Un nou produs antivarroa

Creat de Obombo, Martie 31, 2011, 11:43:54 PM

« precedentul - următorul »

Obombo

Americani au inventat un nou produs antivarroa pe baza de extact di hamei. Probabil ca le raminea prin magazzi hameiul dupa ce faceau berea si nu stiau ce sa faca cu el. Bineinteles ca este prezentat ca fiind foarte eficient si nepericulos, cum dealtfel au fost prezentate la inceput toate tratamentele antivarroa. Dar cine stie de unde sare iepurele, exista si posibilitatea sa fie asta solutia pe care o asteptam cu toti. Poate ca AndreiRN, daca o vrea sa mai scrie pe forum, ne poate spune mai multe.
http://www.betatechopproducts.com/products/varroa-mite-control

dodoc george

#1
Din cele citite nu am gasit o apreciere asupra rezultatelor obtinute prin folosirea produsului caare se numeste HopGuard.

"Has anyone used this product yet? Georgia(USA)beekeepers have been given temporary EPA exemption to use this product until December 2011. It appears to be a byproduct of beermaking hops) and I assume a low PH. Prof. Keith Delaplane of UGA was quite big on it in a radio interview this morning.
Regards,
Fritz
AL, USA
530ft (161.5M) MSL
32.68ºN
USDA Zone 8A

http://agr.georgia.gov/2011-press-release-072211.aspx

[youtube=560,349]http://www.youtube.com/watch?v=T2y4rndPhlo[/youtube]
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

Kiwi Bee

Cred ca aici sar potrivi cel mai bine potarea mea.

Un nou produs!!!!!

Nu cred ca sa mai postat despre acest produs asa ca o fac eu acum(nu ma gasit in cautare).

Acum cca 2-3 ani ma gindeam la ceva ce poate ucide varroa fara sa dauneze albinei + fara dsa intervii de multe ori + sa nu fie chimical.

Hai sa zicem ca avem o familie de albine pe care am curatzato bine de tot de varroa(cu chimicale sau mai stiu eu cum).
Apoi plasam la urdinis o smecherie electronica care depisteaza varroa pe albina care intra, iar in secunda urmatoare ii trage un shoc si varroa moare pe albina.Doar varroa moare!!!
Evident albinele intrau ca pe un culoar ca sa nu se poata misca stinga dreapta(sau o gratie ca si la colectorul de polen dar cu gauri mai mari bune si pt trintori).
Evident ca suna can SF si nici eu nu am avut idee cum sa incep.Plus ca treaba trebuia sa iasa ieftin deoarece la fiecare stup trebuia atasat un astfel aparat/scula electronica.Asa ca ma aminat planul.

Intre timp doar intimplator dau de un site unde niste americani spun ca ei au gasit metoda de a folosi electronica in stup pt uciderea varroai, dar un pic mai altfel.

Ei au construit o rama de plastic speciala cu fundatie de plastic special numai pt trintori(ochiuri mari ca la celulele de trintori).
Aveti si in RO rame de plastic si stiti cu totii(aproape toti) cum se foloseste o rama de plastic.Fundatia trebuie vopsita cu ceara iar albineloe pornesc claditul fagurelui din ziua urmatoare.

Ce se intimpla in cazul acestei rame speciale?

Ram devine plasata in stup si in 23-25 de zile e plina de celule de trintori capacite.Stim cu totii ca in aceste celule vor fi majoritatea mitelor varroa.
Apicultorul ataseaza partea electronica la aceasta rama care dirijeaza incalzirea ramei(mai exact a celulelor).
Dupa 4-6 minute procedeul este gata.Temperatura ridicata ucide pupa de trintor si mita varroa.In late cuvinte pupa si varroa sint prajite.
In urmatoarele 3 zile albinele din stup curatza celulele iar matca oua in celule din nou.
Vasa-zica acest tratament/operatiune se repeta cca. odata la luna.
Rama speciala poate fi lasata in stup tot anul caci nu dauneaza pt albine.

