intilnindu-ma anul acesta cu un stupar din zona sucevei mi-a dat o reteta dupa care el prepara protofilul....dar am pierdut-o...gasitorului grasa recompensa...
ma poate ajuta cineva cu astfel de reteta..
Pe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
Am in mina o sticla de protofil produsa de ICDA spune ca mai are ceva .. vitamine si microelemente...
Alaturi am o eticheta de la produsul ''provit-api''-produs tot de ICDA ceva ''supliment proteino-vitamino-mineral''-asa scrie pe el..si spune ca ar contine; printre altele vitamine;''grup A, B,F, D3, K3,..minerale;Mg, Zn, Fe, Cu, I, Mb,..si alte substante...
In protofil nu au bagat aceleasi vitamine si minerale luate ..de la farmacie...
eu vara asta am dat la familii in sirop la 1 litru o capsula de eurovita (e un suplimet pentru persoane cu toate vitaminele).Nu stiu daca din cauza aia sau din alte motive dar am dat de 3 ori intr-o saptamana si saptamana viitoare ramele erau pline ochi pana in margini de puiet.Asta intr-o perioada cand nu era cules.In primavara o sa incerc numa la unele familii sa vad daca o sa fie diferente.
.....frumoasa rama...perfecta pot spune...
Asa invatam cu totii...Deci,eurovita-supliment cu toate vitaminele...
Eurovita demn de incercat. Dle administrator, la acea rama ati facut cumva taierea in arc pentru obtinerea de botci?
Apropo de vitamine si microelemente: probabil toate acestea sunt continute in plantele care formeaza tinctura.
reteta a fost publicata de mine acum un an! Eu chiar o folosesc , dar problema este ca alcoolul dublu rafinat este scump , stie cineva o sursa de alcool dublu rafinat mai ieftin ?
Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
domnilor,aveti mare grija cu toate suplimentele acestea vitaminice.occidentul si statele unite au pornit la fel ca noi,timid admninistrarea,atat in ce priveste omul cat si animalele.problema este ca dupa ceva vreme de indopat cu vitamine sintetice,au realizat ca acestea fac mai mult rau decat bine:dezechilibre hormonale,scaderea imunitatii,uzura prematura a organismului,obezitate,diabet,etc.
atata timp cat flora spontana a romaniei este neatinsa,nemodificata,putand asigura la un nivel optim de calitate absolut toate elementele necesare pentru albine,atat prin polen,cat si prin nectar,de ce vreti sa schimbati legea firii??
aveti mare grija,uite-asa,incet,incet va incepe cu adevarat degenerarea si la noi.lasati saracele albinute sa traiasca asa cum au facut-o de mii de ani,daca le dati palate de clestar si hrana la cutie,le veti distruge.numai bine
Dle Dragos2006, va multumesc pt reteta. La randul meu m-am gandit ca nu trebuie sa se piarda, ca trebuie sa o stie cat mai multi. La noi e o fabrica de alcool, dar suntem cam departe. Pretul e de 1 kg miere pe 1 l alcool (la negru). :hi:
..abia astept sa pun la alcool plantele respective...
Reteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;
UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela "UNCHIUL"
Sa auzim de bine.
..zilele astea bag la macerat cred ca toate plantele de care ati amintit ...si la primavara protofil la greu ,ca ies mai ieftin asa...adica daca il fac eu...
...apropo de protofil...acum vreo 5-6 ani inainte sa-l faca ICDA-ul l-a facut cei de la Hofigal...Ma duc la ei undeva in sect 2 parca in Bucuresti si iau mai mult...ca de e bun pt albine..
Cind l-am dat spre toamna in august era...le-am dat mai mult ceva la 30 de ml pe litrul de sirop...---vreo 2-3 zile nu au activat deloc albinele ..erau imbatate...m-am uitat in stupi si albinele efectiv dormitau pe faguri...
De atunci nu mai dau nici cei 17 ml la litru recomandati..merg la max 10 ml pe litru..
Multe experiente am mai facut...
Gaste bete am mai auzit. Dar albine? Problema e sa nu se invete. Cum le duci la dezalcolizare?
Acum serios vorbind: doza maxima e de 10 ml / 1l sirop 1/1?
..doza recomandata este 17 ml /litru sirop..si 34 ml/kg pasta...
Multumesc. Dar tu dai 10.
..dadeam 10 ml/litru -sirop, pt ca daca dau 17ml/litru miroase parca prea tare...in plus nu luam prea mult la pretul ACA...luam si le dadeam mai cu mila...Mila de buzunarul meu....
..daca fac si eu in iarna asta, la primavara le dau cu putere...Plus vitamine Eurovita--supliment cum a dat dl Bee Lover...
Trebuie sa vad cu cine vorbesc si eu pt alcool.
Ca plante medicinale am strans tot anul. Acum e timpul pentru macese.
..cu alcoolul am rezolvat-o..am prieteni care m-au ajutat...plante am eu ceva adunate dar sunt de anul trecut..,si as mai lua de la plafar cite 200 de grame din plantrele necesare...si am rezolvat-o..
Parca trebuie cite 150 de grame din fiecare planta..sau 150 de grame sa aiba toate plantele gramada...[primele 10 plante amintite]..
...sunt 150 g plante la litru de alcool.
Citat din: pintiliedReteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;
UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela "UNCHIUL"
Sa auzim de bine.
doar doua feluri de ceai si 2 litri alcol faci protofilu??????????????????????/ :zzz:
:zzz: :zzz: :nod: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz:
daca lasam alcoolul de 90 grade atunci in ce cantitate de sirop sau turte punem un litru de protofil din acesta gastric ! pentru ca este foarte importanta concentratia tincturii (alcoolului ) in hrana pe care o administram albinelor.
eu unul nu m-as lua dupa un "cercetator de la icda " care nu a vazut prea multi stupi in fata ochilor in viata lui. Mai bine merg pe retete clasice care au fost incercate in practica.
primavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul :rotfl:
Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit
Mai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii :hi:
Dle Burcea
De unde sti ca nu pot fi iernate familii de albine cu sirop de zahar? Ai citit sau
ai incercat acest lucru?
Ai dad un raspuns din epoca primitiva a apiculturii
Citat din: Uta-Burcea DumitruMai intai, Dumnezeu a facut ALBINA si pe urma prostii ce au descoperit Zaharul sa-l dea la albine. Stomacul albinei este specializat pentru miere nu pentru zahar. V-ati interesat ce uzura are albina pentru a transforma zaharul in miere? DATI MIERE LA ALBINE si POLEN pentru proteina. Daca albina nu are polen primavara, incepe sa manince din propiu organism si nu mai are putera sa se intoarca in stup, mai ales la inflorirea alunului Asta inseamna depopulare Traiti mai intai ca o albina si pe urma faceti descoperiri si inovatii :hi:
Citat din: mariusCitat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit
peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu
cu stima acelasi marius
trebuie amestecata prin scuturare macar din 2 in 2 zile altfel nu se face macerarea corespunzator :rotfl: mai sint si secrete profesionale !!!!
domnule kiloz in iecare zi le scutur si deocamdata nimic
am zis ca le las daca nu trei saptamini dar sa iasa ceva dar cred ca NU
incercati sa luati o compozitie de plante de bitter suedez cum am mai scris ,eu le folosesc de multi ani cu rezultate bune, sau incercati alcool de 80 sau 90 de grade dar daca ati pus lamiie ,cred ca acidul de lamiie albeste compozitia si atunci sa nu asteptati la rezultate
Am gasit si eu ceva reteta de Protofil ..... va rog sa va dati cu parerea.....
PROTOFIL EXTRACT ALCOOLIC DIN PLANTE
PREPARARE:
Din fiecare planta in parte se prepara o tinctura dupa reteta:
In borcan de 3 litri –se taie marunt planta verde,se indeasa normal,peste care se pune tuica curata (peste 50 grade) de cereale sau fructe si se acopera.Se tine la temperatura bucatariei,acoperit,zilnic se amesteca o data – cu o lingura de lemn.Se tine la macerat 21 de zile dupa care se strecoara,se pune in sticle si se scrie ce tinctura este.
PLANTE
1.leurda-usturoi salbatic-frunze
2.urzica moarta-tulpina cu flori
3.urzica-tulpina cu frunze
4.papadia –flori
5.tei –flori
6.menta –tulpina cu frunze
7.sunatoare –tulpina cu frunze
8.galbenele –flori
9.trifoi rosu –flori
10.coada soricelului-tulpina+frunze+flori
11.musetel-flori
12.coada calului-tulpini cu frunze
13.troscot-tulpini cu frunze
14.busuioc-tulpina+frunze+flori
15.cimbru-tulpina si frunze
16.patlagina-frunze
17.macese-fructe
18.catina-frunze
19.afin-tulpini cu frunze
20.levantica-tulpina+frunze+flori
21.salvie-tulpina+frunze+flori
22.pelin-tulpina cu frunze.
NOTA:)in fiecare tinctura se amesteca parti egale (intr-un borcan) cu minim 10 repere din care primele 3 obligatorii.Se pune in sticle si se eticheteaza.Se adiministreaza de cate ori este nevoie in amestec cu sirop
PENTRU UZ UMAN-cate o lingura in ceai,dimineata si seara,inainte de masa (foarte bun pentru orice boala).
domnule claus mata ai facut protofil dupa reteta asta
eu nu mai fac experienta pe mine dupa ce spun alti, daca ai facut spune tia iesit sau nu
va multumesc
Bai, da Protofilul cumparat de la magazin ce are, nu e bun ?
daca vremea o tine tot asa, adica frumoasa, intr-o saptamana pun o turtita mica cu Protofil cumparat de la ACA.
