Fonduri europene şi nu numai...

Creat de romikele, Iulie 02, 2010, 07:54:12 AM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: newcristian din Martie 10, 2015, 09:26:47 AM
De bagat inca pe atatia bani pe cat primesti nu cred , decat daca ai sa cumperi butoaie pentru miere la 1200 lei bucata ( stiu cazul ) si multe alte chestii facute doar pentru a putea justifica banii primiti .

Sa facem un calcul: 230 de stupi si familiile de albine din ei plus utilajele apicole necesare   depasesc  de cateva ori cei 12000 de euro pe care ii primesti acesand masura 6.1.
Dar fiecare e liber sa viseze orice si eu m-as bucura ca visurile oricui sa se indeplineasca.  :smile:

Alutus

Citat din: newcristian din Martie 09, 2015, 10:35:58 PM
SUA la o ferma de 800 de stupi de productie , 1000 de roiuri si cam 500 nuclee de imperechere ( productia pe undeva la 110 lbs )
Yes we can!. Slogan care nici macar in USA nu se mai potriveste. Comparatia cu SUA  si Canada se potriveste in povestea asta, ca nuca in perete. Despre acest subiect s-a mai scris si s-a explicat clar, de ce stupinele cu mai mult de 100 si de stupi nu pot fi sustenabile in Romania. Trebuie sa plecam de la diferentele fizice reale insurmontabile in Ro. lasand in afara discutiei multe alte aspecte.
Suprafata SUA= cca 9.26 Mil kmp Suprafata Romaniei= 237 500 kmp
Nr de stupi in SUA ~2 800 000    Nr de stupi in Romania` 1100 000(oficial) Real >2000000poate trei Mil
Incarcatura de stupi /kmp    SUA=1 stup/ 3.43kmp . Romania  0.215 kmp/stup  Raport de favorabilitate pt SUA=    3.43/0.215= ~16. Adica de 16 ori . Sa eliminam deserturi, munti, ape etc si tot ar ramane un indice de diminuare de cel putin 10 in defavoarea noastra. Este ca si cum ai imparti un pahar de apa la zece insi, in timp ce traveseaza Sahara. Enorm! Mai adauga si legislatia si respectul proprietatii si pretul benzinei si pe regele international Cioaba cu elevii lui si vezi ce mai ramane. Concluzia mea .  O asemenea stupina, cum este cea proiectata, nu are resurse fizice, materiale de intretinere , dar cel mai grav este ca incalca drepturile celorlalti stupari din zonele afectate. Urmarile vor fi ctastrofale pentru ca, vor aparea tensiuni locale, iar eficienta va fi doar o himera. Sfarsitul va fi dramatic sub doua aspecte: primul va fi falimentul, al doilea va fi ratarea unei posbile alte cariere profesionale. Atunci va fi prea tarziu.
PS 110 lbs/ stup?! Mai frumos decat un vis erotic.
Sa nu uiti Darie!

Miere Sorin

Din cate am inteles  eu daca ai 12000SO primiesti 40000 Euro.


Eugen B

Domnu Sorin daca crezi ca se merita 40 mii pe 10 ani cu 230 de stupi sa incepi eu iti urez bafta si foarte mult succes.
Domnu Alutus eu cred ca nu avem foarte multi stupi de productie in tara, multi sunt slabi, altii cu boli.
Timpul va rezolva multe probleme si in apicultura.
Eu personal cred ca sunt multi stupi doar pe hartie, stai sa se gate proiectele accesate din 2007-2013 si o sa vezi cum vor scadea stupii drastic. Multi se vor lasa dupa ce gata proiectul, multi au doar numerele.
Eu sunt curios cine va accesa doar pe apicultura.
Cand nu vor mai fi albine in Romania si cand vor fi in scadere mare va scadea foarte mult si agricultura.
Traim in romania si trebuie sa ne obisnuim cu ce este aici.

newcristian

Dl Bucovineanu : cine porneste de la zero , fara sa ai tot echipamentul pentru cei 230 de stupi atunci inseamna ca faci cum sa obisnuit pana acum , adica sa incepi cu nimic si fara sa fi trecut cativa ani de apicultura peste tine . Nu este cazul meu . Cine porneste cum spuneti dumneavoastra , de la
zero , si se inhama la asa ceva , daca o da de gard isi merita soarta . Eu vorbesc de cineva care sa spunem are deja 200 de stupi de productie si vrea sa se dezvolte .