Nu am absolut nici o data technica despre aceasta rama.In una din poze de pe site se pare ca fiecare celula are ceva verde la fund, probabil acel ceva incalzeste celula pina la temperatura .............. habar nam ce temperatura.Eh, functioaneaza de la o baterie de maisna.

Dat find ca are un pret obraznic ma gindesc cum sa construiesc o astfel de rama.
La prima vedere as spune ca la fundul celulelor sint LEDuri dar nu sint sigur.

Siteul firmei: http://www.mitezapper.com/Gallery_c_8.html

Si un video tot de la ei:



Stiu de la voi ca unii dintre voi se pricep la electronica.Daca aveti timp sa elaborati parerea/idea voastra vas multumi.

bucovineanu

Ar fi un fel de rama claditoare "automata" care nu mai trebuie taiata. Oare daca o familie e mai putin igienica si nu curata rapid acea rama, cadavrele nu devin o sursa de de infectie cu microbi pentru acea familie?

cristi ciuc

Lumea evoluează.
Va apărea sigur o alternativă la varachet forte.
Dar până atunci sunt tentat să administrez varachet forte...., mult mai ieftin, dar şi eficient.

stefan1

  Sunt de aceeasi parere cu Bucovineanu. O cantitate asa mare de puiet mort, ar putea sa fie periculoasa pentru familie, oricum o munca foarte mare ca sa fie evacuat, dar si o sursa mare de infestare cu fel de fel de agenti patogeni care sigur se vor dezvolta dupa ce larvele moarte isi pierd capacitatea de aparare fata de acesti agenti care oricum exista in larve.
  S-ar putea, ca acel tratament termic sa afecteze selectiv doar parazitul, fara a ucide larva de trantor. In acest caz instalatia ar fi utila.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

O viziune buna Bucovineanu, asa cred si eu ca instinctul de curatenie este impoprtant.Dar si in cazul in care nu folosim o astfel de rama.

De aici imediat vine intrebarea daca este recomandat folosirea acestei rame la o familie mica(roi) sau nu!!!!!

Totodata as mai spune ca este nevoie si de un fund cu plasa pt o aerisire mai buna si eliminarea mai rapida a particulelor nedorite in stup.

Apoi mai ar fi o intrebare buna relatata cu indepartarea fagurelui invechit.Afecteaza sau nu fundul celulelor????
Nici acum nu mam convins daca la fundul celulelor sint LEDuri sau niste "mini-resheu"uri.

Cred ca la o stupina cu mai multi stupi(de productie) se poate cistiga timp daca avem toti stupii dotati cu o astfel de rama(dar facuta de stupar ca sa iasa mai ieftin hehehehe). Efectiv ma gindesc la cca. 100 de familii de exemplu si legam toti stupii in paralel la o singura sursa astfel incit in 15 minute de la intinderea/cuplarea firelor + prajire + adunarea firelor sintem gata.

Binenteles producatorii ramei nu ne vor spune efectele laterale.Nici producatorii de tratament(chimical) contra varroa nu ne spun totul despre produsul lor.

Cred ca este foarte important si in care zi se face prajirea.Posibil ca manualul de care tot pomenesc producatorii ramei ofera mai multe detalii exacte.

Si acum revenind la ceea ce a mentionat Bucovineanu.
Daca prajim o carne "bine de tot" o putem tine si 3 zile de vara pe masa dupa care o consumam si nu ne vom imbolnavi.
Daca o tinem cruda sau semicruda(doar fiarta/inabusita) pe masa tot 3 zile............ eu nu as mai consumao.
Posibil ca si in cazul acestei rame conteaza cit de bine sau prajit trintorii.Deci nu degeaba spun si producatorii ramei ca este nevoie de pina la 6 minute de operatiune.

