Faguri de poliuretan

Creat de Andreyu, Februarie 18, 2012, 03:28:44 PM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

cand sa inceput trecerea de la cosnite ,la lazi cu rame au fost aceleasi discutii pe parcurs sa dovedit a fi un succes
singurul dezavantaj vizibil este pretul,care in timp se amortizeaza

Dani V.

Oameni buni. V-ati intrebat cat de toxic este poliuretanu? Si nu imi spune ca este acoperit cu ceara?
La temperaturi mai mare de 30 de grade elimina soventi ca orice material plastic.
O simpla documentare pe google o sa va arate cat de "naturali sunt"
Fara suparare dar sunt impotriva folosiri acestor tipuri de materiale in constructia cuibului.
Avantaje avantaje dar cate dezavantaje pt sanatatea noastra in primul rand si pe urma pt sanatatea albinelor.

Obombo

 Exista poliuretan pentru uz alimentar si nici macar nu mi-am pus problema ca foitele despre care vorbim ar putea fi facute din altceva. Sper ca Andreyu n-o sa ma dezminta  :D .

Ursul circotas

Citat din: Andreyu din Februarie 18, 2012, 03:28:44 PM
Pentru cei interesati de fagurii de poliuretan va rog intrati pe urmatorul site:

http://faguripoliuretan.blogspot.com/2012/02/faguri-din-poliuretan.html
In Cluj pe strada tabacarilori este spitalul judetean . Acolo poti gasi psihiatrii buni . Ai incercat tu sa extragi din minunea propusa de tine ??? :yellowcard:
Fericire va doresc !

Dani V.

Poliuretanul pentru uz alimentar e mai scump..... (banuiesc pt ca nu lucrez in domeniu)
In plus uz alimentar sau nu are in compozitie BPA
In europa ce produse plastice poliuretanice care nu au BPA sunt sticlele pt bebelusi si alte produse sensibile.
Cel alimentar sigur are in compozitie BPA.
Ca e mai putin toxic decat cel universal este. Ca nu e toxic deloc..... hai sa fim seriosi.

pharaonu75

Citat din: Andreyu din Februarie 20, 2012, 02:32:59 AM
...
6.Pretul 'ridicat' al foitei o spun si am mai spuso se justifica prin faptul ca sunt reutilizabile recoltand ceara ca produs destinat vanzarii si nu ca produs destinat reutilizarii pentru noi foite de ceara
...

Pai reutilizarea fagurelui ar trebui sa fie avantajul clientului, nu profitul vanzatorului.
Ce folos sa imi pastrez propria ceara pentru vanzare, atat timp cat platesc o suma destul de mare pentru achizitionarea foitei de poliuretan?
Este ca si cum mi-as cumpara de la tine ceara din propria-mi stupina, la pret marit, pe care apoi as vinde-o la pretul pietei!!! Asadar, financiar, nu am niciun avantaj.

Si sa stiii ca si fagurii din ceara sunt refolosibili... se topesc, se sterilizeaza si apoi se toarna din nou.
Asta daca ii fac in casa... daca ii cumpar de la producator, dau ceara la schimb si platesc manopera, manopera pe care oricum as fi facut-o fie daca erau foitele din plastic/poliuretan (pentru ceruire),  fie daca imi faceam singur fagurii din ceara.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Obombo

Citat din: Dani V. din Februarie 20, 2012, 11:17:58 AM
Poliuretanul pentru uz alimentar e mai scump..... (banuiesc pt ca nu lucrez in domeniu)
In plus uz alimentar sau nu are in compozitie BPA
In europa ce produse plastice poliuretanice care nu au BPA sunt sticlele pt bebelusi si alte produse sensibile.
Cel alimentar sigur are in compozitie BPA.
Ca e mai putin toxic decat cel universal este. Ca nu e toxic deloc..... hai sa fim seriosi.
Eu as putea zice ca lucrez in domeniu (ma rog, mai mult sau mai putin) si nu am inteles ce treaba are PBA-ul, care este o polibutilena biodegradabila cu poliuretanul rigid.

Dani V.

Eu stiu din cat m-am interesat ca sa stiu ce e bine si nu pt copil.
BPA (Bisphenol A)  poate produce modificari hormonale.
"Bisphenol A was discovered in 1891 by Russian chemist Aleksandr Dianin. It has been used since the 1940s to harden polycarbonate plastics and make epoxy resin, and in the lining of food and beverage containers.[30] The first evidence of the estrogenicity of bisphenol A came from experiments on rats conducted in the 1930s,[31][32] but it was not until 1997 that adverse effects of low-dose exposure on laboratory animals were first reported.[21] Modern studies began finding possible connections to health issues caused by exposure to BPA during pregnancy and during development. See Government and industry response. Research is ongoing and the debate continues as to whether BPA should be banned or not, and to what extent, all over the world. In 2010 Canada's department of the environment declared BPA to be a "toxic substance"

Dani V.