Domnilor,
Nu am pretentia a fi mare specialist in fabricarea protofilului dar va pot impartasi din cunostintele mele vis a vis de plantele medicinale.
Ma pasioneaza de mult tratamentele naturiste asa ca va pot confirma urmatoarele:
Toate plantele medicinale au in compozitia lor principii active care de cele mai mlte ori se regasesc in uleiurile volatile continute in diversele parti ale plantei.Ideea este de a dizolva aceste uleiuri si a le extrage din planta. Aceasta se face pe mai multe cai: prin actiunea aburului, a bioxidului de carbon,sau prin macerare in solutii alcoolice.
Deci ca o concluzie toate plantele medicinale sunt benefice atat pentru om cat si pentru albine cu urmatoarea regula de aur: A nu se confunda drogul cu alimentul, deci se iau cantitati moderate.
Ce ai simpatic la protofilul flacailor e ca nimeni nu l-a produs si nici testat.
Un predecesor de postare a mentionat ca protofilul se produce atat la aca cat si la hof...gal din extract din doua compozitii de ciai gastric 1si 2-intru-totul adevarat- ia ceaiurile.... consultale,... consumale si ....ulterior macereaza ce scrie pe continutul cutiutelor.
Nu uita sfatul lui cromba-o bobita de heroina te binedispune, mai mult te ucide, glumesc si eu- nu va drogati nici pe voi si nici albinutele.
vorbesti fara sa stii , reteta a fost publicata de mine acun 2 ani pe alt forum si eu il fac si-l administrez in fiecare an la albine.
aca nu face protofil ci icda :nono:
oricul cel facut in casa este mult mai bun pt. ca nu-l aghesmuiesc cu apa distilata si mai mult pelin. :hi:
bai da ce publicisti avem pe net.Pune publicatia pe masa.
cauta in forumul stuparitul si vei vedea data postarii , daca te pricepi la net
Citat din: florinpngBai, da Protofilul cumparat de la magazin ce are, nu e bun ?
florine e bun si cel de la aca dar e scump
Eu mi-am facut un obicei. In fiecare an, primavara cand infloresc pomii hranesc stupii cu un sirop caldut "de curatire si vitalizare". Siropul i-l fac din ceai si zahar 1/1+ suc de ceapa(250 ml/10l sirop). Ceaiul i-l prepar prin infuzie de pelin de mai, coada soricelului, menta, musetel si sunatoare cate o mana din fiecare la 10 litrei de apa. Efectul e grozav, mai ales al pelinului si coada soricelului care combinate si cu ceapa sunt cele mai bune pentru sistemul digestiv si imunitar. Dau cam un litru /stup la 2 zile sau daca nu ajung la stupina mai des dau 4 litri/saptamana. La fel si zaharul candi i-l fac cu ceai de pelin ,coada soricelului si menta.
Imi permit sa va prezint(pentru cine nu stie) modalitatile practice de a extrage principiile active din plantele medicinale:
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplã si mai utilizatã de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale în contact cu apã clocotitã timp de 15 minute. Într-un vas smãltuit sau de portelan se pun 1 – 2 lingurite din planta mãruntitã, peste care se toarnã 250 ml de apã clocotitã. Vasul se acoperã si se lasã 15 minute. Dupã aceea ceaiul se strecoarã si se îndulceste. Unele plante se preparã numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispãrea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de mentã sau de roinitã.
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecã cu cantitatea indicatã de apã rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoarã fierbinte si se completeazã cu apã caldã, cât este necesar. Frunzele, florile si planta întreagã se fierb 10 – 15 minute, iar cojile si rãdãcinile se fierb 30 – 40 de minute. Dupã fierbere decoctul se strecoarã. Prin decoct se preparã plantele a cãror consistentã este lemnoasã.
Tinctura se obtine prin tratarea plantelor mãruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administreazã intern, în putinã apã sau ceai sau pe zahãr.
Maceratul se foloseste la prepararea extractelor apoase, vinurilor, tincturilor si oteturilor medicinale, pentru cã unele principii active se extrag printr-un contact mai îndelungat cu dizolvantul. Unele plante, ca rãdãcina de nalbã sau semintele de in, se preparã numai prin macerare cu apã rece, fãrã a se fierbe. Plantele mãruntite ce urmeazã a fi macerate cu apã se spalã în prealabil. Maceratul se preparã cu apã la temperatura camerei (15 – 25 de grade). În timpul extragerii, lichidul se agitã de câteva ori. Dupã trecerea timpului indicat, maceratul se strecoarã prin tifon. Preparatul se consumã în timp de 24 de ore si se pãstreazã la rece, în sticle de culoare închisã.
Siropurile sunt solutii extractive apoase la care se adaugã zahãr (640 g de zahãr la 360 ml de lichid). În general siropurile se preparã dizolvând zahãrul într-o solutie ce contine substantele active ale plantei. Apoi preparatul se fierbe în baie de abur sau direct pe foc, conform timpului indicat în retetã. Siropurile se preparã în vase smãltuite. Se strecoarã fierbinti prin tifon, direct în sticle uscate, de capacitate micã. Dopurile se fierb în prealabil si se fixeazã imediat ce sticlele au fost umplute. Apoi se pãstreazã la rece.
Vinurile se preparã prin macerarea plantelor mãruntite, folosindu-se 30 – 40 g de plantã pentru un litru de vin vechi de bunã calitate. Macerarea se face la temperatura camerei. Dupã 7 – 8 zile se strecoarã. Se lasã 24 de ore, apoi se filtreazã printr-o pânzã deasã sau printr-un filtru de hârtie. Se adaugã zahãr dupã gust si se completeazã cu vin pânã la un litru.
Oteturile aromatice se preparã prin macerarea plantelor mãruntite cu otet de vin, la temperatura camerei, timp de 7 – 8 zile. Dupã trecerea acestui timp întregul continut se strecoarã printr-o pânzã deasã, apoi se completeazã cu lichid. Pentru prepararea oteturilor aromatice se folosesc plante în proportie de 5 – 10 g la 100 ml de otet. Se întrebuinteazã numai extern.
Uleiurile medicinale se obtin prin macerarea plantelor în ulei, timp de 4 – 6 sãptãmâni. Peste plantele mãruntite se adaugã ulei la temperatura camerei (este mai indicat cel de porumb sau de mãsline). Sticla se tine într-un loc rãcoros si întunecat, astupatã cu un dop de plutã. O datã la 2 – 3 zile se agitã preparatul, iar dupã 3 sãptãmâni se strecoarã. Se pãstreazã în sticle de culoare închisã, ferite de cãldurã sau luminã.
Vreau sa le dau niste turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.
E bine ?
S-ar putea sa curga în stup deoarece caldura de la albine fluidizează mierea.Mai bine amesteci si cu zahar pudra in cantitate suficienta cat sa obtii o turta de consistenta aluatului.
scuzele de rigoare tovarasului dragos2006, am preparat protofilul personal dupa reteta prezentata in postarile anterioare si rezultatul este remarcabil.
pretul de cost al produsului se reduce in acest mod[plantele 90% le aveam] la aproximativ 25% din pretul pietii.
multumiri.
ce s-ar intampla daca se adauga pentru fiecare litru 15-25 ml. tinctura de propolis sau propolis brut ras?
idee buna si beevitalul contine extras de propolis
Citat din: florinpngVreau sa le dau niste turtite cu miere si Protofil, e corecta modul de operare :
1. 100 grame miere zaharisita.
2. 10 ml de Protofil.
3. Incalzesc mierea si amestec Protofilul pana la omogenizare.
4. las sa se raceasca.
5. pun intr-o punga si o pun deasupra ramelor.
E bine ?
100 ml Protofil la kg. miere cristalizata este prea exagerat. Este recomandat 17 ml. Protofil la litrul de sirop si 34 ml. la kg de serbet,pasta etc.Dozele sunt calculate pentru eficienta maxima la cost minim si fara a afecta organismul albinei.Daca se pune mai mult Protofil decit doza uzuala s-ar putea sa nu dauneze albinelor dar
nici nu le va ajuta cu ceva in plus.Doar cheltuielile vor fi mai mari(vezi costul la Protofil).Daca totusi vrei sa dai ceva in plus apeleaza la un ceai concentrat.
Daca lichefiezi mierea pentru a o amesteca cu Protofil aceasta nu va mai cristaliza asa ca musai o dai in hranitor sau o amesteci cu zahar farin si faci o turta.
Citat din: mariusCitat din: mariusCitat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
am facut protofilul urmeaza sa se macereze si pe urma va zic ce a iesit
peste o saptamina va spun ce a iesit din protofilul ce l-am facut
mai trebuie sa stea la macerat inca o saptamina, dupa cum se vede pana acum cred ca nu iasa nimic,trebuia sa se inverzeasca catusi de putin dar nimic oricum mai astept o saptamina si va spun daca este teapa sau nu
cu stima acelasi marius
ASTAZI AM LUAT PROTOFILUL DE LA MACERAT ,dar sa stiti ca a iesit cu greu
miine il bag in niste turte si administrez la albine
astazi am fost la albine si unele au terminat turtele
la ce ajuta alcoolul? La macerat atat?
Alcoolul are rolul de a extrage principiile active din plante.