Alutus : In primul rand sunt ferme mult cu mult mai multi stupi decat 100 in Romania care sunt profitabile , altfel cei ce le au ar vinde si s-ar apuca de altceva . In Romania sunt locuri unde ramane necarul in flori ( eu anul trecut la tei vedeam stupina care se calcau una pe alta dar erau la 30 m de sosea pe cand daca mai mergeai inca 4-5 km erai singur ) . O chestie care face diferenta de multe ori este ca acolo cand plecam sa lucram plecam la 7 si ne intorceam 7-8 seara sau mai tarziu cand recoltam matci din nuclee , deci cand se muncea se muncea . Eu cu 50 de stupi de productie mai mult pierd timpul intr-o zi . cum il afectez eu pe acel apicultor local ? Ca merg in zona lui ? Eu nu stiu ca un loc din tara asta sa fie al cuiva dar stiu ca daca ai albina in stupi faci miere , eu unul stiind ca am albina nu am de ce sa imi fac griji daca mai vine cineva langa mine .
Eu nu am comparat ce este acolo cu ce este aici dar asemanari esentiale sunt . 49,5 kg sa ai media e un stup de productie pe 5 ani de zile se face in romania daca faci pastoral , eu anul trecut am facut 37 kg cu stupi asa si asa si cu un an cum a fost ( fara rapita si fara salcam ) . Nu vreau sa intru in polemica deci eu ma intorc la topic .

newcristian

Citat din: Miere Sorin din Martie 10, 2015, 06:23:44 PM
Din cate am inteles  eu daca ai 12000SO primiesti 40000 Euro.

Daca ai intre 12.000 si 29.999 SO te incadrezi sa iei pana la 40.000 E . Daca ai intre 30.000 si 50.000 SO te incadrezi sa iei pana la 50.000 E . Imparte suma pe care vrei sa o iei la 52,26 si vezi de cati stupi ai nevoie .

Eugen B : daca intrebi un apicultor cati stupi are o sa iti spuna 120 ( desi 80 sunt de productie si 40 sunt roiuri ) . La noi nu se face diferenta asta nici la accesarea fondurilor .

Miere Sorin

Eu doar v-am spus ce am inteles legat de acest document daca vi se merita sau nu stabiliti fiecare.

Eu unul personal nu am intentie sa accesz anul acesta o sa accesez prin GAL aceste fonduri.

Problema cu 10 ani iara nu stiu de unde ati scos poate ma lamuriti si pe mine.

10 ani se refera la contracte de concesiune/arenda

newcristian

Vezi acolo unde scrie " perioada de monitorizare de 5 ani " . 3 ani sa implementezi planul de afaceri , 2 ani dupa ce iei a doua transa si inca 5 ani perioada de monitorizare in care trebuie sa pastrezi cel putin numarul de SO pentru care ai primit banii .

Miere Sorin

Ok

Am vazut si nu vi se pare normal ca orcine face o investitie sa se asigure ca este sustenabil?

Adica prin proiect sa da bani pentru a face investitii acum cine se gandeste ca bani primiti poate sa ii cheltuie si sau sa faca o afacere pe 5 ani cu sa intampla in N cazuri acum nu se mai poate.

Cred ca este timpul sa faca proiecte cei care practica apicultura si nu vanatori de pomeni.


Va sfatuiesc sa va interesati si de GAL (Grupul de Acţiune Locală ) si sa accesati prin aceste GAL-uri fondurile in fiecare judet cre ca exista cate un GAL.



Eugen B

 domnu Sorin la noi proiectele sunt aberante. Normal ca tanar fermier ar trebui sa incepi cu 40-50 stupi si sa cresti anual cu 15 familii. In 5 ani sa ai 100-120. si poti tine toata viata stupina. Dar sa te oblige sa incepi cu 225 nu ai cum. daca esti tanar fermier de unde sa ai atata? In plus stupul e dezapreciat. Normal ar trebui sa aibe macar 250SO. Dar nu fac eu legile. Cu legile lor vor strica usor dar sigur apicultura.

