Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => RAME ŞI FAGURI => Subiect creat de: D006 din Octombrie 25, 2007, 03:39:46 AM

Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: D006 din Octombrie 25, 2007, 03:39:46 AM
experiment facut in suedia
http://beeman.se/index-f.html (http://beeman.se/index-f.html)
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: D006 din Octombrie 25, 2007, 04:02:36 AM
..am citit in cartea ''ceara ''de Volcinschi ca celula ar avea diametrul de 5,3-5,5 mm...
...sunt deschis tuturor experimentelor si imi plac noutatile..
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 02, 2007, 01:17:16 AM
Tot in aceeasi carte e si ideea ca daca pui un roi natural numai pe faguri cu celule de trantor,matca va depune oua fecundate. Vor rezulta albine mai mari.
Dar a incercat cineva?
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Noiembrie 02, 2007, 12:12:51 PM
Am avut cazuri, in special la roi, cand matca fie ocoleste celulele de trantori dar si cazuri cand in celulele intermediare oua de albine dar si cazuri cind incearca sa mai ingroase peretii celulelor de trantori (in special cele din faguri batrani), pentru a le micsora volumul, sa oua in ele de albine.
  D-le Cristi,
Explicati poza de sus. Sa inteleg ca daca celulele sunt prea mici, albinele le transforma in celule de trantori? Uneori face asa si cu cele din fagurii obisnuiti, mai cu seama daca nu au fagure crescator si sunt putine celule de trantori in stup. Deea is bune experimentele. Se pot pune la crescut f.a. cu celule de diferite dimensiuni si sa se vada la ce dimensiuniconstruiesc cel mai frumos, dar si cum se coreleaza marimea celulelor cu productiile obtinute, cu infestarile cu paduchi, cu modul de iernare etc .
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: balasbebe din Noiembrie 02, 2007, 12:46:54 PM
In revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Noiembrie 03, 2007, 12:41:01 PM
Citat din: balasbebeIn revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.
Noi nu putem incerca daca nu avem decat faguri artificiali "oficiali".
  Tu ai in general marcate matcile batrane, nu?
  Cand eram mic, tata punea la roi ( cand era in criza de faguri artificiali) rame insarmate si doar cu o fasie de fagur artificial. Albinele cresteau restul. Nu mai stiu acum daca pastrau masura celulelor din fagurul artificial sau treceau la "stasul" lor.
  Uneori si roii cu matci tinere cladesc si de trantori mai cu seama daca au deja 5-6 faguri claditi.
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: pngflorin din Noiembrie 03, 2007, 01:33:19 PM
Ce sa inteleg , ca daca este matca tanara se construieste ceara in rama claditoare mai putina si invers daca este batrana ?
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: D006 din Noiembrie 03, 2007, 02:00:04 PM
..roiurile cladesc foarte bine faguri cu celula de albina lucratoare si in rama claditoare...asta in primele zile apoi mai trec si la celula de trintori...
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: maximus din Noiembrie 03, 2007, 11:14:51 PM
Citat din: balasbebeIn revista apicola, era pus tot asa un experiment, dar in final ne ruga autorul sa incercam si noi, si sa-i comunicam.
  Eu intotdeauna pus si o rama claditoare la roi. Doar asa i-mi dau seama daca matca este tanara, sau batrana. Batrana, trage si celule de trantori.
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: D006 din Noiembrie 03, 2007, 11:14:59 PM
concluziile nu au fost inca trase, dar se pare ca albinele au un "calapod" al lor. in momentul in care le dam o "fundatie" cum este cea din imagine ceva se scurcircuiteaza in mintea lor si iese o harababura care nu este benefica pentru ele. asa ca cei care nu avem timp de experimente sa-i lasam pe cei care au timp si poate daca vor obtine rezultate ni le vor impartasi si noua. :uimit:
Titlu: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Noiembrie 04, 2007, 03:00:43 PM
Cristi:   "... se pare ca albinele au un \"calapod\" al lor. in momentul in care le dam o \"fundatie\" cum este cea din imagine ceva se scurcircuiteaza in mintea lor si iese o harababura...
  Calapodul se pare ca tot omul il face alegand el o dimensiune a celulelor.
In "Apicultura" nr 1/86 se spune ca la noi in tara dimensiunile celulelor sunt 5,35-5,88mm in Transilvania si 5,11-5,36 mm in Moldova. Diametul celulelor de 5,3-5,4  ar fi cel oficial. Grosimea peretilor laterali ai celulelor este de 0,35-0,4 mm la fagurii noi, de 0,5 la fagurii potrivit de vechi si de 0,8 la fagurii vechi.
  Nici albinele nu au o masura fixa. Se poate observa unde cresc ele, pot trece de la celule de albine la ceule intermediare si apoi la celule de trantori. Si intensitatea culesului influenteaza intr-o oarecare masura marimea celulelor.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Iunie 22, 2015, 06:38:55 AM
 