Practic se obtine o tinctura din mai multe plante.
da se simte si in turte toate ingredientele din protofil
cred ca este bun voi mai face dupa ce il termin pe acesta
oare nu ar merge sal fac cu apa si sal fierb timp de 10 minute (intreb )
cu stima marius
Merge brici si nu mai stai 12 zile sa se macereze.
Ionel
multumesc doctore
cu apa nu mai este protofil este ceai ! intre ele este o mare mica diferenta !
si daca faci cu apa macar faci decoct ,
Cred ca ai vrut sa scrii infuzie. Decoctul este fierberea plantelor in apa o perioada de timp.
Dupa cum am mai spus:
Infuzia (ceaiul) este forma cea mai simplã si mai utilizatã de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale în contact cu apã clocotitã timp de 15 minute. Într-un vas smãltuit sau de portelan se pun 1 – 2 lingurite din planta mãruntitã, peste care se toarnã 250 ml de apã clocotitã. Vasul se acoperã si se lasã 15 minute. Dupã aceea ceaiul se strecoarã si se îndulceste. Unele plante se preparã numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate dispãrea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de mentã sau de roinitã.
Decoctul este procedeul prin care planta se amestecã cu cantitatea indicatã de apã rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Decoctul se strecoarã fierbinte si se completeazã cu apã caldã, cât este necesar. Frunzele, florile si planta întreagã se fierb 10 – 15 minute, iar cojile si rãdãcinile se fierb 30 – 40 de minute. Dupã fierbere decoctul se strecoarã. Prin decoct se preparã plantele a cãror consistentã este lemnoasã.
Tinctura se obtine prin tratarea plantelor mãruntite cu alcool de diferite concentratii. Tincturile sunt solutii extractive alcoolice, mai concentrate în principii active decât infuziile. Se administreazã intern, în putinã apã sau ceai sau pe zahãr.
Concluzia: tincturile extrag mai multe principii active decat infuzia sau decoctul.
Citat din: PricopArthurPe un alt forum am gasit reteta aceasta: PROTOFIL
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta) Cind amestecam zaharul farin cu mierea, cu protofilul obtinut adaugam si celelalte ingrediente(vitamine,macese , catina , etc. ) si turta este gata.
acum (luna martie)in amestec pun si polen macinat.
Nu am testat-o.
Eu sunt un incepator si as dori daca sunteti buni cu mine sa imi spunti si mie cum fac ca aceasta tinctura sa o aduc la 40%???? adica 40% inseamna 40 de grade? va multumesc anticipat cu respect seby
:hi: :hi: :hi: :hi:
Sebastian ,
hai sa facem putina chimie. E simplu.
Formula concentratiei procentuale a unei solutii alcoolice (alcool+apa)este:
C =(Vd/Vs) *100 unde: Vd=volumul dizolvatului(alcoolul), Vs= Volumul solutiei(alcool+apa)=Vd+Vapa
Vapa este volumul de apa existent in solutia de concentratia C.
Buuun. Si acum calculul.
Se da concentratia initiala = 87%, si concentratia finala 40%.
Deci in prima solutie avem 87 ml alcool la 100 mililitri de solutie.
rezulta Vd=87 . Trebuie sa aflam Volumul solutiei finale (Vs) de concentratie 40%.
40 = (87/Vs)*100 sau 40 = [87/(87+Vapa)]*100, unde rezulta ca Vapa = 117.5 mililitri.
Aceasta cantitate reprezinta apa pe care trebuie sa o adaugi la 100 mililitri de solutie alcoolica de 87% ca sa obtii in final concentratia de 40%.
Pentru ca in comert exista alcool de 96%(grade alcoolice) ca sa-l aduceti la 40% se adauga 140 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%.
Ce buna e scoala cite odata¿¿ Acum stiu si eu,nu prea a fost inghesuiala la raspuns.CROMBRA NOTA 10..
:smile: :hi:
Citat din: crombra
Sebastian ,
hai sa facem putina chimie. E simplu.
Formula concentratiei procentuale a unei solutii alcoolice (alcool+apa)este:
C =(Vd/Vs) *100 unde: Vd=volumul dizolvatului(alcoolul), Vs= Volumul solutiei(alcool+apa)=Vd+Vapa
Vapa este volumul de apa ce trebuie adaugat la Volumul de alcool(Vd) pentru a se obtine concentratia C.
Buuun. Si acum calculul.
Se da concentratia initiala = 87%, si concentratia finala 40%.
Deci in prima solutie avem 87 ml alcool la 100 mililitri de solutie.
rezulta Vd=87 . Trebuie sa aflam Volumul solutiei finale (Vs) de concentratie 40%.
40 = (87/Vs)*100 sau 40 = [87/(87+Vapa)]*100, unde rezulta ca Vapa = 130.5 mililitri.
Aceasta cantitate reprezinta apa pe care trebuie sa o adaugi la 100 mililitri de solutie alcoolica de 87% ca sa obtii in final concentratia de 40%.
Pentru ca in comert exista alcool de 96%(grade alcoolice) ca sa-l aduceti la 40% se adauga 144 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%.
Domnule Combra va multumesc cu tot respectu cuvenit sincer nu le am cu chimia recunosc dar raman dator vandut. Sa traiti si numai bine va multumesc frumos cu tot respectul Seby :hi: :hi: :hi: :hi:
Seby, hai sa-ti spun un secret. Nu sunt as in chimie dar sunt as in a cauta informatii pe net. E si simplu si la indemana, bati pe google cheia de cautare si dai click.
Asa am gasit informatii din toata lumea (e drept, faptul ca stiu engleza si franceza a constituit un avantaj)pentru orice domeniu, inclusiv chimia. Apoi a intervenit sinteza informatiilor si ...voila... produsul final. Asa am ajuns sa le fac concurenta nemtilor si americanilor la utilaje de transport si stocare cereale.
Simplu, nu? :wink:
P.S. Asa am ajuns sa fac asta. Una din realizarile mele. Siloz de 3000 tone. Made in Braila. Cel mai mare care se produce in tara.8 bucati date in exploatare.Si asta e doar inceputul.
si lucrarea avansata...
Tot respectul , succes in continuare!pop
Multumesc pentru incurajare. Fac si eu ce pot pentru tarisoara asta.
Citat din: crombraSeby, hai sa-ti spun un secret. Nu sunt as in chimie dar sunt as in a cauta informatii pe net. E si simplu si la indemana, bati pe google cheia de cautare si dai click.
Asa am gasit informatii din toata lumea (e drept, faptul ca stiu engleza si franceza a constituit un avantaj)pentru orice domeniu, inclusiv chimia. Apoi a intervenit sinteza informatiilor si ...voila... produsul final. Asa am ajuns sa le fac concurenta nemtilor si americanilor la utilaje de transport si stocare cereale.
Simplu, nu? :wink:
P.S. Asa am ajuns sa fac asta. Una din realizarile mele. Siloz de 3000 tone. Made in Braila. Cel mai mare care se produce in tara.8 bucati date in exploatare.Si asta e doar inceputul.
Bravo Domnule deci se vede clar lucrurile mari sunt facute de mintii intelepte. Este adevarat ca pe net gasesti tot ce vrei Dar stiti dumneavoastra trebuie sa sti sa cauti.
Bv felicitari sunteti un inginer adevarat nu doar cu diploma :wink: :wink: :hi: :hi:
Nu stiu daca am facut lucruri mari. Depinde cu ce le compari. Eu le consider PROVOCARI. De felul meu sunt nascocitor, adica imi place sa creez lucruri noi iar cei 23 ani de proiectare au inceput sa dea roade. E cale lunga dar daca esti consecvent si pui suflet in tot ce faci este imposibil sa dai gres. Din nefericire aceste provocari imi lasa prea putin timp pentru albinute.
Ce sa-i faci nu le poti avea pe toate. :sad:
Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?
Citat din: dragos2006Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?
Da.
Va bsalut!
Am facut si eu.Am avut palinka de 76 grade foarte tare.La 10 litri de sirop cate grame de protofil se foloseste?Cate zile trebuie tinut sa fermenteze?
Citat din: dragos2006Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?
Eu folosesc numai protofil facut de mine,dupa reteta cu ceai gastric 1si2.
Citat din: szlörincVa bsalut!
Am facut si eu.Am avut palinka de 76 grade foarte tare.La 10 litri de sirop cate grame de protofil se foloseste?Cate zile trebuie tinut sa fermenteze?
Tot pe pagina asta, Sebastian 89 a postat reteta de la PricopArthur de preparare a protofilului. Durata de macerare 10-12 sile, la intuneric. Se dau doua retete, in una se spune ca alcoolul sa fie de 70 grade, in cealalta sa nu fie mai slab de 87 de grade.
Se recomanda ca la 1 kg de turta sa se dea 34 mililitrii protofil sau la 1 litru de sirop 1/1 sa se dea 17 ml la concentratia de 40 grade. Daca este mai concentrat se poate dilua. Combra a prezentat frumos, tot aici, cum se calculeaza o noua concentratie. Oricum in sirop se poate folosi si la concentratia mai mare (adica nediluat), dar cantitate mai mica decat 17 ml/litru (se calculeaza tot dupa metoda expusa de Combra).
Citat din: pintiliedReteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;
UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela "UNCHIUL"
Sa auzim de bine.
