Cati stupi putem face dintr-un mc. de scandura ?

Creat de dragos2006, Iulie 18, 2010, 10:02:18 AM

« precedentul - următorul »

D006

   Sa luam ca model stupul pe 10 rame cu corp Dadant si cat 1/2 . Cati astfel de stupi se pot obtine dintr-un mc. de scandura ? Pun aceasta intrebare deoarece am vazut prin depozite ca pretul la cherestea a scazut undeva la 400 lei si sculelel de prelucrat lemn de asemena s-au ieftinit . cred ca daca ai 1000 de euro iti poti cumpara toate sculele pt. ati face stupii acasa fara a mai apela la fel si fel de firme care mai de care mai slabe in calitate . Am intalnit foarte multi stupari care se vaita de calitatea indoielnica a cutiilor cumparate si cred ca o solutie ar fi sa facem inventar de lemn la nivelul stupine noastre.

cristian87

Daca lemnul e de calitate si fara fund antivaroa (care nu stiu de cat lemn are nevoie ) ies in jur de 20. Mie atat mi-au iesit.
1000 de euro nu ajung pentru unelte decat daca in prealabil scandura e luata la abricht.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

ioanardelean55

  si eu am intilnit fel si fel de doctori si doctorasi care mai de care mai slab din punct de vedere profesional dar ce sa faci daca ai nevoie si trebuie sa te duci la ei te duci chiar cu riscul ca nu te mai intorci ,asa e viata doctore fiecare cu meseria lui .NU cred insa ca un stupar poate sa-si permita sa aiba scule ca un timplar s-au chiar de ar avea tot nu poate realiza cu ele ce realizeaza un timplar .,aproopo ...si eu am facut injectii la porci cind am avut ferma si veterinarul era sprituit , am si bisturiu dar sa omor omu s-au animalul ????mai bine stau cuminte si las SPECIALISTI  fiecare in domeniu lui sa-si faca treaba ,e suficient pentru un stupar s-si repare iventaru si in loc sa se apuce de lazi mai bine sa schimbe anual cel putin 5 rame  . e parerea mea ...

cristian87

E bine intr-adevar ca fiecare sa faca ce e calificat .
Dar, in Romania e imposibil sa platesti un meserias de cate ori e nevoie de el.Asa ca ne descurcam cum putem, mai schimbam o priza, mai un robinet, mai schimbam o bujie, mai facem cate ceva prin casa gen zugravit, mai o lada pentru albine.
  Anul acesta am cumparat 20 de familii fara lada, am mai facut 25 de roi aveam nevoie de lazi dar bani ioc.Asa ca asta iarna si in primavara am facut lazi si rame.
Daca le cumparam nu mai aveam bani de albine.E adevarat ca nu sunt mai bune decat cele pe care le-am cumparat de la Batranul dar stau albinele in ele , nu le ploua, nu am avut furtisag  mai scot si miere, deci de bine de rau e bine.
Uneltele le-am cumparat in timp si m-au costat cam1000 de euro dar sunt aproape profi plus ca ce e mare, ghiluit si taiat scandura pe latime fac la un prieten tamplar.
Am materialul acasa  si cum am am ceva timp liber mai fac o lada, mai scutesc un ban.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

  Ioan Ardelean are mare dreptate cand zice la lasam specialistii sa-si faca treaba numai ca in tara romaneasca nu prea mai gasim specialisti . Eu unul la ultima comanda de corpuri am luat o mare teapa de la un asa zis specialist , acum suflu si in iaurt inainte de a mai da vreo comanda . , La mine un mc de scandura costa 400 lei deci fac o cutie undeva la 20 lei drept chit  :wink: , mai dau 20 de lei la un meseriasi (specialist) ca doar nu bag eu mana la circular si scot cutia la 40 lei.
  In acelasi timp chiar cu riscul de a ma contrazice as da si 150 de lei pe o cutie numai sa fie modelul meu si totul sa fie facut la jumate de milimetru , oare este posibil acest lucru in Romania ?
 

ioanardelean55



Aveti dreptate nu orice timplar fece o lada perfect mai intai trebuie sa cunoasca apicultura mai mult decit timplarie ,astfel va sti stassurile si pretentiile albinei apoi trebuiesc scule de precizie ,si profesionale ,iar in legatura cu jumatatea de mm . eu am mai spus ca la lazi si accesori se lucreaza cu subleru nu cu metru . in ce priveste meserasul care il cauti si nu crezi ca e posibil sa-l gasesti in romania fa cumva si trimite-mi o cutie , rea si veche vei primi alta noua in schimb si gratis dar FARA a urma vreo comanda dupa aceea .

ioanardelean55


    sa va dau si raspunsul meu la intrebare fiind-ca nu vreau sa se devieze de lla subiectul propus .  Depinde totul de calitatea materialului (cherestea ) si tipul de lada la dadantul care l-ati ales ca model intra 1,85 mp.de cherestea cum spunea Cristian 20 de lazi .

ioanardelean55


D-l Dragos lasati timplaria ca e meserie grea mai bine spuneti-ne despre lucrarile care le faceti la ora actuala in stupina dati sirop ?s-au nu ? daca da cit ? ziceati ca nu va duceti la floarea soarelui si se pare ca totusi v-ati dus , cum merge culesu , ce imultire a-ti facut ?etc.etc.

