Salut,
''Bazaind'' pe net am descoperit urmatoarea oala de topit parafina care mi sa parut destul de interesanta si care cred ca ar fi foarte potrivita pentru cei care isi fac faguri artificiali, ce ziceti merita banii sau e cam piperat pretul? sau are cineva ceva asemanator?
http://www.aliweb.ro/aliweb-ro/eshop/4-1-Unelte-si-Utilaje/0/5/486-Oala-electrica-pentru-parafina (http://www.aliweb.ro/aliweb-ro/eshop/4-1-Unelte-si-Utilaje/0/5/486-Oala-electrica-pentru-parafina)
....raspund eu, tot printr.o intrebare... :thanks:...dar pentru parafinat stupii ar marge?.... ^:)^
Daca nu intentionezi sa depasesti capacitatea ei niciodata sau nu ai posibilitati mai eficiente(ex. stai la bloc si nu ai unde sa faci foc) atunci este perfecta. Pretul este cam piparat dar pe durata(sperind ca nu se strica dupa un an) se merita.
Gelu pt parafinat stupii nu merge ca nu are dimensiunile necesare, poti sa topesti ceara in ea si atit.
interesanta pentru ceara...dar cam mica
Citat din: Kiwi Bee din Iulie 04, 2013, 12:08:40 AM
Daca nu intentionezi sa depasesti capacitatea ei niciodata sau nu ai posibilitati mai eficiente(ex. stai la bloc si nu ai unde sa faci foc) atunci este perfecta. Pretul este cam piparat dar pe durata(sperind ca nu se strica dupa un an) se merita.
Gelu pt parafinat stupii nu merge ca nu are dimensiunile necesare, poti sa topesti ceara in ea si atit.
.......sper ca nea meseriasu care.mi va face cei 10 stupi model irlandez are dotarile necesare ptr. parafinare....aici nu se vopsesc stupii si nu vreau sa fac nota discordanta..... :thanks: :hi: :hi:
hai sa traiesti ,ai nevoie si de oleaca de sacaz cica pentru impermeabilizare fifti-fifti cu parafina,doar cu parafina cam intra apa,io le am pe amandoua da nu am vreme sa gat caldarea si sa-ncerc!
Prezentarea video a acestui produs:
Oala electrica pentru parafina (http://www.youtube.com/watch?v=uKmn9rFysmk#)
...interesanta oala, valabila ptr. cei ce.si fac singuri foile de ceara...mai am de asteptat, deocamdata abia am primit stupii commercial, facuti in Romania...i.am si udat...ca altfel nu se poate...
Sincer: decat sa dau 500ron mai bine iau doua oale, le bag una in alta,in cea mare pun apa, in cea mica parafina, le pun pe aragaz, pornesc focul si settez temperatura la 100 grade :D (temperatura de fierbere a apei)
:bravo:...pana aici toate bune dar daca.mi spui de unde sa iau si o chestie de aia de turnat foile de ceara...dau si o :beer: cu prima ocazie... :D :thanks: :thanks: :thanks:
http://forum-anunturi.apiardeal.ro/index.php?topic=2213.0 (http://forum-anunturi.apiardeal.ro/index.php?topic=2213.0). pregateste :beer: :D
:thanks: mi.am notat numarul, maine o sa.l sun sa comand presa....ptr. bere te astept in Dublin....sau la Piatra Neamt, anul viitor cand vin in concediu... :yes:
:ok:
topirea cerii apr 2012 (http://www.youtube.com/watch?v=SlhHG0S-nn8#)
Cred ca e o varianta mai convenabila ca pret si pare foarte practica. Din pacate sunt greu de gasit. :sad:
Citat din: balasbebe din Noiembrie 21, 2013, 07:19:29 AM
topirea cerii apr 2012 (http://www.youtube.com/watch?v=SlhHG0S-nn8#)
Am gasit una identica la 100ron.(am cumparat-o repede)
Citat din: apivasmob din Noiembrie 21, 2013, 01:52:17 PM
Am gasit una identica la 100ron.(am cumparat-o repede)
Secretosule! :razz:
Unde ai gasit-o? As vrea si eu una, la fel de repede :D :D :D
O lichidat unul stupina si am cumparat ce am mai gasit adica topitorul ca asta imi trebuie.Asta s-a intamplat in mai 2013
Si mai practica pe stuparul.ro
Acolo are pret nu gluma.
Adevarat, dar o ai pe viata
si asta pe care o am tine mult :) :)
Din ce material e facuta , inox ori aluminiu ?