Cred ca e o mica gresala, (scapare), ceaiurile se pun intrun litru (1L) de alcool SI NU IN 2L
Sursa e aceiasi
Nu uitati ca protofilul nu se da in sirop la 90 de grade , intai il aducem la 40 de grade si apoi il folosim , eu merg pe gustate :zzz: , protofilul de ICDA nu are mai mult de 40 grade si gust pronuntat de pelin , pe cand cel facut in casa dupa reteta mea cu 10 plante este o bunatate la gust , si cum spunea si Valter daca avem timp sa ne culegem noi plantele la momentul optim iese cu adevarat meserie de protofil.
Si la culoare arata frumos dupa o saptamana dar nu pot sa va descriu mirosul parca mirosi o pajiste inflorita.
Plantele nu trebuiesc aruncate.
Se face un sirop gros, se amesteca cu ele, si se pun pe o tava. Albinele vor extrage, ce nu am putut noi scoate prin filtrare.
Bineinteles ! este pacat sa aruncam asa bunatate !
Multumesc,pt.info.
Reproduc reteta de protofil pt. cei interesati :
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)
Cam complicat.
Citat din: kilozprimavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul :rotfl:
Alcoolul este agreat de albine,folosesc tuica de cazam la cladirea fagurilor si am observat ca le place.
Citat din: milu56Citat din: kilozprimavara sau toamna in lipsa culesului sau la completare hranei de iernare se poate folosi cu succes si avind un preti mai accesibil in apa din adepator sau sirop de zahar extract de plante tip bitter suedez
-se pune o doze de plante gata amestecate la macerat in alcool 40% --1,5 l--- pe timp de 14 zile dupa care se strecoare si se poate folosi amestecind 5ml la 1 l de apa sau 10 ml la 1l sirop 1/1
-mai ieftin decit protifilul :rotfl:
Alcoolul este agreat de albine,folosesc tuica de cazam la cladirea fagurilor si am observat ca le place.
Nu am auzit ca se poate folosi tuica la cladirea fagurilor. Se da tuica albinelor si ii cladesc mai cu spor? :uimit: :uimit: :uimit:
Problema este : cum administram tuica ?
Nu e de ras pentru ca eu am mai auzit apicultori care folosesc tuica la stupi.
Daca le dam tuica, trebuie sa le dam si slana cu ceapa. Altfel devin alcoolice. Si atunci cine mai merge la cules? :razz: :razz: :razz:
De exemplu;cand bag faguri la cladit,fac ujn sirop de 2 la 1 si pun 50 la suta tuica de pruna,pulverizez pe faguri pe ambele fete si le introduc in stupi.
Rezultat:cladeste fagurii uniform si foarte rapid fata de cei fara tuica.
Bucovineanu a spus:
Daca le dam tuica, trebuie sa le dam si slana cu ceapa. Altfel devin alcoolice Si atunci cine mai merge la cules?
Intrebare, d-le Bucovineanu : Licitam o firma ptr. paharele de tuica la dimensiunea albinelor ? :rotfl: :razz: :rotfl:
Daca protofilul este un extract alcoolic, asa am inteles,atunci o cant mica de alcool nu cred ca dauneaza (in sirop).Am intalit o reteta de sirop in trecut Cu 10gr usturoi....si 10 gr tuica (cred ,poate o gasesc),in plus ,ptr uniformizare miros, stupii sunt stropiti cu alcool.Cred ca adevarul e pe aproape.pop
Cum se administreza sucul de ceapa ?
cat timp il putem administra si in ce concentratie ?
face furtisag.am folosit dar nu-i bun.
la ce ora ati dat siropul ?
dar nu teapuci de facut suc de ceapa la 200 de stupi !!!!!! un prieten i-mi spunea ca de tuica tare cad si paduchi ,o fi n-o fi !!!!???ramine de vazut .
La urma urmei si protofilul este un extract alcoolic de plante care se bazeaza pe principiile amare din plante . Acum ca alcoolul sau plantele sunt mai bune , nu stiu .
Citat din: dragos2006Reproduc reteta de protofil pt. cei interesati :
necesar de plante:
1,musetel
2,coada soricelului aceste 4 plante sunt principale
3,galbenele
4,sunatoare
5,menta
6,tei
7,patlagina
8, cimbru
9,busuioc (8 si 9 plante dezinfectante )
10,cimbrisor
11,pelin-cules tinar -primavara in luna mai
12,maces
13,catina (12 si 13 sunt polivitamine naturale)
14,lamaie 1 kg. la 25litri sirop
15suc de ceapa 25 ml. la 1 l sirop
16,tinctura de usturoi
MOD DE PREPARARE
a)150gr.de plante maruntite la 1 litru alcool de 70%
b)se tin la macerat timp de 10-12 zile in sticla la intuneric,
c)se strecoara (restul de plante bune la sirop)
d)tinctura obtinuta astfel se aduce la 40%prin dilutie cu apa distilata
e)se poate adauga si complexul de vitamine B vit. A , vit. PP etc.
se administreaza in modul cunoscut : 34 ml. la 1kg turta sau 17 ml. la 1 l. sirop.
Pe un cantar de bucatarie cintaresc 200gr. din cele 10 plante enumerate(o cantitate mai mica de tei si pelin ) apoi le pun intr-un borcan de sticla de 3l. peste care adaug 1,5 l alcool de cel putin 87% si las amestecul 12 zile. cind au trecut cele 12 zile strecor tinctura obtinuta si cu apa distilata sau un alcool mai slab il aduc la 40%(altfel punem prea mult alcool in turta)
Toate bune dar... proportiile de plante care sunt.Macar aprox. in procente.
la 10 litri de alcool pun cate o cutie de plante din fiecare tip.
Citat din: dragos2006la 10 litri de alcool pun cate o cutie de plante din fiecare tip.
si tinctura de usturoi cita?
Eu tinctura de usturoi nu pun atunci cand se amesteca alcoolul cu plantele . Tinctura se adauga in sirop inainte de administrare dar atentie sa nu dati in perioada culesului pentru ca poate ramane miros in miere , valabil si pentru ceapa. Un flacon de tinctura de usturoi cam la 10 - 15 litri de sirop.
[youtube=600,480]http://www.youtube.com/v/zKeyO6ZAMts[/youtube]
multumim pentru filmulet.foarte practic, ca de altfel toate filmuletele pe care le-ati postat pana acum :hi: daca imi permiteti un sfat:pentru a realiza o filmare de calitate incercati sa miscati cat mai putin si cat mai lin camera, astfel imaginea nu-si va pierde din calitate. :nod: :hi:
Filmul e facut de fiul meu , Stefan , care are abia 9 ani . Poate cu timpul va reusi sa ma filmeze mai bine.
am urmarit aproape toate filmuletele postate de dumneavoastra si mi se par foarte interesante si educative.nu sunt un cameraman profesionist, dar am facut ceva filmari si stiu cat de cat, cum se manevreaza o camera.sa va creasca feciorii mari si sanatosi.sper ca observatia mea ati luat-o ca pe un sfat si nu ca pe o provocare.(daca doream sa va provoc o faceam cu alte subiecte, dar ma abtin)sanatate multa si spor in toate :hi:
Citat din: dragos2006Filmul e facut de fiul meu , Stefan , care are abia 9 ani . Poate cu timpul va reusi sa ma filmeze mai bine.
FB dar va recomand un trepied pentru camera
Dragos sa inteleg ca protofilul rezultat din filmulet l-ai folosit anul trecut. Ai facut un test la stupi care ai dat protofil facut de tine si la stupi care nu ai dat, sa vezi diferenta(din punct de vedere a sanatatii sau a cantitatii de puiet)
De cand folosesc aceasta reteta in stupii mei nu mai exista pata de diaree sau puiet varos. In primvara am facut poze cu rame de puiet batut de sus pana jos. Beneficiul este evident.
Citat din: pintiliedReteta PROTOFIL data de un cercetator dela ICDA;
UN PACHET DE CEAI GASTRIC 1 plus UN PACHET CEAI GASTRIC 2
puse impreuna in 2 litri alcool 90grade lasat sa macereze la intuneric timp de 2 saptamini. Dupa scurgerea alcoolului plantele pot fi folosite inca odata. Preluata dela "UNCHIUL"
Sa auzim de bine.
Cu tot respectul fata de membrii mai vechi ai acestui forum, dar ne-apucand sa culeg multimea de plante recomandate aici, am fost la plafar si am cumparat 2 cutii de ceai gastric 1 si 2 asa cum a spus domnul Pintilie. Va pot citi de pe cutie ce contine fiecare.
Ceai gastric 1:
floare de galbenele
floare de musetel
floare de coada soricelului
iarba de menta
iarba de papadie
radacina de valeriana
Ceai gastric 2:
iarba de tintaura
iarba de sunatoare
iarba de troscot
fruct de fenicul
fruct de coriandru
floare de galbenele
floare de coada soricelului.
Dupa cum se observa, apar aici aproape toate plantele sugerate de domnul Dragos, mai putin cateva. Apoi ceapa si lamaia cred ca se pot adauga la momentul utilizarii direct in sirop sau in turte. Asa ca, cred ca si domnul Pintilie ne-a dat un sfat bun. Pretul fiecarei cutii este in jur de 3,5 - 4 lei, iar cantitatile sunt de 60 de grame ceaiul 1 si 70 de grame ceaiul 2 in fiecare cutie. Ramane ca fiecare sa-si faca propriile calcule, cum iese mai ieftin sau mai comod. Intentia mea nu a fost sa supar pe cineva. Sunt convins ca domnul Dragos are mult mai multa experienta decat mine, vazand si urmarindu-i cu interes activitatea intensa a dumnealui pe acest forum. Va multumesc.
toata cheltuiala asta se justifica...adica nu mai bine luam protofil si gata...tot de cercetatori facut...intreb si eu, sincer, cel mai scurt drum....
