celule de 4,9 mm

Creat de dragos2006, Octombrie 25, 2007, 03:39:46 AM

« precedentul - următorul »

marian sima

Eu am citit ca in urma cercetarilor s-ar fi ajuns la o albina rezistenta la varroua ,poate aceasta albina asezata pe acesti faguri si se scapa de tratamente.
Referitor la perioada de puiet larvar si durata de viata a albinei ,aceste elemente stau si in modul de hranire cu laptisor de matca.
O larva de o zi hranita din abundenta cu laptisor de matca si crescuta in botca eclozeaza a 16-a zi de la ponta si moare dupa 3-4 ani ,aceasi larva hranita cu o cantitate mult mai mica de laptisor de matca si crescuta in celula de lucratoare eclozeaza mult mai tarziu si moare mult mai devreme,arabul acela care a plecat in canada prin solutia Caspica care contine si laptisor de matca a reusit lungirea duratei de viata a albinei,atunci acest aspect nu e legat de ADN,mai ales ca ADN-ul i-mi arata ca albina din toamna ajunge in primavara.

Acum eu nu stiu daca o data cu marirea celulei albina a marit si cantitatea de laptisor de matca administrat larvelor ,daca nu l-a marit atunci a rezultat o albina mai anemica decat albina de dimensiune naturala si larva crescuta in celula naturala a-r avea un avantaj major.

Vorbim ipotetic deoarece nu stim cum stau lucrurile,eu am facut niste botci de o dimensiune impresionanta si lungi si late,botca Nicot intra cu totul in ea ,fiind insa de ceara albina le-a barbierit si le-a lasat cat a vrut ea ,cantitatea de laptisor de matca este tot c-am aceiasi cu cantitatea depusa in botca naturala.


bio

..am ceva botci adunate de la stupii care dadusera in roit . O sa pun un 10-20 de botci sa le dau in hrana la 2-3 familii pe o perioada de 1-2 luni sa vad daca se simte ceva in plus.


bucovineanu

Mariane, degeaba faci botci mari. Albinele le fasoneaza si le aduc la dimensiunea foarte aproapiata de botcile naturale. Daca botcile sunt prea largi, albinele vor lua in crestere foarte putine dintre ele. Diametrul interior al botcilor artificiale trebuie sa se incadreze intre 8,5 si 9 mm. Cantitatea de laptisor nu prea depinde de dimensiunile botcilor ci de numarul de albine tinere care ingrijesc larvele si de abundenta de miere si polen pe care albinele le au la dispozitie.

stefan1

  Sa reiau discutia filmului propus.
Mai intai multumesc lui Kiwi Bee pentru observatie: sigur distanta dintre faguri (dintre fundatia fagurilor, adica fata mediana a lor) este de 3,2-3,7 cm si nu mm. In cateva locuri in vechea poatare am gresit asta. Deci 32 mm sau 3,2 cm. Rog un moderator sa faca corecturile.
 
- la min 24,45 se vorbeste ca marimea naturala a celulelor este si in functie de zona climatica. In general in zonele mai reci celulele sunt putin mai mari decat in zonele mai calde, variatiile intre 4,6 si 5,2 mm. Se da o harta cu diferitele zone corelate cu dimensiunile naturale ale celulelor.
- la 25,40 se da un tabel cu corelatia dintre dimensiunea celulelor, volumul acestora si dimensiunile celulelor de trantori crescute de albinele iesite din respectivele marimi de celule. Reiau doar dimensiunile de 5,4 mm si 4,9 mm:
                   - pentru celule de 5,4 mm diametru, volumul unei celule este de 277 mm cubi, celulele de trantori au 6,8 mm, iar numarul de celule/dm patrat este de 800
                   - pentru celule de 4,9 --------------------------------------------------222 --------------------------------------6,2 -----------------------------------------------------950
Se continua cu exemplul unei rame de Langstroth la care nr de celule creste de la 7000 la 8600 folosind celule de 4,9 in loc de 5,4. Intr-o lada numarul de celule creste cu 20000.
Concluzia: in celule mici cuibul e mai compact si mai cald.
- la 27,15 despre experientele lul Michael Bush cu celule de 4,95 mm , cu albine comerciale de carnica si ligustica. La ambele capacirea puietului era la 8 zile iar eclozarea dupa 19 zile. Deci celulele mai mici determina scurtarea duratei stadiului de puiet.
- la min 28  Edd si Dee Lusby in Arizona, pe 2000 de stupi au plecat de la celule de 5,4 mm prin anii '80 si le-au micsorat intai la 5,05 mm iar dupa aia la 4,9mm. Inca de la celulele de 5,05 au constatat ca s-a rezolvat complet problema parazitului traheal . Explicatia este ca albinele fiind mai mici, si orificiile toracale prin care Acarapis Woody patrunde in sistemul traheal sunt mai mici. Si cazurile cu toate celelalte boli obisnuite, locile sau nosemoza erau mult mai rare.
- la 32,50 se vorbeste despre Edd Lusby , care a continuat experientele cu 1000 de familii in Arizona. Dupa ce a schimbat complet toate ramele cu cele cu celule mici, a renuntat complet la orice tratament aplicat albinelor. Aceasta dupa principiul:"Scapa cine poate."
- la 35,30 despre problema varroa. Dupa o perioada de lipsa totala de tratamente a facut verificari la puietul de albine si de trantori. Daca in 100 de celule de albine nu a gasit nici un paduche, in 100 de celule de trantori au fost 150 de paduchi. Aceasta situatie se gaseste si la albin Apis cerana si la rasele rezistente la varroa, deci paduchele ramane sa se inmulteasca doar in celulele de trantori.
- la 37,20 se vorbeste de Pseudo-Drohnen Effekt.. Adica celulele de albine marite se comporta ca niste celule de trantori, in care paduchele se simte confortabil. Se zice ca deja Boudoux, parintele celulelor marite vorbea de albinele belgiene initiale care aveau celulele de la 4,6 mm la 4,9 iar cele de trantori de la 5,4 la 6. Adica pentru albina 'normala' celula de 5,4 este deja celula de trantor. Eu cred ca totusi este fortat, mai sus am vorbit despre tabelul cu relatia dintre celulele de albine si cele de trantori si marimea celulelor de trantori incepea de la 6 mm in sus.
- la min 38: si rasa carnica si ligustica nu prezentau comportament igienic daca cresteau in celule mari si ambele rase aveau comportament igienic in cazul familiilor cu celule mici. Dee Lusby explica mai amplu acest comportament. Zice ca albinele au o ordine de prioritati in care culesul, cresterea puietului sunt prioritare si instinctul igienic este mai la urma. Acesta lipseste in celulele mari pentru ca acolo alte activitati absorb toata 'forta de munca'. In stupul cu celule mici este o alta structurare pe caste. Se spune ca puietul compact necesita mai putine albine pentru ingrijire. Durata de ingrijire a larvelor de la 3 la 8 zile  este de 5 zile fata de 6 in cazul celulelor mari. Si pentru mentinerea caldurii sunt necesare mai putine albine. Cele disponibilizate se pot ocupa de curatenie. Se zice ca instinctul igienic este direct proportional cu numarul de albine ocupate cu activitati de igiena. In plus daca bolile curente apar mai rar, munca albinelor care mentin igiena este usurata.
- la min 44: Albinele din celule mici au viata mai lunga datorita unei mai bune impartiri a activitatilor in stup si o lipsa de stres, pe care albinele celelalte o au, fiind obligate sa lucreze in faguri cu alte celule fata de ce ele au avut in mii si mii de ani. Se spune ca dupa experiente cu albine marcate s-a constatat ca daca albinele din celule mari traiesc vara 4-5-6 saptamani, cele din celule mici traiesc 8-10 -12 saptamani, deci dublu!!