  https://www.youtube.com/watch?v=Lb2rigB9Co0

  Am dat nu de mult acest link dar nu a fost nici un comentariu. E drept ca e o perioada din an cand avem destule de facut la stupi.
Este vorba de un discurs tinut la Linz in 2012, cu teme "Comportamentul igienic la albine". De ce il pun si aici, la topicul despre faguri? Pentru ca in mare parte din discurs se vorbeste despre marimea celulelor, care se spune ca are o mare influenta pentru starea de sanatate a familiilor.
  Reiau aici doar cateva din idei:
- la min 9:  De 30 de ani sunt cercetari de a crea o albina rezistenta la varroa, dar rezultatele sunt slabe. In acest timp albinele asiatice, cele africane sau chiar albinele africanizate din America de Sud au mult mai putine probleme cu acest parazit. Care sa fie explicatia?
- la min 13 se da durata stadiului de puiet capacit la diferite rase. (Poate cineva va face niste print-screen-uri). Dau cateva cifre: la Apis cerana-10,9 zile; la A scutellata- 11,2 zile; la A adansonii - 11,4; la A. m caucaziana si la Buckfast - 11,9 ; la carnica 12,1; la rasele iberice 12,2; la ligustica si albina neagra germana -12,3 zile.
- la min 13.30 se dau numarul de paduchi ajunsi la maturitate pe puiet in fanilii puternice (cand durata de puiet capacit este mai mica), la familii slabe si pe puietul de trantori, aratand ce importanta are o perioada mai scurta de incubatie.
- la 17.32: se pare ca cu secole in urma durata de evolutie de la ou la adult la albine era mai scurta: in 1791, Francois Huber vorbeste de 19 zile.
- la min 19: marimea celulelor este un foarte important factor in lupta cu varroa. Marimea celulelor variaza astfel:
            - in Europa, celulele standard sunt de 5,4 mm, cu o variabilitate de la 5,1la 5,5 mm si distanta intre faguri medie de 37 mm, cu o variabilitate de la 3,2 la 3,8 mm. Celulele de trantori sunt 1,3x celula de albine
            - in SUA marimea standard a celulelor este de 5,3 mm. De remarcat ca atat in Europa cat si in SUA, aceste dimensiuni nu sunt naturale, ci sunt impuse de matritele care fac fagurii artificiali.
            - in Africa distanta dintre faguri e de obicei 3,2 mm, iar diametrul celulelor intre 4,5 si 5 mm. Celulele de trantori au dimensiuni intre 1,33 si 1,38 x celula de albine.
            - la Apis cerana distanta intre faguri este intre 3 si 3,5 mm iar marimea celulelor intre 4,3 si 4,9 mm, in Filipine chiar de 3,6-4 mm. Celulele de trantori la aceste rase sunt doar cca 1,1 x celula de albina.
- la min 22: studii arata ca inainte albina europeana cladea celule mult mai mici.
- la min 22.10: Istoria fagurilor cu celule marite incepe de la belgianul prof U. Boudoux, care in 1893 publica intr-o revista apicola experiente ale lui cu celule mai mari. El spunea ca se obtine astfel o albina mai puternica, capabila sa zboare la distante mai mari si sa adune mai multa miere, din moment ce si trompa ii va fi mai lunga si va ajunge unde celelalte albine nu ajung. El a incercat pana la un numar de 750 celule/dm patrat, dar mai tarziu a cautat sa extinda "pana la limita posibilului". Pledoaria lui a prins la stupari si la producatorii de materiale apicole si asa s-a ajuns la dimensiunile de astazi.

