Cum e anul acesta apicol?

Creat de Adrian Vasile, Aprilie 27, 2013, 09:52:23 PM

« precedentul - următorul »

dan sebastian

Cam mare seceta.
Don Bazil, poate ne revedem la Craiova in noiembrie.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

 
  Mut aici discutia de pe topicul "A fost odata"

 
Citat din: Closcutz din Iulie 19, 2019, 12:10:37 PMDle Stefan daca anul acesta a fost un an apicol bun înseamnă că eu sunt cel mai slab stupar din lume!

 E adevarat ca nu cunosc bine situtia din tara. Vorbeam din ce a foat la mine, ce am mai discuta cu unii stupari si chiar din ce se mai posteaza pe forumuri.
 Este adevarat ca salcamul a dat mai slab, mai cu seama fata de anul trecut, si pentru ca vremea ploioasa nu a favorizat culesul. Dar mai departe, teiul, floarea-soarelui, chiar si flora spontana au permis culesuri destul de bune. Ploile mai multe decat in alti ani eu zic ca dau premizele unei dezvoltari a familiilor si in august. La mine si roii s-au dezvoltat pana acum peste media multianuala.

 Aici ar fi locul unde am putea spune cum am perceput anul apicol la noi si la cei pe care ii cunoastem.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Closcutz

Eu la cantitatea de miere sunt la jumătate față de anul trecut. In toamna trecută a fost secetă și rapiță nu a fost mai deloc, la salcâm vremea urata, Dunărea a crescut foarte mult și a inundat flora spontana și amorfa, tei nu am, floarea soarelui a dat bine la început dar apoi dezastru din cauza secetei și a hibrizilor probabil.

gabiiasi

Cât a fost media pe familie la culesurile de anul asta.

hur

la noi a fost slab. la 23 de familii sau scos 30 de rame din patru culesuri : rapita ,salcam 1+2 si tei. la fs nici o lingura de pe 500 ha. pentru ele au cules.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

dan sebastian

Am avut un an bun pe sfarsit, la rapira foarte slab 120 kg cu 24 stupi deplasati, 4 mutari la salcam in zone diferite cu 63 stupi mutati (20-23 pe locatie) doar 500 kg, si la fl soarelui cu 50 stupi 1200 kg.
M-au cocosat benzina motorina, gazul si taxele la masini.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

stefan1

  Am ascultat, cred, la "Viata satului" pe un stupar care se plangea ca acest an apicol a fost cel mai rau din ultimii 30 de ani. Spunea ca Ardealul si Moldova ar fi cele mai afectate si doar in sud productiile de miere au fost mai bune. Nu e si parerea mea, dar asteptam cat mai multe pareri si, apoi, rapoartele oficiale (desi eu cred ca si acelea sunt destul de departe de realitate).
  Ce s-a mai discutat la acea emisiune? Despre perdelele de protectie. Pe buna dreptate se sustinea ca salcamul ar fi cel mai potrivit pentru aceste perdele pentru ca este o specie rezistenta, repede crescatoare si cu multiple utilizari. Impedimentul major este ca aceasta specie nu este admisa la subventii UE, desi in lista speciilor pentru care s-a cerut subventii ar fi paulownia, evodia etc, specii mult mai greu de adaptat la conditiile de la noi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dan sebastian

Pt mine anul 2020 a fost unul bun la salcam unde am facut tona mult dorita. Rapita slabut, ca de obicei 250 kg cu 44 stupi deplasati iar la floarea soarelui nu am putut extrage la timp din cauza ca am avut sotia cu covid si toata familia am fost in carantina. Am extras totusi peste 800 kg dar cu 78 stupi deplasati pe 2 locatii. Miera am extras-o dupa Sf Marie, in agust doar din caturi si toata era capacita. Trecuse 1 luna de cand se terminase culesul. A fost bine ca nu am umblat in cuiburi ca am pt iernare si pt ei si pt altii care nu i-am avut in pastoral. Am mai inmultit si am ajuns la 128 familii bagate acum in iarna. Pe 2 locatii la munte am fost obligat sa hranesc deoarece salcamul a fost ultimul cules. A plouat extrem de mult si nu a mers nimic, nici faneata nici tei mur zmeura sau castan.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

hur

Pentru mine cel mai bun an. Am reușit să extrag 1 kg de miere din 16 stupi. De fapt doar din unul pe ceilalți a trebuit să-i hrănesc. Dar o polifloră de munte  cu un gust extraordinar , culeasă pe frig și ploaie. A fost cel mai bun stup, păcat că a fost ffff.agresiv. imaginati-va: scot o ramă din stup și albina se mută de pe ramă pe mine și se chinuie să mă înțepe. Închid stupul plec departe și tot nu mă lasă. Am renunțat la el.
Pot totul în Hristos care mă-ntăreste

bmdna

Citat din: hur din Noiembrie 21, 2020, 04:14:31 PMPentru mine cel mai bun an. Am reușit să extrag 1 kg de miere din 16 stupi. De fapt doar din unul..... Am renunțat la el.

Ai renuntat numai la unul??? Dupa 1 kg de miere?
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bmdna

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 24, 2020, 07:13:50 PMPt dvs cum a fost anul apicol ?

Inteleg ca intrebarea imi e adresata mie, din acest motiv am sa raspund.