=D>...interesant ,,alambicul,,....mai are frati pe undeva?....intelegeti unde bat... :yes:
Greu cu ceara asta,mai ales la bloc. Jde mii de metode. MARINE, gaseste un butoi mai inalt ,baga
ceara intr-un sac de rafie ,baga sacul in butoi ,fa un gratar ca in poza sa tina sacul jos ,pune apa
in butoi pana la un lat de palma ,da foc,lasa sa dea bine in clocot ,ia focul ,ceara topita se ridica
sus ,ia-o cu un cancioc si pune-o printr-o sita intrun vas care ii va da forma ,asa va scapa si nevasta neoparita si va avea timp sa iti faca gogosi .Tu topesti ceara singur,lejer! :wink: :hi:
Citat din: tassevasi din Noiembrie 21, 2013, 07:48:36 PM
Din ce material e facuta , inox ori aluminiu ?
Aluminiu de 0.6mm grosime
Tot respectul pt nea Marin din Serbia :nod:
ceara topitoru de aburi. (http://www.youtube.com/watch?v=WrSc813v9qc#ws)
In primavara am achizitionat un topitor pe baza de aburi , este foarte convenabil poate fi folosit si pe lemne si pe butelie , se pot pune ramele direct in topitor si faci economie prin recuperarea insarmari , ramele sunt dezinfectate si refolosite , bani ai recuperezi in timp ca la orice.
Astazi am gasit si eu o astfel de oala la un magazin apicol deschis de curand in Pitesti. Dimineata tocmai vorbisem despre ea cu un coleg apicultor, pe forum si, pentru ca tot nu vizitasem magazinul apicol respectiv, mi-am zis sa ma duc sa vad ce fel de modele de topitoare gasesc si, ca prin minune, am dat de oala cu pricina! Asta da providenta! Mai mult decat atat, nu m-a lasat inima si am pus-o la probe. Deja aveam niste faguri pusi la inmuiat in apa de ploaie. Cu prima ocazie o s-o probez si cu faguri uscati. Pana acum sunt multumit. Pretul 437 Ron.
Daca se pot face rost de paie de mei ar fi foarte bine. Este bine ca orificiile sa fie curatate cat mai des. La fel de bun este si spanul de teflon. Oala pe care o ai este destul de buna, fata de alte procedee folosite de mine.
Cred ca se poate face si cu fagurii uscati deoarece aburul va patrunde foarte repede si umfla camasuiala.
Este din inox sau aluminiu?
Materialul din care sunt facute componentele cred ca este din aluminiu dar... de o calitate mai buna ... sper ...
Din cate stiu, aluminiul, cuprul, fonta nu-s indicate la prepararea cerii.
Se formeaza un strat protector din ceara topita. Plumbul la fel este toxic si se folosea la instalatiile sanitare.
La mulți ani Andrei Georgian!
Topitor ceara pentru DOOOOOMNI :wink:
Topitorul Batrinului ... :smile: =D> =D> 160 litri
Citat din: Bătrânul din Decembrie 03, 2013, 11:47:27 AM
Topitor ceara pentru DOOOOOMNI :wink:
Cu' ashe' o skula shi you m'ashi domni.
Ghi'inghe shi po'che loa?
Sanatate!
Topirea cerii pentru mine era o mare problema. Dupa ce am modernizat apartamentul o buna bucata de timp, nu am avut curajul sa intru cu oala de 50 de litri pe aragazul din bucatarie. De fapt nici nu mai incapea de hota. Am cumparat doua oale de topit cu abur si am rezolvat problema. Este frig afara asa ca toata ziua topesc ceara pe aragaz. Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine. Poate ca sunt pe pierdere, dar vreau sa cumpar si o presa de facut foitele si sa nu mai aud de faguri prabusiti prin stupi.
Batrane felicitari pentru poze.
Ce stiu eu ca oala sub presiune trebuie putin supravegheata, iar oala mea trebuie doar din cand in cand sa vad daca pe teava mai vine ceara sau doar apa.
...am o slabiciune ptr. mierea in faguri, pe unde o gasesc o achizitionez, acum dupa vizualizatea mai multor foto stau si ma intreb....oare din care oala se transmit mai usor oxizii de Al, Fe...in foitele de ceara?....stie cineva? :yahoo_cry:
Citat din: gelu din Decembrie 04, 2013, 07:36:16 PM
...am o slabiciune ptr. mierea in faguri, pe unde o gasesc o achizitionez..
...
Gelu..!!..miere in fagure daca vrei te servesc la anu cu miere in fagure .....fara numar..
Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2013, 07:18:33 AM
...... Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine.......
Sal, nea' Bebe..
Sa inteleg ca la 10 faguri rama Dadant ies 950 grame de ceara....??
.
Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:55:50 PM
Citat din: gelu din Decembrie 04, 2013, 07:36:16 PM
...am o slabiciune ptr. mierea in faguri, pe unde o gasesc o achizitionez..
...
Gelu..!!..miere in fagure daca vrei te servesc la anu cu miere in fagure .....fara numar..