Si mai sigur zic eu .
Asa cum am spus si in alte postari eu pun numai ceai facut din sunatoare, coada soricelului, musetel, tei, pelin.
Citat din: sfantul spiridontoata cheltuiala asta se justifica...adica nu mai bine luam protofil si gata...tot de cercetatori facut...intreb si eu, sincer, cel mai scurt drum....
Pai... ce sa zic? Eu am dat 9 lei pe ceaiuri, 57 pe 1 litru de alcool de 96 de grade, adica 66 in total, am mai pus ceva musetel si menta pe care o mai aveam pe acasa (m-am gandit sa iasa mai parfumat) si l-am pus la macerat. Dupa ce va fi gata, il voi indoi cu apa si il voi aduce in jur de 40 de grade. Deci, am sa scot 4 jumatati la 66 de lei. Asta inseamna cam 16,5 lei pe jumatate. Cat mai costa la ACA? Stie cineva?
Eu am cumparat protofil de la Targul de la Campina cu 14,5 Ron/ 0.5 litri.
Atunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.
Citat din: eugen.ivanAtunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.
Foarte interesant. Am sa experimentez si eu anul acesta.
Administrarea cu scop profilactic a protofilului pe tot timpul anului cred ca nu poate fi decat benefic pentru familiile de albine. Ar fi ca echivalent uman al consumului de ceaiuri medicinale. Daca gresesc , rog sa fiu combatut.
Citat din: eugen.ivanAtunci... o sa-i zic experiment si gata. De la anul voi lua de-a gata. Am vazut la un amic ca de cate ori umbla la stupi avea in loc de afumator un pulverizator de lichide, ca cel de spalat geamurile si stropea usor albinele cu un sirop subtire in care punea si protofil. Era cald afara si nu le deranja operatia. Si cred ca le si placea ca se lingeau de zor, plus ca mirosea si frumos. :smile: Fumul poate fi deranjant, atunci cand trebuie sa-l folosesti, mai ales daca nu esti fumator.
Si totusi sirop + protofil pulverizat = nu ar declansa furtisagul ?
Si totusi sirop + protofil pulverizat = nu ar declansa furtisagul ?
Categoric nu, eu am vazut cum proceda in destul de multe randuri, am facut pastorale impreuna. Pentru ca nu le balaceste in sirop. Nu le scalda, doar le stropeste usor. Mai ales ca sunt si celule de puiet prin zona si nu stiu care ar fi efectul. Daca la voi se va declansa furtisagul, nu mai faceti asa :smile:
Mie mi-a placut metoda. Linisteste albinele, le stimuleaza, se ofera mai la "indemana" apa necesara cresterii puietului sau racoririi stupului, stropii ajunsi pe faguri fac ca albinele sa treaca mai repede la curatarea lor daca sunt crescuti si introdusi atunci, sau sa-i ia mai repede in crestere etc. Cred ca mai sunt si alte avantaje. Nu m-as mira sa aiba si un usor efect anti varroa.
Trebuie avut grija sa nu se practice asta cand e frig afara. Risc de racire.
Asta este si motivul pentru care doream sa produc o cantitate mai mare de protofil. Dar vad ca este la fel de ieftin si daca-l cumpar de la magazin. Cand nu se va mai gasi... vom mai vedea.
Multumesc.
:hi:
Trebuia sa scriu la urma postarii mele.."parerea mea" :wink:
Nu te ....supara, si se vede asta. :hi:
robi.alflord
Se pun la macerat in alcool dublu rafinat 300gr. la litru urmatoarele ceaiuri: -PELIN 100gr.-MENTA-50gr.-FRUNZE DE MUR-50gr.-FRUNZE DE AFIN-50gr.-PATLAGINA-50gr .timp de 21 de zile la loc intunecos si racoros.[Aceste plante au actiuni diuretice ,antitocsice si antiseptice.] SE strecoara prin tifon iar aceasta tinctura se amesteca cu un ceai(infuzie)concentrat facut din 1,5 litri apa la 400gr.din urmatoarele plante:-COADA SORICELULUI,-SUNATOARE,-CIMBRISOR,-MUSETEL,-GALBENELE si SALVIE.[Aceste plante au actiuni antibiotice si stimulente] SE AMESTECA la 1 litru de TINCTURA cu 1,5 litri de CEAI .SE pastreza la frigider si se administreaza 17ml la litrul de sirop si in paste 34ml la kg.LA stupina mea a dat rezultate. SUCCES SI MIERE MULTA!
Multumesc DRAGOS2006 CA M-AI ajutat cu mutatul!Din cate imi aduc aminte reteta nu era cu DEDICATIE...iar daca indispune pe cineva faptul ca acum am gasit acest FORUM si nu sunt printre veterani IMI CER SCUZE!!!!!!!!!!
Interesanta reteta d-lui Dragos o sa o prepar data viitoare
pana una alta am o reteta veche-veche ;12 plante diferite
aprox 200 g total,1 l alcool 97 grd + 100g apa deploaie care
n-a atins fierul sau 100g apa distilata sau 100g apa din
topirea zapezii.Se lasa la macerat 14 zile se strecoara si
se foloseste ca atare;17 ml/l sau 35ml/kg.Cand s-o deschide
vremea dau la cativa de control si in functie de rezultate o sa
postez si denumirea plantelor Reteta o am de la un stupar batran
care punea ingredientele dupa miros si gust nu dupa gramaj
:nod: :hi:
In ultimile loturi de protofil am mai adaugat si ceai antidiareic de la Plafar. Are actiune astringenta - aseptica , actionand asupra florei patogene de la nivel intestinal.
Contine :
- radacina de cerentel
- coaja de stejar
- frunze de nuc
- iarba de turita mare
- iarba de rachitan
- iarba de cimbrisor
- iarba de coada racului
- iarba de menta.
-
Eu anul trecut am folosit doar protofil (simplu...dar des) si am avut si asemenea imagini in stupi
si nu am avut nici nosema nici alte cucuri....
Daca mergem in ritmul asta, ca mai bine "LASA SA FIE IN PLUS"...in curand o sa le bagam ...SUPOZITOARE de temperatura pe timp de vara si CHILOTEI cu danteluta pentru MATCA , sa o vada astia... TRANTORII la imperechere...musai sa fie rosii..moulin rouge.
NOSEMA este combatuta cu STEJAR
Eu si in primavara si acum fac ceaiul din coaja de stejar(decocot-fierbere)la care adug cand clocoteste 10 cuisoare -plante la litrul de sirop(metoda ruseasca)apoi la foc mic las 5 minute plantele: menta coada soricelului,musetel,sunatoare,tei,galbenele,cimbru(sau cimbrisor de camp);din toate plantele pun cam un pumn amestec la 10 litri sirop,iar coaja de stejar o fac cu 1 lingurita la o cana de ceai(250ml),la care adug multivitamine efervescente(o pastila la 10 litri sirop) si un plic de startovit la 10 litri sirop,fie primavara ,fie toamna
Am recitit acest topic cu atentie si vreau sa fac cateva remarci:
- prin folosirea retetei se face o economuie remarcabila;
- siguranta asupra plantelor folosite;
- rezultate remarcabile obtinute;
- chiar daca ai 200 stupi (poate chiar cu atat mai mult) trebuie sa-ti prepari singur protofilul;
- Apiardeal este o familie de mare forta.
Recomand a se vedea pretul protofilului la producator si apoi la distrribuiitor;exista si varianta verofil la celasi pret dar cel preparat in casa este totusi mai economic si proaspat;atunci trageti concluzia
Formula de calcul a volumului de apa ce trebuie adaugat pentru a obtine solutii de diferite concentratii este:
Cf = Ci * Vi / Vtot
unde
Vtot = Vi + Vad
Cf = Concentratia finala a solutiei
Ci = Concentratia initiala a solutiei
Vtot = Volum total (final)
Vi = Volum initial al solutiei
Vad = Volum apa de adaugat
Pentru ca in comert exista alcool de 96% (grade alcoolice) ca sa-l aduceti la 70% se adauga 37,14 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%, iar ca sa il aduceti la 40% se adauga 140 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%
Pentru a aduce solutia de la o concentratie de 70% la una de 40%, se adauga 75 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 70%.
Spor la preparat Protofil! :wink:
Mai face cineva Protofil in casa? Se adauga ceva in plus fata de ce s-a zis pana acum?
Mergi pe reteta data de Dragos. Este foarte buna.
O sa o incerc. Multumesc pentru sfat.
DA. An primit 1/2 litri "PROTOFIL"de la un coleg,incepetor bineinteles. Ofer 50 ml in ordinea cererii celor ce vor sa faca experienta pe sarmanele albine. :rusine:
Pentru a se ajunge la reteta PROTOFIL au fost multi ani de cercetare,verificare a produsului pe albine.Noi batjocorim albina prin retete empirice de dragul a CE?
Pentru o familie de albine avem nevoie de 50 max 80 ml/an de Protofil,fabricat,verificat,garantie,etc. Chiar asa!
Foloseste cineva si urzica la reteta de casa de protofil?
Asta intreb pt ca la noi in NZ nu exista urzica europeana(aia care te gidila/inteapa, irita la piele).