  Vreau sa spun ca eu nu-s de acord cu toate afirmatiile din acest film, insa sunt lucruri care trebuie luate in seama.
  Referitor la eliminarea la varroa, autorul recunoaste ca nu se realizeaza aceasta, cum de fapt toate rasele dezvoltate natural nu au putut sa elimine acest parazit, doar sa il tina sub control, ce este totusi un mare progres.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Nea Bucovineanu asta am spus si eu,albina fasoneaza botcile .

Nea Stefan multumesc de munca depusa pentru a intelege si noi acel material.

Se merita incercat pe cativa stupi revenirea la dimensiunea naturala a abinei doar ca trebuie facuta treptat,daca ne uitam putin in istorie explozia bolilor la albine a aparut o data cu marirea dimensiuni celulei.

Kiwi Bee

Stefan, multumesc si eu pt explixatii si detalii.
Sint foarte interesante aspectele acelor stupari/cercetatori.

marian sima

Ieri de dimineata am bagat pentru prima data foite cu celula de 4,9 in stup si surpriza albina deformeaza celulele ,la mijlocul ramei in partea de sus face niste celule mai mari ,probabil de 5,4 si spre margini lasa celule mai mici  probabil de 4,9 .

Daca albina creste asa ceva pe faguri care are imprimata dimensiunea la celula la stupi warre sigur creste celula de 5,4 deoarece albina care creste acei faguri de la 0 este crescuta in celula de 5,4 .

Mai am citit pe undeva despre faguri naturali ca spre centru au celula mai mare si spre laterale celula mai mici,daca este asa inseamna ca natural sarcinile dintr-o familie se impartea pe caste.

In orice caz faguri din stupi vor fi schimbati cu faguri cu celula de 4,9 si acestia la randul lor vor fi schimbati pana nu mai vad celule mari.


stefan1

  Am citit si eu ca la trecerea la faguri cu celule mici, trebuie un stagiu intermediar cu celule de 5,1
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

merak

Am citit de m-am saturat despre subiectul asta ani de zile si pot spune ca e "umflat" rau. E un subiect la moda mai ales printre incepatori. Mai multe nu zic ca ma seaca subiectul.

Nu folosesc foita(de 3 ani) si paduchi am gramada. Sa fim seriosi.

bucovineanu

Foarte adevarat. Daca celula mica ar omora paduchii ar fi suficient sa avem in stupi numai rame de 20 de ani, care au celulele micsorate datorta faptului ca in ei au fost crescute foarte multe generatii de puiet si problema paduchilor ar fi rezolvata.  :smile: Ori nu se intampla deloc asa.

marian sima

Nu las stupi netratati pentru warroua,ma intereseaza doar daca albina traieste mai mult.
Dl-e Merak ar fi interesant un subler pus pe faguri dv.Cand am timp am sa pun si eu fotografii cu un astfel de fagure si le fac o masuratoare cu sublerul.

Nea Stefan ai dreptate se face o trecere intermediara cu faguri cu celula de 5,2.

marian sima

Fotografiile promise.

Fagure cu lelula de 4,9 .
Pe lungimea a 5 cm intra 10,5 celule.

marian sima

Fagurele luat in lucru,pe o parte e bine,la 5 cm avem tot 10,5 celule.

marian sima

Foitza din comert cu celula normala,pe lungimea a 5 cm sunt 9 celule si ceva.(trecut de jumate).

marian sima

Baiul este ca albina a crescut pe aceasta foitza si celule de lucratoare mai mari de 5,4 mm.