[/...tinem legatura boss, prin vara trec spre mare si poate ne vedem... :thanks: :beer: :coffee: :Dquote]
Daca pui o foita de 100 de grame, albina este zgarcita, trage de foaie, dar nu pune mai mult de 20-30 de grame. Este normal sa mai fie si pierderi.
Am descoperit cum falsifica bostinarii fagurii. Daca mergi la un producator de faguri cu asa zisa ceara, ei o prelucreaza si o pun in cutia originala, in care ai mare incredere. Cutia are holograma fabricantului. Eu nu cred ca un bostinar, care da la schimb foaie la o rama, face munca patriotica. Sa le fie de bine, si sa-si gaseasca cat mai multi fraieri. Am discutatat cu stupari care au renuntat la topit fagurii. In curand o sa fie doar inlocuitori de ceara prin stupi.
Citat din: gelu din Decembrie 05, 2013, 10:34:33 PM
Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:55:50 PM
Citat din: gelu din Decembrie 04, 2013, 07:36:16 PM
...am o slabiciune ptr. mierea in faguri, pe unde o gasesc o achizitionez..
...
Gelu..!!..miere in fagure daca vrei te servesc la anu cu miere in fagure .....fara numar..
[/...tinem legatura boss, prin vara trec spre mare si poate ne vedem... :thanks: :beer: :coffee: :Dquote]
Daca vrei si astazi te pot servi 50 lei /kg
:wink2:
:uimit:
Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:58:34 PM
Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2013, 07:18:33 AM
...... Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine.......
Sal, nea' Bebe..
Sa inteleg ca la 10 faguri rama Dadant ies 950 grame de ceara....??
.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.
....jos palaria Mr. Batranul ptr. ramele din foto, salivez numai cand le vad...totusi nu ma pot prezenta cu asa ceva pe la managerii de shopuri de aici si nici chiar in piata. C.L.Hristea zice ceva in cartea sa despre mierea in sectiuni, producere, ambalare, desfacere...fara sarme, fara miere prelinsa s.a...cam asa ceva caut eu...oricum tinem legatura, pana atunci eu incerc sa gasesc o punte de legatura intre producatorul roman si consumatorul irish...sper sa m,ajute Dzeu... :thanks: :hi:
Adica fagurasi din rama claditoare?
Citat din: bucovineanu din Decembrie 06, 2013, 03:07:29 PM
Citat din: bio din Decembrie 04, 2013, 09:58:34 PM
Citat din: balasbebe din Decembrie 04, 2013, 07:18:33 AM
...... Ca randament am cam 950 de gr. la 10 faguri vechi. Eu zic ca este bine.......
Sal, nea' Bebe..
Sa inteleg ca la 10 faguri rama Dadant ies 950 grame de ceara....??
Un fagur batran are cam 200 g de ceara. Prin metodele noastre obisnuite putem scoate cam jumatate, adica 100 g. Din bostina, bostinarii pot scoate inca o mare cantitate de ceara, dar de calitate ceva mai slaba. Toata nu se poate scoate nici macar cu solventi.
.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.
Inseamna ca nu mai lasi nimic la bostinari!
Citat din: gelu din Decembrie 06, 2013, 06:22:21 PM
....jos palaria Mr. Batranul ptr. ramele din foto, salivez numai cand le vad...totusi nu ma pot prezenta cu asa ceva pe la managerii de shopuri de aici si nici chiar in piata. C.L.Hristea zice ceva in cartea sa despre mierea in sectiuni, producere, ambalare, desfacere...fara sarme, fara miere prelinsa s.a...cam asa ceva caut eu...oricum tinem legatura, pana atunci eu incerc sa gasesc o punte de legatura intre producatorul roman si consumatorul irish...sper sa m,ajute Dzeu... :thanks: :hi:
Am inteles ce doresti si nu este nici o problema . COMANDA ,CONTRACT ,ACREDITIV BANCAR si ai exact ce doresti si cit doresti . Ma gindesc la miere pe sectiuni ambalat in cutiute separate asa cum doresti http://www.ovisan.ro/ambalaje.html (http://www.ovisan.ro/ambalaje.html)
Citat din: stefan1 din Decembrie 07, 2013, 01:22:40 AM
.
Iese si mai mult de atat. Scot pana la 120 de grame de ceara dintr-un fagure cu inaltimea de 25cm.
[/quote]
Inseamna ca nu mai lasi nimic la bostinari!
[/quote]
ahha..... din acest motiv fac bostinarii fagurii cu 30% ceara, restul parafina.
Sunt langa un sat vestit de bostinari. Ei nu se inseala, daca pun mana pe o bucata de bostina stie cam cata ceara este in ea, doar noi nu prea stim. De fapt se zice ca cca 50% din greutatea bostinei uscate este ceara de extras.
