Facelia melifera

Creat de stupAS, August 26, 2013, 10:21:58 AM

« precedentul - următorul »

stupAS


Seminte de facelia melifera. Phacelia Tanacetifolia Benth.


Livrare in 24 de ore, la primirea coletului primiti si certificatul de calitate. Plata la primirea coletului. Livram orice cantitate.

Va putem oferi nr de telefon si recomandari din partea apicultorilor din zona dvs care au semanat facelia cu seminte achiztitionate de la noi, inclusiv sfaturi din experienta lor.

Perioada propice pt semanat: martie-aprilie;  august-septembrie;
Pt intrebari va rugam postati mesaje pe forum si va vom raspunde.

Pret 23 lei/kg.
0728.074.287
www.stupvertical.ro

www.api-online.shopmania.biz

vranceanul

Daca se seamana in august-septembrie, cand infloreste?
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

pharaonu75

Se spune ca infloreste dupa 55-60 de zile.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

vranceanul

August a trecut, septembrie daca se seamana ifloerste in noiembrie (numai bun de cules nectar  :nono: ), lasam la primavara  :hi:
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

stupAS

     Daca se seamana in septembrie, ea nu va mai inflori aunl acesta doar daca e toamna foarte lunga, si va fi doar polen de cules, insa va inflori in primavara foarte repede, inaintea pomilor fructiferi. Planta intra in hiernare la fel ca rapita sau lucerna semanata de toamna.
     Albinele culeg polen intr-o perioada in care nu prea sunt alte plante cu mult polen (ar fi salcia).
     Si pe langa hranirea de stimulare care contine doar componente energetice, polenul are si componenta proteica, iar matca pentru a depune oua are nevoie de proteine.

Va multumesc pt mesajele postate.
www.stupvertical.ro

www.api-online.shopmania.biz

stupAS

Citat din: vranceanul din August 26, 2013, 12:20:48 PM
Daca se seamana in august-septembrie, cand infloreste?

Va inflori anul viitor in primavara, la sfarsitul lui martie/ aprilie.
Semanarea in toamna  sporeste considerabil sansele la o cultura reusita, toamna exista suficient de multa umiditate in sol ca semintele sa germineze. Plantele vor rezista peste iarna la fel ca lucerna semanata de toamna, rapita, etc.


www.stupvertical.ro

www.api-online.shopmania.biz

fitoconsult

Din dorinta de a vinde incerci sa ne sugerezi ca o putem semana .Fara suparare facelia se poate semaa maxim 15-20 august in rest daca o semanam riscam sa rasara si nu rezista la iarna eu pun facelia de vreo 3 ani si doar primavera am semanat si in iulie

marius_vfp

cum putem beneficia de seminte pentru o noua insamantare de pe propriul lan , mai bine zis cand si cum se recolteaza seminte pentru o noua insamantare .

spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

NiKoN

Din ce am citit, cu insamantare in martie-aprilie, inflorire in mai-iunie, printr-o simpla  discuire iti mai asiguri o inflorire in luna august/septembrie.  Pentru a obtine seminte, se treiera dupa prima recolta! La anul voi incerca si eu sa cultiv facelia in apropierea stupinei. Vecinii mei stupari cu siguranta vor avea satisfactii apicole gratuite :P
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

delorin I

Salut! Eu am plantat facelia tanacefolia in mai multe faze, dupa eliminarea unei culturi de cartofi!Mentionez ca este in plina inflorire o parte- cultivata cam in luna iulie, este foarte bine vizitata, iar o alta parte este in curs de crestere! Am plantat-o la 700 m altitudine- in zona Comanesti Bacau! A rezistat mai multor faze de bruma pana acum in timp ce restul de plante nimerite in cultura- dovleci si buruieni, au fost nimicite!Sunt curios cum va evalua peste iarna cea care nu va apuca sa infloreasca inca!

happy

Am facut si eu comanda de seminte facelia,1 kg la fitoconsult.Costa 22lei/kg iar transportul este 20lei cu GLS.Era buna si posta romana dar fiecare firma face cu cine vrea!Maine aduc pe cineva sa imi sape in fata portii o suprafata de 12mp si la primavara in mai seman sa am facelie inflorita prin august-septembrie.
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

PARINTELE

Am inteles ca perioada propice pt semanat: martie-aprilie;  august-septembrie,dar modul de semanat care ar fi?
mecanizat sau manual pentru o eficienta mai mare a acestei semanaturi

gelu

....cineva spunea ca dupa semanat e musai o tavalugire cu tavalugul ca altfel cica nu rasare...o fi adevar sau minciuna ?...poate cineva confirma sau infirma?...

SPYKAL

Citat din: PARINTELE din Noiembrie 22, 2013, 09:31:24 PM
Am inteles ca perioada propice pt semanat: martie-aprilie;  august-septembrie,dar modul de semanat care ar fi?
mecanizat sau manual pentru o eficienta mai mare a acestei semanaturi

Uite aici un articol din REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2008 care te-ar putea interesa d-le Ion.

