Bine v-am găsit!

Creat de calmusdaniel, Noiembrie 13, 2013, 06:09:57 PM

« precedentul - următorul »

romikele

Citat din: Aurel din Decembrie 17, 2015, 12:05:32 PM
Citat din: bucovineanu din Decembrie 17, 2015, 12:00:15 PM
Si mai bune decat pungile sunt hranitoarele de podisor. Nu trebuie deschis stupul atunci cand se face hranirea, nu se ineaca nici o albina si posibilitatea de declansare a furtisagului tinde spre zero.
Un alt avantaj, este si mai usor de administrat ca timp.
Dar au dezavantajul că trebuiesc procurate, și costă... pe când caturi goale are fiecare.

Un alt avantaj al pungilor, este că la primele stimulări, când ghemul nu e desfăcut, siropul este cât mai la îndemâna albinelor, care nu mai sunt nevoite să caute prin podișor.

calmusdaniel

Eu cred ca  pt completare mult mai bun e hranitorul de podisor sau un cat gol pus  deasupra cu un vas mai mare umplut cu paie unde se pune o cantitate mai mare de sirop.
Intr-adevar punga e buna in perioadele de stimulare in primavara cand albina nu are posibilitate de a ajunge la hranitor.

Eugen B

Cred ca fiecare face cu ce are la dispozitie.
La mine pungile sunt un adevarat succes si anul acesta in toamna cred ca am folosit peste 1000.
Primavara dau in hranitor si sunt si avantaje ca deschizi stupul pentru cateva secunde.
Pungile care le folosesc sunt de congelator, sunt f rezistente, alte modele se rup imediat.
cel mai bine ar fi toamna sa fie cules si sa nu completam deloc daca se poate.

bucovineanu

Intradevar hranitoarele de podisor sunt mai scumpe, dar odata facute pot fi folosite mai mult de 50 de ani. Se aseaza deasupra cuibului, pe mijlocul lui si atunci cand vine perioada de stimulare albinele sunt deja in hranitor. Mai e nevoie ca podisorul sa aiba o rama sau lateralele capacului sa fie putin mai inalte.

Eugen B

#1384
Eu cand bag sirop sau pungi imi pot da seama daca este o problema in stup.
Daca doar bag mancare fara sa vad ce este pot avea probleme. Stim bine ca primavara si toamna apar si probleme la matci, adica dispar sau care nu sunt de calitate albina va spori putin sau deloc.
Fiecare face cum stie, in plus in pastoral  nu cred ca este un avantaj sa ai capacu cu podisor mare , eu initial la cineva credeam ca este cat de 1\ 2 redus. De fapt cam atat e un cat mic de al meu.
Fiecare face cum crede ca este mai bine.

maximotgv

Eu il folosesc pe acesta. Are 2.5 litri. problema este ca nu sti cand se umple si poti da pe dinafara. Acum ma gandesc sa-i fac o adaptare sa pot pune si galeata pe el.

calmusdaniel

                                                           Introducerea directa a matcilor

                                               Introducerea matcii prin pudrarea cu faina
    Se scoate rama pe care se afla matca necorespunzatoare,se indeparteaza matca si se aseaza cea noua exact in locul celeilalte.Apoi,se presara usor ,peste matca si albine,faina si se introduce rama in locul ei in cuib,de unde a fost scoasa.

                                             Introducerea matcii cu cloroform
  Intr-un afumator se pune un burete uscat,apoi un burete imbibat cu cloroform (o lingurita de cloroform)iar deasupra se pune un alt burete uscat.
Cu afumatorul astfel pregatit,se dau cateva pufnituri de aer cu cloroform,timp de 20-25 secunde.Dupa cca 2 minute,se introduce matca noua .Daca se lucreaza in timpul zilei se dau 1-2 pufnituri de aer cu cloroform si asupra lucratoarelor care se intorc de pe teren.

                                         Introducerea matcii in familia orfanizata
  Se orfanizeaza familia respectiva ,iar in acest timp se introduce matca noua intr-un pahar,unde se misca pana oboseste.Introdusa direct in cuib de fagure ea va sta foarte linistita ,fiind primita cu usurinta de catre albine.


                                              Introducerea matcii cu ajutorul mirosului celei inlocuite
      Se scoate matca necorespunzatoare,se omoara si se freaca cu ea,in special cu ovarele ei,interiorul unei colivii de metal cu posibilitati de ventilatiein care se introduce matca noua cu cateva albine.Colivia se pune intr-o incapere calda timp de 24 de ore.Apoi ,se pune un dop de fagure cu miere si se aseaza intre doua rame in cuib.Verificarea acceptari se face dupa cateva zile.
   Introducerea directa prezinta avantajul ca fiind introduse libere,incep depunerea oualelor imediata ,fara sa se intrerupa cresterea puietului.
  Dezavantajul consta in faptul ca nu toate familiile au aceeasi comportare in directia acceptarii matcilor,inregistrandu-se si pierderi de matci.

dan sebastian

Ce alte variante de introducere ar mai fi?
Ceva testat si cu care aveti succes chiar daca nu e o metoda clasica.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

calmusdaniel

Nu sunt testate de mine dar mi s-au parut interesante si am zis sa le scriu  pt cei interesati,si maine seara am sa mai scriu cateva metode.

