10 sau 12 rame

Creat de dragos2006, Iulie 07, 2008, 10:46:23 PM

« precedentul - următorul »

D006

Buna ziua
Am observat ca se discuta foarte multe despre  Dadant de 10 rame, dar nu prea s-a discutat de Dadant cu 12 rame. Marea majoritate  prefera Dadant cu 10 rame si diferite tipuri de cat. Dar as dori sa discutam si sa facem o comparatie intre 10 si 12 rame, sa vedem avantaje si dezavantajele:
10 rame: avantaje:usor de manipulat in pastoral, pretabil la diferite configuratii (caturi, capace, funduri etc), spatiu in cuib suficient -dupa unii.
dezavantaje: blocarea cuibului in cazul unor matci prolifice si culesuri abundente, spatiu destul de redus pt. matca, in cuib vom intalni la un moment dat 5-6- rame cu puiet si 4-5 rame  blocate cu pastura si miere, fiind astfel nevoiti sa luam din ramele cu miere si pastura pentru a ajunge la o situatie ideala de 8 rame dedicate numai pentru matca si 2 ramele laterale cu miere si pastura, 8 rame-care dupa specialisti si cercatatori sunt suficiente pentru o matca. Cea mai complicata problema si care ne da cele mai multe batai de cap este intrarea in friguri la"10 rame" care creste astfel numarul de ore alocat/unitatea de stup.
De ce nu e preferat stupul cu 12 rame? e drept e mai voluminos si mai dificil in pastoral, da ,dar ne asigura spatiu mai mare in cuib, mai putine batai de cap.  E drept ca la  12 rame nu prea mai putem lucra cu 2 caturi de 1/2 deoarce unul singur ar fi suficient,  cu 2 ar fi prea greu,in jur de 20 kg. miere pentru un cat cred ca ne-ar multumi pe toti.
12 rame in cuib ar asigura spatiul necesar pentru matca, adica 8 rame le vom  avea asigurate. .450x450 mm,un stup patrat,  deci 12 rame de 37,5 mm, una din ele va fi doar de 36 mm  fiind folosita ca rama claditoare, ce ne va pemite un mic joc la unul din capete pentru a putea manipula mai usor ramele.
     In Italia , Germania, Romania, cercetatorii, au considerat stupul cu 10 rame in cuib ca fiind suficient pentru o matca, dar nu prea s-a spus in ce conditii, si anume timp mare alocat/stup, nu se mai preteaza la stuparitul industrial, trebuie sa facem eforturi pentru a asigura deblocarea cuibului- asa cum am spus mai sus. Deci unde e adevarul?
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
Se  mai stie ca productiile adevarat  se obtin in familii cu un volum foarte mare, echivalentul unui Vertical cu 20 de rame 1/1.
Un dadant cu 12 rame in cuib si 11 rame de 1/2 in cat ar ajunge la un volum echivalent cu 17,5 rame 1/1- nu credeti ca e numai potrivit?
Va multumesc
Ignatius, Focsani

D006

personal, mai preferabil ar fi  un dadant de 10 rame +cat 1/2 +cat de 14 cm inaltime pe care sa-l folosim doar pentru miere in sectiuni, astfel inaltimea celor 2 caturi (14+17=31) ne va permite sa urcam din cuib si 2-3 rame 1/1 ceea ce va oferi matcii un spatiu mare pentru ouat, si in acelasi timp vom avea rame de cat de 1/2 in care vom putea axtrage miere monosort,  caturi ce permite o usoara manipulare pentru toate varstele, dar creeaza un plus de greutate in pastotal unde e mai dificil sa te plimbicu 2 caturi de 1/2 dupa tine prin remorci si pavilioane, deci oricum am intoarce-o vom gasi plusuri si minusuri.
Va multumesc
Ignatius, Focsani

Cristian IONITA

Citat din: IGNATIUSBuna ziua
...................
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
..............
pai daca nu discutam despre manipulare si efort fizic mai bine mergem direct la carciuma sa bem si nu am facut nimic =D
parerea mea ca aceste aspecte sunt printre cele mai importante ... mai ales ptr stuparit pastoral "varsat"
un aspect pozitiv ptr stupul cu 12 rame pew care nu l-am vazut este ca poti avea in aceeasi cutrie pat rece si pat cald ... adica iernezi in pat cald si faci pastoral in pat rece
totusi tragand linie ... eu am declarat castigator pe cel cu 10 rame ... intradevar impune ceva mai multa atentie si manopera la blocat de cuib dar avantajele primeaza
mai mult .... am vazut sistemul cu ... 9 rame ptr a efdicientiza spatiul in poavilioane .... una e sa mergi in pastoral cu (ex) 60 familii si alta cu 66 (doar ca in varianta 66 am stupul doar pe 9 rame). practic ai 10% mai multa miere