Nu in cele din urma ar mai fi faptul ca mierea obtinuta de la un astfel de stup va fi necontaminata de tratament chimic.
Deci la un nr de peste 100 de stupi putem vorbi de eficienta in timp si eventual trecerea la apicultura BIO.
Sa mai dezbatut pe alte topice despre pretul mierii BIO.

Obombo

Citat din: cristi ciuc din August 14, 2011, 01:59:48 PM
Dar până atunci sunt tentat să administrez varachet forte...., mult mai ieftin, dar şi eficient.
... şi toxic.

Obombo

Vita Europe Ltd. a inaintat cererea de inregistrare in Europa a produsului HopGuard. Procedura se va incheia probabil pe la jumatatea anului viitor si va fi valabila pentru toate tarile din comunitate.

uve

Cred ca la americani ,in fundul celelei , nu este LED (acestea lumineaza dar nu dau caldura) ,cred ca sunt niste rezistente , puse in paralel , alimentate la 12 V ,care dau caldura necesara "prajirii". In masura in care timpul va permite ,pe agenda mea de "lupta" figureaza si studiul posibilitatii construirii unui dispozitiv care sa faca asfel incat sa "crape fierea" nepoftitilor fara ca albina sa fie afectata.Ar fi mult mai simplu de facut apoi curatenie. Punctul de plecare exista deja. Or fi americanii destepti (dar nici ei nu au doua perechi de ......) dar nici noi nu suntem prosti ! "Stati linistiti si fara frica !Eu va salut ..." - uve
e-mail : [email protected]
tel : 0744-595231

Tamu

#10
Cateva informatii in legatura cu  HopGuard.
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://www.mannlakeltd.com/hopguard/&prev=/search%3Fq%3DHopGuard%26biw%3D1440%26bih%3D719
si un filmulet:
[jwp=425,344,image]http://www.youtube.com/watch?v=T2y4rndPhlo[/jwp]
Faptul ca se vor putea face tratamente chiar si in timpul culesului e f. favorabil.
Sa speram ca va fi si eficient.
Mierea   de   calitate   e   scumpă!    /    Dar   mierea   scumpă   nu   e   întotdeauna   de   calitate!

kamy

No,ieste oleaca de bai la rama de facut prajituri de la americani,in primul rand nu tot timpul se depune trantor,cand nu e trantor depus e buna si celula de albina nu face varoa diarie,daca prajesti de cateva ori,matca nu o sa mai depuna parerea me si e cam multa manopera sa scoata toate prajiturile si care ati prajit vodata familii cunoasteti mirosu(d-efect secundar)

iosca

Intamplator, ieri, un vecin stabilit de ani buni in America cu familia, venit in concediu acasa, mi-a cerut cateva cutii de varachet si mavrirol pt cele cateva familii de albine pe care le are acolo. Mi-a zis ca nu a gasit in America un produs mai bun decat acestea doua, iar la ei sunt interzise folosirea acestor produse pe baza de amitraz. Vreau sa mentionez ca acolo este profesor universitar acolo, este un om sincer si ca este un apicultor cu mare experienta, dar acum face asta din pasiune si dor de casa !(am mentionat asta ca sa motivez deplina incredere in spusele lui !)
http://iosca.sunphoto.ro/                0765687281

Obombo

Citat din: iosca din August 08, 2013, 04:36:10 PMVreau sa mentionez ca acolo este profesor universitar acolo, este un om sincer si ca este un apicultor cu mare experienta...
Daca e asa, nu ar trebui sa faca tratamente ilegale.
In SUA, in unele state, EPA a aprobat provizoriu (pe timp de un an) utilizarea amitrazului; pe de alta parte, tot EPA a incadrat amitrazul in clasa C, subsatnte posibil cancerogene.

baczy20

Am citit zilele acestea ca frunzele de rabarbar sunt bune antivarroa. Ce parere aveti? Era in franceza textul si sper ca am inteles bine. Aici aveti linkul http://l-abeille-et-le-bon-gout.over-blog.com/88-index.html