gheco

Am cumparat sculele (cam 1200 euro) si 5mc de scandura. Am geluit-o la dimensiunea de 20mm grosime si am pus-o la uscat natural in stiva . Din cate am vazut ultima data in 6 luni s-a uscat in mod corespunzator si cred ca pot sa incep sa fac ce am nevoie. Timp sa fie.
Din calculele mele un stup cu fund antivarroa, cuib 1/1 de 12 rame, grila antisoareci, cat 1/2 redus 2 buc. de 10 rame ingrosate, podisor cu hranitor, podisor cu izgonitor, capac (toate date cu un strat de ulei de in) si ramele aferente la pretul de 75 lei.
Daca voi construi peste 50 bucati voi fi in castig daca ma raportez la cele mai mici preturi prezentate pe acest forum.
Daca se lucreaza cu grija abaterile de la cerintele albinelor sun sub 1 mm.
Nu voi avea productivitatea unei tamplarii specializate, dar nu asta are importanta pentru mine.
Sa nu imi cereti sa pun poze pentru ca nu am facut decat aprovizionarea cu materiale pana in prezent. Voi posta totul cu poze la momentul potrivit.
Toate cele bune si spor la munca.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/

ioanardelean55


din start ai facut o gresala si inca destul de mare ,NU trebuia sa rindeluiesti scindura inainte de a fi uscata , prin procesul de uscare dimensiunile se modifica ,se modifica si suprafata plana a scinduri asa incit la prelucrare o sa ai probleme , iar rindeluirea materialului verde, s-au umed nu iese asa de fina ca la materialul uscat oricit de bine ar taia cititele masini respective ,  :hi:

jimm

Cam cat timp este necesar pentru uscarea scandurii in mod natural?
Cam care este metoda corecta de uscare naturala?

ioanardelean55


Uscare naturala la rasinoase 1 an / cm grosime  sub un sopron stvuita cu sipci intre rinduri iar latimea stivei sa nu fie mai mare de 1,5m. :hi:

flavius

Intai pozele, maine povestea...cutii dadant 1/1, pe 10 rame, fund fix, 4 bucati, manufacturate pentru
un stupar de-al meu, pitestean...ale mele vin la rand saptamana viitoare, tot 4 bucati, da' pe 12 rame

Eu intai m-am auto-educat tamplar, acum incep cu stupii...ca si tamplar amator, tot ce vedeti din lemn
(si, uneori, din fier) prin pozele atasate, e facut cu propriile maini...am si poze doveditoare, pentru cine
nu crede...

PS: nu-s de ajuns 1000 de euro pentru scule...mai degraba vreo 2500, asa...

PS2: am incercat de 4 (!!!!) ori sa atasez pozele...fara succes...am obosit sa mai incerc, o s-o fac
maine..daca e cineva de la tehnic care poate sa dea un sfat, e binevenit...

PS3: problema mare cu cratimele pe forumul asta... :dinti: :dinti:
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

Citat din: ioanardelean55 din Iulie 18, 2010, 05:10:57 PM

D-l Dragos lasati timplaria ca e meserie grea mai bine spuneti-ne despre lucrarile care le faceti la ora actuala in stupina dati sirop ?s-au nu ? daca da cit ? ziceati ca nu va duceti la floarea soarelui si se pare ca totusi v-ati dus , cum merge culesu , ce imultire a-ti facut ?etc.etc.


In ultima perioada am primit niste comenzi importante de polen asa ca am ramas pe vatra si am bagat 150 de colectoare in functiune si acum livrez in tara polen. Am noroc ca la mine ploua mai la fiecare doua zile si am un fan de toata frumusetea ca-mi aduce nectarul necesar atat pentru familii cat si un surplus pentru mine. Trebuie sa ajung sa produc 30 de kg. polen pe zi , acum sunt la 20 pe zi sa vedem ce va urma in aceasta saptamana .
   Cat priveste treaba cu cutia , stiu ca sunteti un  specialist desavarsit , nu trebuie sa-mi demonstrati acest lucru . Eu as fi vrut macar 150 de cutii la anul.

gheco

Citat din: ioanardelean55 din Iulie 18, 2010, 05:31:00 PM

din start ai facut o gresala si inca destul de mare ,NU trebuia sa rindeluiesti scindura inainte de a fi uscata , prin procesul de uscare dimensiunile se modifica ,se modifica si suprafata plana a scinduri asa incit la prelucrare o sa ai probleme , iar rindeluirea materialului verde, s-au umed nu iese asa de fina ca la materialul uscat oricit de bine ar taia cititele masini respective ,  :hi:

Mi-am asumat aceasta greseala. Scandura scade in lungime si nu am debitat-o. Cei cativa microni care scade in grosime nu cred ca au influenta. Cat despre calitatea rindeluitului nu ma pot plange. Mi-am pus intrebarea de cate ori trebuie sa ascut cutitele la rindea pentru a prelucra 4 mc scandura uscata.
Nu contest observatiile.
Numai bine.
Cu stima.
www.gheco.sunphoto.ro
www.magazine-online.ro/gheco/