Pastrare rame de rezerva

Creat de gabiiasi, Octombrie 01, 2018, 09:08:58 PM

« precedentul - următorul »

gabiiasi

As dori sa aflu daca ati folosit pentru tratarea ramelor impotriva gaselnitei acid acetic. Daca da cum ati eliminat mirosul din rame primavara. Am vazut pe youtube un film al Dl. MIDRIGAN"S ce parere aveti.

un OM

Este tarziu acum pentru asemenea probleme. Molia ataca in august-septembrie. Odata cu scaderea temperaturilor nocturne sub 12 grade  inceteaza.

Closcutz

Acum pericolul este mai redus ca găselnița sa atace ramele. Totuși din ce am citit temperatura de la care riscul de a fi atacați se reduce drastic este 7 grade; mare atenție că fac ravagii în ramele de culoare închisă dc e temperatura mai ridicata și nu este un spațiu aerisit, cu oarece curent constant.

gabiiasi

Mulțumesc de răspunsuri dar daca ar fi ca la anu sa le stropesc cu acid acetic că in filmuleț mă interesează dacă a-ți folosit aceasta metodă și dacă da cum scăpăm de miros în primăvara că sa nu contaminam mierea.

stefan1

  Nu cred ca e vorba de stropire cu acid acetic glacial, ci intretinerea unei atmosfere cu vapori de acid. Asta se face punand acid intr-o sticluta si un fitil de lampa care sa abzoarba otetul si sa il evapore in incinta.
  Am mai scris, in primul an cand m-am ocupat eu de stupi a fost si primul an cand au aparut la noi paduchi varroa. Primul tratament facut a fost cu acid acetic glacial, intr-o sticluta mica pus intre fagurii cu puiet. Din pacate puietul aflat in imediata apropiere a sticlutei a fost parasit de albine, dar paduchii i-am tinut sub control. Se pare ca intre timp paduchii au devenit mult mai rezistenti si purtatori de multe viroze pe care atunci nu le aveau.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi

Mulțumesc de raspunsuri ideea era că dacă aș folosi vapori cum spuneți cum as scăpa de miros, e suficient în primăvara sa las ramele afara la aerisit. Nu as vrea sa consum miere cu miros de oțet. Cu stima.

stefan1


  Asta e metoda curenta de a scapa de mirosurile fagurilor din timpul iernarii: se lasa 1-2 zile sa se aeriseasca. Nu cred ca o sa ramana miros de la otet, dar e posibil sa iti corodeze sarmele si cuiele. 
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi

Mulțumesc frumos și sănătate multa.

stefan1

  Poate ar mai trebui spus ceva: Acidul acetic glacial are punctul de solidificare in jur de 16oC, deci sub aceasta temperatura este solid. Eu l-am folosit atunci in cuibul de albine, deci la 34-36oC si la ventilatia pe care o fac albinele. Nu stiu cum se comporta la temperaturi mai mici, sigur evaporarea va fi mai slaba, dar intr-o incinta inchisa se poate sa se atinga concentratia necesara. Trebuie urmarit.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

gabiiasi

Dl. Stefan 1 urmăriți filmul pe YouTube al Dl. Midrigan's cu același titlu " Păstrat rame la rezerva" filmat acum o săptămână și dați o părere. El folosește acid acetic la 70 grade care pulverizează 2-3 fâsuri pe speteaza superioara.

vdingo11

La un moment dat la restrangerea cuibului voi ramane cu 2 tipuri de rame: cu miere capacita in partea superioara sau goale.
Daca se pun aceste rame dupa diafragma in corp se pastreaza bina pana vor fi folosite din nou la anul? Sau trebuie tratatate? - am vazut ceva de genul Acid acetic alimentar concentrat 70%

Closcutz

Daca ramele le pastrezi in stupi(dupa diafragma) nu este nevoie sa le tratezi contra gaselnitei. Oricum incepand din acest moment avand in vedere ca temperaturile nocturne sunt sub 8 grade nu mai este pericol prea mare ca ramele sa fie atacate de gaselnita. Insa trebuie depozitate in incaperi bine ventilate(permanent) unde nu se face caldura, protejate de soareci si puse mai rasfirate ca sa circule aerul printre ele.