D006

Ca amuzament , va citez ce mi-a spus un stupar , avand la activ ,  50 de ani de stuparit :
" un apicultor priceput poate sa creasca o familie de albine si intr-o cisma si face si ceva miere ".
Cred ca are dreptate . Se poare face apicultura cu ori ce fel de stup , dar fiecare tip are partile bune si partile rele . Pana la urma fiecare se axeaza pe modelul care il satisface mai bine . Unii care fac pastoral aleg tipul de stup care se potriveste mijlocului de transport pe care il are .
Domnule Ignatius , nu cred ca nu trebuie luata in discutie problemele de manipulare si efortul fizic . Pentru profesionistii care au multe familii si care merg din pastoral in pastoal cred ca acest lucru este mai important . Poate ca fac compromisuri intre un stup in care o familie se dezvolta ideal si un model care ii usureaza putin munca . Desigur este important sa stim care este modelul ideal , ca sa stim cit putem merge cu compromisul .
Eu  pot sa spun ca sunt amator , am 15 familii . Fac pastoral mai rar si pe distante scurte . La ora actuala m-am axat pe stup multietajat cu doua corpuri 1/1 (12 rame) si 2 corpuri 1/2 (12 rame) . Doua corpuri 1/2 puse unul peste altul fac exact un corp 1/1 . Fundul este detasabil si este prevazut cu plasa antivarroa . Mai are un podisor cu functii multiple : Podisor Snelgrove , alimentator , izgonitor , gratie haneman sau plasa dubla de separare . Capacele la unii sunt cu plasa de aierisire la unii simple fara aerisire . Toate piesele sunt interschimbabile .
Am ales acest model deoarece (cand nu ii deplasez) la unii folosesc familii ajutatoare pentru a exploata la maxim singurul cules de baza . Cand ii deplasez ii formez ( in functie de puterea pe care o are ) in vertical cu 1 corp 1/1 si cu 1 sau 2 magazii 1/2  sau in vertical cu 2 corpuri 1/1 .

D006

Si poza unui stup

D006

Eu nu am zis ca nu e importanta manipularea stupilor in pastoral, e foarte importanta, dar in aceasta privinta lucrurile sunt lamurite si s-a tot discutat. Eu incercam sa discutam despre sistemul de stup dadant de 10 sau 12 rame care permite o intretinere mai buna a familiei de albine. Asigura stupul de 12 rame o dezvoltare mai buna a familiei? sau ne vom afla si aici in aceiasi situatie ca la familia pe 10 rame si anume blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura, ajungand in aceiasi situatie ca la stupul cu 10 rame, adica sa ajungem sa avem pentru matca  pana la urma tot 5-6 rame  dedicate, restul fiind blocate cu miee si pastura? Daca ar fi asa, ajungem tot la situatia cand ar trebui sa luam rame cu miere si pastura pentru a debloca cuibul, exact  ca la cel cu 10 rame???  Cum putem reusi sa avem in stupul cu 10 rame 8 rame dedicate pentru matca?
Va multumesc

Cristian IONITA

pai ... banuiesc ca se poate ajunge si la stupul cu 12 rame in situatia de blocare a cuibului doar ca ceva mai rar decat la cel cu 10.

