Faguri de poliuretan

Creat de Andreyu, Februarie 18, 2012, 03:28:44 PM

« precedentul - următorul »

Olimpiu

Foita nu se demonteaza din rama se introduce in apa fierbinte cu rama cu tot.
Nu vreau sa conving pe nimeni sa cumpere.
Asa cum am mai spus la sugestia domnului iunicu film pot sa fac doar la primavara deoarece acum toti fagurii sunt in stupi.

pharaonu75

Daca foita se introduce in apa fiarta cu tot cu rama, cum o ceruiti apoi? Cu tot cu rama? :uimit:

Iar ca sa nu se deformeze, dupa scoaterea din apa fiarta, fiind montata pe rama, foita ar trebui pusa pana la racire pe un calapod (de genul celui folosit la insarmare).

Sunt destul de multe intrebari in legatura cu folosirea acestor foite, insa sunt sigur ca odata cu postarea unor filmulete se vor mai clarifica din lucruri.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Olimpiu

Pe apa in care se introduce rama exista o pelicula de ceara rezultata di ceara in exces care nu a putut fi rasa cu dalta, care asigura receruirea foitei, implicit a ramei de lemn care oricum dupa o perioada de stat in stup este incarcata cu ceara. De altfel ceruirea ramei de lemn nu-i face decat bine acesteia.
Intradevar se pune pe un calapod ca la insarmare unde sta circa 10-15 secunede dupa care devine suficient de rigida pentru a fi depozitata.
Un film ar fi bun dar cum am spus nu voi putea sa fac unul decat la primavara. Acum se poate doar simula cu o foita noua ceea ce nu ar fi corect si ar crea alte suspiciuni.
Cu stima

jonny_it

Din ce vad eu se lucreaza aproape ca si cu ramele din plastic.

Citat din: pharaonu75 din Februarie 20, 2012, 10:28:28 PM
Daca foita se introduce in apa fiarta cu tot cu rama, cum o ceruiti apoi? Cu tot cu rama? :uimit:

Sunt un fel de trafaleti pt rame din plastic, probabil functioneaza si pt poliuretan. Nu trebuie bagata toata rama.

Citat din: pharaonu75 din Februarie 20, 2012, 10:28:28 PM
Iar ca sa nu se deformeze, dupa scoaterea din apa fiarta, fiind montata pe rama, foita ar trebui pusa pana la racire pe un calapod (de genul celui folosit la insarmare).

Sunt destul de multe intrebari in legatura cu folosirea acestor foite, insa sunt sigur ca odata cu postarea unor filmulete se vor mai clarifica din lucruri.

Olimpiu

Corect. De fapt e aceiasi idee, doar materialul difera.

pharaonu75

Si cum ramane cu metoda de ceruire descrisa aici?
http://faguripoliuretan.blogspot.com/?v=0

Eu la asta ma refeream!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Olimpiu

Metoda descrisa pe blog se refera la prima ceruire a foitei. moment in care este mai comod sa o manipulezi fara rama.
La reformare tehnica e identica doar ca foita este prinsa in rama.
De altfel dupa experienta domnului kiwi bee se pare ca este suficient sa razi ceara construita de albie si poti sa o reintroduci in stup.
Sigur acest lucru poate fi facut doar atunci cand esti sigur ca rama nu contine oua de varooa in camasile ramase pe foita.
Personal prefer imersarea in apa fierbinte 95 grade. la 60 grade proteinele incep sa se coaguleze. Ori ce celila vie contine proteine......

Kiwi Bee

Citeva poze cu ramele de plastic care se gasesc la noi.

bucovineanu

Daca inteleg bine, metodele expuse sunt niste presupuneri despre cum ar trebui sa se comporte acele rame, devreme ce nu le-ati pus  in practica. Seamana foarte mult cu stupul minune al lui Ursu. Ne spunea cum nu mai trebuie sa tratam albinele daca avem asemenea stupi, dar el nu folosise inca acel stup.

Andreyu

Nu ati inteles bine din pacate.Va rog cititi cu atentie cele discutate mai sus inainte de a posta un coment.
Metodele expuse nu sunt niste presupuneri ci sunt metode testate,descoperite,experimentate sau (cum vrei dumneata sa le zici) ale unor apicultori kiwi bee si olimpiu

Bătrânul

Ne faceti o demonstratie de extragere si una de reciclare la tirgul de la Blaj ???? Va asigur loc la standul  "Stupii Batranului". Recunoastei ca sinteti in faza de prospectare a pietei ? Vineri mergem la tirgul din Székesfehérvár. Ne dati o mostra cladita si una necladuta cu ocazia trecerii prin Cluj ??? :razz:

Dani V.