In schimb avem o alta specie de urzica pe care o poti freca si de limba si nu simti nimic. Oare din punct de vedere al unui ceai de urzici sau un macerat de urzici care ar fi difefenta intre cele 2 urzici? Oare as putea inlocui urzica europeana cu asta pe care o avem noi aici in NZ?
Buna dragi colegi,
Am o singura intrebare referitoare la Protofil home made sau cumparat.
Care e termenul REAL de valabilitate?
Intrucat eu am stupi putini (doua familii puternice si 5 roi) cred ca voi merge pe cel cumparat deocamdata, insa pe eticheta scrie ca se va folosi imediat dupa deschiderea sticlei.
Mi se pare ciudat la concentratia de alcool din 'potiunea magica' sa nu reziste mai mult.
Sa iau o sticla si sa folosesc foarte putin apoi sa il arunc e risipa..... Nu e vorba de bani, de principiu.
Chiar voiam sa incep administrarea intrucat am schimbat matcile ce le aveam cu unele de la ACA (nu am gasit in alta parte - as fi dorit de la dl. Dobrota).
Multumesc.
Citat din: pintilied din Martie 28, 2009, 11:21:24 PM
Citat din: dragos2006Eu am dat drumul la Protofil , a mai produs cineva in casa ?
Eu folosesc numai protofil facut de mine,dupa reteta cu ceai gastric 1si2.
Si eu folosesc Protofil dupa reteta pe care mi-a trimis-o domnul Pintilied( pentru care ii multumesc din suflet)care da rezultate foarte bune. :hi:
Citat din: pharaonu75 din Iunie 29, 2011, 04:38:02 PM
Formula de calcul a volumului de apa ce trebuie adaugat pentru a obtine solutii de diferite concentratii este:
Cf = Ci * Vi / Vtot
unde
Vtot = Vi + Vad
Cf = Concentratia finala a solutiei
Ci = Concentratia initiala a solutiei
Vtot = Volum total (final)
Vi = Volum initial al solutiei
Vad = Volum apa de adaugat
Pentru ca in comert exista alcool de 96% (grade alcoolice) ca sa-l aduceti la 70% se adauga 37,14 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%, iar ca sa il aduceti la 40% se adauga 140 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 96%
Pentru a aduce solutia de la o concentratie de 70% la una de 40%, se adauga 75 ml de apa la fiecare 100 mililitri de solutie alcoolica de 70%.
Spor la preparat Protofil! :wink:
Eu as fi scris
Vtot=Ci * Vi / Cf
Vad=Vtot - Vi
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 31, 2009, 10:11:23 PM
Ce buna e scoala cite odata¿¿ Acum stiu si eu,nu prea a fost inghesuiala la raspuns.CROMBRA NOTA 10..
minitehnicus asta, cate scoli a facut? prea stie de toate...
=Kiwi Bee link=topic=9.msg104584#msg104584 date=1330994005]
Foloseste cineva si urzica la reteta de casa de protofil?
da si cred ca nu am facut rau. Referitor la concentratie, protofilul comercializat de ICDA are peste 80 de grade, pentru ce trebuie sa scadem aceasta concentratie?
Pentru a nu produce intoxicatie cu alcool.
Si mai adaug ceva , la 70 g se face cel mai bine transferul de uleiuri volatile din plante in alcool , ca altfel puneam palinca de 40g. :)
Eu de curiozitate am gustat protofilul ACA. Nu cred ca are decat cateva zeci de grade, pana in 30-40 de grade.
Citat din: sfantul spiridon din Ianuarie 06, 2013, 06:32:42 PM
=Kiwi Bee link=topic=9.msg104584#msg104584 date=1330994005]
Foloseste cineva si urzica la reteta de casa de protofil?
da si cred ca nu am facut rau. Referitor la concentratie, protofilul comercializat de ICDA are peste 80 de grade, pentru ce trebuie sa scadem aceasta concentratie?
cred ca principiul: bun pui, bun iese, se poate aplica
putina urzica nu ar avea de ce sa strice
cand maica-mea fierbe yrzica pentru gatit, eu beau zeama si nu am nimic
se zice ca e buna penru circulatia sangelui
dragos spunea ca protofilul are la baza gustul amarui al plantelor
cred ca daca la 10 l pui si o frunza de canepa, nu inseamna ca droghezi albinele
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Ianuarie 06, 2013, 07:52:37 PM
Citat din: sfantul spiridon din Ianuarie 06, 2013, 06:32:42 PM
=Kiwi Bee link=topic=9.msg104584#msg104584 date=1330994005]
Foloseste cineva si urzica la reteta de casa de protofil?
da si cred ca nu am facut rau. Referitor la concentratie, protofilul comercializat de ICDA are peste 80 de grade, pentru ce trebuie sa scadem aceasta concentratie?
cred ca principiul: bun pui, bun iese, se poate aplica
putina urzica nu ar avea de ce sa strice
cand maica-mea fierbe yrzica pentru gatit, eu beau zeama si nu am nimic
se zice ca e buna penru circulatia sangelui
dragos spunea ca protofilul are la baza gustul amarui al plantelor
cred ca daca la 10 l pui si o frunza de canepa, nu inseamna ca droghezi albinele
Cum le zici dumneata Bobocule..... mai rar.
Iar ti-e gandul la ...pui? Ia cu urzici tata ca face piciorul mic si .....burta supla.
=)) :yes:
Citat din: crombra din Ianuarie 07, 2013, 01:40:05 AM
...
Ia cu urzici tata ca face piciorul mic si .....burta supla.
Dar nici altceva nu vezi... mare! =)) =))
Sigur o sa spun o prostie dar poate ma lamureste cineva. Etanolul nu poate fi folosit in loc de alcool dublu rafinat?
Te-ai ferit sa spui prostia, dar tot ai spus-o pana la urma! =)) =))
Etanol = alcool etilic = alcoolul pe care il bem, indiferent ca se numeste tuica, palinca, whiski, vin, etc.
Are formula chimica C2H5OH sau CH3 – CH2 – OH.
Alcoolul dublu rafinat este alcoolul etilic distilat/rafinat de doua ori pentru a fi adus la mai multe grade alcoolice.
Cel mai cunoscut este cel de 96 de grade.
In reteta domnului Dragos am vazut ca il dilueaza pana la 70 de grade, iar etanolul sau spirtul are exact 70 de grade
Etanolul, cel din formula pusa de Pharaonu este anhidru, nu contine apa dar nici nu se poate obtine prin distilare. Din causa la nustiu care smecherie chimica, prin distilare se poate obtine cel mult o solutie de alcool/apa 95/5, adica alcool de 95° iar cel de 70° este o solutie de 70% etanol si 30% apa.
Deci s-ar putea folosi alcool sanitar in loc de cel dublu rafinat daca tot il aducem pana la 70 de grade?
Alcoolul sanitar este denaturat cu nustiu ce prostie care-l face amar, pentru a nu fi folosit in alte scopuri, dar nu cred ca pe albine le afecteaza chestia asta.
Multumesc pt sfaturile referitoare la urzica.
Deci pana la urma este toxic pentru albine alcoolul sanitar in protofil?
Ma voi sunteti intregi la minte ??? cum sa faci protofil cu alcool sanitar , cand se stie ca acest dezinfectant contine un colorant care il face impropriu consumului pe cale orala pentru orice fiinta .
Eu unul imi produc singur acoolul din fructe si stiu ca fac la albine in produs 100% natural fara nici o chimicala.
Citat din: Cradle din Ianuarie 13, 2013, 08:47:19 PM
Deci pana la urma este toxic pentru albine alcoolul sanitar in protofil?
N-am folosit, asa ca nu am de unde sa stiu!
Insa alcoolul sanitar este una si cel "alimentar" este alta!
Eu nu as folosi alcool sanitar pentru a face protofil. Tu faci cum vrei!
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 13, 2013, 08:52:58 PM
Ma voi sunteti intregi la minte ??? cum sa faci protofil cu alcool sanitar , cand se stie ca acest dezinfectant contine un colorant care il face impropriu consumului pe cale orala pentru orice fiinta .
Eu unul imi produc singur acoolul din fructe si stiu ca fac la albine in produs 100% natural fara nici o chimicala.
:hippo:dar ce nea Dragos nu poate sa il strecoare prin felie de paine sa nu mai aiva colorant in el? :hippo: :lol: :lol: :lol: maaare iti e gradina ta doamne :lol:
Fratilor, voi va jucati cu viata albinelor. Credeti ca faceti economie daca le dati otrava? :nono:
Daca nu aveti bani de Protofil faceti un efort si strangeti vara plante medicinale ca sunt free de la mama natura si le gasiti peste tot , doar sa intindeti mana sa le recoltati. Pelinul si coada soricelului contin principii amare cu efecte foarte benefice. Adaugati musetel, sunatoare, macese , catina alba si ce s-o mai gasi pe campuri si face un cocktail de ceaiuri numa bune de diluat siropurile dulci de orice fel, zahar ,dulcofruct, apiinvert , etc. Iata ce contine alcoolul sanitar:
Am intrebat sa nu fac vreo prostie , multumesc celor care mi-au raspuns :thanks:
si lipovenii care beau spirt trecut prin paine de ani de zile au dezvoltat imunitate????
cel mai ieftin de facut alcool.... apa, zahar, drojdie de vin... si un alambic... nu mai stiu exact proportia undeva pe la 1 kg de alcool de 35% la 1 kg zahar
Citat din: crombra din Ianuarie 14, 2013, 07:06:32 PM
Fratilor, voi va jucati cu viata albinelor. Credeti ca faceti economie daca le dati otrava? :nono:
Daca nu aveti bani de Protofil faceti un efort si strangeti vara plante medicinale ca sunt free de la mama natura si le gasiti peste tot , doar sa intindeti mana sa le recoltati. Pelinul si coada soricelului contin principii amare cu efecte foarte benefice. Adaugati musetel, sunatoare, macese , catina alba si ce s-o mai gasi pe campuri si face un cocktail de ceaiuri numa bune de diluat siropurile dulci de orice fel, zahar ,dulcofruct, apiinvert , etc. Iata ce contine alcoolul sanitar:
Cam 80% dintre plantele folosite la prepararea protofilului le am in curte sau in fata curtii!