Eugen B

Varianta cu frecatu mi-a recomandat-o un crescator de matci

MOTANUL

#1390
Citat din: calmusdaniel din Decembrie 17, 2015, 01:00:03 PM
Intr-adevar punga e buna in perioadele de stimulare in primavara cand albina nu are posibilitate de a ajunge la hranitor.

Subscriu - in Ianuarie-februarie nu cred ca e indicat hranitorul de podisor intrucat risca sa ramana albina pe drum inghetata. Punga-turta chiar deasupra pe speteaza sunt mai indicate.
Cum incep temperaturile de 12 grade hranitorul de podisor - il cumperi si te folosesti de el pe termen lung. Eu m-am lecuit de pungi vara ca le trag sa le scoata pe urdinis si se agata in ele. Adica daca vremea iti permite sa nu le folosesti - e bine sa nu le folosesti.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

tinumaftei

Citat din: Eugen B din Decembrie 17, 2015, 09:43:53 AM
Dn. Tinu cu ce sirop ai avut probleme?
Este o mare diferenta intre sirop de zahar si F 40 . Dv? Pentru ca siropul de zahar trebuie ventilat, F 40 nu(sau f putin).
Si in plus vara cum zici tu in mai nu se baga sirop pentru ca este cules. cum sa bagi 25kg atunci?
In plus turtele 2-3 nu face cat 15 kg de sirop.
Daca sti sa faci hranirea in toamna nu faci furtisag.
1.Ce este F40? Ce contine? Cine il produce?
2. 3 turte de miere, care cantaresc mai putin de 3 kg si care contin 2kg de miere, sunt mai indicate decat 15 kg de sirop. Basca pret, manopera riscuri.

tinumaftei

Citat din: calmusdaniel din Decembrie 17, 2015, 07:51:03 AM
Domnu Tinu sunt trei categorii,hranirea de completare,de stimulare si de necesitate.
Cand apicultorul recurge la hranirile cu turte sau sirop dat toamna tarziu intra la categoria hraniri de necesitate,indiferent  ca turtele  si siropul  provoaca uzura.In acest caz urmarim doar supravietuirea familiilor(decat sa ai familii moarte de foame mai bine sa iesi cu unele mai slabe in primavara)
Daca raspunsul nu va multumeste, mai discutam.
Hranirea de necesitate nu face parte din nici o schema tehnologica, in fond e o hranire de completare.
Anul acesta nu am dat sirop decat la roi in iulie, inceputul lui august (pana in 3litri). Pe aici exista un slab cules de intretinere. Cea mai mare problema o reprezinta puietul tarziu. Cred ca inca mai sunt celule la aceasta ora cu puiet neeclozionat. Estimez ca in noiembrie-decembrie au consumat 3,5-4 kg miere, in special din zona puietului. Asta face ca ramele centrale sa se cam goleasca. Chiar daca le-as da sirop, in conditiile de aici nu il duc in ramele centrale - sunt ocupate de puiet. Prin urmare ramele centrale tot cam fara miere raman. Nici nu le pot scoate la impachetare ca au puiet. Asa ca asigur riscul de a ramane fara miere in centrul cuibului. Pana acum hraneam in ianuarie 10-15. Acum, fiindca a fost mult puiet tarziu voi hrani saptamana viitoare. Nu cred sa am surprize pana atunci. Turtele vor avea 70% miere si restul zahar farin. Ori mierea nu uzeaza. Daca stupul are miere in general nu mananca din turta de miere. Daca este de serbet de zahar o mananca. Zaharul farin il pun pentru a creste vascozitatea turtei, sa nu cumva sa curga pentru albine. 300 grame de zahar farin date de 3 ori, inseamna foarte putina uzura, mai ales ca o parte il gasesti pe fundul stupului.
Aminteam de hranirile masive pe care le-am vazut la altii in mai - iunie. Astea ar putea crea rezerve serioase de faguri cu miere, mai ales ca intre salcam si urmatorul cules avem albine multe, fara lucru albinele trebuie stapanite sa nu plece in pomi, si de asemena trebuie tinute in forma pentru tei sau FS. Anul acesta, fiindca am trecut o mare parte din stupi pe orizontali, voi incerca o hranire de acest fel cu vreo 15kg sirop, iar 3-4 rame cu miere capacita sa le pastrez in stupi. In Ungaria am vazut la o stupina profesionista acum 10 ani un depozit de rame, jos palaria!!

MirceaCalin

Citat din: tinumaftei din Decembrie 17, 2015, 09:53:47 PM
...1.Ce este F40? Ce contine? Cine il produce?...

"Sirop Hungrasweet F40 pentru hranirea si stimularea albinelor. Produs in Ungaria. F40 contine 40% fructoza, 33% glucoza(dextroza), substanta uscata 78%. "

http://www.hungrana.hu/en/products/9/69/hungrasweet-f17-f30-f40-f42-f50-hfcs

Kiwi Bee

Citat din: tinumaftei din Decembrie 17, 2015, 09:53:47 PM................1.Ce este F40? Ce contine? Cine il produce?..................

Este sirop de porumb. Poate ai vazut in filmele lui DM din Cannada cu ce hraneste el.