Am si eu o nelamurire.
Daca la curatire imersezi rama din lemn cu tot cu foita in apa fierbinte atunci rama o sa absoarba umezeala.
Si daca la scoatere se acopera cu un strat de ceara acea umezeala va ramane in lemn ceea ce va duce la putrezirea lemnului.
Oare nu este mai bine sa gasiti ceva solutie sa fie introdusa doar foita?

Olimpiu

Domnule Batranul la targul de la Cluj ne putem intalni cu mare placere si va putem aduce mostre de foite ceruite, neceruite, introduse in rama. Nu putem face demontratii de reciclare deoarece toti fagurii claditi sunt in stupi in pozitii de unde nu pot fi scosi decat undeva prin luna aprilie.
Pentru targul de la Székesfehérvár va putem da mostre dar cum am spus necladita. Cand treceti prin Cluj daca doriti aceste mostre sunati-ma la 0742050651 ne putem intalni.
Da suntem in faza de prospectare a pietei dar asa cum am mai spus nu ne-am gandit sa facem cine stie ce busines din aceasta treaba.
Asta nu inseamna ca nu poate fi facut.
In primul rand suntem apicultori la nivel de hoby sau putin mai mult si ne vindem produsele stupinei.

Domnule Dani V Cred ca asa cum ni sa mai sugerat un film sau o demonstratie ar fi foarte bune si ar lamuri multe aspecte din pacate vom avea conditiile necesare doar undeva prin luna aprilie.
In vasul in care se introduce rama cu fagurele cladit pe suprafata apei este un strat de ceara, vrei nu vrei. cand se introduce rama aceasta se impregneaza prima data cu ceara apoi ajunge in apa.
Inca o data o demonstratie sau un film vor fi bine venite si vor lamuri multe din aspectele pe care dumneavoastra le sesizati cu mare acuratete si pe care si noi le-am observat in timpul testelor dar nu am vorbit pe forum despre ele din cauza ca am considerat ca sunt detalii si se pot scrie multe pagini.
Oricum interventiile dumneavoastra ma bucura deoarece oricand pot aparea lucruri pe care sa nu le fi luat in considerare. Nimeni nu este atotstiutor.

Dani V.

Domnule Olimpiu nu va zic din rautate ce va zic. Dar chiar daca se impregneaza la intrare odata ajuns in apa fierbinte ceara nu mai sta pe lemn si atunci se impregneaza cu apa si la iesire se impregneaza iara cu ceara.
Probabil cel mai bun lucru sa nu mai intampinam aceasta problema este impregnarea ramelor cu ceara inainte de a fi folosite prima data.
Incercati si vedeti. Pt ca cu metoda actuala se prea poate sa aveti plangeri de la clienti

Olimpiu

Nu ma supar nu am de ce. Cum am mai spus nimeni nu stie tot si chiar ma bucur pentru idei sau critici. Numai asa se obtine progres.
Ramele pot fi impregnate initial cu ceara fara probleme. Poate fi o masura de siguranta suplimentata. E un lucru benefic.
Pe de alta parte apa de sub stratul de ceara din vasul in care se imerseaza rama nu este obligatorie. Eu am folosit-o pentru a nu fi necesare cantitati mari de ceara. Intr-o stupina mica (30-60 familii) nu ajunge niciodata ceara mai ales pentru cei care sunt in dezvoltare.
La stupinele mari cred ca exista destula ceara pentru a nu mai fi necesara apa.
O alta solutie dar putin mai complicata este sa demontezi leatul inferior de la rama si sa scoti foita pe care o lucrezi cum vrei. Aceasta insa genereaza manopera suplimentara cu tot ceea ce urmeaza....
Eu am introdus rama cu totul. E adevarat ca nu erau rame noi. Erau rame mai vechi pline de ceara pe care cand am scos fagurii vechi (initial cu foite de ceara) l-am demontat am taiat canalele necesare, am introdus foita de poliuretan. Dupa ce au fost construite si dupa ce au ecluzionat 3 generatii de puiet am scos cateva bucati si am testat reformarea lor asa cum am expilcat.