PACO

#520
Citat din: newcristian din Martie 10, 2015, 07:53:27 PM
Vezi acolo unde scrie " perioada de monitorizare de 5 ani " . 3 ani sa implementezi planul de afaceri , 2 ani dupa ce iei a doua transa si inca 5 ani perioada de monitorizare in care trebuie sa pastrezi cel putin numarul de SO pentru care ai primit banii .

de unde ai scos tu anii acestia ? Este vorba de naxim 36 luni pt. implementare si de 5 pt. monitorizare. In cam 6 ani se termina.

Miere Sorin

Citat din: Eugen B din Martie 10, 2015, 08:23:56 PM
domnu Sorin la noi proiectele sunt aberante. Normal ca tanar fermier ar trebui sa incepi cu 40-50 stupi si sa cresti anual cu 15 familii. In 5 ani sa ai 100-120. si poti tine toata viata stupina. Dar sa te oblige sa incepi cu 225 nu ai cum. daca esti tanar fermier de unde sa ai atata? In plus stupul e dezapreciat. Normal ar trebui sa aibe macar 250SO. Dar nu fac eu legile. Cu legile lor vor strica usor dar sigur apicultura.

Domnu Eugen

Intradevar aveti dreptate cu subapreciere daca va uitati la SO si vedeti ca o scroafa pentru reproductie valoreaza 5.8 stupi da nu este balansat cum trebuie aceste calcule.


Iarasi revin si pe vechea masura era aproape la fel iti trebuia 175 si trebuia sa cresti la vreo 250 estimativ mare diferenta nu este si multi au accesat masura 112.


Sorin



Eugen B

Domnu Sorin imi pare rau dar eu iti spun ca e difetenta mare intre 112 si 6.1. actual. Acuma fiecare cu parerea lui. Oricum asta a 2a de tineri fermieri 6.1 e mai aberanta ca prima dp meu de vedere.
Eu personal cred ca mult mai putini sau deloc vor accesa doar pe stupi aceasta masura.

Miere Sorin

Adevarat la punctaj e mare diferenta acum cu stupi poti sa iei maxim 70 de puncte din 100.

MAi jos sunt cele 5 categorii

Important este ca oricine acceseaza sa faca el un calcul si in cazul in care inainte de proiect trebuie sa investeasca cateva mii de euro pe care nu ii are sa nu se arunce sa ia credit sau etc riscand sa nu primeasca finantare si sa ramana cu credite sau datorii.



Nr   Activitate   Puncte
1   Apicultură;   25
2   1) Solicitantul preia integral minim trei exploatații agricole   15
   2) Solicitantul preia integral 2 exploatații agricole;   10
   3) Solicitantul preia integral cel puţin o exploatație agricolă;   5
3   Principiul nivelului de calificare în domeniul agricol   
   "1) Solicitantul a absolvit cu diplomă de studii superioare în domeniul
agricol;"   25
   2) Solicitantul a absolvit studii postliceale şi liceale în domeniul agricol;   20
   "3) Formare profesională care conferă un nivel de calificare superior
nivelului minim obligatoriu solicitat prin eligibilitate."   10
4   Principiul potențialului agricol care vizează zonele cu potențial determinate în   
   baza studiilor de specialitate   
   1) Proiectul este implementat într‐o zonă cu potențial ridicat;   25
   2) Proiectul este implementat într‐o zonă cu potențial mediu.   20
5   Principiul raselor/soiurilor autohtone   
   "Solicitantul își propune prin proiect sau demonstrează că deţine/dezvoltă la
nivelul exploataţiei agricole şi prevede în cadrul documentației tehnicoeconomice
ca va păstra şi dezvolta nucleul de rase (rasele vor fi certificate şi se
vor regăsi în Registrul genealogic al raselor), respectiv soiuri autohtone
(conform Catalogului oficial al soiurilor românești aprobat de către ISTIS) pe
toată durata de implementare a proiectului."   5

newcristian

Citat din: PACO din Martie 10, 2015, 08:37:43 PM
Citat din: newcristian din Martie 10, 2015, 07:53:27 PM
Vezi acolo unde scrie " perioada de monitorizare de 5 ani " . 3 ani sa implementezi planul de afaceri , 2 ani dupa ce iei a doua transa si inca 5 ani perioada de monitorizare in care trebuie sa pastrezi cel putin numarul de SO pentru care ai primit banii .

de unde ai scos tu anii acestia ? Este vorba de naxim 36 luni pt. implementare si de 5 pt. monitorizare. In cam 6 ani se termina.

Din ghidul consultativ de pe apdrp.ro