Faguri de poliuretan

Creat de Andreyu, Februarie 18, 2012, 03:28:44 PM

« precedentul - următorul »

iunicu

Daca sunt deja 2 stupine care folosesc acest sistem sunt sigur ca ar fi foarte util pentru afacerea voastra sa faceti un filmulet demonstrativ cu reformarea unei rame.
O sticla de vin contine mai multa filozofie in ea decat orice alta carte din lume.

Andreyu

Buna idee, din pacate se va putea numai in primavara deoarece acum toti fagurii de poliuretan sunt in stupi.Am inceput utilizarea lor doar cu un an in urma

Olimpiu

Mutumim domnule pharaonu 75.
Nivelul stupinelor este ceva mai mult de cat hoby. 30 familii fiecare.
Mi-ar face placere sa dicutam pe tema foitelor ceara versus plastic (poate intr-un mediu mai privat pentru a nu plictisi alti apicultori), cu atat mai mult cu cat am studiat unele cercetari facute in America. Tot odata am testat un tip nou de lada care imbina avantajele lazii orizontale cu cea verticala si elimina dezavantajele celor doua.

Fiul meu este economist iar eu inginer.

Cu stima

Obombo

Nu e nici o plictiseala, pe forum se discuta tot ce tine de apicultura.
Cat despre faguri din plastic, parerea mea este asemanatoare cu cea a faraonului, prefer ceara naturala, cu toate ca la prima vedere fundatia din plastic ar avea niste avantaje in plus.

pharaonu75

#19
Un avantaj al fagurilor din plastic ar fi duritatea (rezistenta la temperaturi crescute sau scazute, nu se deformeaza, nu se rup).
Pentru a fi luati in lucru cu rapiditate, si fagurii din plastic si cei din poliuretan, trebuiesc acoperiti cu un strat fin de ceara.
Un alt avantaj ar fi lipsa insarmarii, deci o manopera scazuta, insa din ce am vazut pana acum, este nevoie si de rame cu anumite particularitati constructive.
Pot fi reformati (topitor cu aburi sau solar), opariti si apoi refolositi.
Ca minusuri ar fi in primul rand pretul lor si al ramelor necesare. La unii faguri din plastic rama este incorporata din fabrica, formand un tot unitar, dar si pretul creste!
Un alt minus ar fi faptul ca nu sunt naturali. Albina nu produce plastic sau poliuretan, ci produce ceara. Si din ea isi construieste fagurii de milioane de ani.

Ceara, fiind un produs al albinei si este mult mai "prietenoasa" cu familia.
Poate fi topita, refolosita, valorificata. Poate fi data la schimb pe foite noi sau iti poti confectiona singur acele foite.

Depinde de unghiul din care privesti lucrurile... depinde de timpul alocat pentru manopera... depinde de numarul de stupi... depinde de resursele financiare disponibile si alocate.
Sunt multe variabile de luat in calcul.

Eu prefer fagurii din ceara... chiar daca au unele minusuri, au si multe plusuri.
Poate sunt reticent la nou... cine stie???
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

tassevasi

  "" Un alt minus ar fi faptul ca nu sunt naturali. Albina nu produce plastic sau poliuretan, ci produce ceara. Si din ea isi construieste fagurii de milioane de ani.""



Pai o sa creem si albina ce ar putea sa produca  plastic si  poliuretan . :D
  Peste citiva ani daca aceste produse vor fi mai ieftine si vor invada piata sigur vor fi folosite de foarte multi ,intrucit ceara vad  ca-i din ce in ce mai scumpa .
   Numai bine .