  O sa continui daca prezinta interes.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Iunie 22, 2015, 07:52:30 AM
Eu am mai spus si pe pagina dl Calmus Daniel ,la cererea unor apicultori care au fost prin strainatate am realizat prese dupa faguri adusi de ei ,faguri aveau celula de 5,1 si de 4,9.Cineva cu doctorate in apicultura le-a spus ca in celula naturala se reduce perioada de la stadiul de larva la eclozare a albinei.Le-a spus si ca perioada de viata a albinei creste.

Eu le-am spus ca nu cred asa ceva si ca a mai incercat cineva si le-am spus de Bunka de pe stuparitul.
Ei au spus ca albina iesita din celula de 5,4 nu va face niciodata un fagure cu celula naturala chiar daca nu are foita de crestere si asta deoarece dimensiunea ei nu ii permite,de acea ca sa ajungi la o albina de dimensiune naturala e nevoie sa reduci dimensiunea treptat.

Cand am sa fac rost de faguri am sa fac prese sa incerc si eu,nu cred ca acesti faguri determina o marire a populatiei si a cantitati de miere adunate cum spun ei ,dar pana nu probezi nu ai de unde sa stii.

Pentru a face rost de faguri trebuie sa-mi contactez cunostintele de prin strainatate ,nu stau sa le explic unde gasesc faguri,ce sa ea si cat sa ea,asa ca experimentul ramane pentru la anul si asa nu mai este timp sa reduc dimensiunea albinei de doua ori.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 22, 2015, 11:31:58 AM
Stefan,
poate nu inteleg eu ceva sau poate ai scris tu gresit?

"in Africa distanta dintre faguri de obicei este de 3,2mm" ... asa de putin???
apoi
"la Apis Cerana distanta intre faguri este de 3-3,5mm" .... ????
sau nu interpret eu cum trebuie.

De obicei noi ne referim la distanta dintre faguri de la centrul ramei/fagurelui pina la centrul urmatorului fagure, deci oricum vorbim de peste 30mm(31-32mm pina la 35-38mm).

Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 22, 2015, 11:49:40 AM
Citat din: marian sima din Iunie 21, 2015, 08:04:57 PM
Kiwi Bee ,prima dimensiune este de 5,1 si a doua este de 4,9.
Influienta lor este din Spania ,faguri cu dimensiune de 4,9 ii vor folosi in Layensi cu cat.

Mersi Marian.

Deci sa inteleg ca un sezon ar merge sa lucrezi cu foite de 5,1mm si sezonul urmator cu foite de 4,9mm? Precizind ca se formeaza o colonie noua de la zero in fiecare sezon.

Asa cum am sperat ca ne va inunda Stefan(si a facuto pe acest topic) cu informatii abundente despre diferite specii, se poate spune ca ADNul speciei decide durata de puiet larvar si durata de viata ca albina.
Este greu de spus care sa fie corelatria dintre marimea unei specii si duarta ei de puiet larvar.

Stefan nu nea spus aici, dar poate o face de curind, care sa fie durata de viata ca albina a fiecarei specii.

