daca cunosti stuparul. Daca iti imbolnavesti stupii nu iti convine. Oricum pana in ian cand bagi turte mai e.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mosunick din Noiembrie 16, 2014, 12:41:40 PM
Citat din: oroles din Noiembrie 15, 2014, 10:16:37 PM
Azi am vazut ca cei de la ICDA vand un supliment glucidic cu numele de API-NUTRIENT. Eram si eu curios ce contine si am citit eticheta: zahar pudra, sirop de zahar invertit, extract de plante. Pretul este de 13 ron per kg.
(http://assets2.ghidul.ro/media/foto_video/1/37/6148/foto/crop/489531.jpg)
:nebun: :nebun: :nebun:
Asta ori e jecmaneala ori vor sa puna in cap ICDA-ul. Pretul asta este cel putin dublu fata de orice alt produs similar...
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 16, 2014, 04:44:02 PM
Cred ca e putin din fiecare. La ce contine mi se pare mult prea scumpa. La fel era si cu placile de serbet pe care le comercializau in trecut.
Pana in ianuarie am timp sa studiez oferte...
Sper ca saptamana aceasta sa incerc o moara de uruiala sa vad daca imi iese zaharul pudra cat de fin vreau. eu.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 16, 2014, 05:54:56 PM
Ceva cunostinte la o cofetarie nu ai. Iti fac ei super zaharul.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: bucovineanu din Noiembrie 16, 2014, 06:05:09 PM
Daca zaharul nu este maruntit suficient de bine, turta nu e o pasta perfecta, nu va fi consumata de catre albine. Chiar daca va fi depozitata pe rame, in primavara va fi roasa si scoasa din stupi.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Noiembrie 16, 2014, 06:08:47 PM
La mine in familie toti sunt niste buni cofetari, insa nu au afaceri in domeniu. :) Inclusiv la nunta mea mi-au facut toate prajiturile. Jurau invitatii ca sunt cumparate.

Cred ca o sa imi iasa si mie zaharul. M-am uitat pe filmuletul lui Ion Dicu si moara socrului meu e cu sita aproximativ la fel de fina dar palele trebuie schimbate. Mi-a zis ca are pale mai dese decat cele din filmulet, ceea ce ar trebui sa dea un zahar fin.

http://www.youtube.com/watch?v=5lbUPIKwu5Q (http://www.youtube.com/watch?v=5lbUPIKwu5Q)

Poate reusesc sa fac si un filmulet cand fac zaharul pudra. Nu ma grabesc cu macinarea lui deoarece nu vreau sa se faca bolovani.

Ca sa fac toate turtele mai usor m-am gandit sa folosesc o betoniera. Ar fi vreo problema daca in aluat mai apar si firicele de nisip sau ciment? Eu o spal bine dar tot cred ca va mai ramane ceva firicele de nisip sau de ciment. Daca nu voi face aluatul la mana folosind sirop 4:1.

http://www.youtube.com/watch?v=H-Q-psJKBhY (http://www.youtube.com/watch?v=H-Q-psJKBhY)

Stiu asta domnule Bucovineanu. Voi tine cont! De aceea incerc sa fac o proba mai intai.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dan sebastian din Noiembrie 16, 2014, 06:20:19 PM
Nisipul il arunca afara. Nu pot sa il consume. Cimentul nu are cum sa-l dizloce.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: un OM din Decembrie 02, 2014, 09:45:12 PM
Ca zaharul sa nu "traga", este bine sa fia "maruntit" cand este ger afara si pus in recipiente cat mai etanse pana la folosire.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 08, 2014, 07:02:36 PM
Multumesc Dan Sebastian. Am vorbit cu el la telefon si m-a ajutat sa fac turtele de zahar candi. Deja sunt la a doua sarja de 5 kg si imi iese din ce in ce mai bine. Tot secretul era focul.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 08, 2014, 10:59:09 PM
Am vazut ca se recomanda stergerea cu o carpa uda a peretilor vasului si spumuirea.
Ce rol au aceste doua procedee? Aprent nu se intampla nimic daca nu spumuiesc sau daca nu sterg cristalele de zahar.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: apivasmob din Decembrie 09, 2014, 07:08:36 AM
Incearca sa stergi peretii oalei cu jumatatea de lamaie care ti-a ramas dupa stoarcerea ei si ai sa ai rezultate mai bune.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 10, 2014, 09:39:28 PM
Am facut si azi un rand de turte si a iesit cam asa ceva.

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1098.jpg)

(http://i692.photobucket.com/albums/vv284/oroles2007/SAM_1099.jpg)

Sunt foarte multumit de rezultate. Ies ca sticla de tari. Problema e in felul urmator: Cand am pus la fiert s-a umflat, a crescut, a facut spuma si nu a mai dat inapoi. La un moment dat cand am vazut ca nu mai da spuma inapoi am bagat termometrul in el si am vazut ca avea cca 129 de grade ceea ce inseamna prea mult. Termometrul e bun. Reteta lui nea Gica Romanescu zice ca trebuie fiert siropul inca un minut pana descreste. La mine nu scade si nici nu se limpezeste. E posibil sa fie de la zaharul pudra?