Olimpiu

Domnilor aveti dreptate. Ori ce pe lumea acesta are avantaje si dezavantaje la fel fi fagurii din plastic sau cei din ceara.
Din testele facute rezulta clar ca stratul de ceara este obligatoriu. Dupa cum ati remarcat albina produce ceara nu plastic, din acest motiv albina trebuie sa fie in contact cu ceara nu cu plasticul. Daca aceasta conditie este indeplinita albina nu mai este deranjata de plasticul din interior. Nici nu stie ca e acolo.
De altfel domnule pharaonu 75 dupa cum spune-ti si dumneavoastra cel mai important principiu in apicultura este sa asigui un mediu cat mei apropiat de natura albinei in rest face ea singura totul. Albina este foarete rezistenta la facorii naturali dar extrem da sensibila la cei artificiali. Din acest motiv cand am inceput testele cu foite de poliuretan am fost si eu foarte reticent. Surpriza a fost sa vad ca albina le agreeaza foarte bine fata de asteptari, dar inca o data repet stratul de ceara este foarte important. Nu am reusit inca sa compar daca grosimea lui are importanta probabil ca da dar cred ca aceasta este o finete.
Economic intradevar este necesar sa investesti mai multi bani cand cumperi foitele de plastic/poliuretan dar practic ele nu au moarte. Valoarea lor se amortizeaza in timp.
Ceara recoltata devine integral produs al stupinei. In unele tari ceara de albine este foarte cotata.
Eu m-am indragostit de aceste foite cu toate ca am plecat cu idei preconcepute.
Nu incerc sa conving pe nimeni doar sa fac cunoscuta aceasta experienta si daca cineva este interesat, sa stie ca aceste foite pot fi gasite si in Romania nu numai in srtainatate.

Cu stima

bucovineanu

Daca folositi astfel de faguri numai de un an, de unde stiti ca sunt vesnici?

Olimpiu

Poliuretanul este un material sintetic care in conditiile de mediu din stup nu isi schimba proprietatile. El este utilizat in multe alte aplicatii care au durata de viata de peste 60 ani. Aproape o viata de om. Personal am utilizat acest material la aplicatii mult mai dure, cum ar fi consolidari de terenuri, recoditionari de structuri de beton degradate, impermeabilizari a bazinelor de apa potabila care au suferit fisuri.  In aceste cazuri durata de viata ceruta este foarte mare si de asemenea necesita un grad de siguranta ridicat.
In domeniul meu de activitate am colaborari cu chimisti foarte avizati in domeniu.
Cu stima

Olimpiu

Ar fi interesant sa vedem albine producand poliuretan cu atat mai mult ca acest produs nu e ieftin deloc. Le-as sparge piata germanilor de unde import acest material.
Oricum remarca dumneavoastra am luat-o ca pe o gluma. Sunt primul care sustin pastrarea mediului cat mai natural si nepoluat, dar refuzul tehnologiilor noi atat timp cat ele nu distrug mediul si vietuitoarele, inclusiv albinele, ne-ar face sa ramanem inaitea epocii de piatra. Din pacate nu se prea intampla azi in Romania.

Obombo

Citat din: Olimpiu din Februarie 19, 2012, 10:46:48 PM
... dar refuzul tehnologiilor noi atat timp cat ele nu distrug mediul si vietuitoarele, inclusiv albinele, ne-ar face sa ramanem inaitea epocii de piatra.
Pe tema asta ar fi mult de discutat. Extractia si prelucrarea petrolului a provocat si continua sa provoace o multime de dezastre ambientale.

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: Andreyu din Februarie 18, 2012, 06:40:55 PM
Domnule bucovineanu nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca nu mai pot fi reciclati?Pe site scrie explicit cum se reformeaza.Albinele construiesc fagurii pe foitele din poliuretan la fel ca pe foitele din ceara iar dupa 2-3 ani,la fel ca in cazul foitelor din ceara acestia trebuiesc reciclati.Si acest lucru se face razuind pur si simplu cu dalta apicola fagurii crescuti de albine ramanand doar foita de poliuretan care se baga din nou in stup.(nici macar nu trebuie scoasa din rama de lemn)
Cu ocazia asta recoltezi ceara fara sa fi nevoit sa o reinvestesti iarasi in foite de ceara.
Pt domnul jonny pretul e justificat pentru ca pot fi refolositi de 6 pana la 8 ori in acest fel.