Marian mai pus pe citite si ieri noaptea am gasit si un articol(nu mai tin minte siteul) unde se spunea ca un cercetator din zilele noastre a demonstrat ca nu se poate invinge varroa cu celule mici.
Sint citiva apicultori foarte cunoscuti care de ani de zile o tin cu celule mici si nu fac tratament dar pe scara larga nimeni nu ai poate copia. Ceva nu se poatriveste, ceva nu se poate reproduce pe scara larga si nimeni nu sia dat seama ce este dar multi cad de acord ca ar trebui foarte multi bani sa se experimenteze pe un numar mult mai mare de stupi pe o duarata de mai multi ani(nu numai 1-2 sezoane) si in mai multe parti ale lumii in acelasi timp.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Iunie 22, 2015, 10:12:22 PM
Eu am citit ca in urma cercetarilor s-ar fi ajuns la o albina rezistenta la varroua ,poate aceasta albina asezata pe acesti faguri si se scapa de tratamente.
Referitor la perioada de puiet larvar si durata de viata a albinei ,aceste elemente stau si in modul de hranire cu laptisor de matca.
O larva de o zi hranita din abundenta cu laptisor de matca si crescuta in botca eclozeaza a 16-a zi de la ponta si moare dupa 3-4 ani ,aceasi larva hranita cu o cantitate mult mai mica de laptisor de matca si crescuta in celula de lucratoare eclozeaza mult mai tarziu si moare mult mai devreme,arabul acela care a plecat in canada prin solutia Caspica care contine si laptisor de matca a reusit lungirea duratei de viata a albinei,atunci acest aspect nu e legat de ADN,mai ales ca ADN-ul i-mi arata ca albina din toamna ajunge in primavara.

Acum eu nu stiu daca o data cu marirea celulei albina a marit si cantitatea de laptisor de matca administrat larvelor ,daca nu l-a marit atunci a rezultat o albina mai anemica decat albina de dimensiune naturala si larva crescuta in celula naturala a-r avea un avantaj major.

Vorbim ipotetic deoarece nu stim cum stau lucrurile,eu am facut niste botci de o dimensiune impresionanta si lungi si late,botca Nicot intra cu totul in ea ,fiind insa de ceara albina le-a barbierit si le-a lasat cat a vrut ea ,cantitatea de laptisor de matca este tot c-am aceiasi cu cantitatea depusa in botca naturala.

Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: bio din Iunie 22, 2015, 10:25:44 PM
..am ceva botci adunate de la stupii care dadusera in roit . O sa pun un 10-20 de botci sa le dau in hrana la 2-3 familii pe o perioada de 1-2 luni sa vad daca se simte ceva in plus.

Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: bucovineanu din Iunie 22, 2015, 11:27:50 PM
Mariane, degeaba faci botci mari. Albinele le fasoneaza si le aduc la dimensiunea foarte aproapiata de botcile naturale. Daca botcile sunt prea largi, albinele vor lua in crestere foarte putine dintre ele. Diametrul interior al botcilor artificiale trebuie sa se incadreze intre 8,5 si 9 mm. Cantitatea de laptisor nu prea depinde de dimensiunile botcilor ci de numarul de albine tinere care ingrijesc larvele si de abundenta de miere si polen pe care albinele le au la dispozitie.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Iunie 23, 2015, 04:14:44 AM
  Sa reiau discutia filmului propus.
Mai intai multumesc lui Kiwi Bee pentru observatie: sigur distanta dintre faguri (dintre fundatia fagurilor, adica fata mediana a lor) este de 3,2-3,7 cm si nu mm. In cateva locuri in vechea poatare am gresit asta. Deci 32 mm sau 3,2 cm. Rog un moderator sa faca corecturile.
 