Sa ma iau dupa termometru? Ies tari daca opresc focul la 117 grade?


Multumesc pentru raspunsuri.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 10, 2014, 10:25:32 PM
Am facut inca o sarja si am lasat-o pana se lasa spuma. Se lasa la peste 140 de grade. Nu mai inteleg nimic. Aici scrie ca la 116 grade se opreste. La 116 grade la mine nici nu se ridicase spuma.  ))/

http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf (http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf)

Termometrul alimentar este bun deoarece l-am tinut sub brat si indica un pic sub 37 de grade.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 10, 2014, 10:35:47 PM
Aici arata o reteta total eronata:

http://www.stuparitul.com/miere_zahar_candi.html (http://www.stuparitul.com/miere_zahar_candi.html)

Proportia este gresita. Cu 5 kg de zahar si 1 l de apa iese un sirop un pic mai dens decat mierea. :D

Reteta de aici e mai buna si nu vorbeste nimic despre termometru:

http://www.stuparitul.com/candi_gica.html (http://www.stuparitul.com/candi_gica.html)

Deci? Ce sa iau de bun?
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 10, 2014, 10:47:02 PM
Nu este din cauza zaharului pudra acea culoare rosiatica ---din cauza supratemperaturii sa caramelizat
Eu nu am termometru si il fac astfel :---se fierbe la foc domol   ---se ia spuma si se sterge cu o carpa uda marginile oalei (se foloseste oala smaltuita nu inox )---se fierbe la foc domol pana cand daca iei cu o lingurita din continut si introduci in apa rece  ---daca continutul de dizolva in apa rece mai trebuie fiert---in momentul cand siropul nu se mai inprastie in apa rece iei o parte din lingurita intre degete si poti face o biluta fara sa se lipeasca de degete este gata---incepi sa mesteci cu o lingura de lemn intr-un singur sens pana cand incepe sa -si schimbe culoarea spre laptos in acel moment trebuie sa aiba cam 40 de gr. ---in acel moment se toarna in forme ---grosimea placilor sa fie de un cm grosime
Nici eu nu am reusit de primadata
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 10, 2014, 10:51:16 PM
Reteta---5 kg zahar ---1,1 l apa (0,9 l apa 200 ml solutie sare de lamaie )
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 10, 2014, 10:55:29 PM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 10, 2014, 10:51:16 PM
Reteta---5 kg zahar ---1,1 l apa (0,9 l apa 200 ml solutie sare de lamaie )
Dupa reteta asta, daca pun 5 kg de zaha si 1.1 l apa si opresc la 116-117 grade nu iese nimic. Am incercat. Si chiar focul a fos tare. A iesit ceva mai dens ca mierea. Nici macar nu mi se desprindea de pe foaie.   ))/
Sutn total in ceata.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 10, 2014, 11:01:22 PM
citeste cu atentie "la foc domol "si fara termometru ---can iei din lingurita intre degete sa poti face o biluta
la foc domol are timp sa se evapore apa ---daca la incercarea in apa rece di inprastie siropul in apa inseamna ca inca mai are continut mare de apa si trebuie sa-l mai fierbi
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: dinupaltinis din Decembrie 12, 2014, 07:55:12 PM
Domnu Manea faceti o confuzie.Ce spuneti dvs.este reteta de serbet,iar colegul Oroles face zahar candi,adica din ala din care se faceau cocosii pe batz cind eram noi copii.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: cornelioandanciu din Decembrie 12, 2014, 09:38:26 PM
Citat din: oroles din Decembrie 10, 2014, 10:25:32 PM
Am facut inca o sarja si am lasat-o pana se lasa spuma. Se lasa la peste 140 de grade. Nu mai inteleg nimic. Aici scrie ca la 116 grade se opreste. La 116 grade la mine nici nu se ridicase spuma.  ))/

http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf (http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf)

Termometrul alimentar este bun deoarece l-am tinut sub brat si indica un pic sub 37 de grade.
Ai grija cu turtele alea ca eu era sa omor niste familii de albine, noroc cu un coleg de forum, turtele deja cursesera printre rame!
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 12, 2014, 09:48:40 PM
Citat din: dinupaltinis din Decembrie 12, 2014, 07:55:12 PM
Domnu Manea faceti o confuzie.Ce spuneti dvs.este reteta de serbet,iar colegul Oroles face zahar candi,adica din ala din care se faceau cocosii pe batz cind eram noi copii.
[/