Inca odata eu vorbesc nu in calitate de expert sau pentru ca lucrez in domeniu.
Stiu doar din ce am citit.

Kiwi Bee

Ai dreptate Pharaoane. Pretul ar trebui sa se amortizeze in primul an iar apoi sa aduca cistig "clientului".
Oamenii astia nu sint oameni rai doar cred ca cumpara materia prima dintro sursa scumpa + ca nu cumpara o cantitate mare deci pretul de achizitie este din start mare. Pina cind nu se face o investitie mai mare si nu se cumpara materia prima dintro sursa mai ieftina nici pretul foitei nu va scadea.
Aici in NZ la ramele din plastic si cele cu fundatie de plastic ideea a fost ca sa nu mai fie nici un milimetru patrat fara fundatie, deci albinele sa construiasca celule pe toata suprafata ramei. Nu inteleg dece aceste foite de poliuretan au colturile tesite.Sau numai astea din poza sint asa?
Un apicultor neozeelandez imi povestea acum 2 ani buni cum a lucrat la un apicultor comercial mai demult cu foitele de plastic.
Intrun vas mai mare era ceara topita(fara apa ca si incazul acestei foite de poliuretan).Mai multi angazati au inconjurat vasul si fiecare baga mare. Imi spunea el: "prinzi foita de plastic cu doua degete la un coltz apoi o scufinzi in ceara si imediat o scoti.Si e gata!!!" Eu lam intrebat: "dar nu tea ars ceara?" la care el a zimbit si a tras din umeri. Spunea ca faceau mii si mii de buc la zi.
Neozeelandezul(mai ales la tara) nu comenteaza, se bucura ca are loc de munca.
Si eu am multe rame din plastic(o singura bucata de platic) si am avut si rame cu findatie de plastic.Cele plastic nu le spal sau asa ceva dar unele cu fundatie de plastic leam spalat si am fost dezamagit cit de mult mia luat sa devina curate. Mai exact sa ma scap de camasa din fundul celulei. Astfel eu spun ca o foita folosita si razuita de gadure nu va re-ceruita(in mod corect) rapid. Va lua timp destul de mult. Camasile alea din fundul celulelor nu se vor dezlipi numai pt ca foita a fost bagata in apa fierbinte.
Cu citiva ani in urma aveam grija si de stupii unor batrini iar ei au incercat intrun an sasi curete ramele de plastic. Eu am razuit fagurii de pe ramele de plastic iar ei in cele din urma au chemat un prieten deal lor care avea un aparat de spalat masina sau case cu jet de apa fierbinte. Mai exact cu aburi. Ce sa zic? Ramele au fost puse/proptite la gard sa nu zboare aiurea si sau curatat in secunde. Plasticul nu mai lucea ca si cind era nou dar arata ca si nou.Super curat gata de a fi re-ceruit.
Pai vezi Pharaoane ca trebuie sa cumperi si o scula care iti scuipa un jet de apa cu preciune + sati mai faca si aburi.
Pai ramele intreadevar erau curate dar partea care era foita ............hmmm........ erau deformate. Mam bucurat ca nu erau ale mele.
Deci eu la ramele mele de platic doar razuiesc fagurele pina la fundatie si o si bag inapoi in stup. Intreadevar albinele ar prefera ramele sa fie noi si ceruite dar le vor curata ele si le vor cladi din nou.

pharaonu75

Eu nu am spus ca sunt oameni rai... nici nu imi permit sa judec fara sa cunosc...
Eu doar am expus niste principii.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Olimpiu

Buna seara domnilor.

Ma bucur ca exista interes si se dezbate tema fitelor de poliuretan.
Am sa mai fac unele precizari vizavi de cele spuse mai sus.
Producatorul german de poliuretan de unde cumpar livreaza poliuretan alimentar conform standardelor germane care din cate cunosc eu chiar sunt dure.
Domnul Kiwi Bee a sesizat corect problema pretului. Cand cumperi cantitati mici totdeauna preturile sunt mari. Ele pot sa scada in clipa in care lucrezi industrial. Pe de alta parte pretul poliuretanului alimentar este usor mai mare de cat a celui de uz industrial.
Fara nici o discutie pretul poate fi coborat dar numai la cantitati foarte mari. Pentru aceasta trebuie sa faci o industrie.
Din punctul meu de vedere asa cum am mai spus nu am intentionat (cel putin pentru moment) sa fac din aceste foite un busines. Am dorit sa le fac cunoscute pentru ca personal consider ca au unele avantaje care merita luate in calcul.
Chiar si la preturile actuale ele pot fi rentabile si credetima, conduc o companie (nu in domeniu apicol) si chiar trebuie sa stiu sa fac calcule de rentabilitate corecte, dar acest lucru ramane ca fiecare interesat sa hotarasca singur.