- la min 24,45 se vorbeste ca marimea naturala a celulelor este si in functie de zona climatica. In general in zonele mai reci celulele sunt putin mai mari decat in zonele mai calde, variatiile intre 4,6 si 5,2 mm. Se da o harta cu diferitele zone corelate cu dimensiunile naturale ale celulelor.
- la 25,40 se da un tabel cu corelatia dintre dimensiunea celulelor, volumul acestora si dimensiunile celulelor de trantori crescute de albinele iesite din respectivele marimi de celule. Reiau doar dimensiunile de 5,4 mm si 4,9 mm:
                   - pentru celule de 5,4 mm diametru, volumul unei celule este de 277 mm cubi, celulele de trantori au 6,8 mm, iar numarul de celule/dm patrat este de 800
                   - pentru celule de 4,9 --------------------------------------------------222 --------------------------------------6,2 -----------------------------------------------------950
Se continua cu exemplul unei rame de Langstroth la care nr de celule creste de la 7000 la 8600 folosind celule de 4,9 in loc de 5,4. Intr-o lada numarul de celule creste cu 20000.
Concluzia: in celule mici cuibul e mai compact si mai cald.
- la 27,15 despre experientele lul Michael Bush cu celule de 4,95 mm , cu albine comerciale de carnica si ligustica. La ambele capacirea puietului era la 8 zile iar eclozarea dupa 19 zile. Deci celulele mai mici determina scurtarea duratei stadiului de puiet.
- la min 28  Edd si Dee Lusby in Arizona, pe 2000 de stupi au plecat de la celule de 5,4 mm prin anii '80 si le-au micsorat intai la 5,05 mm iar dupa aia la 4,9mm. Inca de la celulele de 5,05 au constatat ca s-a rezolvat complet problema parazitului traheal . Explicatia este ca albinele fiind mai mici, si orificiile toracale prin care Acarapis Woody patrunde in sistemul traheal sunt mai mici. Si cazurile cu toate celelalte boli obisnuite, locile sau nosemoza erau mult mai rare.
- la 32,50 se vorbeste despre Edd Lusby , care a continuat experientele cu 1000 de familii in Arizona. Dupa ce a schimbat complet toate ramele cu cele cu celule mici, a renuntat complet la orice tratament aplicat albinelor. Aceasta dupa principiul:"Scapa cine poate."
- la 35,30 despre problema varroa. Dupa o perioada de lipsa totala de tratamente a facut verificari la puietul de albine si de trantori. Daca in 100 de celule de albine nu a gasit nici un paduche, in 100 de celule de trantori au fost 150 de paduchi. Aceasta situatie se gaseste si la albin Apis cerana si la rasele rezistente la varroa, deci paduchele ramane sa se inmulteasca doar in celulele de trantori.
- la 37,20 se vorbeste de Pseudo-Drohnen Effekt.. Adica celulele de albine marite se comporta ca niste celule de trantori, in care paduchele se simte confortabil. Se zice ca deja Boudoux, parintele celulelor marite vorbea de albinele belgiene initiale care aveau celulele de la 4,6 mm la 4,9 iar cele de trantori de la 5,4 la 6. Adica pentru albina 'normala' celula de 5,4 este deja celula de trantor. Eu cred ca totusi este fortat, mai sus am vorbit despre tabelul cu relatia dintre celulele de albine si cele de trantori si marimea celulelor de trantori incepea de la 6 mm in sus.
- la min 38: si rasa carnica si ligustica nu prezentau comportament igienic daca cresteau in celule mari si ambele rase aveau comportament igienic in cazul familiilor cu celule mici. Dee Lusby explica mai amplu acest comportament. Zice ca albinele au o ordine de prioritati in care culesul, cresterea puietului sunt prioritare si instinctul igienic este mai la urma. Acesta lipseste in celulele mari pentru ca acolo alte activitati absorb toata 'forta de munca'. In stupul cu celule mici este o alta structurare pe caste. Se spune ca puietul compact necesita mai putine albine pentru ingrijire. Durata de ingrijire a larvelor de la 3 la 8 zile  este de 5 zile fata de 6 in cazul celulelor mari. Si pentru mentinerea caldurii sunt necesare mai putine albine. Cele disponibilizate se pot ocupa de curatenie. Se zice ca instinctul igienic este direct proportional cu numarul de albine ocupate cu activitati de igiena. In plus daca bolile curente apar mai rar, munca albinelor care mentin igiena este usurata.
- la min 44: Albinele din celule mici au viata mai lunga datorita unei mai bune impartiri a activitatilor in stup si o lipsa de stres, pe care albinele celelalte o au, fiind obligate sa lucreze in faguri cu alte celule fata de ce ele au avut in mii si mii de ani. Se spune ca dupa experiente cu albine marcate s-a constatat ca daca albinele din celule mari traiesc vara 4-5-6 saptamani, cele din celule mici traiesc 8-10 -12 saptamani, deci dublu!!

  Vreau sa spun ca eu nu-s de acord cu toate afirmatiile din acest film, insa sunt lucruri care trebuie luate in seama.
  Referitor la eliminarea la varroa, autorul recunoaste ca nu se realizeaza aceasta, cum de fapt toate rasele dezvoltate natural nu au putut sa elimine acest parazit, doar sa il tina sub control, ce este totusi un mare progres.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Iunie 23, 2015, 07:51:02 AM
Nea Bucovineanu asta am spus si eu,albina fasoneaza botcile .