Cat de lenes sa fiu ca sa nu le adun? =))
Alcoolul se prepara singur, in cazanel, in spatele curtii! Deci totul este pe langa casa!
Nu imi mai trebuie decat rabdare, ca sa astept sa se macereze plantele! :wink2: :wink2:
Hai sa facem un concurs , cine reuseste protofilul cel mai bun !
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 15, 2013, 02:56:38 PM
Hai sa facem un concurs , cine reuseste protofilul cel mai bun !
Cum se alege juriul? :)
Cei care participa sunt si juriu .
Citat din: dragos2006 din Ianuarie 15, 2013, 03:11:57 PM
Cei care participa sunt si juriu .
Stabilim o data si o locatie unde ne prezentam fiecare cu cate 1l. Bem cate un paharel de la fiecare sa vedem care e mai bun?
Binenteles ca inante se analizeaza culoarea si mirosul fiecarui produs iar inainte de inghitirea produsul se plimba de cateva ori prin gura ca sa se simta bine aromele.
Protofilul facut de mine are in compozitie tuica de mere, daca stiam de concurs bagam de prune sau de pere. :)
Cine ramane in viata dupa degustare, e castigatlor! :)
asteptam particianti !
Citat din: romikele din Ianuarie 15, 2013, 04:09:04 PM
Cine ramane in viata dupa degustare, e castigatlor! :)
Asa fratilor... eu il prepar cu alcool metilic! =)) =))
Va alut pe toti :hi: ,am si eu o intrebare,macesele si fructele de catina cum trebuiesc puse in reteta pentru protofil uscate sau in stare naturala si daca se respecta aceeasi cantitate sau scade in functie daca sunt deshidratate sau nedeshidratate pentru ca catina mai am si acum in congelator, o folosesc acum la suc de catina cu miere pentru copii mei.Apelez si eu la voi ca sunteti TATICI in domeniu iar la mine este prima data cand incerc sa-mi fac singur protofirul si sa vad cum reduc cantitatile de plante folosite pentru ca dispun doar de 2 litri ce alcol :thanks:
catina o am la congelator . O toc la mixer si apoi o torn in amestec . pt. ca am stoc de catina la 25 litri de alcool am pus 1 kg. de catina .
Citat din: telemea16 din Februarie 04, 2013, 01:17:29 PM
Va alut pe toti :hi: ,am si eu o intrebare,macesele si fructele de catina cum trebuiesc puse in reteta pentru protofil uscate sau in stare naturala si daca se respecta aceeasi cantitate sau scade in functie daca sunt deshidratate sau nedeshidratate pentru ca catina mai am si acum in congelator, o folosesc acum la suc de catina cu miere pentru copii mei.Apelez si eu la voi ca sunteti TATICI in domeniu iar la mine este prima data cand incerc sa-mi fac singur protofirul si sa vad cum reduc cantitatile de plante folosite pentru ca dispun doar de 2 litri ce alcol :thanks:
Macesele si catina trb uscate si maruntite , acum daca ai catina la congelator si nu vrei sa-o usuci o pui asa crezi ca are mare inportanta .
Dar la 1 l de alcool treb sa pui un amestec de plante de 205g asa nu are inportanta daca sunt uscate frc de catina .
inportant e sa pui plantele de baza ,musetel,c soricel ,galbenele ,sunatoare, menta , pelin si lista continua pina la 20.
Inportant e sa respecti si procedeul de diluare ,ca in final sa ajungi la 40g si-ti iese 2,4 l de protofil .
Numai bine .
va multumesc pentru recomandari :thanks:,si sfaturi :hi: :hi: :hi:
azi am facut si eu putin protofil (http://cdn.imghack.se/images/90519ae4b8748c7f197bfa98a027b940.jpg)
cu plantele care le-am strecurat ce pot sa mai fac?
Cum ai facut azi?
Protofilul se obtine dupa minim 14 zile de stat la macerat .
Cu restul planelor le arunci .
Citat din: tassevasi din Februarie 10, 2013, 11:03:24 AM
Cum ai facut azi?
Protofilul se obtine dupa minim 14 zile de stat la macerat .
Cu restul planelor le arunci .
plantele se pot folosi la ceai!
Dupa reteta domnului dragos :thanks:
Nu ai inteles , nu intr-o zi ai obtinut ,cred ca dupa 14 zile . ""azi am facut si eu putin protofil"" (asa s-a inteles )
A da scuze azi sau ieri mai bine zis am luat de la macerat :D nu am strecurat alcoolul printre plante :rotfl: , am crezut ca se observa dupa culoare ca a stat la macerar
Si eu mi-am facut Protofil. Am respectat adliteram reteta lui Dragos. A iesit super.
sanatate si virtute pentru DRAGOS si cei la fel ca el . =D> =D> =D>
Am si eu o intrebare plantele inainte sa fie puse la macerat trebuie sa fie uscate?
Da, trebuie sa fie uscate.
Astazi am fost prin gradina si am adunat cateva din plantele mentionate in reteta am vazut pe sticla de protofil ca doar 4 sunt principale , cateva in plus nu strica oricum :D :bzz:
Citat din: Ioan Ursachi din Iunie 19, 2013, 10:09:58 PM
Astazi am fost prin gradina si am adunat cateva din plantele mentionate in reteta am vazut pe sticla de protofil ca doar 4 sunt principale , cateva in plus nu strica oricum :D :bzz:
Am facut si eu protofil din ceai gastric 1, ceai gastric 2 si alcool. Am vazut aceasta reteta pe forum, si deoarece aveam putine albine si putin alcool am zis sa incerc si eu fara a-mi procura fiecare planta in parte. E diferenta intre aceasta reteta si cea prezentata de Dragos, sau au aceleasi plante?
Ieri am pus si eu la macerat plantele mentionate mai sus (sunatoare,coada soricelului,galbenele...) , pe langa care am pus si un ,,amestec suedez" (facut de Plafar) care avea , pe langa vreo 9 tipuri de plante , si o sticluta cu extract de aloe.In prospect scria ca acesta (extractul) se adauga dupa ce plantele s-au macerat. Oare ptr albine este bun de pus si el?
Citat din: prisecarul din Februarie 10, 2013, 11:09:58 AM
Citat din: tassevasi din Februarie 10, 2013, 11:03:24 AM
Cum ai facut azi?
Protofilul se obtine dupa minim 14 zile de stat la macerat .
Cu restul planelor le arunci .
plantele se pot folosi la ceai!
cum se face ceaiul respectiv?gramaj plante la litru de apa?daca stie cineva?
Multumesc!
Am si eu o intrebare. Am primit 2 l tuica de cazan de 60 grade. Merita incercat sa fac protofil ? Cei drept c-am miroase a.....tuica :P :P . Astept un raspuns pertinent... :) :) :) :) fara glume :D :D :D .Stiu ca poate fi folosita si pt....uz intern :wink: :wink: :wink:
Citat din: SPYKAL din Iulie 10, 2014, 10:17:33 AM
Am si eu o intrebare. Am primit 2 l tuica de cazan de 60 grade. Merita incercat sa fac protofil ? Cei drept c-am miroase a.....tuica :P :P . Astept un raspuns pertinent... :) :) :) :) fara glume :D :D :D .Stiu ca poate fi folosita si pt....uz intern :wink: :wink: :wink:
Eu numai cu tuica il fac, consider ca tuica din productie proprie e mult mai sigura decat alcoolul vindut la negru.
Citat din: Bistriteanul din Iulie 10, 2014, 02:15:03 PM
Eu numai cu tuica il fac, consider ca tuica din productie proprie e mult mai sigura decat alcoolul vindut la negru.
Deci sa inteleg ca este foarte bun chiar daca va mirosi probabil a tuica. Multumesc pt raspuns. Stima si respect!!!
Citat din: SPYKAL din Iulie 10, 2014, 10:17:33 AM
Am si eu o intrebare. Am primit 2 l tuica de cazan de 60 grade.
Cu ce se poate testa cate grade are un alcool ?
Daca tot vorbim de protofil ati vazut ca sa schimbat si concentratia la protofil ?
Acum se foloseste 20 ml la litru nu 17 cum era inainte .
Parca se mai plangea cineva pe aici ca sa schimbat si concentratia varachetului. :) :)
Cu un banal alcoolmetru. Se gasesc la rusi. Am si eu unul pentru tuica. :D
(http://images10.okr.ro/serve/auctions.v7/2012/dec/25/02f302a396c33cfd661b8333590a4bc6-6722494-700_700.jpg)
7 - 9 lei bucata!
