Maces si Paducel

Creat de MOTANUL, Octombrie 28, 2018, 12:05:29 PM

« precedentul - următorul »

MOTANUL

Nu cred ca are vreo legatura cu arbustii meliferi - mai degraba am vazut ca se folosesc in ceaiuri pentru protofil sau sirop. Se pot manca doar in pasta/dulceata/marmelada sau se pot manca si crude?

Ma gandesc ca prin fierbere se pierd multe din vitaminele si proprietatile lor. Stiu ca fructele Goji se mananca ca atare sau deshidratate. Nu trebuie neaparat fierte.

70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

bmdna

In copilarie am mancat paducel in cantitati mari. In afara de gustul fad, nu am remarcat nimic deosebit. In schimb, macesul contine niste tepi care se prind de limba, deci cred ca nu se recomanda consumat ca atare.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

stefan1

  Paducelul este foarte indicat in boli de inima. Produce o relaxare circulatorie, ajuta inima sa se oxigeneze. Contine si multe substante antioxidante folosita in multe produse farmaceutice.
Deci frunzele si fructele sunt bune pentru ceai, desi gustul fad nu e f placut, dar se poate imbunatatii cu suc de lamaie.
Frunzele se pot folosi si ca inlocuitor de tutun.
Samburii macinati pot fi folositi ca inlocuitori de cafea.
Pulpa a fost deseori mancata in vremuri de foamete. Se poate face si un fel de faina sau se consuma ca piure.
Uneori e utilizat ca agent de aromatizare la rachiuri.

Proprietatile medicinale se pastreaza si in aceste alte utilizari.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

MOTANUL

Citat din: bmdna din Octombrie 28, 2018, 02:16:13 PM
In copilarie am mancat paducel in cantitati mari. In afara de gustul fad, nu am remarcat nimic deosebit. In schimb, macesul contine niste tepi care se prind de limba, deci cred ca nu se recomanda consumat ca atare.

Am vazut ca multi curata si codita si tepii doar pentru pasta de macese.

Se stie ca macesele sunt foarte bogate in vitamina C, insa vitamina C continuta se degradeaza foarte usor atat dupa cules, daca macesele nu sunt consumate imediat sau uscate corect, dar si in contact cu obiecte metalice.

Amestec de pulbere de macese cu miere. Macesele curatate de seminte si de perisori, transformate in pulbere, pot fi amestecate in proportie de doua parti pulbere de macese si o parte miere de albine, amestecul fiind recomandat impotriva viermilor intestinali.
Pulberea de macese se obtine din fructe uscate. Acestea pot fi macinate foarte fin cu rasnita electrica de cafea. Pulpa se transforma intr-o pulbere fina in timp ce semintele fiind foare dure raman intregi. Apoi pulberea este separata de seminte si de perisori printr-o sita foarte deasa. Se pune in borcane de sticla bine inchise si se pastreaza intr-un loc intunecos si rece maxim 15 zile deoarece substantele active se oxideaza destul de repede. Semintele rezultate se pastreaza si ele, fiind utilizate separat.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

MOTANUL

Citat din: stefan1 din Octombrie 28, 2018, 04:00:55 PM

Samburii macinati pot fi folositi ca inlocuitori de cafea.
Pulpa a fost deseori mancata in vremuri de foamete. Se poate face si un fel de faina sau se consuma ca piure.

Proprietatile medicinale se pastreaza si in aceste alte utilizari.

Asta cu inlocuitorul de cafea e de incercat  :D Dar si restul.
70 de stupi la Cernica;<br />Stupina mea: http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7571.0

Cristel

Si macesul si paducelul sunt arbusti meliferi. Primavara sunt mana cereasca pentru albinute.
"Sa nu lasi sa treaca o zi fara sa vezi, fara sa auzi sau fara sa citesti ceva frumos..."(Goethe)

Eugen B

La maces nu am observat abinele deloc. La paducel e alta treaba

happy

Paducel cu flori rosii ati vazut pe undeva?Il caut pentru ca este ornamental in primul rand.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!