Nea Stefan multumesc de munca depusa pentru a intelege si noi acel material.

Se merita incercat pe cativa stupi revenirea la dimensiunea naturala a abinei doar ca trebuie facuta treptat,daca ne uitam putin in istorie explozia bolilor la albine a aparut o data cu marirea dimensiuni celulei.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: Kiwi Bee din Iunie 23, 2015, 12:40:46 PM
Stefan, multumesc si eu pt explixatii si detalii.
Sint foarte interesante aspectele acelor stupari/cercetatori.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 08, 2016, 06:50:27 PM
Ieri de dimineata am bagat pentru prima data foite cu celula de 4,9 in stup si surpriza albina deformeaza celulele ,la mijlocul ramei in partea de sus face niste celule mai mari ,probabil de 5,4 si spre margini lasa celule mai mici  probabil de 4,9 .

Daca albina creste asa ceva pe faguri care are imprimata dimensiunea la celula la stupi warre sigur creste celula de 5,4 deoarece albina care creste acei faguri de la 0 este crescuta in celula de 5,4 .

Mai am citit pe undeva despre faguri naturali ca spre centru au celula mai mare si spre laterale celula mai mici,daca este asa inseamna ca natural sarcinile dintr-o familie se impartea pe caste.

In orice caz faguri din stupi vor fi schimbati cu faguri cu celula de 4,9 si acestia la randul lor vor fi schimbati pana nu mai vad celule mari.

Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Mai 09, 2016, 12:44:46 AM
  Am citit si eu ca la trecerea la faguri cu celule mici, trebuie un stagiu intermediar cu celule de 5,1
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: merak din Mai 09, 2016, 07:53:05 AM
Am citit de m-am saturat despre subiectul asta ani de zile si pot spune ca e "umflat" rau. E un subiect la moda mai ales printre incepatori. Mai multe nu zic ca ma seaca subiectul.

Nu folosesc foita(de 3 ani) si paduchi am gramada. Sa fim seriosi.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: bucovineanu din Mai 09, 2016, 09:31:54 AM
Foarte adevarat. Daca celula mica ar omora paduchii ar fi suficient sa avem in stupi numai rame de 20 de ani, care au celulele micsorate datorta faptului ca in ei au fost crescute foarte multe generatii de puiet si problema paduchilor ar fi rezolvata.  :smile: Ori nu se intampla deloc asa.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 09, 2016, 07:59:59 PM
Nu las stupi netratati pentru warroua,ma intereseaza doar daca albina traieste mai mult.
Dl-e Merak ar fi interesant un subler pus pe faguri dv.Cand am timp am sa pun si eu fotografii cu un astfel de fagure si le fac o masuratoare cu sublerul.

Nea Stefan ai dreptate se face o trecere intermediara cu faguri cu celula de 5,2.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 03:51:29 PM
Fotografiile promise.