de cand produceti asa ceva?
cati cumparatori aveti?
cateva numere de contact ca sa verific si eu veridicitatea celor afirmate...?
eu utilizez stupi de poliuretan si acele foi nu prea a rata a poliuretan...
cine imi face mie ramele cu canal pentru acesti faguri?
cum justificati pretul destul de piparat al foii?
alte amanunte care ne-ar putea convinge...?
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Florin-braileanul (FlorinI)

Citat din: Andreyu din Februarie 18, 2012, 07:32:28 PM
Am cumparat si de la viitorsanatos si de la ovisan foite de plastic dar vreau sa va spun ca cele comercializate de ei sunt aduse de la firma Nicot din Franta si sunt de magazie la 8-10 ron bucata iar cele de cuib aduse de pe undeva din Bulgaria insa nici una nu se potriveste pentru stasul nostru romanesc + ca nu vreau sa vorbesc despre forma geometrica a celulei care este rotunda si nu hexagonala.

andrei vorbim de faguri de plastic sau de poliuretan?
cred ca e o confuzie MAJORA despre material
http://florinbr.sunphoto.ro

Bee ... smart!, Bee ... happy!
Pentru prieteni: 0726.111.333

Nikolas

#28
Pentru Andreyu:
Daca ati cumparat de la Ovisan, la pretul de 8 - 10 ron sunt faguri cu tot cu rama din plastic alimentar cu celulele deja "crescute" jumatate si care nu necesita baie de ceara. Cele de pe undeva din Bulgaria nu au nevoie de rame speciale cu sant. Se prind pe rama cu capse. De ce nu se potrivesc la stupii d-voastra?
Cu stima.

Andreyu

#29
Ok ca sa raspund la fiecare in parte voi incepe cu domnul Florin

1.Produc asa ceva de 1 an

2.Nu am avut cumparatori deoarece nu le-am scos pe piata pana in acest moment.Nu doresc sa i le bag nimanui pe gat,dar daca exista persoane care inteleg avantajele lor si sunt multumiti de ele pentru aceia le voi comercializa cu mare placere

3.Daca as fi avut cumparatori sa fiti convins ca nu v-as fi dat numere de telefon ale acestora(tine de confidentialitate)

4.Materialul din care sunt facute foitele face parte din familia poliuretanica dar nu este expandant ca cel din stupii de poliuretan,
la care se mai adauga un filer si o armatura din fibra de celuloza

5.La intrebarea ''cine imi face mie ramele cu canal pentru acesti faguri?'' pot doar sa raspund ca dumneata

6.Pretul 'ridicat' al foitei o spun si am mai spuso se justifica prin faptul ca sunt reutilizabile recoltand ceara ca produs destinat vanzarii si nu ca produs destinat reutilizarii pentru noi foite de ceara

Acum pentru domnul Nikolas:
Fagurii cu tot cu rama de plastic alimentar si celulele deja crescute pe care le aduceti din Franta de la firma Nicot sunt rame de magazie la 8-10 ron bucata pe cand ceea ce am prezentat eu ajunge la jumate de pret (cea de magazie daca e so luam asa) sau chiar mai putin la cantitati mari.Si faptul ca are rama de plastic se justifica pretul acesta?
Daca tot e so luam asa putem vorbi de faptul ca albina intra in contact cu plasticul acela de pe rama.
Apropo eu imi fac proprile rame cu maxim 1 ron

Cat despre cele aduse de pe undeva din Bulgaria eu unul sunt profund dezamagit de ceea ce am primit.Pot sa constat doar niste caserole de cine stie ce,cu niste gauri rotunde numite 'celule'.Din cate stiam celulele sunt in forma hexagonala.Asa ca sincer prefer sa-mi fac niste canale in rame decat sa am o caserola de sandwich pe post de foita

Dar desigur asta ramane la latitudinea fiecaruia ce foloseste

Sper ca nu am suparat pe nimeni si daca am facuto asta este

Numai bine