maximus

hm...un subiect care imi invie amintiri placute....
        pana sa ajung la ME,am trecut prin orizontali,verticali cu10, 12,14,16 rame si cat de 3/4.
        chestiunea e una singura:oricum am da-o,dadantu e tot....dadant,indiferent ca e cu 10,12 sau cine stie cate rame.
        intr-adevar,la 10 rame urca mai repede la cat,la 12 strange mai multe provizii pentru el pana toamna,si ca sa urce la cat are nevoie de ceva mai multa musca decat 10.din acest motiv apare o usoara tendinta de blocare a cuibului mai accentuata la 12,care daca are loc jos poate nici sa nu urce sus.dar blocarea cuibului exista si intr-un caz,si in celalalt.ca productivitate,10 tine mai putina miere jos decat 12,deci are productivitate mai mare daca se merge pe principiul:"eu sus,ele jos".
        cum am facut eu cu 12 la vremea respectiva,pentru ca nu imi placea sa trag miere din faguri de cuib:lasam pentru matca doar 8 rame de ouat,pe care le limitam cu diafragma pe centrul cuibului,iar dupe puneam cate 2 artificiali de fiecare parte.asa le dadeam de lucru,si era mai mare dragu sa ii iei plini de miere.
        in salbaticie roii nu au mai mult de 8 faguri in lateral,de aceea ce e peste 8 e contra naturii dupa parerea mea.la 12 rame in cuib mai ajunge matca sa lase cate o palma-2 de oua pe ramele marginase,nici ca e miere,nici ca  puiet,de tras nu trag din rame de genu acesta,asa ca e o aiureala.
     la 10 se intampla la fel,cu singura deosebire ca urca mai usor la cat,dar are nevoie de 2 caturi obligatoriu.daca e sa stau in dadant,parerea mea ca 10 e mai convenabil.se apropie putin mai mult de starea de salbaticie,permitand lucru pe verticala mai usor ca la 12 rame.
  manopera cu scosu ramelor si deblocarea cuibului este costisitoare,daca ai peste 50 ti se cam ia...ramane o singura solutie:renuntarea la dadant.sanatate

bucovineanu

Citat din: IGNATIUSEu nu am zis ca nu e importanta manipularea stupilor in pastoral, e foarte importanta, dar in aceasta privinta lucrurile sunt lamurite si s-a tot discutat. Eu incercam sa discutam despre sistemul de stup dadant de 10 sau 12 rame care permite o intretinere mai buna a familiei de albine. Asigura stupul de 12 rame o dezvoltare mai buna a familiei? sau ne vom afla si aici in aceiasi situatie ca la familia pe 10 rame si anume blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura, ajungand in aceiasi situatie ca la stupul cu 10 rame, adica sa ajungem sa avem pentru matca  pana la urma tot 5-6 rame  dedicate, restul fiind blocate cu miee si pastura? Daca ar fi asa, ajungem tot la situatia cand ar trebui sa luam rame cu miere si pastura pentru a debloca cuibul, exact  ca la cel cu 10 rame???  Cum putem reusi sa avem in stupul cu 10 rame 8 rame dedicate pentru matca?
Va multumesc
.Blocarea ramelor din cuib cu miere si pastura o putem avea la orice tip de stup,chiar si la  stupul orizontal. Daca este cules intens si albinele nu au unde sa depoziteze nectarul atunci ele umplu ramele din care a iesit puietul cu nectar mai repede decat reuseste regina sa depuna oua si asa se ajunge la blocarea cuibului. In timpul culesului familia de albine trebuie sa aiba la dispozitie  un numar mare de rame goale pentru ca nectarul contine o mare cantitate de apa si albinele  il depoziteaza pe rame fara sa umple celulele. Abia dupa ce nectarul pierde o mare parte din apa este mutat  celulele sunt umplute si ramele sunt capacite incepand din partea de sus.
Raspuns la intrebarea de mai sus:
Pentru  a avea 8 sau chiar 10 rame cu puiet la stupul cu 10 rame, trebuie sa avem regine tinere, prolifice si sa asiguram caturi cu rame suficiente pentru  depozitarea nectarului.
Fiecare tip de stup are avantajele si dezavantajele sale.De aceea s-au creat atatea tipuri de stupi,fiecare considerand ca a adus imbunatatiri fata de stupul creat anterior.
Stupul ME cu fund detasabil usureaza munca apicultorului si prezinta avantajul ca fiind modular, poate fi marit sau micsorat in functie de necesitati.Deasemenea daca este folosit corect avem mai multe posibilitati de a preveni roitul.

D006

:hi:
In toamna asta imi fac 2 sau 3 stupi verticali  cu cat 1/2, cu urmatoarele dimensiuni interioare ale cuibului: 470 (12R x 38 + 15 [diafragma]) x 450 x 320 (deasupra ramei). Cum vi se pare?

