Ce planta este?

Creat de gore, Iulie 07, 2009, 01:13:11 AM

« precedentul - următorul »

NYK74

A început înflorirea pe la început de Septembrie,acuma este în toi,si cum are o grămadă de boboci ,va mai fi cel puțin 2-3 saptamîni.

stefan1

  Depinde in ce zona climatica te afli. Daca iernile sunt blande, planta infloreste aproape tot anul! Fiind originara din platourile inalte din Africa de Sud, planta prefera clima mediteraniana (oceanica) dar se gaseste si la altitudini mai mari, pana la 1400m. In zonele de coasta s-a raspandit si spre nord, ajungand chiar in Danemarca si Norvegia in ultimii 15-20 de ani. De fapt se pare ca in Europa au fost doua introduceri ale acestei specii: o data chiar inainte de 1900 iar a doua in ultimii 50 de ani, dinspre Mediterana. Desi ca aspect plantele sunt la fel, exista genetic o varietate diploida (2n=20 cromozomi) sau tetraploida, cu 40 de cromozomi. Se pare ca aceasta a doua varietate este mult mai invaziva si ea e cea raspandita  recent in Europa, in timp ce cea diploida, introdusa pe la 1900 in Europa si care se gaseste raspandita si in tari din America de Sud, este mult mai putin invaziva.
  Raspandirea este favorizata si de unele caracteristici ale plantei. O planta face cca 10000 de seminte, care la fel ca cele de papadie pot fi raspandite de vant dar si de animale sau chiar vehicule. Semintele au o putere mare de germinare, pastrandu-si aceasta proprietate 30-40 de ani. Poate creste in locuri nisipoase sau chiar pietroase, deseori se gasesc pe caile ferate parasite sau pe marginile drumurilor sau pe ruine sau santiere. Prefera soluri putin acide (cum sunt cele de la padure) si nu este prea pretentioasa fata de calitatea solului. Ii place umiditatea dar rezista si la seceta si iubeste soarele. Ca mai toate speciile genului Senecio, Senecio inaequidens ('inequidens' inseamna 'dinti inegali' si se refera la frunzele bazale care sunt dintate neregulat) este putin toxica, motiv pentru care are putini daunatori: atat larvele diferitelor insecte cat si vitele (cai, vaci, oi, capre, iepuri etc.) evita sa manance aceasta planta care contine alcaloizi de pirolizidină. Acestia dau un gust amar ierbii dar si fanului iar consumate in cantitati mai mari produc animalelor leziuni hepatice.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Aici este în partea central nordică a Italiei,la o cotă cuprinsă între 600-700 m altitudine,este doar în această zonă ,nu am mai văzut așa multă în zonele din jur,dacă o fi este rară și nu am ovservat.Aici e împînzită peste tot pe o arie de aproximativ 50-70 hectare,este locul unei vechi "cave", loc de unde au extras si mai extrag argilă pentru fabricile de gresie și faianță foarte renumite în zonă,Modena și Sassuolo.Deci terenul este minim 80% argilos.Este foarte rezistentă la secetă,la cîtă lipsă de apă a fost anul acesta aici si călduri de 45 grade și sa conservat foarte bine.

MirceaCalin

 :offtopic:
NU POT POSTA ATAŞAMENTE !!!

MirceaCalin

Încerc cu unul, doar, să vedem

MirceaCalin

Văd că merge cu o imagine.
Mai pun una !
E o plantă gen arbust, cu fructe ţepoase ca şi castanele şi flori albe, vizitate bine de albine pe un vânt bunicel

