Drojdie de bere INACTIVATA

Creat de Bătrânul, Ianuarie 20, 2012, 09:49:28 AM

« precedentul - următorul »

dragos milea

O reteta de stimulare cu inlocuitor de polen, nu am folosit, o stiu de la un apicultor cu experienta: 2 oua   se bat bine(ca la omleta) si se pun in 2 litiri sirop. In luna august 2012, desi am stimulat-completat cu sirop, cresterea de puiet a fost redusa, din cauza lipsei polenului in natura. Dupa ploaia din septembrie, a aparut polenul si albinele au inceput sa cresca puiet. In data de 28 octombrie am stupi cu 2 rame de puiet capacit.

Daniel70

Multumesc tuturor pentru raspuns !

In principiu sunt in potriva hranirii stimulente tarzii. Prefer descapacirea ramelor dupa diafragma si asta pana la 01. octombrie.
Incerc astfel sa evit uzura prematura a albinei. 
Dar acum am dat de necaz. Am reusit sa trec cu bine de loca americana (sper eu ca am depasit perioada de infectare maxima). Din acest motiv nu am folosit rezerva de miere. Avand in vedere dezvoltarea insuficienta a familiei de albine (majoritatea stupilor pe 5, 6 rame ) am incercat sa prelungesc ponta cat mai mult.

Am incercat sa recurg la reteta cu ceapa si usturoi din acest motiv. Pentru aceasta perioada doream sa incerc sa pun in podisor, peste rame, turtite cu pasta si peste ele folie. Vremea rece ma impiedicat sa deschid stupii asa ca am amanat. Posibil sa renunt definitiv pentru anul asta. 




stefan1

  Si eu sunt de parere ca se poate trata LA. Dar riscurile sunt foarte mari. In primul rand depinde la ce stadiu de instalare a bolii ai inceput sa ei masurile de combatere.
  Spui ca ai trecut de faza de maxim a bolii. Una este sa fi fost cateva celule cu boala in 1-2 faguri si alta ca faguri intregi sa aiba puiet mort. Intr-un asemenea caz cred ca doar focul e solutia. Pericolul mare este ca chiar zona se infesteaza cu sporii de Loca, ca albinele scot larvele moarte cu milioane de spori si elimina resturile in zona invecinata, pe unde albinele mai cad pe jios si mai cu seama de unde iau dupa ploi sau dimineata apa pentru puiet, chiar daca au si adapatoare (care si ele ar putea fi o sursa de infectie). Grav e ca cu orice masuri de tratare, zona ramane pentru multa vreme cu o incarcatura de spori care pot oricand redeclansa boala, la familiile unde se atinge pragul de infestare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Daniel70

La mine gradul de infestare a fost mare. S-a muncit din greu, efortul a fost foarte mare iar rezultatul il vad in imprimavara.
Rame intregi afectate. Miros puternic de cum deschideai stupul. Pe scurt : am verificat toti stupii (aici am scapat usor, am doar 26), am scos ramele vechi sau foarte vechi, am dat la cladit multe rame noi, am tratat cu oxitetraciclina. Stupii cu grad mare de infectare i-am tinut la rece fara faguri. Am curatat tot ce am putut, stupii goi, ramele si adapatorul cu soda caustica si flambate.

bucovineanu

In urmatorii 2 ani sunt mari sanse sa reapara boala. Trebuie reformat tot ce se poate : rame, instrumentar, diafragme, etc. Trebuie facut tratamene cu antibiotic si in sezonul viitor.