In primul rand am sa spun ca nu ma calific la profesionisti, in ultimii ani am luat startul in primavara cu un numar de familii in jur de 30. Nefiind profesionist, nu am facut nici pastoral si nici livrari de miere la procesatori. Am avut mereu o activitate care ocupa mai mult timp decat timpul pe care l-am putut aloca apiculturii.

Tot din cauza faptului ca nu sint dependent de apicultura mi-am permis sa aplic principii alese de mine in activitatea mea. Primul principiu este cel economic. Tin atatea familii cate pot intretine din venituri. Al doilea principiu este legat cumva tot de economic si acesta spune ca eu nu hranesc familiile niciodata cu altceva decat miere si pastura, nu dau in stup nimic artificial. Al treilea principiu este legat de trtamente. Eu aleg sa am o miere cat mai curata dar si albinele sa fie, pe cat posibil, sanatoase. Astfel, folosesc in tratamente varachet, dar il aplic numai dupa ce am scos toata mierea destinata consumului oamenilor. In rest, mai folosesc acid oxalic.

Zona in care ma aflu imi ofera doua culesuri principale: primavara cules de rapita si vara cules de floarea soarelui. Totusi, aceste culesuri nu sint prea mari pentru ca lanurile nu sint foarte mari si mereu apar stupine in pastoral. Extractiile de miere sint tot doua, dupa rapita si dupa floarea soarelui. In ultimii ani s-a mai intamplat sa mai am si o mica extractie de miere de mana la sfarsit de august-inceput de septembrie. Anul apicol ce a trecut a fost rau in primavara, cu ploi si temperaturi mici, albinele nu au putut culege decat in cateva zile. La floarea soarelui a fost mult mai bine, desi a fost o seceta foarte accentuata. Vremea rece din primavara, cu perioade lungi in care albinele nu au putut iesi la cules a dus la intrarea in frigurile roitului a unei parti din familii.

In conditiile de mai sus, productia de miere extrasa a fost sub o tona, la care se adauga mierea pe care ierneaza circa 40 de unitati biologice si inca vreo cateva zeci de kg de miere aflata in ramele de la rezerva. Am comercializat miere, familii de albine/roiuri si apilarnil. Comparativ cu alti ani, a fost un an mediu. Au fost si ani mai buni si altii mai rai. Din punct de vedere al pregatirii profesionale, am reusit sa termin de citit o carte de apicultura.

Dupa ultima extractie vremea a fost calda, fapt ce a dus la continuarea activitatii familiilor si la scaderea populatiei acestora. Astfel, comparativ cu alti ani, familiile ce au intrat, in sfarsit, la iernat, sint mult mai mici ca numar de albine.

Economic, in anul apicol incheiat am iesit pe plus. Nu am luat in calcul munca mea (care ar fi foarte valoroasa) compensand-o cu pasiunea pe care o am pentru albine (care este si mai valoroasa).

Anul apicol ce vine va incepe, in mod sigur cu o provocare. Din cauza secetei, nu am lanuri de rapita mai aproape de 5 km. O alta provocare va fi sa vand 10-15 familii de albine, imediat dupa terminarea iernii. O a treia provocare va fi sa reusesc sa-mi produc fagurii artificiali din ceara pe care am reusit sa o topesc pana la aceasta data.

Cam asa a fost anul apicol incheiat. Anul care vine nu arata prea bine, dar speranta nu moare niciodata.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

dan sebastian

Multumesc pentru raspuns. Ceara aveti de gand sa o faceti dvs cu presa sau la cineva care se ocupa doar cu asa ceva ?
V-am intrebat pt ca din acest an o fac si eu la Cosmin Paun din Craiova. Desi sunt peste 125 km distanta impreuna cu 3 prieteni am resuit sa ne facem fagurii din ceara noastra. Se vede o diferenta evidenta la felul cum construiesc albinele si ca nu se mai cade la temperaturi inalte.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bmdna

Citat din: dan sebastian din Noiembrie 26, 2020, 04:57:08 PMMultumesc pentru raspuns. Ceara aveti de gand sa o faceti dvs cu presa sau la cineva care se ocupa doar cu asa ceva ?
V-am intrebat pt ca din acest an o fac si eu la Cosmin Paun din Craiova. Desi sunt peste 125 km distanta impreuna cu 3 prieteni am resuit sa ne facem fagurii din ceara noastra. Se vede o diferenta evidenta la felul cum construiesc albinele si ca nu se mai cade la temperaturi inalte.

Va multumesc pentru sugestie. Avand cateva zeci de familii, nu as avea suficienta ceara ca un procesator sa-mi faca fagurii. Am o presa din beton de la domnul Bucovineanu si imi fac fagurii singur. E al treilea an de cand o folosesc. Sint foarte multumit. Ies mai putini faguri pe kilogram pentru ca celulele sint mai adanci, dar sint construiti mult mai repede.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

#29
O medie de 30 kg/stup in stationar nu cred ca e la indemana oricarui stupar. Ba cred ca nu sunt multi care o realizeaza, doar cei care au clturi de floarea-soarelui sau/si paduri de salcam in apropiere. In plus ai mai si marit stupina cu 30% si ai vandut si stupi/roi. Totul in conditiile in care nu ai administrat zahar sau inlocuitori, cum vad ca a devenit o moda printre stupari. Felicitari! :applause:
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)