Sunt Dan din Tg-Jiu. Unul din filmuletele mele este postat la inceputul topicului. Folosesc asa ceva de 5 ani si sunt foarte multumit. Nu cred ca bostinarii care ar lua bostina de la mine ar mai scoate ceara. Productia de ceara e in functie de tipul fagurelui. Daca e proaspat construit, de culoare alba, sau galben ramane bostina f putina si se topeste usor. In schimb, daca e negru sau inchis la culoare se obtine mai putina ceara si mai multa bostina. Asta din cauza camasilor de la puietul eclozionat. Insa daca in loc de 30 min, dupa ce porneste il tin pe foc o ora scot ceara in proportie de 95 % din orice tip de fagure. Ce nu inteleg eu, este de ce nu se gaseste si prin alte targuri auto. Eu le-am procurat din targul auto din Tg Jiu. Anul acesta am trimis in tara 11 seturi. Daca mai gasesc o sa rezolv si pe altii cu placere. Eu il folosesc la bloc pt a scoate cerara, deci nu dauneaza relatiei cu vecinii sau sotia. Nr. meu de tel este 0721778887.
Cel mai interesant pana acum din ce am vazut pe forum este daca nu ma inseala mintea a lui BIO (cada izolata termic si legata la un cazan de abur), acum vazand si pavilioanele imi dau seama ca il apuca anul urmator cu un topitor ca al meu.
Daca ai peste 100 de stupi, un topitor ca al lui Nea Marin e suficient. In plus ala si sterilizeaza leatul ramelor. Eu cu cei 67 de stupi ai mei ma multumesc cu o oala in care pot topi 7 / 8 rame o data la maxim 90 min de stat pe foc. Pot economisi din timp daca pun de la centrala apa calda in topitor si ajunge la nivel de abur mai rapid. De obicei topesc in tot timpul anului si nu doar in timp scurt toata ceara din cursul unui an. E suficient sa privesc un meci in timp ce ceara se topeste singura. Nu stau pe langa foc.
io zic sa lasam presele lopata inima lui stalin si sacii pentru secolul trecut,iaca ce inseamna la altii ,,mai inapoiati ,, din america de sud tegnologie:
Fundidor de cuadros negros - Inderco SA (http://www.youtube.com/watch?v=F9lrTZ91hXc#)
Citat din: apivasmob din Decembrie 15, 2013, 07:59:11 PM
Cel mai interesant pana acum din ce am vazut pe forum este daca nu ma inseala mintea a lui BIO (cada izolata termic si legata la un cazan de abur), acum vazand si pavilioanele imi dau seama ca il apuca anul urmator cu un topitor ca al meu.
Cada mea este doar o etapa...Cu toate ca reushesc sa topesc cam 200 de faguri in citeva ore as cauta sa fac ceva mai performant.
Atit ca numar de faguri topiti intr-un interval de timp dat,... cit si cantitativ luat grame ceara extrasa pe fagure reformat.
Folosind doar abur, fara presare sau centrifugare a bostinei rezultate obtinem un randament scazut de extractie al cerii de albine...
De ani de zile bostina rezultata o dau si la presa imbinind temperatura cu presiunea si am un randament simtitor mai bun..
Citat din: dan sebastian din Decembrie 15, 2013, 08:15:06 PM
Daca ai peste 100 de stupi, un topitor ca al lui Nea Marin e suficient. In plus ala si sterilizeaza leatul ramelor. ..
Am motive sa ma indoiesc ca s-ar steriliza leatul ramelor.
Nu cred ca se dezvolta cu ajutorul aburului temperatura necesara unei dezinfectii reusite.
Am indoieli deoarece cunosc eforturile celor care fac faguri artificiali de a steriliza ceara si trebuie mult mai mare, atit timpul de expunere la temperatura cit si temperatura insashi.
Depinde cat timp le tine in topitor. Oricum la 30 min sau o ora, la peste 100 grade celsius presupun ca mare parte din microbi dau ortu popii... Foarte interesanta varianta sud americana. Nu am vazut sa/i ramana ceara pe mana cand o manevra.
Io chiar nu va inteleg ce aveti ati calcat in balega de doctor?ramele de la familii sanatoase nu trebuie dezinsectate,iar daca trebuie s-a inventat caldarea si soda caustica 5%!nu stiu ce aveti de puneti problema de paraca ar fi epidemie de loca?
Ceva in genul filmuletului exista de vre-o 15 ani in salaj,la borla o centrifuga cu abur si sita forta centrifuga cu aburi,extrage atat de bine ceara incat bostinarii nu mai vor rezidurile!
SUPER IDEE, asta DA topitor =D> ^:)^
Merge cu ce ai. Deocamdata aburul este cel mai usor de folosit.