PricopArthur

Citat din: IGNATIUSBuna ziua
Am observat ca se discuta foarte multe despre  Dadant de 10 rame, dar nu prea s-a discutat de Dadant cu 12 rame. Marea majoritate  prefera Dadant cu 10 rame si diferite tipuri de cat. Dar as dori sa discutam si sa facem o comparatie intre 10 si 12 rame, sa vedem avantaje si dezavantajele:
10 rame: avantaje:usor de manipulat in pastoral, pretabil la diferite configuratii (caturi, capace, funduri etc), spatiu in cuib suficient -dupa unii.
dezavantaje: blocarea cuibului in cazul unor matci prolifice si culesuri abundente, spatiu destul de redus pt. matca, in cuib vom intalni la un moment dat 5-6- rame cu puiet si 4-5 rame  blocate cu pastura si miere, fiind astfel nevoiti sa luam din ramele cu miere si pastura pentru a ajunge la o situatie ideala de 8 rame dedicate numai pentru matca si 2 ramele laterale cu miere si pastura, 8 rame-care dupa specialisti si cercatatori sunt suficiente pentru o matca. Cea mai complicata problema si care ne da cele mai multe batai de cap este intrarea in friguri la"10 rame" care creste astfel numarul de ore alocat/unitatea de stup.
De ce nu e preferat stupul cu 12 rame? e drept e mai voluminos si mai dificil in pastoral, da ,dar ne asigura spatiu mai mare in cuib, mai putine batai de cap.  E drept ca la  12 rame nu prea mai putem lucra cu 2 caturi de 1/2 deoarce unul singur ar fi suficient,  cu 2 ar fi prea greu,in jur de 20 kg. miere pentru un cat cred ca ne-ar multumi pe toti.
12 rame in cuib ar asigura spatiul necesar pentru matca, adica 8 rame le vom  avea asigurate. .450x450 mm,un stup patrat,  deci 12 rame de 37,5 mm, una din ele va fi doar de 36 mm  fiind folosita ca rama claditoare, ce ne va pemite un mic joc la unul din capete pentru a putea manipula mai usor ramele.
     In Italia , Germania, Romania, cercetatorii, au considerat stupul cu 10 rame in cuib ca fiind suficient pentru o matca, dar nu prea s-a spus in ce conditii, si anume timp mare alocat/stup, nu se mai preteaza la stuparitul industrial, trebuie sa facem eforturi pentru a asigura deblocarea cuibului- asa cum am spus mai sus. Deci unde e adevarul?
as vrea sa discutam aceasta probleme cu referire doar la numar de rame necesar pentru matca si famile, nu doresc sa discutam despre chestiuni de manipulare si volum fizic.
Se  mai stie ca productiile adevarat  se obtin in familii cu un volum foarte mare, echivalentul unui Vertical cu 20 de rame 1/1.
Un dadant cu 12 rame in cuib si 11 rame de 1/2 in cat ar ajunge la un volum echivalent cu 17,5 rame 1/1- nu credeti ca e numai potrivit?
Va multumesc
Ignatius, Focsani
Imi este greu sa ma pronunt in aceasta problema. Ceeace pot sa spun, este ca am intalnit 2 apicultori, tata si fiu. Tatal avea numai stupi pe 12 rame, iar fiul pe 10. Productia de miere, din spusele lor, era mai mare la stupii cu 10 rame de 10 - 20%, in aceleasi conditii de cules.
Ar putea cineva sa gaseasca o explicatie?
Miere multă şi inimă curată!

Cristian IONITA

pai .... zic si eu .... cel cu stup de 12 rame avea mai multa miere in cuib si e nbormal sa ajunga mai putina in butoaie

D006

Si ar mai fi...mai multe rame cu puiet in cuib si mai putine culegatoare de nectar.

PricopArthur

Citat din: Cristian IONITApai .... zic si eu .... cel cu stup de 12 rame avea mai multa miere in cuib si e nbormal sa ajunga mai putina in butoaie
Se poate sa aveti dreptate, dar eu am tras pana acum numai caturile, iar ramele de jos, odata umplute vor fi pentru rezerva de iarna. Nu vad cum sa afecteze reducerea semnificativa a productiei.
Miere multă şi inimă curată!

Cristian IONITA

e vorba de esalonarea in timp
poate per total cantitatea de miere va fi aceeasi dar ... sigur la culesurile de inceput de an (rapita, salcam) veti scoate mai putina miere in stupul de 12 decat in cel de 10
poate egalati la floarea soarelui dar ma indoiesc ... poate merita un experiment