Câteva date practice privind cultura faceliei (II)

Facelia poate valorifica cu succes terenurile pe care, de obicei, primăvara bălteşte apa şi care, din această cauză, nu se pot lucra decât târziu, după uscarea lor. Pe aceste terenuri, facelia se poate semăna fie toamna târziu, când solul este mai uscat, fie către sfârşitul iernii, în februarie, pe zăpadă, înainte de începerea dezgheţului.
În acest din urmă caz, semănatul se va face prin împrăştiere cu mâna. La începerea dezgheţului seminţele ajung pe pământ odată cu topirea zăpezii, iar după uscarea terenului începe dezvoltarea culturii.

epoca de primăvară.
Seminţele de facelia semănate în partea a doua a lunii aprilie (20-29 aprilie) contribuie la obţinerea unui cules la începutul lunii iunie (10-20 iunie). Atenţie însă, durata înfloririi lanurilor de facelia este influenţată în mare măsură de densitatea plantelor!
La semănatul des plantele se ramifică puţin, numărul inflorescenţelor este mai mic şi durata înfloritului se reduce considerabil. De exemplu, într-o parcelă semănată des (15-20 cm între rânduri), înfloritul durează 10-20 zile, iar la o parcelă semănată la 40 -50 cm între rânduri durata înfloritului este de 20-25 zile.
Pentru înfiinţarea loturilor semincere (producere de seminţe), epoca optimă de semănat este la sfârşitul lunii martie sau prima jumătate a lunii aprilie.

Dubla însămânţare


În cazul stupinelor mici, cu suprafeţe mici de teren, se poate recurge la o dublă însămânţare. Prima însămânţare se efectuează în perioada normală, iar a doua însămânţare, mai târziu cu 7-10 zile, la jumătatea intervalului dintre rândurile semănate anterior.
În cazul în care primele semănături nu vor fi afectate de brume se va obţine un cules mai timpuriu, iar când mai târziu plantele vor fi înlăturate semănăturile din etapa a doua se vor dezvolta mai repede decât dacă se va recurge la o nouă reînsămânţare.
Alt procedeu indicat pentru prelungirea perioadei de înflorire este semănatul în 2-4 epoci, începând de la zvântarea terenului şi continuând apoi la 10-15 zile.

epoca de vară.
Pentru a asigura un cules continuu peste vară, seminţele de facelia se seamănă succesiv în cursul lunilor iunie-iulie, în mai multe etape, la un interval de 6-12 zile, pe suprafeţe diferite.
Această metodă dă rezultate foarte bune dacă însămânţările coincid cu o vreme ploioasă, în schimb dacă timpul este secetos germinaţia seminţelor poate să întârzie şi până la 2 săptămâni sau sămânţa să nu răsară deloc.
Facelia se poate semăna fie în cultură pură în lotul apicol, în acest caz necesitând un teren special afectat ei, fie în combinaţie cu plante de interes apicol sau furajer, ceea ce este mai indicat pentru folosirea economică a terenului dintr-o gospodărie.
Se poate cultiva şi sub plantă protectoare, adică în amestec cu cerealele de toamnă sau primăvară. După recoltarea plantei protectoare (de exemplu, orzul de toamnă), facelia creşte şi se dezvoltă, oferind un cules important în a doua parte a verii şi începutul toamnei.
O măsură nouă şi de viitor este cultivarea leguminoaselor în amestec cu facelia; acestea se influenţează reciproc, îmbogăţind terenul cu azot şi contribuind la dezvoltarea faceliei.
Cultura faceliei în plantaţiile cu pomi şi viţă-de-vie, pe intervalul dintre rânduri, poate fi extinsă pe scară mai largă.
O plantă de o frumuseţe suprinzătoare, facelia vă colorează grădinile în albastru-violet, de primăvara până toamna târziu.
Din cele prezentate rezultă că vatra de bază a stupinei poate constitui o sursă de existenţă şi producţie pentru familiile de albine, mai cu seamă în perioadele lipsite de cules. Stă în puterea noastră să trecem de la folosirea pasivă a resurselor melifere existente la măsuri eficiente de lărgire şi îmbunătăţire a resurselor melifere din jurul stupinelor noastre.

Dr. ing. Nicoleta ION
Resurse Melifere – ICD Apicultură Bucureşti

vali773

Citat din: gelu din Noiembrie 22, 2013, 10:31:19 PM
....cineva spunea ca dupa semanat e musai o tavalugire cu tavalugul ca altfel cica nu rasare...o fi adevar sau minciuna ?...poate cineva confirma sau infirma?...


Amestecata cu nisip și aruncata ca și lucerna pe nu teren lucrat bine. O trecere rapida cu motosapa la o adâncime de  2-3cm .