Recunosc am facut confuzie  ^:)^
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Decembrie 12, 2014, 10:12:07 PM
Am vazut ca turtele astea curg. Cred ca voi ajunge sa cumpar Apifonda. Serbetul imi iese foarte bine. Sunt curios daca serbetul curge? Eu am pus in toamna serbet si nu a curs.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: gaby din Decembrie 14, 2014, 07:00:40 PM
buna daca vrei sa verifici cat de bun este termometrul foloseste apa
pune apa la fiert iar atunci cand fierbe, termometrul trebuie sa indice 100 gr.celsius acest tip de verificare nu da gres
si eu fac turte candy iar in momentul invertirii adica cand se ridica spuma pana incepe sa dea inapoi nu dureaza m-ai mult de un minut si temperatura este de 116-117 gr c
iernare usoara
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: gaby din Decembrie 14, 2014, 07:04:23 PM
PS
eu folosesc zahar tos la prepararea turtelor candy ,nu zahar pudra
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mosunick din Decembrie 15, 2014, 10:31:38 PM
Citat din: oroles din Decembrie 12, 2014, 10:12:07 PM
Am vazut ca turtele astea curg. Cred ca voi ajunge sa cumpar Apifonda. Serbetul imi iese foarte bine. Sunt curios daca serbetul curge? Eu am pus in toamna serbet si nu a curs.
Fa reteta lui Marin Ielea si nu dai gres. Nu folosi sare de lamaie ca devine turta sticloasa si curge la incalzire in prezenta vaporilor de apa din stup. Foloseste otet in loc de sare de lamaie si merge brici. Poti chiar sa nu pui miere ci numai zahar. AM incercat-o reteta anul trecut. Fara probleme.
Spor sa ai!
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: MirceaCalin din Decembrie 15, 2014, 10:33:50 PM
Citat din: mosunick din Decembrie 15, 2014, 10:31:38 PM
Fa reteta lui Marin Ielea si nu dai gres...
Daţi vă rog mai multe amănunte sau un link !
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mosunick din Decembrie 15, 2014, 10:37:22 PM
[jwp=425,344,image][/jwp]https://www.youtube.com/watch?v=uW0HI8Vo4wQ&index=19&list=PLzSqF5QIyTZVhfWJjBbbpavdmcoTmSwkd
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: mosunick din Decembrie 15, 2014, 10:39:16 PM
[jwp=425,344,image][/jwp]https://www.youtube.com/watch?v=EBZGwXYzy_o
asta e continuarea daca bine retin...
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: stefanm din Decembrie 15, 2014, 10:43:04 PM
["
Nu folosi sare de lamaie ca devine turta sticloasa si curge la incalzire in prezenta vaporilor de apa din stup."
[/quote]
Eu folosesc sare de lamaie si nu mi-au curs placile,asa e sunt sticloase dar le las si punga ,nu o rup de tot ,dar de la anu' o sa incerc metoda lui nea Marin din Serbia ,cu rama pusa deasupra cuibului si atunci chiar stai fara grija ,cred..
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: Nedelcu Ionut din Februarie 01, 2015, 01:21:29 PM
La mine din 30 de turte ,doua au curs. au fost facute toate odata! am folosit otet.
Titlu: Re: Placi de zahar candi
Scris de: oroles din Februarie 01, 2015, 02:35:32 PM
Citat din: Nedelcu Ionut din Februarie 01, 2015, 01:21:29 PM
La mine din 30 de turte ,doua au curs. au fost facute toate odata! am folosit otet.
Am facut si eu candi, dar nu am avut curaj sa le bag in stup. Fie ca pui, fie ca nu pui otet sau sare de lamaie, la temperaturi ridicate tot curg. De aceea m-am decis sa le bag in hranitoare la primavara ca stimulare.

V-am recomandat aceasta reteta:

http://youtu.be/jmS8zWdnzPs (http://youtu.be/jmS8zWdnzPs)

Sunt doua retete:
Varianta 1: 120 ml de apa pentru fiecare kg de zahar adaugat si 1 gr. de sare de lamaie pentru fiecare kilogram de zahar. Daca vreti sa puneti si Protofil, scadeti din cantitatea de apa cantitatea de Protofil adaugata. Puneti la fiert la foc tare apa si adaugati treptat pana a incepe a fierbe zaharul. Invartiti in continuuu sa nu se lipeasca. Lasati sa fiarba pana la 117 grade Celsius. Apoi opriti focul si turnati repede in forme sub care ati pus hartie de copt. Lasati sa se raceasca si apoi puteti administra turta direct pe rame fara punga, fara nimic.

Varianta 2: 200 de ml de apa si 1 gr. de sare de lamaie la fiecare kg de zahar. Se pune apa la fiert. Pana a incepe a fierbe se adauga zaharul. Se mesteca in continuu pana la dizolvare. Se lasa la fiert circa o ora, pana se evapora toata apa din zahar. Se observa la mestecat cand nu mai este apa. Aveti grija ca focul sa fie potrivit spre tare. Daca aveti aragaz mai nou cu foc intens reduceti timpul cu circa 10-15 minute. Dupa scurgerea timpului turnati direct in forme tapate cu hartie de copt si asteptati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit pot fi administrate deasupra cuibului fara a le pune in punga.

In ambele retete ar fi mai bine sa folositi zaharul pudra deoarece nu se cristalizeaza in cristale mari dupa racire.