Vreau sa ma apuc si eu sa fac protofil dupa reteta originala .:) :)
alcoolmetrul se foloseste intr/o anumita cantitate de alcool,sau nu conteaza?stiind ca indica gradele alcoolice in X%alcool in volum.indica aceeasi concentratie alcoolica,intr/un litru ca si intr/o galeata?stiu ca tata avea alambic de tuica si când masura gradele alcoolului folosea o sticla de lapte de un litru.o folosea doar fiindca era larga la gat si intra alcoolmetrul sau gradele respective erau intr/un litru?e bine de stiut pt.cei ce vor sa stie cate grade are tuica daca e totuna sa masori intr/un litru sau intr/o damigeana.....
Nu conteaza in ce recipient e solutia de alcool. Alcoolmetrul masoara densitatea solutiei, astfel determinand concentratia alcoolului.
http://www.scientia.ro/component/jooanswers/details/Cum-functioneaza-un-alcoolmetru-_739.html (http://www.scientia.ro/component/jooanswers/details/Cum-functioneaza-un-alcoolmetru-_739.html)
Aha.Stiam ca se bazeaza in legea lui Arhimede,dar nu eram sigur ca doar cu asta...inseamna ca se folosea de sticla de lapte pt.ca avea gatul larg si profunditatea necesara ca alcoolmetrul sa pluteasca.
Formula de calcul a volumului de apa si alcool folosite, in vederea stabilirii concentratiei finale a solutiei, o gasiti AICI (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=9.msg77672#msg77672)
Citat din: oroles din August 26, 2014, 08:37:54 AM
Cu un banal alcoolmetru. Se gasesc la rusi. Am si eu unul pentru tuica. :D
(http://images10.okr.ro/serve/auctions.v7/2012/dec/25/02f302a396c33cfd661b8333590a4bc6-6722494-700_700.jpg)
Unul la fel am gasit cu 3 lei in piata moldo ei la focsani
..daca puteti luati-va alcoolmetru de la mama lor , de la "Termodensirom" poate este mai scump decit la rusi dar cred ca este mai precis.
http://www.tdr.ro/detalii-produs.php?cat=2&subcat=57&prod=62 (http://www.tdr.ro/detalii-produs.php?cat=2&subcat=57&prod=62)
Acum multi ani mi-am luat de la rusi un alcoolmetru si nu prea i8mi placea ce indica si mi-am mai luat inca un alcoolmetru de la rusi ....apoi inca un alcoolmetru .....si inca unu si asa am luat 5 alcoolmetre care indicau fiecare diferit.
Acum am alcoolmetru de la Termodensirom si fata de ce au rusii este lucru mult mai bun. In primul rind gradatiile la scala se pot citii usor...
..uitasem sa va spun,... cind mi-am luat alcoolmetru de la Termodensirom mi-am luat 3 bucati ca sa vad daca nu arata fiecare altceva si toate trei aratau aceeashi gradatie.
Citat din: Kov iulian din August 26, 2014, 01:07:39 AM
Citat din: SPYKAL din Iulie 10, 2014, 10:17:33 AM
Am si eu o intrebare. Am primit 2 l tuica de cazan de 60 grade.
Cu ce se poate testa cate grade are un alcool ?
Daca tot vorbim de protofil ati vazut ca sa schimbat si concentratia la protofil ?
Acum se foloseste 20 ml la litru nu 17 cum era inainte .
Parca se mai plangea cineva pe aici ca sa schimbat si concentratia varachetului. :) :)
Dupa masuratorile mele Protofilul ar avea 70 de grade. Eu stiam ca trebuie sa aiba pe la 40 de grade. Ceva nu bate. Stiri voi ce?
Ref. la 20 in loc de 17 asta am observat si eu de curand.
La 70 gr. risti sa provoci o intoxicatie cu alcool.
Din punctul meu de vedere ai din rezultatele din administrarea practica, cantitatile mici de sirop cu tinctura nu intoxica albina(200-300ml) administrate odata la 2-3 zile.
Logica e simpla, dorim ca albinele sa consume siropul si substanțele din tinctură.
Eu personal am adăugat cam 20-30% tinctura de propolis la tinctura din plante, iar concentratia finala de alcool a fost de 67-72 grade de tărie alcoolica. Siropul cu tinctura nu l-am adaugat-o in hrănitor ci pe ramele adăugate la mărirea cuibului. Am observat o ameliorare a cantitatilor de puiet.
nu pune nimeni muguri de pin in protofil?
Referitor la concentratia de alcool a Protofilului, s.au mai efectuat teste, pentru a se stabili concentratia exacta? Inclin sa cred ca nu are cum sa fie de 70%. Cunosc pe cineva care prepara de zeci de ani diferite retete de bitter suedez pt uz uman. Nu stiu in cate grade extrage substantele din plantele respective, dar intodeauna produsul final destinat vanzarii nu are mai mult de 40*.
Pai si protofilul in final trebue adus la 40 grade.In reteta se spune foarte clar.
thomas trebuie studiata chestia asta. Eu in urma studiilor fac cu alta concentratie a acoolului. Aurel are dreptate , dupa ce macerezi plantele faci dilutie cu apa distilata si ajungi la conc. de 40% alcool.
Eu avand putine familii,nu o sa folosesc 2l de protofil. Expira,fermenteaza? Dupa o vreme?
De obicei cam 2 ani ar trebui sa fie valabile, dar eu cred ca se poate si mai mult. Daca ai putini stupi nu prea se merita sa iti faci protofolul.
Si eu voi face protofil in iarna asta pentru al folosi in primavara.
Pentru cei doritori am alcool dublu rafinat de 70 grade facaut acasa din corcoduse si masurat cu alcoolmetru. Pret 35 litru.
Astazi am vrut să cumpăr protofil si mi- au cerut să vadă inregistrarea la DSV... acum trebuie sa pleci la cumparaturi de extract alcoolic doar dacă ai dosarul cu tine! Asa ca trecem pe rețete clasice!
E ceva topic cu protifil home made, cred ca acolo o sa ai ceva ajutor
După ce i- am spus că în cazul in care vor incepe cu birocrația pentru nimicuri vor risca falimentul, mi- a scos un produs Apifito- vit, presupun ca are ceva similar protofilului, vad ca la dozaj e similar cu acesta. Sigur ma apuc sa fac in casă protofil, asa cum face Dragos, cred ca ies si mai sanatos si mai ieftin!
Apifito-vit cred ca este un extract hidric din plante, adica un fel de ceai concentrat la pret apropiat de Protofil. Adica o smecherie, ca unele principii active din plante sunt solubile numai in alcool, nu in apa. S-a inlocuit alcoolul cu apa (ca e mai ieftin, nu?) si il vinde cam la pretul Protofilului!
Eu folosesc tuica de 40-42 de grade , plantele le pun intr-o sticla de plastic de 10 litri , peste care pun tuica- in luna octombrie-noiembrie, las la macerat pina in ptrimavara cind strecor protofilul iar plantele ramase le folosesc la ceai.
pe eticheta scrie ca ar avea alcool etilic farmaceutic de 96 grade - 14 g si apa pana la 100 ml.
se pare ca elementul lipsa in completarea retetei este uleiul de oregano.
A folosit cineva nucet la reteta de protofil ?
Chiar nu foloseste nimeni nucet-ul ?
Citat din: kostas din Ianuarie 10, 2018, 07:29:14 PM
Chiar nu foloseste nimeni nucet-ul ?
nucét n., pl. e (lat. nŭcétum). Livadă de nucĭ. :uimit:
substantiv neutru nucet
nucet n. pădure de nuci. [Lat. NUCETUM].
substantiv neutru nucet
Nu folosesc, nici livada, nici padurea :)
poate e solutia aia ce contine iod extrasa din nuci verzi.
eu folosesc formula de protofil care o am scrisa la protofil home made, uleiuri esentie nu cred ca mai folosesc la el
Exact,despre asta este vorba.Am auzit ca ICDA foloseste si nucet la protofilul lor.
Nu cred ca am vazut la igredinte asa ceva, oricum personal nu cred ca e mai bun si tare protofilul lor decat al meu
Desi sunt nou in aceasta activitate , merg pe anul trei , doar cu cateva familii din 2016 si cativa roi de anul trecut , trebuie sai dau dreptate lui Eugen B , asa este tot ce facem noi cu manuta noastra este sfant :bravo:, eu am facut acum doi ani dupa reteta luata tot de aici si anul trecut am facut la fel dar am adaugat ceai gastric 1 si ceai pt sanatatea stomacului (singurele care leam cumparat )restul din natura adunate , cu alcool facut de mine dublu distilat diluat cu apa distilata la 70 de grade facuta tot de mine la cazan si dupa 12 zile diluat la 40grade cu apa distilata , utilizat asa cum scrie reteta 17ml. la litru de sirop si 34 ml la turta . si chiar am fost multumit am vazut diferenta.
Acelasi lucru si la turte cumparate sunt comode cei drept dar cele facute in casa sunt mai bune .
Sunt cativa membri pe aici care chiar stiu cu ce se manaca aceasta activitate si carora eu personal le multumesc fiindca am avut de invatat f multe , de aici am luat informatii pt atelirul de tamplarie , de aici am luat retete de hrana si suplimente asa ca daca invatam sa citim mai mult ne putem folosi de experienta unor MESIASI de treaba :thanks:.
Nu stiu daca acum mai folosesc nucet-ul ,dar am auzit ca reteta originala ICDA de protofil avea asa ceva in componenta.Avand in vedere ca Nosestat-ul are iod in compozitie, nu crede ca nucet-ul ar face rau, ci8 din contra.