iernare in stup anti varoa

Creat de ceausescu95, Iulie 05, 2012, 10:25:14 PM

« precedentul - următorul »

cipriene

fundul anti-varoa are utilitate vara cand populatia de varoa este mare. iarna, dupa tratamentele din toamna, sita de pe fund isi cam reduce utilitatea.
in plus ajuta si la ventilatie (tot vara)
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

ghimpe

Parerile sint impartite in legatura cu fundul anti varoa : sa iernezi in zapada, fara a fi dezapeziti , la temteraturi de-20 grade ,la controlul  in lunile ianuarie-febroarie sa vizionezi stupii  sa constati ca ca ai pierderi 0%,binenteles toamna sa-i pregatesti cu rezerve minim 15kg/fam. puternice nu nucleie intrate in iarna de 3-4 rame amarite, fara ai mulge la maxim, ca toata vara au muncit pentru trantorul sef, iar primavara in  martie sa constati ca in stup nu ai mucigai sau condens.CEL mai bine incercati fund normal si fund cu sita, si alegeti voi  pentru experienta voastra,si la urma va dati cu parerea.PRIMAVRA SE NUMARA STUPI NU TOAMNA.  :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: :bzz: %%- %%- %%- %%- %%- %%- %%- %%- %%- Astept comentari din partea colegilor albinari.

gore

primi 13 stupi ai mei sunt cu fund plin detasabil, urmatorii i-am cumparat cu fund antivaroa si voi merge pe aceasta linie. Chiar la cei cu fundul plin, le-am dat 4-6 gauri si am pus subar. Concluzia observata de mine: primavara in cei cu fund plin, aveam ceva umezeala, mizeria se strange pe fund, iar la revizie trebuia curatat, aerisirea se facea binisor, problema era atunci cand aveam urdinisul blocat de zapada si nu puteam ajunge la stupi. La cei cu fund prevazut cu sita, aerisirea foarte buna vara si iarna( folosesc subarul tras 3/4 din suprafata), toate rezidurile cad jos, fara umezeala. Nu am grija ca zapada blocheaza urdinisul, au aer prin sita. Singura problema legata de puietul din primavara,  diferenta fiind minora este ca la cei cu fund am puiet putin mai mult decat la cei cu sita.  Legat de aerisire vedeti diferenta din poze. Primii sunt cu fundul plin.
A gresi este omeneste...totusi, a da vina pe altul este si mai omeneste."Nu-i suficient sa faci tot ce-i mai bun. Intai trebuie sa stii ce sa faci, APOI sa faci ce-i mai bun." -- W. Edwards Deming

Ioan Olaru

Citat din: C@T@LIN din Ianuarie 21, 2013, 11:18:54 AM
Citat din: ACVILA din Ianuarie 21, 2013, 09:33:32 AM
Și eu sânt tot un începător și văzând că nu ți se oferă un răspuns , iată unul care sper să te mulțumească sau măcar să-ți dea o idee.
Stupul antivaroua este un stup foarte bun mai ales pentru aerisire chiar și în timpul iernii , se știe că albina nu moare de frig , dar frigul are un rol inportant în evoluția familiei.
Și eu am acest stup cu fund antivaroua, dar pe timpul ierni lam izolat cu polistiren , polistirenul lam pus sub plasa de antivaroua și astfel zic eu că nus sânt probleme , am avut și un mic zbor de curățire iam adăugat prima turtă eu zic că e destul de bine deocamdat acum să vedem ce ne mai rezervă vremea.
daca ai obturat plasa cu polistiren ai facut si gauri de aerisire in capac???pe unde isi face stupul aerisirea? :thanks:
Aerisirea în mare parte se face între cele două urdinișe și pe marginea sertarului culisant de sub plasa antivaroua.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com