Lumina polarizata si mierea

Creat de stefan1, Octombrie 10, 2009, 05:09:25 AM

« precedentul - următorul »

stefan1

Lumina polarizata este un mijloc des folosit in studierea calitatii mierii. Am vorbit la HMF de verificarea acestuia cu un refractometru.
Si componentele de baza ale mierii au un efect diferit asupra luminii polarizate:
  - Glucoza roteste lumina polarizata cu +52 grade, deci spre drapta (de aceea se mai numeste si dextroza).
  - Fructoza roteste unda polarizata cu -92 grade, deci spre stanga (se mai numeste si levuloza). (De la 'levo' - 'stanga' in franceza sau 'laevus' in latina.)
  - Zaharoza invertita contine parti aproximativ egale de glucoza si fructoza. Ea deviaza lumina cu -40 grade, deci spre stanga.
  - Zaharoza neinvertita roteste lumina polarizata cu + 66 grade.
Deci prin invertire se inverseaza unghiul de refractie de la + 66 gr la -40. La un indice de refractie intre cele doua valori, se poate calcula proportia de zaharoza invertita din solutie.
Mierea contine proportii diferite de glucoza, fructoza si zaharoza neinvertita. De asemenea in special mierea de mana contine anumite procente de zaharuri cu lantul glucidic mai lung, care au fiecare un indice de refractie specific. Indicele de refractie al mierii va fi o rezultanta a indicilor acestor componente.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)