stefan1

  Planta se numeste Datura innoxia si e originara din America.
  Numele este interesant, 'innoxia'='nepericuloasa' (in latina) dar specia, in multe lucrari este numita cu un singur 'n' (adica 'inoxia'), denumirea cu un 'i' provenind de la un botanist englez care a transcris gresit cuvantul latinesc 'innoxia'. O eroare mult mai mare este aceea ca planta nu este nicidecum inofensiva ba este foarte toxica. Se zice ca de fapt botanistul a denumit-o inofensiva referindu-se la capsulele tepoase care contine semintele si ale caror tepi sunt moi, inofensivi, fata de tepii la alte specii de Datura care au tepii duri.
  E o planta anuala care poate creste pana la 1,5 m si infloreste o perioada indelungata de timp. Se inmulteste prin seminte care isi pastreaza capacitatea de germinare mai multi ani, dar in pamant are un rizom care se poate scoate toamna sa nu inghete si sa se replantaze primavara.
  Despre toxicitate
  Toate speciile de Datura sunt toxice. In special semintele, dar si restul plantei are mai multe principii de mare toxicitate care pot determina manifestari grave dar chiar si decesul la om sau la animale. Parca imi aduc aminte ca am mai vorbit o data despre o alta specie de Datura (sunt si specii eurasiatice folosite chiar in medicina. De ex Avicena descria in sec XI-lea leacuri continand Datura. Si la noi in Principate, in sec XIX-lea dar si mai inainte o specie de Datura era folosita in prepararea de afrodisiace.
  Dintre manifestarile pe care le da ingerarea acestei plante enumar:
- e un puternic halucinogen. Era folosit (alaturi de alte specii de Datura dar si de alte genuri de plante) de catre amerindieni in procesiuni religioase.
- da incapacitate totala de a distinge realitatea de fictiune
- tahicardie
- temperatura ridicata
- fotofobie dureroasa care poate dura cateva zile (nu mai suporti lumina)
- uneori detrmina manifestri de violenta
- uneori amnezie pronuntata

  Are, sigur, si utilizari medicale dar prezinta o particularitate care o face greu de utilizat: concentratia de alcaloizi periculosi poate varia foarte mult (de la 1 la 5) in functie de multi factori: varsta plantei, conditiile de crestere, zona, temperaturi, umiditate etc.
  In unele regiuni planta este invaziva.
  Este interzisa cultivarea in diferite state fiind cazuri de intoxicatii sau chiar de decese a celor care au consumat-o.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Am gasit azi aceasta planta pe un gard. Atragea albinele ca un magnet. Nicaieri n-am vazut atatea albine dand tarcoale. Stiti ce este?




Life in colour!

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Eugen B

Cred ca e ghicitoare. Nici nu a incarcat ceva. La atasamente poti atasa ceva poza sa vedem.

kirugoro

Scuze! Eu vad imaginile, nu mi-am dat seama ca nu le vede toata lumea. Le atasez prezentului mesaj. Multumesc anticipat!
Life in colour!

stefan1

  Aproape sigur este vorba de Vita de canada sau Iedera de canada. Numele stiintific Parthenocissus quinquefolia.
  Intr-adevar infloreste cam in vremea asta si este cautata de albine. O sa faca niste bobite care la coacere sunt negre si foarte acre. Contin acid oxalic si oxalati care le fac toxice pentru mamifere dar pentru pasari este o sursa buna de hrana pentru toamna-iarna. Consumul mai mare de fructe poate duce la leziuni renate si tulburari neurologice sau chiar la moarte, dar este putin probabil, ca cineva sa manance mai multe fructe caci sunt foarte acre.
  In unele tari planta se considera invaziva. Culoarea rosie a frunzelor in toamna o face cautata ca planta decorativa sau chiar o protectie termica a cladirilor expuse la soare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

NYK74

Planta îmi părea cunoscută și nu știam de unde.
Pînă la urmă,o am în gardul viu de aici în Italia,este amestecată cu iedera cealaltă,și într-adevăr devin roșii frunzele în toamnă

maximotgv

Buna ziua,
Ce planta este aceasta? Este o adevarata invazi in gradina mea si nu numai. Este putin vizitata de catre albine.

stefan1

Citat din: maximotgv din Iunie 07, 2018, 11:13:25 AM
Buna ziua,
Ce planta este aceasta? Este o adevarata invazi in gradina mea si nu numai. Este putin vizitata de catre albine.

  Se numeste Bunghișor american. Numele stiintific este Erigeron annuus
  Intr-adevar este o planta puternic invaziva si destul de neplacuta, pentru ca elimina alte plante din fanete sau alte zone unde prolifereaza. Nici ca furaj pentru animale nu este prea buna, mai cu seama daca imbatraneste si tulpinile devin partial lemnoase.
  Eu nu o consider planta melifera, nu am vazut sa fie vizitata de albine, poate in lipsa oricaror alte surse melifere. Totusi albine salbatice o viziteaza luand mai cu seama polen. Am vazut, totusi, o poza cu o albina pe o astfel de floare.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)