Donnule Kiwi Bee inteleg ca sunteti un utilizator de faguri de plastic si ca aveti o problema cu indepartatul camasilor de pe fundamentul de plastic. Eu nu inteleg de ce il aveti deoarece de pe fundamentul produs de mine se desprind usor. Nu cred ca e vorba de materialul fundamentuli. Poate de geometria acestuia. Celulele sunt crescute la fagurii dumneavoastra? Acest lucru ar putea crea acest inconvenient. Ce tip de fundament folositi ( firma). Majoritatea firmelor produc fundamente cu celulele mai mult sau mai putin crescute. Aceasta are avantaje dar si dezavantaje la curatire. Pe de alta parte nu cred ca pentru albine (chiar daca nu le place) este un inconvenient prea mare sa primeasca fundamentele cu resturi de camasi.

La fundamentele produse de mine colturile sunt tesite deoarece am citit unele studii facute de cercetatori americani care spun ca in timpul iernii cand albinele sunt in ghem ele nu pot trece de pe o rama pe alta decat daca exist orificii in faguri. Din acest motiv albinele de pe ramele periferice se uzeaza mult mai repede de cat cel din mijlocul ghemului. Pentru a contrabalansa acest lucru in studiu s-au facut gauri in ramele de iernat. Conform studiului uzura albinelor a fos mai mica. Pe acest considerent am tesit colturile. Am intentionat sa fac gauri si la jumatate dar fabricarea matritei si a foitelor ar fi devenit perea complicata, de caceaa pentru foitele pe care le-am introdus in stupi am utilizat banala masina de gaurit.

Cu stima

jonny_it

Citat din: Olimpiu din Februarie 20, 2012, 09:35:42 PM
Donnule Kiwi Bee inteleg ca sunteti un utilizator de faguri de plastic si ca aveti o problema cu indepartatul camasilor de pe fundamentul de plastic. Eu nu inteleg de ce il aveti deoarece de pe fundamentul produs de mine se desprind usor. Nu cred ca e vorba de materialul fundamentuli. Poate de geometria acestuia. Celulele sunt crescute la fagurii dumneavoastra? Acest lucru ar putea crea acest inconvenient. Ce tip de fundament folositi ( firma). Majoritatea firmelor produc fundamente cu celulele mai mult sau mai putin crescute. Aceasta are avantaje dar si dezavantaje la curatire. Pe de alta parte nu cred ca pentru albine (chiar daca nu le place) este un inconvenient prea mare sa primeasca fundamentele cu resturi de camasi.

Buna,
Poate fi o problema si daca se desprinde ceara foarte usor. Adica in centrifuga daca este putin mai cald si merge la turatie normala nu trebuie sa ramana doar cadrul de lemn.
Am 2 intrebari daca se poate:
1. Pana la ce temperatura rezista poliuretanul fara sa se deformeze?
2. Cum se comporta la -10 sau la -30 de grade?
3. Cum poate fi curatat/sterilizat?

Olimpiu

Domnule jonnny_it.
Cand am spus ca se desprind usor camasile de pe foite m-am referit la faptul ca sunt introduse in apa fierbinte, 95 grade deci aproape de fierbere. La 30 grade ceara nu se desprine de foita.
Prin imersare in apa fierbinte se realizeaza si o desinfectare. Personal am considerat ca este suficienta. Pentru pretentiosi se pot folosi substante dezinfectante.

Imersat in apa fierbinte poliuretanul devine moale dar pus pe o suprafata dreapta la racire revine la forma initiala plana.
Nu uitati ca foitele produse de mine au in interior o armatura din fibre de celuloza care confera rezistenta marita in special la temperaturi extreme.
La -30 grade isi pastreaza proprietatile dar e de preferat sa nu fie supus la socuri mecanice.

bucovineanu

Odata pusa foaia in rama nu prea poate fi demontata. Dupa introducerea in apa fierbinte, ce trebuie facut ca sa nu se deformeze? Pentru a putea convinge pe cineva sa va cumpere fagurii faceti un filmulet in care sa demonstrati ca ceea ce spuneti e adevarat, respectiv faptul ca se recupereaza foarte usor ceara si foile raman curate si nu se deformeaza.