Ce planta este?

Creat de gore, Iulie 07, 2009, 01:13:11 AM

« precedentul - următorul »

gedos4u

Respectele mele domnule, asa ceva... Mai tare ca un atlas botanic!
Am doua tufe din astea in spatiul amenajat cu flori, tocmai pt faptul ca infloreste devreme si albinele o cerceteaza intens.
Acum, daca spuneti ca e asa toxica este posibil ca si albinele sa aiba de suferit de pe urma ei?

oroles

Se spune ca Alexandru Macedon a fost tratat cu spanz cu o zi inainte sa decedeze. Medicii antichitatii il considerau un bun medicament pentru betie deoarece, se pare, provoca voma. Ultima oara i-au administrat o doza un pic mai mare si asta se presupune a fi cauzat moartea, alaturi de West Nil Virus. Cei care il insoteau pe Macedon consemnasera cu vreo doua zile inainte observarea unor pasari care cadeau si se loveau de pamant, ceea ce inseamna ca boala era prezenta in zona. Fiind transmisa de tantarise poate presupune ca si Macedon a fost infectat.

Si strabunicul meu folosea spanzul asa cum spune domnul stefan1, insa din spusele medicilor veterinari cu care am vorbit practicile nu aduc beneficii animalului.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Citat din: gedos4u din Aprilie 21, 2015, 06:36:09 AM
...
Acum, daca spuneti ca e asa toxica este posibil ca si albinele sa aiba de suferit de pe urma ei?

  Intradevar este foarte toxica. Se zice ca daca se face o gaura intr-un arbore si se baga acolo un rizom de spanz, copacul moare oricat de falnic ar fi. Totusi eu nu l-am intalnit mentionat intre plantele toxice pentru albine. Poate si pentru ca nu este o planta raspandita si deci nectarul si polenul oferit se diluiaza in restul culesului si nu mai au efecte negative. De fapt acest lucru se petrece si la nectarul de tei care in anumite conditii e toxic, dar efectele cele mai rele se produc la familiile care se hranesc exclusiv cu acel nectar, iar cele care mai au si alt cules sau mananca din propriile rezerve sai mai primesc ceva sirop, nu sunt afectate.
  Si alte plante de primavara sunt toxice. Chiar brandusele sau ghioceii, totusi polenul si nectarul oferite nu sunt toxice pentru polenizatori. Ba uneori acestea sunt toxice selectiv, doar pentru insecte care nu pot face si serviciul de polenizare. S-a demonstrat la anumite plante ca nectarul este evitat de catre furnici, fasta de o proba martor de sirop de zahar. Totusi acelasi nectar este luat bucuros de catre albine. Sunt si cazuri mai speciale cand nectarul diluat nu este toxic si este dus in stup, dar acolo, pe masura ce este concentrat, produce mortalitate la albine. La alte plante, nectarul sau polenul nu afecteaza albinele, dar produc mortalitate la puietul hranit din ele. Poate odata ar fi bine sa ne oprim si la aceste aspecte, desi in zona tarii noastre in afara de tei (in doar anumite conditii), ni sunt alte culesuri masive de nectar sau polen toxice.
  Uite aici in traducere (de la americani, cred) cateva plante toxice pentru albine:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=ro&prev=search&rurl=translate.google.ro&sl=en&u=http://www.countryfile.com/countryside/top-ten-plants-are-bad-bees&usg=ALkJrhj0kTLXN9ADVZM8Ha8iGmMJbKL6VA
  Si aici un site romanesc cu plante foarte toxice, din care majoritatea dar nu toate (ex macul) sunt toxice si pentru albine:
   http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/10-flori-mortale/
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Am întâlnit acest arbust cu flori bogate, intens parfumate cu aromă ca de propolis. M-ar interesa ce specie este și dacă e melifer.
Merci anticipat!



Life in colour!

stefan1

  Cred ca este vorba de arbustul ornamental  Buddleja davidii, care infloreste cam de la sfarsitul lui iunie pana la sfarsitul lui septembrie.
  Da ceva polen si ceva nectar, dar nu pentru albine; e vizitata in special de fluturi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Merci! Mai am o planta de indentificat:


Am vazut ca albinele o viziteaza si par interesate de ea.
Life in colour!