Fagure cu lelula de 4,9 .
Pe lungimea a 5 cm intra 10,5 celule.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 03:53:16 PM
Fagurele luat in lucru,pe o parte e bine,la 5 cm avem tot 10,5 celule.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 03:57:37 PM
Foitza din comert cu celula normala,pe lungimea a 5 cm sunt 9 celule si ceva.(trecut de jumate).
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 04:10:00 PM
Baiul este ca albina a crescut pe aceasta foitza si celule de lucratoare mai mari de 5,4 mm.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 04:13:24 PM
In prima faza am crezut ca sunt de trantore dar pe lungimea a 5 cm intra 7-8 celule de trantore.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 04:17:49 PM
Am vrut sa vad daca o celula veche este mult mai mica decat o celula noua pe foitza STAS.
Pixul de colectat pastura are 5 mm diametru si intra si pe celula veche ,cu mici exceptii unde sa mai deformat celulel in imagine am probat pe mai multe celule.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 04:18:30 PM
Fagure mai nou.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 10, 2016, 04:24:32 PM
Asa ca merge trecut de la 5,4 la 4,9 fara sa mai fac faguri cu celula intermediara,cand va ecloza albina din celula de 4,9 si va muri din albina batrana mai mare faguri bagati vor fi crescuti cu celule de 4,9 ,ca cel din imagine.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: merak din Mai 11, 2016, 08:03:24 AM
O sa pun si eu poza clasica cu sublerul dar numai cand incep sa construiasca pentru ca sa fie concludenta proba(adica anul asta ar fi al treilea an de cladit din nimic). Normal ar trebui sa am celula de 4.9 conform teoriei. Deocamdata familiile sunt in expectativa. Din pacate spre deosebire de anul trecut cand infestarea cu paduchi a fost 0 la toate mostrele anul asta am depistat unul cu o infestare de 1%, ceea ce e grav la momentul asta. Vorbesc de primavara ca pana acum am facut tratamentul clasic cu oxalic toamna o singura data pe an. Mi-a expirat flaconul si e posibil de acolo sa fie problema. In orice caz o sa fac 3 tratamente succesive cat de curand.

Eu fiind apicultor amator cu 30 de stupi am adoptat metoda asta cu fagurii naturali din comoditate si de ce sa nu recunosc si din naivitatea cum ca acest lucru ar salva albinele. Exista acest curent sa-i zic "hippie" in lume prin care fel de fel de oameni incearca sa schimbe principii milenare, sa se intoarca, vezi Doamne, la natura(poate la stadiul de maimuta din care tot sustin ca se trag) si alte bla bla-uri d-astea. Vad ca nici apicultura nu a fost scutita :)
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marian sima din Mai 11, 2016, 08:32:30 AM
Normal ar fi ca faguri dv sa aibe celula de 4,7 ,asta este dimensiunea celulei naturale,adica pe lungimea a 5 cm trebuie sa intre mai mult de 10,5 celule.

Baiul este ca atat la faguri cu celula de 4,9 cat si la cei cu celula de 5,4 am gasit celule crescute cu dimensiunea de peste 5,5 si nu sunt celule de trantor.
La foitele stas nu sar in ochi deoarece diferenta de dimensiune este mica.
Ma repet informatia din carti care spune ca albina are anumite sarcini in stup in functie de varsta s-ar putea sa nu fie chiar concludenta,s-ar putea foarte bine ca sa fie o ordine ca la furnici si numai in lipsa unei caste (unui grup) celelalte sa-si asume atributiile grupului lipsa,altfel nu vad de ce ar trebui celule mai mari decat stasul (adica mai mari de 5,4).

Daca pe un fagure se gasesc astfel de celule si celule de trantori nu are cum sa fie starpit warroua.

Intr-o discutie telefonica cu un apicultor din zona de vest am fost informat ca in Ungaria unii apicultori lucreaza pe faguri cu celule sub dimensiunea celulei naturale adica cu celula de 4,6 ,mie mi se pare prea mica insa ar fi interesant daca cineva ar stii ceva despre acest lucru si ne-ar relata si noua.

Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: merak din Mai 11, 2016, 09:30:53 AM
Ordinea naturala nu stie de stas-uri :) Numai noua oamenilor ne place sa aliniem.
Din ce am vazut dimensiunea celulelor difera in functie de pozitionarea pe rama: celulele cresc in dimensiune pornind de la centru spre extremitati iar pe unele rame apar grupari de celule de trantori si e logic sa fie asa pentru ca puietul si rezervele la matcile bune e dispus concentric(puiet,polen,nectar). Celulele de trantor sunt umplute cu nectar incepand din iulie. Stiu ca apiculorilor nu le plac celule de trantor din ratiuni comerciale insa probabil ca pe termen lung si per ansamblu pierderea e probabil aceeasi.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: Eduard Rotaru din Mai 11, 2016, 09:31:14 AM
Citat din: marian sima din Mai 11, 2016, 08:32:30 AM
Normal ar fi ca faguri dv sa aibe celula de 4,7 ,asta este dimensiunea celulei naturale,adica pe lungimea a 5 cm trebuie sa intre mai mult de 10,5 celule.

Baiul este ca atat la faguri cu celula de 4,9 cat si la cei cu celula de 5,4 am gasit celule crescute cu dimensiunea de peste 5,5 si nu sunt celule de trantor.
La foitele stas nu sar in ochi deoarece diferenta de dimensiune este mica.
Ma repet informatia din carti care spune ca albina are anumite sarcini in stup in functie de varsta s-ar putea sa nu fie chiar concludenta,s-ar putea foarte bine ca sa fie o ordine ca la furnici si numai in lipsa unei caste (unui grup) celelalte sa-si asume atributiile grupului lipsa,altfel nu vad de ce ar trebui celule mai mari decat stasul (adica mai mari de 5,4).

Daca pe un fagure se gasesc astfel de celule si celule de trantori nu are cum sa fie starpit warroua.

Intr-o discutie telefonica cu un apicultor din zona de vest am fost informat ca in Ungaria unii apicultori lucreaza pe faguri cu celule sub dimensiunea celulei naturale adica cu celula de 4,6 ,mie mi se pare prea mica insa ar fi interesant daca cineva ar stii ceva despre acest lucru si ne-ar relata si noua.

Eu am facut un experimet foarte interesant ...sunt in al treilea an in care folosesc sistemul natural pe ME...concluzia este una foarte simpla: mai putine tratamente si mult mai multa albina in stup...detalii poate anul asta intr-un film. Numai bine!
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: merak din Mai 11, 2016, 09:51:39 AM
Eu nu am cu ce compara din pacate ca am intrat aproape din start pe sistemul asta si fac un singur tratament pe an - toamna tarziu.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: stefan1 din Mai 11, 2016, 10:57:13 AM
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2568.0

  Aici am prezentat mai amanuntit ciclul de evolutie al Varroa. Initial in acel topic, care poate e bine sa fie citit tot, nu se vorbeste de celule cu diametru redus pantru puietul de albina, dar logic s-ar vedea utilitatea unei astfel de abordari, plecand de la comportamentul parazitului in celula.
  Sigur ca asta nu poate elimina total parazitul, in primul rand pentru ca acesta se dezvolta preferential in celule de trantori, atata timp cat exista puiet de trantori in stupi (de fapt la Apis cerana parazitul se dezvolta exclusiv pe puietul de trantori). Nu trebuie neglijata nici infestarea de la alte familii cu varrooza. Daca insa reusim prin aceste celule reduse sa stanjenim dezvoltarea parazitului, atunci evitam ajungerea la un prag critic de infestare siputem reduce numarul tratamentelor. Aceasta reducere a numarului de tratamente ar duce si la marirea duratei pana cand se instaleaza rezistenta parazitului la diferite substante de combatere.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marco68 din Ianuarie 20, 2020, 10:42:46 AM
Buna , mai lucreaza cineva cu 4,9 sau 5,1?
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 20, 2020, 11:20:36 AM
Daca faptul ca celulele mici duc la disparitia varroa, problema ar fi simplu de rezolvat:tinem in stupi numai rame foarte vechi, care au celulele micsorate din cauza camasilor puietului si problema ar fi rezolvata. Dar sigur nu se intampla asa.
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marco68 din Ianuarie 20, 2020, 02:20:27 PM
Da, se pare ca problema cu varoua e inteleasa pe celula mica(adica se vor inmulti  doar pe trintore, aici fiecare face cum vrea, adica rama oarba...), dar mai sint avantaje deosebite si foarte importante  cu folosirea celulei mici....cei care reusesc, eu inca nu am reusit , chiar daca ma chinui de multi ani, lipsa tehnica,deh...
Titlu: Re: celule de 4,9 mm
Scris de: marco68 din Ianuarie 22, 2020, 08:19:33 PM
In fine ce caut eu , daca cineva din tara are foite de 5,1 (3-4 bucati contra cost)vreau sa incerc anu asta sa fac o imitatie de presa pentru cei 10 stupi tip Layens care-i am...am modificat hofmanu la rame la 32 si sa le fac si foite pe celula mai mica..., pe 4,9 nu pot sa faca ...