stefan1

  Cred ca este o specie din genul Sedum, posibil Sedum acre. Sunt cca 600 de specii in acest gen, unele foarte asemanatoare.
  Daca este Sedum acre, numita popular iarba ciutei, ghetisoare, buruiana de trinji, soldina, se poate sa fie vizitata de albine, ca se polenizeaza prin insecte, dar nu are importanta apicola, nefiind prea raspandita.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Dupa cautarile pe net dupa Sedum, pare sa faca parte din familie. Unele imagini scoase de Google difereau clar, dar altele pareau sa semene bine. Mai am o planta care umple dealul, cred ca e o specie comuna, dar nu stiu cum ii spune:


Păcat că nu o plac albinele, că e cea mai numeroasă pe terenurile din vecinătate.
Life in colour!

stefan1

  Specia se numeste Erigeron annuus. E o specie invaziva, in ultima vreme si mai invaziva (probabil ii convine vremea mai secetoasa din ultimele decenii, nu si din anul asta). A fost adusa din America de Nord, ca planta ornamentala si apoi s-a salbatacit. Acum ocupa aproape toata Europa, inlaturand alte plante autohtone mai valoroase atat pentru animale cat si pentru albine. Animalele o paste daca este cruda, dar la maturitate devine mai lemnoasa si mai necomestibila.
  Sunt trei subspecii principale, dar multe alte varietati, chiar si in privinta culorii florilor:
  - E. annuus subsp. annuus. Ca si celelalte subspecii, ajunge la 80-100 cm inaltime, cu doua feluri de frunze, cele inferioare mai mari. Caracteristic subspeciei sunt frunzele usor crestate pe margini. E subspecia cu cea mai mare raspandire.
  - E. annuus subsp. septentrionalis (adica nordica), la care frunzele nu sunt crestate
  - E. annuus subsp. strigosus. Are mult mai multe frunze si mai mari si discul galben mai mare decat primele doua subspecii.

  Erigeron annuus infloreste din iunie pana in octombrie, dar din pacate nu este vizitata decat foarte sporadic de albine. Florile sunt autofertile si deci nu au evoie de polenizare. Pentru aia totusi sunt dese cazurile de hibridare si apar multe forme intermediare intre cele 3 subspecii. Uneori ocupa aceleasi arii cu Solidago gigantea, specie bine cautata de albine.
Unii zic ca de la ea se pot folosi frunzele crude, fierte. Unii vorbesc si de nu stiu ce utilizari medicale.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

kirugoro

Multumesc! De la tine am ce să învâț :) Mai e o plantă destul de răspândită la mine pe teren:

Life in colour!

stefan1

  Cred ca e vorba de banalul susai (Sonchus arvensis). Numele "Sonchus" vine din latinizarea unui cuvant grecesc care denumea un fel de ciuline iar "arvensis" - de aratura.
  Trebuiau totusi poze mai detaliate cu frunzele bazale si cele superioare, ca sunt mai multe specii cu flori asemanatoare cu papadia. Daca este susai, ar trebui ca frunele si tijele rupte sa secrete un suc alb, ca un lapte.
  Specia se intalneste mai mult in Ardeal sau oricum in locuri ceva mai umede. Nu suporta secete prelungite, ca nu are radacini prea adanci. Are insa radacini orizontale care fac o retea din care dau alti lastari si pot face vetre cu astfel de plante. Infloreste din iulie in septembrie-octombrie si face multe seminte care incoltesc tarziu al doilea an, dupa araturi sau chiar prasile, asa ca planta e greu de starpit.Sunt mai multe subspecii, 3 mai importante.
  Frunzele crude sau fierte se pot consuma, fiind bogate in saruri si vitamine, in special vit C. De asemenea tijele fierte se pot consuma. Radacinile fierte se pot consuma iar prajite si macinate se pot folosi ca un inlocuitor de cafea, la fel ca cicoarea. Are si unele tilizari medicale atat frinzele cat si raacinile (ex pentru astm, tuse sau alte afectiuni la plamani). Se spune ca are si proprietati insecticide.
  Este vizitata de albine si alte insecte, dar nu are mare valoare melifera.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tavy

Am si eu 2 plante carora nu le cunosc denumirea. Prima a adus-o bunica si a plantat-o in gradina de flori, nu mi-a placut si am aruncat-o la groapa de gunoi, unde s-a prins si vad ca e foarte vizitata de albine si da foarte mult polen. A doua a iesit singura si am vazut azi ca este si ea vizitata destul de des.

pistol28

prima este SOLIDAGO iar a doua este
Iarba mare (Inula helenium)
Trebuie sa stii sa vezi,
ca sa prevezi
si sa prevezi ca sa previi

tavy

Mulțumesc! Mi-a zis bunica de iarba mare si eu am crezut ca bate campii.

Eugen B

Domnu pistol felicitari pentru cunostintele despre plante.